11 smarte måder at udforske Norge for den miljøbevidste rejsende

Rejs elektrisk – med tog, færge eller i et Instagram-venligt og sjovt køretøj. Rejs sundt - spis kortrejst mad fra de lokale producenter. Opdag Norge og nordmændene på nye, interessante måder.

Bærekraftig reisemål logo bokmål png

'Bærekraftig reisemål' er et kvalitetsmærke, der gives til destinationer som arbejder systematisk og forpligtende over tid på at reducere turismens negative påvirkninger på miljøet, naturen og lokalsamfundet, samt for at styrke de positive aspekter, samtidig med at de besøgende får en god oplevelse.

At have mærket betyder ikke, at rejsemålet er 100 procent bæredygtigt på alle områder lige nu, men at de har sat en langvarig proces i gang for at øge bæredygtigheden mest muligt. Destinationerne evalueres hvert tredje år og skal da kunne dokumentere fremgang.

Green travel logo

Kig efter 'græstotterne' her på Visitnorway - de er din guide til de miljøcertificerede aktiviteter, restauranter og overnatningssteder.

Rejs med bus

Vy Express - rejs med bus i Norge

NOR-WAY Bussekspress - oplev naturen fra bussen

1. Tag den bedste vej til Norge

At tage toget til Norge er en god måde at starte din rejse. Oslo har direkte togforbindelse med København adskillige gange om ugen. Du kan også tage en bus mellem de to hovedstæder.

Hvis du foretrækker at sejle, kan det også sagtens lade sig gøre. Mange færgeselskaber har opgraderet deres skibe til at sejle på mere miljøvenligt brændstof. Ved kajerne i Oslo og Kristiansand forbindes størsteparten af færgerne til ladestationer på land for at nedbringe de skadelige udledninger. Sejl til Norge fra København, Frederikshavn eller Hirtshals.

Norge er et langt og udstrakt land, og der er naturligvis nogle steder, hvor det er lettest at flyve til - til tider er flyet det eneste alternativ. Ved at blive i længere tid formindsker du også den samlede miljøpåvirkning.

Se flere måder at rejse til Norge.

2. Rejs som de lokale

Den bedste måde at nå ind i Norges mange kringelkroge er med offentlig transport, og toget er i mange tilfælde det alternativ, der sætter færrest aftryk på miljøet. Tilmed er togrejserne på Bergensbanen, Raumabanen og Ofotbanen nogle af de smukkeste togture i verden!

Du kan også let besøge de fantastiske rejsemål ved fjordene, i fjeldene og dalene med bus eller båd. Vil du se lidt nærmere på den norske kyst, gør de lokale færger og ekspresbåde det let at hoppe fra havn til havn i byer som Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim og Bodø.

Turplanlæggeren Entur giver dig et overblik over køreplaner og ruter, og mange destinationer har tilrettelagte rundture i området og andre lokale rejsetilbud.

3. Elektriske køreture

Ønsker du selv at være herre over tid og sted, gøres det let i en elbil (eller på en elcykel), uanset om den er din egen eller om den er lejet. Der kører masser af elbiler rundt i Norge. Der er over 25.000 ladestationer og mere end 6.000 hurtigladere i Norge, og der kommer hele tiden flere til. Mange hoteller har specielle ladestationer for elbiler på deres parkeringspladser.

Opdag Oslo med en elektrisk citybil fra Greenmobile. I Geiranger og Flåm kan du køre rundt i en lille elbil fra eMobility.

Find ladestationerne på ladestasjoner.no, og få mere information om elektrisk kørsel på elbil.no.

4. Krydstogt med lavere aftryk

Nyd det fabelagtige norske kystlandskab mellem Bergen og Kirkenes. Der findes flere krydstogtsselskaber, der arbejder tæt sammen med lokalsamfundene. Oplev smagen og duften af Norge både om bord på skibene og på landjorden.

Hurtigruten er godt i gang med at gøre hele flåden mere bæredygtig, og har som mål at alle skibe langs den norske kyst skal være elektriske i 2030. Adskillige af deres skibe er allerede blevet opgraderet til hybridkraft, og rejsen er derfor både mere stille og mere miljøvenlig.

Udover Hurtigruten, det traditionsrige rederi med dybe rødder i den norske kystkultur, findes også Havila Kystruten, der tilbyder krydstogter mellem Bergen og Kirkenes. Deres flåde drives udelukkende af batterier og LNG-motorer (flydende naturgas).

Foto: Cappella

5. Rejsemål med fokus på bæredygtighed

I Norge tilstræber mange rejsemål at formindske turismen negative effekt, for at give dig som turist de bedste oplevelser. Disse er en del af mærkeordningen 'Bæredygtig rejsemål', som fokuserer metodisk på at udvikle mere ansvarlig turisme i deres lokalområder. På denne måde sigter de efter, at lokalområdet bliver et godt sted både at bo og at besøge.

Besøg et rejsemål med fokus på bæredygtighed

6. Hele Europas miljøhovedstad

I Oslo findes nogle af de mest innovative miljøløsninger i Europa. Byen var Europæisk Miljøhovedstad i 2019.

Se byens nye sider med egne øjne og opdag hvorfor mange udenlandske rejseeksperter, herunder Lonely Planet, har udråbt Oslo som en af bedste byer i verden at besøge lige nu.

Følg havnepromenaden forbi feterede restauranter, spændende museer, flydende saunaer på fjorden og endda en lille bondegård midt i byen. Lej en kajak eller en (el)cykel og tag på opdagelse. Storbyens liv lægges hurtigt bag dig, for to tredjedele af hovedstaden består faktisk af skov og vand.

7. Søde drømme

Sov ekstra godt på et af de miljøcertificerede overnatningssteder. Her arbejdes der hårdt på at nedbringe energiforbruget, samtidig med at der findes på nye og innovative måder at reducere madspild. Kig efter 'græstotterne' her på Visitnorway - de er din guide til de miljøcertificerede aktiviteter, restauranter og overnatningssteder.

Norge i en nøddeskal

Oplev det bedste af Norge på en mere bæredygtig og komfortabel måde med Fjord Tours’ berømte rundture Norge i en nøddeskal®.

Rejsemål med fokus på bæredygtighed

Sustainable destination

Når du besøger et af de rejsemål, der er med i Sustainable Destination-ordningen, er du samtidig med til at bevare og støtte stedets kulturhistorie, lokalsamfund, traditioner, natur og miljø. Undervejs kan du spise mad, der er dyrket lokalt, høstet lokalt, og tilberedt lokalt.

I de nordiske lande er det udelukkende Norge, der har en omfattende og landsdækkende certificeringsordning for bæredygtige rejsemål. Ordningen er et værktøj, der støtter den bæredygtige udvikling på en række rejsemål når det handler om miljø, lokalsamfund, kulturarv og økonomi.

Ordningen er ikke som sådan et bevis på, at rejsemålet er 100 procent bæredygtigt, men at det har påbegyndt en langsigtet proces. Destinationerne evalueres hvert tredje år.

Green travel logo

Kig efter 'græstotterne' her på Visitnorway - de er din guide til de miljøcertificerede aktiviteter, restauranter og overnatningssteder.

8. Ren aktivitet

Norge er et naturligt legeland, og der er mange måder at have det sjovt. Prøv for eksempel vandring, cykling, skiløb, klatring, kajakpadling - eller en af de mange andre aktiviteter, der giver sved på panden. For at få en bedre - og mere sikker - oplevelse, kan du deltage på guidede ture. De lokale guider kender området ud og ind, og vælger du en lokal turoperatør støtter du samtidig den lokale økonomi. Alt nødvendigt udstyr kan som regel lejes.

Skal det være lidt lettere at komme rundt, kan du leje elcykler, segways eller andre 'lette' transportmidler. Måske er du ude efter noget med rigtige hestekræfter? Sæt i galop hen over vidderne eller langs med stranden.

9. Elektrisk fjord- og hvalsafari

Oplev de fabelagtige fjorde fra søsiden eller tag på hvalsafari med nye, prisvindende hybridskibe eller elektriske færger. Brim explorer og The Fjords tilbyder sightseeingture på Oslofjorden, og sidstnævnte også til Verdensarven i Fjord Norge. Book en tur med Fjord Tours.

På Geirangerfjorden og mange andre fjorde kan du få vind i håret om bord elektriske RIB-både, og du kan opdage Telemarkskanalen på en lejet elektrisk båd eller i en kajak.

Længere mod nord tager hybridfartøjet Brim Explorer dig med på en hyggelig sejltur til fiskerlandsbyerne på Lofoten om sommeren, eller på hvalsafari ud for Tromsø om vinteren. Sidstnævnte er med på den britiske avis The Telegraphs liste over 50 bedste eventyr i verden!

10. Lokale smagsprøver

Det ville være synd at gå glip af de lokale delikatesser, vilde bær og smagfulde grøntsager undervejs. Smag på mælk, ost og kød fra de fritgående får, geder og køer, der boltrer sig på sæteren om sommeren. Fang din egen fisk eller sæt tænderne i én, der er blevet tilberedt af en dygtig kok.

Flere og flere norske restauranter har fokus på bæredygtighed, og størsteparten har vegetariske retter som en fast del af menukortet. Prøv for eksempel Himkok, en bar i Oslo der fik titlen 'Verdens mest bæredygtige bar' i 2018. Eller Credo i Trondheim, der blev udnævnt som 'Årets bæredygtige spisested i 2019' af den nordiske Michelinguide. For ikke at glemme Rest, en unik restaurant i Oslo, der forvandler rester til gourmetmåltider.

Og forresten - vidste du, at det lækre norske vand er helt og aldeles gratis? Drik det direkte fra hanen eller fra en bæk på fjeldet.

11. Hold øje med øko-certificeringerne

Norsk Økoturisme er en af de strengeste norske økocertificeringer inden for turisme. Kun virksomheder og operatører med højt internationalt niveau kan komme i betragtning til certificeringen. Der er over 100 strenge kriterier om miljøvenlighed, værtens rolle, det lokale samfund og indkøb, der alle skal opfyldes.

Med andre ord, hvis du besøger et rejsemål med denne certificering kan du være sikker på, at der arbejdes hårdt på at eliminere turimens negative konsekvenser, samtidig med at de gode eftervirkninger styrkes.

Find øko-certificerede aktiviteter og overnatning

Besøg et rejsemål med fokus på bæredygtighed

Se de rejsemål, der arbejder på at blive mere bæredygtige.

Find miljøcertificerede alternativer

Find miljøcertificerede aktiviteter og overnatning over hele Norge.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider