Skip to main content

11 smarte måder at udforske Norge for den miljøbevidste rejsende

Rejs elektrisk – med tog, færge eller i et Instagram-venligt og sjovt køretøj. Rejs sundt - spis kortrejst mad fra de lokale producenter. Opdag Norge og nordmændene på nye, interessante måder.

1. Tag den bedste vej til Norge

At tage toget til Norge er en god måde at starte din rejse. Oslo har direkte togforbindelse med København adskillige gange om ugen. Du kan også tage en bus mellem de to hovedstæder.

Hvis du foretrækker at sejle, kan det også sagtens lade sig gøre. Mange færgeselskaber har opgraderet deres skibe til at sejle på mere miljøvenligt brændstof. Ved kajerne i Oslo og Kristiansand forbindes størsteparten af færgerne til ladestationer på land for at nedbringe de skadelige udledninger. Sejl til Norge fra København, Frederikshavn eller Hirtshals.

Norge er et langt og udstrakt land, og der er naturligvis nogle steder, hvor det er lettest at flyve til - til tider er flyet det eneste alternativ. Ved at blive i længere tid formindsker du også den samlede miljøpåvirkning.

Se flere måder at rejse til Norge.

2. Rejs som de lokale

Den bedste måde at nå ind i Norges mange kringelkroge er med offentlig transport, og toget er i mange tilfælde det alternativ, der sætter færrest aftryk på miljøet. Tilmed er togrejserne på Bergensbanen, Raumabanen og Ofotbanen nogle af de smukkeste togture i verden!

Du kan også let besøge de fantastiske rejsemål ved fjordene, i fjeldene og dalene med bus eller båd. Vil du se lidt nærmere på den norske kyst, gør de lokale færger og ekspresbåde det let at hoppe fra havn til havn i byer som Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim og Bodø.

Turplanlæggeren Entur giver dig et overblik over køreplaner og ruter, og mange destinationer har tilrettelagte rundture i området og andre lokale rejsetilbud.

3. Et helt elektrisk roadtrip

Hvis du har lyst til at tage på et episk roadtrip alene, kan du nemt gøre det i en elbil (eller endda på en elcykel), uanset om det er i en en lejevogn eller din egen bil. Når det kommer til elektriske køretøjer, er Norge i topklasse. Der er flere end 25.000 ladestandere og 6.000 hurtigladere i hele Norge, og antallet stiger fortsat. Flere hoteller har særlige områder med ladestandere på deres parkeringspladser.

I Oslo kan du udforske byen med en elektrisk bybil fra Greenmobile, og i Geiranger og Flåm kan du tage på opdagelse i en mini-elbil leveret af eMobility.

Find ladestationer på ladestasjoner.no (kun på norsk), og find flere oplysninger om elbiler på elbil.no, og kom i gang med at planlægge din rejse.

4. Krydstogt med lavere aftryk

Nyd det fabelagtige norske kystlandskab mellem Bergen og Kirkenes. Der findes flere krydstogtsselskaber, der arbejder tæt sammen med lokalsamfundene. Oplev smagen og duften af Norge både om bord på skibene og på landjorden.

Hurtigruten er i fuld gang med at gøre hele sin flåde mere bæredygtig og arbejder på at bygge det første helt elektriske og klimaneutrale elskib, som sejler ved den norske kyst, inden 2030. Flere af Hurtigrutens skibe er allerede blevet opgraderet til hybridskibe og kan tilbyde en mere støjsvag og miljøvenlig rejse.

Udover Hurtigruten, det traditionsrige rederi med dybe rødder i den norske kystkultur, findes også Havila Kystruten, der tilbyder krydstogter mellem Bergen og Kirkenes. Deres flåde drives udelukkende af batterier og LNG-motorer (flydende naturgas).

Foto: Cappella

5. Rejsemål med fokus på bæredygtighed

I Norge tilstræber mange rejsemål at formindske turismen negative effekt, for at give dig som turist de bedste oplevelser. Disse er en del af mærkeordningen 'Bæredygtig rejsemål', som fokuserer metodisk på at udvikle mere ansvarlig turisme i deres lokalområder. På denne måde sigter de efter, at lokalområdet bliver et godt sted både at bo og at besøge.

Besøg et rejsemål med fokus på bæredygtighed

6. Hele Europas miljøhovedstad

I Oslo findes nogle af de mest innovative miljøløsninger i Europa. Byen var Europæisk Miljøhovedstad i 2019.

Se byens nye sider med egne øjne og opdag hvorfor mange udenlandske rejseeksperter, herunder Lonely Planet, har udråbt Oslo som en af bedste byer i verden at besøge lige nu.

Følg havnepromenaden forbi feterede restauranter, spændende museer, flydende saunaer på fjorden og endda en lille bondegård midt i byen. Lej en kajak eller en (el)cykel og tag på opdagelse. Storbyens liv lægges hurtigt bag dig, for to tredjedele af hovedstaden består faktisk af skov og vand.

7. Søde drømme

Sov ekstra godt på et af de miljøcertificerede overnatningssteder. Her arbejdes der hårdt på at nedbringe energiforbruget, samtidig med at der findes på nye og innovative måder at reducere madspild. Kig efter 'græstotterne' her på Visitnorway - de er din guide til de miljøcertificerede aktiviteter, restauranter og overnatningssteder.

8. Ren aktivitet

Norge er et naturligt legeland, og der er mange måder at have det sjovt. Prøv for eksempel vandring, cykling, skiløb, klatring, kajakpadling - eller en af de mange andre aktiviteter, der giver sved på panden. For at få en bedre - og mere sikker - oplevelse, kan du deltage på guidede ture. De lokale guider kender området ud og ind, og vælger du en lokal turoperatør støtter du samtidig den lokale økonomi. Alt nødvendigt udstyr kan som regel lejes.

Skal det være lidt lettere at komme rundt, kan du leje elcykler, segways eller andre 'lette' transportmidler. Måske er du ude efter noget med rigtige hestekræfter? Sæt i galop hen over vidderne eller langs med stranden.

9. Elektrisk fjord- og hvalsafari

Oplev de storslåede fjorde, eller tag på hvalsafari om bord på de innovative og støjsvage elektriske hybridskibe. Brim Explorer og The Fjords tilbyder sightseeingture i Oslofjorden - sidstnævnte også til verdensarvsområderne i Fjordnorge. Du kan forudbestille en tur med Fjord Tours her.

Du kan også udforske flere andre fjorde, herunder det UNESCO-listede område ved Geirangerfjorden, med elektrisk gummibåd eller se den smukke Telemarkskanal i kajak eller elektrisk båd.

Længere mod nord kan du gå om bord på hybridskibet Brim Explorer og tage på en dagstur til de hyggelige fiskerbyer i Lofoten om sommeren eller på en hvalsafari i Tromsø om vinteren. Hvalsafarien er nævnt på The Telegraphs liste over de 50 største eventyr på jorden!

10. Lokale smagsprøver

Det ville være synd at gå glip af de lokale delikatesser, vilde bær og smagfulde grøntsager undervejs. Smag på mælk, ost og kød fra de fritgående får, geder og køer, der boltrer sig på sæteren om sommeren. Fang din egen fisk eller sæt tænderne i én, der er blevet tilberedt af en dygtig kok.

Flere og flere norske restauranter har fokus på bæredygtighed, og størsteparten har vegetariske retter som en fast del af menukortet. Prøv Himkok, en bar i Oslo, som fik titlen som 'Verdens mest bæredygtige bar' i 2018, eller restauranten Credo, som flytter til Nasjonalbiblioteket i Oslo i 2024. Credo modtog som første restaurant Michelin Nordic Guide Sustainability Award i 2019 som anerkendelse for sin ambition om at være bæredygtig. For ikke at glemme Rest, en unik restaurant i Oslo, der forvandler rester til gourmetmåltider.

Og forresten - vidste du, at det lækre norske vand er helt og aldeles gratis? Drik det direkte fra hanen eller fra en bæk på fjeldet.

11. Hold øje med øko-certificeringerne

Norsk Økoturisme er en af de strengeste norske økocertificeringer inden for turisme. Kun virksomheder og operatører med højt internationalt niveau kan komme i betragtning til certificeringen. Der er over 100 strenge kriterier om miljøvenlighed, værtens rolle, det lokale samfund og indkøb, der alle skal opfyldes.

Med andre ord, hvis du besøger et rejsemål med denne certificering kan du være sikker på, at der arbejdes hårdt på at eliminere turimens negative konsekvenser, samtidig med at de gode eftervirkninger styrkes.

Find øko-certificerede aktiviteter og overnatning

Besøg en bæredygtig destination

Se de rejsemål, der arbejder på at blive mere bæredygtige.

Find miljøcertificerede alternativer

Find miljøcertificerede aktiviteter og overnatning over hele Norge.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider