Skip to main content

Besøg en af Europas
gastronomiske hovedstæder:

Trondheim og Trøndelag

Velkommen til en verden af friske fisk og skaldyr på tallerkenen.

Her får ordet ”frisk” en helt ny betydning.

Smagen af fjeld og uberørt vildmark.

Multebær.

Rensdyrkød.

Friskfanget fisk fra sø og hav.

Hvor de lokale køkkenchefer fremtryller magiske middagsretter…

…af de råvarer, de finder i nærheden.

Dugfriske grøntsager, der vokser langsomt i den mineralrige jord, fulde af smag og konsistens.

Velbekomme!

Velkommen til Trondheim og Trøndelag, hvor hvert eneste måltid er en rejse til enestående kulinariske oplevelser.

Trøndelag koger

Jordnær. Autentisk. Med rødder i vikingetiden, middelalderen og århundreder med fiskeri, jagt og jordbrug. Men på samme måde nytænkende og innovativ.

Det prestigiøse rejseblad Condé Nast Traveler udråbte Trøndelag-regionen som en af de tre bedste steder at rejse hen i 2022, hvis man leder efter lækre madoplevelser. I 2022 blev regionen kåret som European Region of Gastronomy. 

”Områdets varierede landskaber, skove, fjelde, fjorde og marker sørger for sømad, grøntsager og mejeriprodukter af høj kvalitet. Råvarerne leveres lokalt og til restauranter over hele verden.”

Condé Nast Traveler

Hvad handler alt ståhejet om? Se nogle af Norges bedste kokke og madproducenter fortælle om madparadiset Trøndelag i videoen herunder.

Verdens bedste fisk og skaldyr?

Hvad er der på menuen? I Norskehavet ud for Trøndelagskysten er der tusindvis af øer og skær. Torsk, laks, krabbe og hummer fra disse vande, særligt omkring øerne Hitra og Frøya, bliver serveret på eksklusive restauranter over hele verden.

”Nogle af de vildeste skaldyrs- og fiskeretter, jeg har spist i mit liv, har været fra Ansnes Brygger på øen Hitra. Det var bare… Wauw!” siger den norske kogebogsforfatter Helle Øder Valebrokk. Hun er en af Norges mest anerkendte madjournalister og står bag den populære blog helleskitchen.no

Og det er hun ikke ene om. Hun interviewede engang den anerkendte MasterChef-dommer Matt Preston i Mexico.

”Han fortalte mig, at fisk og skaldyr fra Norge og Trøndelag er det bedste, han nogensinde har smagt,” siger Helle.

Hun mener helt bestemt, at Trondheim lever op til sit motto: Home of Nordic Flavours.

”Uanset hvor du rejser i Norden, vil skaldyrene på tallerkenerne på de rigtigt gode restauranter næsten udelukkende være fra Norge.”

”Selv i Dubai fik jeg serveret muslinger fra Trøndelag til en iøjnefaldende pris, beskrevet som ’de bedste i verden’. Det er jeg helt enig i!”

Helle Øder Valebrokk

Alt godt fra havet

Lokalmadsboom

Men Trøndelag handler lige så meget om jordbrug som om havet. For at få det fulde billede bliver man nødt til at kigge tilbage. Der er sket meget i madverdenen i Trøndelag de seneste år.

Det var faktisk den lille, historiske mineby Røros, oppe på fjeldet i det sydlige Trøndelag, der kickstartede hele bølgen med lokalmad i Norge. Du kan tage på en lokalmadssafari her og få en unik og historisk madoplevelse.

Trenden spredte sig gennem hele regionen. De bedste kokke begyndte at strømme til Trøndelag, draget af de mange gode madproducenter, og med sig tog de erfaring og teknikker fra forskellige verdenshjørner. En stærk kultur, hvor lokale madtraditioner blandes med innovative idéer, er så småt vokset frem og har ført til, at man er både passionerede og modige, når det drejer sig om mad.

Takket være den frodige jordbund i regionen vokser frugt og grøntsager langsommere i denne del af verden, hvilket giver en sødere og mere intens smag.

