Skip to main content

KRISTIANSUND

Klipfiskbyen

Scroll ned for inspiration eller gå direkte til planlæg turen til Kristiansund.

Har du nogensinde været i en by omringet af havet?

Kystbyen Kristiansund ligger på fire forskellige øer.

Men bare rolig - på få minutter kan du blive sejlet fra den ene til den anden ø med Sundbåten. Fra Kirkelandet, Innlandet og Nordlandet …

… til Gomalandet. Bed skipperen om at blive sat af på Milnbrygga, hvor du kan besøge Norsk Klippfiskmuseum.

Kristiansund blev delvist grundlagt på grund af fiskeri, og særligt klipfisk - saltet torsk, der traditionelt blev tørret på klipperne ved havet.

Sørg for at prøve en af Kristiansunds specialiteter, fishan - fish and chips. Spis retten på en restaurant eller et sted med fast food.

Smag på noget af det bedste fra havet på Smia Fiskerestaurant. Dette spisested har hjemme i en bygning fra 1787, og er en af de mest specielle restauranter i byen.

Du bør også prøve at smage osten Kraftkar fra Tingvollost, der er blevet kåret som verdens bedste ost! Prøv den på spisestedet Mætt & Go i centrum, hvor du også kan købe et stykke med hjem.

Tag med til Klippfiskfest, der afholdes hvert år i juni. Her fejres byen og dens lange klipfisk-historie. Kig nærmere på regionens lokale mad, hør en koncert og gå en tur på markedet, hvor der kan købes lokale specialiteter.

En kort gåtur fra centrum kan du opleve et levende skibsværftsmuseum, Mellemværftet.

Gør et stop ved kafferisteriet Patrick Volkmar, hvor den ældste kafferister er over 100 år gammel og en attraktion i sig selv. Køb en god kop kaffe brygget på bønner ristet på stedet, et af de ældste risterier i Norge, der stadig er i brug.

Vidste du, at Norges ældste opera ligger i Kristiansund? Her er over 100 forestillinger om året.

Hvert år i februar afholdes Operafestukene. Her er der opera morgen, middag og aften i 17 dage.

Du bør også tjekke Nordic Light Festival of Photography, hvor berømte internationale og norske fotografer udstiller deres bedste billeder og afholder foredrag hvert år i juni.

Et besøg til Kristiansund er ikke komplet uden en tur til det traditionelle fiskerleje Grip.

Det er et lille, afslappet øsamfund med charmerende og farverige træhuse - og egen stavkirke, bygget i 1470. Øen ligger 45 minutter med båd fra Kristiansund, med daglige overfarter om sommeren.

Træt af fisk? Gå en tur! Det er blot en kort vandretur til udsigtspunktet Varden. Du kan også gå ad Havstien, bare 20 minutter fra havnen. For en længere tur med fantastiske udsigter kan du tage turene til Freikollen eller Bremsneshatten. Sidstnævnte har en række interessante grotter.

Selve rejsen til Kristiansund og det nordvestlige hjørne af Fjord Norge er en del af eventyret. Du kan flyve, eller stige om bord et krydstogtskib fra Hurtigruten eller Havila Kystruten.

Eller endnu bedre - kør turen over Atlanterhavsvejen i bil.

Denne spektakulære vejstrækning er blevet udråbt som en af verdens bedste køreture og århundredets bygningsværk i Norge.

Og som et af de bedste steder at komme sig over hjertesorger. I hvert fald ifølge Lonely Planet.

Langs vejen kan du padle i kajak, tage på RIB-safari, vandre, overnatte eller bare nyde udsigten. Når havet er stille, kan du måske få øje på sæler og hvaler. Hvorfor ikke prøve fiskelykken?

Torsk og ørred, sej og makrel svømmer i stimevis under Myrbærholmen fiskebroer.

På udkig efter flere dyreoplevelser?

Tag ikke hjem før du har været et smut på den prærieagtige ø Smøla, lidt nord for Kristiansund, hvor du finder havørne i hobetal. Book en ørnesafari og få mere at vide om disse fascinerende ørne.

Fra Smøla tager en anden ’atlanterhavsvej’ dig med over broer, bølgebrydere og småøer, helt ud til hvad der må være verdens ende - øen Veiholmen, på kanten af Atlanterhavet.

Gør dig klar til et kysteventyr.

Planlæg turen til Kristiansund.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider