Skip to main content

Alt godt fra havet

Trøndelag og Nordvest

Hvorfor strømmer foodies fra hele verden til en lille restaurant på en fjern ø ud for Trøndelagskysten?

På grund af fiskeanretningerne på restaurant Ansnes Brygger!

Optimale temperaturer. Næringsrige farvande. Lange traditioner.

Det er ikke så mærkeligt, at verdens bedste kokke vælger laks, hummer og skaldyr fra Trøndelagskysten, herunder den berømte Hitrakrabbe, til deres mest eksklusive retter.

Det smager vidunderligt!

Vi er en af Norges største fiskerestauranter. Vi serverer fisk og skaldyr, der er fanget selvsamme dag.

Ola Sirus Skjåk-Bræk

Køkkenchef på Ansnes Brygger

Trøndelags skattekammer

Der fanges meget godt fisk og skaldyr i hele Norge, men Trøndelagskysten har nogle unikke egenskaber der resulterer i, at fangsten fra dette område lige er en tand bedre.

Her mødes Golfstrømmen fra syd med de koldere havstrømme fra nord, hvilket giver optimale levebetingelser for fisk og skaldyr.

De fleste kammuslinger, der serveres på de bedste restauranter i Norge og resten af Norden, stammer fra Trøndelagskysten. Havet er også rigt på jomfruhummer. Ifølge Ola, der driver en af Norges mest legendariske fiskerestauranter, Ansnes Brygger på øen Hitra, er det ikke så almindeligt i Norge.

Han startede sin karriere som ansat på Trondheims første gourmetrestaurant, og har siden haft passion for at lave mad med de allerbedste råvarer.

”Ansnes er et enormt spisekammer,” siger Ola.

Ola har åbnet en ny fiskerestaurant, ”The Crab”, i Trondheim, så byboerne også har let adgang til de gode sager fra havet.

En kærlighedshistorie

En stor del af grunden til, at Trøndelag er så anerkendt for sine fisk og skaldyr, skal findes på øerne Hitra og Frøya, der ligger ved Trondheimsfjordens munding.

Det er ikke uden grund, at kammuslinger fra Frøya havner på tallerkenerne i Asiens bedste restauranter, mens krabber fra Hitra længe har været en delikatesse i Frankrig. Dette specifikke kystområde er et af de allerbedste i verden når det kommer til hummer, krabbe og andre skaldyr.

”Jomfruhummer trives ved lave temperaturer i 150-200 meters dybde med en flad og mudret havbund. Området har også høj vandkvalitet og det helt rette temperaturinterval,” forklarer Ola.

Taskekrabbe

Du kan fange taskekrabbe mange steder på kysten - men den mest kendte af slagsen finder du på Hitra. Denne udsøgte krabbe fra Trøndelagskysten er nærmest blevet synonym med området.

”Hitrakrabben er stor, kødfuld og fuld af næring,” siger Ola.

Hvis du befinder dig på Hitra kan du smage den friskfanget, lige fra havet. Noget, du bare må prøve, er Olas berømte seafood bonanza buffet på Ansnes Brygger, hvor der er krabber, hummer og meget andet godt.

Imponér dine middagsgæster! Du kan finde Olas opskrift på Hitrakrabbe, Singapore peberkrabbe og mange andre velsmagende retter i den norske kogebog.

Lakseopdrættets vugge

Trøndelag er ligeledes kendt for sine førsteklasses laks, der tiltrækker laksefiskere fra hele verden. Trondheimsfjorden er enestående på grund af de mange vandløb med laks, og nogle af landets bedste lakseelve ligger i Trøndelag: Namsen, Gaula og Orkla.

Det var på Hitra de norske traditioner med lakseopdræt startede. Den første facilitet for atlantiske laks blev etableret i 1970. I dag spiser millioner af mennesker hver dag laks fra Norge! De sundhedsmæssige fordele ved at spise laks er velkendte, men mange ved ikke, at de norske laks er helt fri for antibiotika og genmanipulation. De norske lakseopdrættere stræber løbende efter at gøre teknologien mere bæredygtig samt at skabe en mere cirkulær industri.

Smag friske laks på en gourmetrestaurant i Trondheim eller på et spisested i et af fiskerlejerne i regionen.

Er du klar til flere superfriske fisk?

Enhver køkkenchef i Portugal kender navnet - klipfisk! Men klipfisk er lige så norsk som røget laks og syltede sild!

Klipfiskbyen

Lidt syd for Trøndelag, i det område der kaldes Nordvest, ligger Kristiansund. Her er den helt store specialitet klipfisk – det vil sige tørret og saltet fisk, som oftest torsk. Byen blev bygget op omkring erhvervsfiskeri og især klipfisk, der traditionelt blev tørret på klipperne ved havet før de blev eksporteret til lande i det sydlige Europa. Til gengæld importerede handelsmændene krydderier og en helt særlig fiskeret fra de sydligere himmelstrøg, nemlig bacalao!

Norsk Klippfiskmuseum kan du lære mere om byens enestående klipfiskhistorie. Du kan også deltage på Klippfiskfestivalen, der finder sted hvert år i juni.

En anden specialitet i byen er fishan - Kristiansunds svar på fish and chips. Prøv for eksempel retten på populære Fishanbua på havnen, eller på et andet af byens spisesteder.

Vil du smage de lokale delikatesser derhjemme? Prøv selv at lave bacalao af klipfisk fra den norske vestkyst.

Europæisk Gastronomiregion 2022

Trøndelag er mere end bare fisk og skaldyr i verdensklasse. Hele regionen med Trondheim i spidsen er nemlig et af de mest interessante rejsemål for foodies i Europa lige nu, og der er masser af grunde til at området er Europæisk Gastronomiregion 2022.

Find de bedste lokale lækkerier i denne foodie-guide til Trondheim og Trøndelag!

På øen Smøla strejfer vilde får frit omkring i de vindblæste lynglandskaber.

En unik smag af natur

Jo bedre du spiser, jo bedre lever du. Det samme gælder for de vilde får og hjorte på den norske vestkyst. Friheden til at strejfe frit omkring, kystklimaet og plantelivet på øer som Smøla i Nordvest samt Hitra og Frøya i Trøndelag gør kødet helt enestående mørt.

”Vilde får fra Norskekysten” er et enestående kvalitetsprodukt, der har opnået mærket Beskyttet Geografisk Betegnelse. Fårene er glimrende forvaltere af kystlandskabet og græsser under åben himmel hele året rundt, takket være kystklimaets kolde somre og milde vintre. De spiser urter og enebær, hvilket også anbefales som krydderi når kødet tilberedes. Fårene er også glade for at strejfe ned til havet og spise tang.

På Villsaugården på Smøla kan du nyde de fantastiske omgivelser og smage lokale lækkerier fra gårdbutikken og på restauranten.

I Trøndelag er der ofte hjortekød på menukortet. Det siges, at der på Hitra lever flere hjorte end mennesker! På øen kan du endda sove på Hjorten Hotell. Smag de lokale delikatesser i hotellets restaurant eller besøg DalPro Gårdsmat, en gårdbutik der sælger en lang række forskellige hjorte- og fåreprodukter.

Er du blevet sulten efter mere af Trøndelag og Nordvest? Spis dig vej mellem Trondheim og Kristiansund på en kysttur med ekspresbåd eller prøv hvad der muligvis er Norges mest smagfulde cykeltur!

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider