Seafood from the Trøndelag coast
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Seafood from Trøndelag
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Hvorfor strømmer foodies fra hele verden til en lille restaurant på en fjern ø ud for Trøndelagskysten?
På grund af fiskeanretningerne på restaurant Ansnes Brygger!
Seafood from the Trøndelag coast
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Seafood from the Trøndelag coast
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Optimale temperaturer. Næringsrige farvande. Lange traditioner.
Det er ikke så mærkeligt, at verdens bedste kokke vælger laks, hummer og skaldyr fra Trøndelagskysten, herunder den berømte Hitrakrabbe, til deres mest eksklusive retter.
Der fanges meget godt fisk og skaldyr i hele Norge, men Trøndelagskysten har nogle unikke egenskaber der resulterer i, at fangsten fra dette område lige er en tand bedre.
Her mødes Golfstrømmen fra syd med de koldere havstrømme fra nord, hvilket giver optimale levebetingelser for fisk og skaldyr.
De fleste kammuslinger, der serveres på de bedste restauranter i Norge og resten af Norden, stammer fra Trøndelagskysten. Havet er også rigt på jomfruhummer. Ifølge Ola, der driver en af Norges mest legendariske fiskerestauranter, Ansnes Brygger på øen Hitra, er det ikke så almindeligt i Norge.
Han startede sin karriere som ansat på Trondheims første gourmetrestaurant, og har siden haft passion for at lave mad med de allerbedste råvarer.
”Ansnes er et enormt spisekammer,” siger Ola.
Ola har åbnet en ny fiskerestaurant, ”The Crab”, i Trondheim, så byboerne også har let adgang til de gode sager fra havet.
Scallops from Hitra in Trøndelag. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
En kærlighedshistorie
En stor del af grunden til, at Trøndelag er så anerkendt for sine fisk og skaldyr, skal findes på øerne Hitra og Frøya, der ligger ved Trondheimsfjordens munding.
Det er ikke uden grund, at kammuslinger fra Frøya havner på tallerkenerne i Asiens bedste restauranter, mens krabber fra Hitra længe har været en delikatesse i Frankrig. Dette specifikke kystområde er et af de allerbedste i verden når det kommer til hummer, krabbe og andre skaldyr.
”Jomfruhummer trives ved lave temperaturer i 150-200 meters dybde med en flad og mudret havbund. Området har også høj vandkvalitet og det helt rette temperaturinterval,” forklarer Ola.
Taskekrabbe
Du kan fange taskekrabbe mange steder på kysten - men den mest kendte af slagsen finder du på Hitra. Denne udsøgte krabbe fra Trøndelagskysten er nærmest blevet synonym med området.
”Hitrakrabben er stor, kødfuld og fuld af næring,” siger Ola.
Hvis du befinder dig på Hitra kan du smage den friskfanget, lige fra havet. Noget, du bare må prøve, er Olas berømte seafood bonanza buffet påAnsnes Brygger, hvor der er krabber, hummer og meget andet godt.
Imponér dine middagsgæster! Du kan finde Olas opskrift på Hitrakrabbe, Singapore peberkrabbe og mange andre velsmagende retter i den norske kogebog.
Trøndelag er ligeledes kendt for sine førsteklasses laks, der tiltrækker laksefiskere fra hele verden. Trondheimsfjorden er enestående på grund af de mange vandløb med laks, og nogle af landets bedste lakseelve ligger i Trøndelag: Namsen, Gaula og Orkla.
Det var på Hitra de norske traditioner med lakseopdræt startede. Den første facilitet for atlantiske laks blev etableret i 1970. I dag spiser millioner af mennesker hver dag laks fra Norge! De sundhedsmæssige fordele ved at spise laks er velkendte, men mange ved ikke, at de norske laks er helt fri for antibiotika og genmanipulation. De norske lakseopdrættere stræber løbende efter at gøre teknologien mere bæredygtig samt at skabe en mere cirkulær industri.
Salmon Namsen & Train Experience in Namdalen. Photo: Marius Rua
Bæredygtige fisk og skaldyr fra Norge
Der er stor efterspørgsel på økologi i Norge. Strenge regler indført af de norske myndigheder samt løbende debat om balancen mellem miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn har resulteret i en bæredygtig fiskeindustri.
Nordmændenes lange og stærke traditioner for fiskeri giver en bredere forståelse for de nye udfordringer, der opstår som følge af øget produktion og forbrug. I resten af verden nævnes Norge ofte som et foregangsland for, hvordan fiskefarme og andre former for udnyttelse af havet kan gøres bæredygtige.
Fiskeri er stadig vældig populært blandt lokale såvel som turister. Der lægges stor vægt på at styrke respekten for miljøet i enhver henseende, så alle kan få glæde af landets naturressourcer – både på den korte og den lange bane.
Bæredygtige fisk og skaldyr fra NorgeShow Less
Er du klar til flere superfriske fisk?
Enhver køkkenchef i Portugal kender navnet - klipfisk! Men klipfisk er lige så norsk som røget laks og syltede sild!
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Smia restaurant in Kristiansund
.
Photo:
Visit Nordvest/Oddgeir Visnes
Klipfiskbyen
Lidt syd for Trøndelag, i det område der kaldes Nordvest, ligger Kristiansund. Her er den helt store specialitet klipfisk – det vil sige tørret og saltet fisk, som oftest torsk. Byen blev bygget op omkring erhvervsfiskeri og især klipfisk, der traditionelt blev tørret på klipperne ved havet før de blev eksporteret til lande i det sydlige Europa. Til gengæld importerede handelsmændene krydderier og en helt særlig fiskeret fra de sydligere himmelstrøg, nemlig bacalao!
På Norsk Klippfiskmuseum kan du lære mere om byens enestående klipfiskhistorie. Du kan også deltage på Klippfiskfestivalen, der finder sted hvert år i juni.
En anden specialitet i byen er fishan - Kristiansunds svar på fish and chips. Prøv for eksempel retten på populære Fishanbua på havnen, eller på et andet af byens spisesteder.
Kristiansund in the Northwest. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Vil du smage de lokale delikatesser derhjemme? Prøv selv at lave bacalao af klipfisk fra den norske vestkyst.
Europæisk Gastronomiregion 2022
Trøndelag er mere end bare fisk og skaldyr i verdensklasse. Hele regionen med Trondheim i spidsen er nemlig et af de mest interessante rejsemål for foodies i Europa lige nu, og der er masser af grunde til at området er Europæisk Gastronomiregion 2022.
På øen Smøla strejfer vilde får frit omkring i de vindblæste lynglandskaber.
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Smøla, Nordmøre
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
En unik smag af natur
Jo bedre du spiser, jo bedre lever du. Det samme gælder for de vilde får og hjorte på den norske vestkyst. Friheden til at strejfe frit omkring, kystklimaet og plantelivet på øer som Smøla i Nordvest samt Hitra og Frøya i Trøndelag gør kødet helt enestående mørt.
”Vilde får fra Norskekysten” er et enestående kvalitetsprodukt, der har opnået mærket Beskyttet Geografisk Betegnelse. Fårene er glimrende forvaltere af kystlandskabet og græsser under åben himmel hele året rundt, takket være kystklimaets kolde somre og milde vintre. De spiser urter og enebær, hvilket også anbefales som krydderi når kødet tilberedes. Fårene er også glade for at strejfe ned til havet og spise tang.
På Villsaugården på Smøla kan du nyde de fantastiske omgivelser og smage lokale lækkerier fra gårdbutikken og på restauranten.
I Trøndelag er der ofte hjortekød på menukortet. Det siges, at der på Hitra lever flere hjorte end mennesker! På øen kan du endda sove på Hjorten Hotell. Smag de lokale delikatesser i hotellets restaurant eller besøg DalPro Gårdsmat, en gårdbutik der sælger en lang række forskellige hjorte- og fåreprodukter.
Beskyttede geografiske betegnelser er en ordning, der giver lovmæssig beskyttelse til produkter, der stammer fra et bestemt geografisk område samt til lokale delikatesser. Norge har udover EU-ordningen også sin egen nationale ordning.
Formålet med beskyttelsen er at forøge produktsortimentet ved at stimulere den lokale madproduktion.
9 dagers reise fra Trondheim til Bodø og Narvik, før man tar nattog til Stockholm. Overnatt i et avsidesliggende fyr, og reis med vår førsteklasses 50 Degrees North-minibuss. | 50 Degrees North
Credits
Arctic Circle Express by Up Norway
Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
Arctic Circle Express
Slow travel er på moten igjen
Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway
Credits
Scenic Norway Tour by 50 Degrees North
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway
Scenic Norway Tour
Opplev Trollstigen og Atlanterhavsvegen i vår førsteklasses minibuss
7-dagers tur via Trollstigen og Atlanterhavsvegen i 50 Degrees Norths førsteklasses minibuss. | 50 Degrees North
Credits
Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
Norske kysthøydepunkt
Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen
Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo. | 50 Degrees North
Credits
Grand tour of Norway by Authentic Scandinavia
Photo: Harald Sandal Bohn
Grand tour of Norway
Oslo, Flåm, Bergen og Hurtigruten
En fantastisk 12-dagers tur fra Oslo via de norske fjordene til Bergen. Fra Bergen fortsetter du på et sjudagers cruise til Kirkenes, gjennom fantastisk landskap langs den norske kysten. | Authentic Scandinavia
Credits
Give me Møre! by Up Norway
Photo: Kristen Kellogg
Give me Møre!
En vakker snarvei
Verdens vakreste snarvei - fra øst til nordvest gjennom den norske fjellheimen. Lad batteriene i praktfulle, vekslende omgivelser - slapp av og få nytt perspektiv på ting. | Up Norway
Udforsk rejsemålene
…og få yderligere oplysninger om at rejse rundt i området.