Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnatning og skiområder

    Scandic Hotels – i alle større byer fra nord til syd

    Nordic Choice Hotels – en anderledes hotelkæde

    Thon Hotels – fantastisk morgenmad inkluderet

    Radisson Blu Hotels – book dit hotel i Norge

    Classic Norway Hotels – fra karakteristiske hoteller til autentiske rorbuer

    Citybox – moderne lavprishoteller med central beliggenhed

    DanCenter – din feriehusekspert i Norge

    Norgesbooking – bestil den perfekte hytte i Norge

    Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

    Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

  • Rejs hertil og rundt

    Vy - det skal være let at rejse grønt

    SJ NORD - eventyret starter i toget

    Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

    NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

    Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

    DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

    AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

    Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

    Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

    Cabin Campers - din hytte på fire hjul

  • Ture og rundture

    Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

    Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

    Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

    Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

    Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

    Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

    Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

    Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

    Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

    50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

    Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

    Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

    Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

  • Offers

Search
or search all of Norway

Et foodieparadis

Trondheim og Trøndelag

Europæisk Gastronomiregion 2022

”Trøndelag er blevet en anerkendt madregion.”

Condé Nast Traveler, 2022

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Velkommen til en verden af friske fisk og skaldyr på tallerkenen.

Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Seafood from Fosen, Trøndelag .
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Her får ordet ”frisk” en helt ny betydning.

Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv
Food and drink in Trøndelag .
Photo: Foodboom / Trøndelag Reiseliv

Smagen af fjeld og uberørt vildmark.

Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway
Reindeer in wintertime .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus - Visit Norway

Multebær.

Rensdyrkød.

Friskfanget fisk fra sø og hav.

Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS
Food from Trøndelag .
Photo: Annegrethes/Foap/Visitnorway.com/Marius Rua/Trøndelag Reiseliv AS

Hvor de lokale køkkenchefer fremtryller magiske middagsretter…

Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim
Home of Nordic Flavours, Trondheim .
Photo: Visit Trondheim

…af de råvarer, de finder i nærheden.

Dugfriske grøntsager, der vokser langsomt i den mineralrige jord, fulde af smag og konsistens.

Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua/R.R. Frontal/Explore Trøndelag/Will Lee Wright - Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Local food from Trøndelag .
Photo: Marius Rua

Velbekomme!

Velkommen til Trondheim og Trøndelag, Europæisk Gastronomiregion 2022.

Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv
Nyt Oppdal .
Photo: R.R Frontal / Marius Rua / Trøndelag Reiseliv

Trøndelag koger

Jordnær. Autentisk. Med rødder i vikingetiden, middelalderen og århundreder med fiskeri, jagt og jordbrug. Men på samme måde nytænkende og innovativ.

Og verden er begyndt at lægge mærke til det. Det prestigefulde rejsemagasin Condé Nast Traveler har Trøndelag med i top tre på listen over madoplevelser og et af de 22 bedste steder at rejse hen i 2022.

”Områdets varierede landskaber, skove, fjelde, fjorde og marker sørger for sømad, grøntsager og mejeriprodukter af høj kvalitet. Råvarerne leveres lokalt og til restauranter over hele verden.” Condé Nast Traveler

Med ét er folk begyndt at strømme til Trøndelag midt i Norge, som den internationale madelite har udpeget til Europæisk Gastronomiregion 2022. I Norden er det kun Aarhus og Kuopio i Finland, der har haft den ære.

Men Trøndelag har ikke altid været en kulinarisk favorit.

Voksende kulinarisk stolthed

”Jeg voksede op i Trondheim på en tid, hvor Trøndelag var langt fra at være en kulinarisk perle. Men i de seneste år har jeg været tilbage på egnen mange gange, og hver gang er jeg blevet overvældet af stolthed over kvaliteten af madoplevelserne, lidenskaben for de lokale råvarer og sammenholdet mellem kokkene heroppe,” fortæller Helle Øder Valebrokk, der er kogebogsforfatter. Hun er en af de mest kendte madskribenter i Norge og står blandt andet bag madbloggen helleskitchen.no.

Hvad handler alt ståhejet om? Se nogle af Norges bedste kokke og madproducenter fortælle om madparadiset Trøndelag i videoen herunder.

Disse mærker indikerer, at mindst 30 procent af maden, der serveres på spisestedet, er lavet af lokale råvarer.

Signs for the European Region of Gastronomy 2022

Verdens bedste fisk og skaldyr?

Hvad er der på menuen? I Norskehavet ud for Trøndelagskysten er der tusindvis af øer og skær. Torsk, laks, krabbe og hummer fra disse vande, særligt omkring øerne Hitra og Frøya, bliver serveret på eksklusive restauranter over hele verden.

”Jeg har selv haft et af mit livs bedste fiskemåltider på Ansnes Brygger på øen Hitra. Det var bare… wow! Jeg ser meget frem til at besøge deres nye restaurant The Crab i Trondheim,” siger Helle Øder Valebrokk.

Og det er hun ikke ene om. Hun interviewede engang den anerkendte MasterChef-dommer Matt Preston i Mexico.

”Han fortalte mig, at fisk og skaldyr fra Norge og Trøndelag er det bedste, han nogensinde har smagt,” siger Helle.

Hun mener helt bestemt, at Trondheim lever op til sit motto: Home of Nordic Flavours.

”Uanset hvor du rejser i Norden, vil skaldyrene på tallerkenerne på de rigtigt gode restauranter næsten udelukkende være fra Norge.”

”Selv i Dubai fik jeg serveret muslinger fra Trøndelag til en iøjnefaldende pris, beskrevet som ’de bedste i verden’. Det er jeg helt enig i!”

Helle Øder Valebrokk

Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Scallops from Hitra in Trøndelag .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

Lokalmadsboom

Men Trøndelag handler lige så meget om jordbrug som om havet. For at få det fulde billede bliver man nødt til at kigge tilbage. Der er sket meget i madverdenen i Trøndelag de seneste år.

Det var faktisk den lille, historiske mineby Røros, oppe på fjeldet i det sydlige Trøndelag, der kickstartede hele bølgen med lokalmad i Norge. Du kan tage på en lokalmadssafari her og få en unik og historisk madoplevelse.

Trenden spredte sig gennem hele regionen. De bedste kokke begyndte at strømme til Trøndelag, draget af de mange gode madproducenter, og med sig tog de erfaring og teknikker fra forskellige verdenshjørner. En stærk kultur, hvor lokale madtraditioner blandes med innovative idéer, er så småt vokset frem og har ført til, at man er både passionerede og modige, når det drejer sig om mad.

Takket være den frodige jordbund i regionen vokser frugt og grøntsager langsommere i denne del af verden, hvilket giver en sødere og mere intens smag.

Et væld af lokale specialiteter

”Det spændende ved Trøndelag er, at regionen er ganske unik når det kommer til mad. Hvert lokalområde er kendt for forskellige ting,” siger Mikael Forselius. Han er hotelier og CEO på Trondheims prestigefulde Britannia Hotel, hvor du finder Michelinrestauranten Speilsalen.

Det eneste problem er, at det er svært at vælge mellem alle de gode sager.

Grøntsager fra Fosen-halvøen, rensdyrkød og mejeriprodukter fra Røros samt fisk og skaldyr fra Hitra og Frøya er alle blandt de lokale specialiteter.

Prøv disse specialiteter:

•  Krabbe, hummer og andre skaldyr fra Hitra og Frøya

•  Sømad fra hele regionen

•  Rensdyr-, elg- og hjortekød

•  Saltet kød og hjemmebagt fladbrød

•  Lokalt bagværk som Lefse, lemse, og pjalt

•  Multebær

•  Blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvollost og andre prisvindende oste fra Gangstad Gårdsysteri, Eggen Gardsysteri, Munkeby Kloster, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri og Orkladal Ysteri

•  Hold øje med disse madmærker: Rørosmat, Trondheims Matperler

Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal
Local food in Røros .
Photo: Ren Røros Frontal

Osteland

Køerne og fårene i regionen drager også nytte af de fine forhold og giver mælk, som de lokale ostemagere benytter i nogle af verdens bedste oste.

I 2016 blev blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvoll udpeget som verdensmester ved World Cheese Awards i Spanien. Og i 2019 fik Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri en guldmedalje. For blot at nævne nogle…

I 2023 skal Trondheim være vært for selvsamme konkurrence. De lokale ostemagere er allerede begyndt at øve sig!

“Kraftkar” cheese from Tingvollost, figs, walnuts, jam and crispbread. Near Kristiansund in Fjord Norway.
“Kraftkar” cheese from Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

Bocuse d'Or Europe

I 2024 skal Trondheim være vært for Bocuse d'Or Europe, en anden stor anerkendelse af den utrolige rejse, som denne lille, men stolte region i Norge har været igennem.

I begrundelsen udtalte Bocuse d’Or, at ”Trondheim er en lovende international gastronomisk hovedstad.”

Vidste du, at Norge (sammen med Frankrig) er det mest vindende land ved Bocuse d’Or?

Tørstig i Trøndelag

Der er også masser af mulighed for at få slukket tørsten i Trøndelag. En lang række nye mikrobryggerier, kaffebarer og lokale juice- og kombuchaproducenter er kommet for at blive.

En god cocktail er heller aldrig langt væk! Nogle af dem med et lokalt touch.

”Akvavitbaserede cocktails er en af de drikke, der trender allermest i Norden og Norge lige nu, ikke mindst på grund af de lokale producenter og de superdygtige - og modige - bartendere,” fortæller Jørgen Dons, vinder af ’The Best Nordic Bartender’ og ejer af den populære Raus Bar i Trondheim.

Aqyavit tasting at Inderøy Brenneri in Trøndelag
Inderøy Brenneri at Berg Gård, Inderøy, Trøndelag.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

Den stilede bar på Hotel Britannia er også et sikkert hit for alle, der værdsætter en vellavet cocktail. Det er i øvrigt værd at vide, at vinsommelieren på hotellet er en af verdens bedste, i hvert fald ifølge Michelinguiden. Der er desuden en lang række andre gode vinbarer og hyggelige pubber rundt om i byen.

Madelskerens guide til Trondheim og Trøndelag

Gå ikke glip af de kulinariske højdepunkter!

Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen
Credo restaurant in Trondheim .
Photo: Geir Morgen

Se selv

Du kan næsten smage disse billeder! Trøndelag byder på det ene smagsindtryk efter det andet.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen