Lokalmadsboom
Men Trøndelag handler lige så meget om jordbrug som om havet. For at få det fulde billede bliver man nødt til at kigge tilbage. Der er sket meget i madverdenen i Trøndelag de seneste år.
Det var faktisk den lille, historiske mineby Røros, oppe på fjeldet i det sydlige Trøndelag, der kickstartede hele bølgen med lokalmad i Norge. Du kan tage på en lokalmadssafari her og få en unik og historisk madoplevelse.
Trenden spredte sig gennem hele regionen. De bedste kokke begyndte at strømme til Trøndelag, draget af de mange gode madproducenter, og med sig tog de erfaring og teknikker fra forskellige verdenshjørner. En stærk kultur, hvor lokale madtraditioner blandes med innovative idéer, er så småt vokset frem og har ført til, at man er både passionerede og modige, når det drejer sig om mad.
Takket være den frodige jordbund i regionen vokser frugt og grøntsager langsommere i denne del af verden, hvilket giver en sødere og mere intens smag.
Et væld af lokale specialiteter
”Det spændende ved Trøndelag er, at regionen er ganske unik når det kommer til mad. Hvert lokalområde er kendt for forskellige ting,” siger Mikael Forselius. Han er hotelier og CEO på Trondheims prestigefulde Britannia Hotel, hvor du finder Michelinrestauranten Speilsalen.
Det eneste problem er, at det er svært at vælge mellem alle de gode sager.
Grøntsager fra Fosen-halvøen, rensdyrkød og mejeriprodukter fra Røros samt fisk og skaldyr fra Hitra og Frøya er alle blandt de lokale specialiteter.