Et væld af lokale specialiteter

”Det spændende ved Trøndelag er, at regionen er ganske unik når det kommer til mad. Hvert lokalområde er kendt for forskellige ting,” siger Mikael Forselius, tidligere hotelier og direktør for Trondheims berømte Britannia Hotel, som er hjemsted for Michelin-restauranten Speilsalen.

Det eneste problem er, at det er svært at vælge mellem alle de gode sager.

Grøntsager fra Fosen-halvøen, rensdyrkød og mejeriprodukter fra Røros samt fisk og skaldyr fra Hitra og Frøya er alle blandt de lokale specialiteter.

Prøv disse specialiteter:

•  Krabbe, hummer og andre skaldyr fra Hitra og Frøya

•  Sømad fra hele regionen

•  Rensdyr-, elg- og hjortekød

•  Saltet kød og hjemmebagt fladbrød

•  Lokalt bagværk som Lefse, lemse, og pjalt

•  Multebær

•  Blåskimmelostene Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri og Kraftkar fra Tingvollost, og andre prisvindende oste fra Eggen Gardsysteri, Munkeby Kloster, Elvekanten Ysteri, Hitra Gårdsmat, Grindal Ysteri og Orkladal Ysteri

•  Hold øje med disse madmærker: Rørosmat, Trondheims Matperler

Osteland

Køerne og fårene i regionen drager også nytte af de fine forhold og giver mælk, som de lokale ostemagere benytter i nogle af verdens bedste oste.

2023 var et rekordår for verdensmesterskabet i ost, World Cheese Awards, da mere end 4.500 oste deltog i konkurrencen om at blive kåret som verdens bedste ost. Den prestigefyldte konkurrence fandt sted i Trondheim i Trøndelag. Skimmelosten ”Nidelven Blå” fra Gangstad Gårdsysteri blev udråbt som verdens bedste ost.

”Vi er en lille mejerigård to timers kørsel fra Trondheim, så det betyder meget, at vi var på hjemmebane. At have hele holdet fra mejeriet med gjorde det ekstra specielt,” siger Maren Gangstad, som er daglig leder på Gangstad Gårdsysteri.

Har du lyst til at smage den prisvindende ost? Gangstad Gårdsysteri er et af højdepunkterne på Den Gyldne Omvej, en af Norges mest velsmagende cykelruter. Sørg også for at smage på Camembert og smøreost på turen! På ruten finder du også masser af gårdbutikker, spisesteder og cafeer, som udbyder lokale varer - herunder fantastisk ost.

Bocuse d'Or Europe

I 2024 skal Trondheim være vært for Bocuse d'Or Europe, en anden stor anerkendelse af den utrolige rejse, som denne lille, men stolte region i Norge har været igennem.

I begrundelsen udtalte Bocuse d’Or, at ”Trondheim er en lovende international gastronomisk hovedstad.”

Vidste du, at Norge (sammen med Frankrig) er det mest vindende land ved Bocuse d’Or?

Tørstig i Trøndelag

Der er også masser af mulighed for at få slukket tørsten i Trøndelag. En lang række nye mikrobryggerier, kaffebarer og lokale juice- og kombuchaproducenter er kommet for at blive.

En god cocktail er heller aldrig langt væk! Nogle af dem med et lokalt touch.

”Akvavitbaserede cocktails er en af de drikke, der trender allermest i Norden og Norge lige nu, ikke mindst på grund af de lokale producenter og de superdygtige - og modige - bartendere,” fortæller Jørgen Dons, vinder af ’The Best Nordic Bartender’ og ejer af den populære Raus Bar i Trondheim.

Den stilede bar på Hotel Britannia er også et sikkert hit for alle, der værdsætter en vellavet cocktail. Det er i øvrigt værd at vide, at vinsommelieren på hotellet er en af verdens bedste, i hvert fald ifølge Michelinguiden. Der er desuden en lang række andre gode vinbarer og hyggelige pubber rundt om i byen.

Madelskerens guide til Trondheim og Trøndelag

Gå ikke glip af de kulinariske højdepunkter!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider