Skip to main content

Oplev det solrige Sørlandet med offentlig transport! Slap af nogle dage på de solvarme klipper i skærgården, gå ture blandt de farverige træhuse og nyd fjeldene, med eller uden ski.

Denne artikel fokuserer på rundture i den sydlige del af Norge, også kaldt Sørlandet, med mulighed for at forlænge ferien med en afstikker til nogle af højdepunkterne i Fjord Norge.

Som regionens hovedby er Kristiansand det naturlige udgangspunkt for alle tre rundture. Det er en by med palmetræer på stranden, sjove aktiviteter, glimrende hoteller, adskillige kulturelle højdepunkter og dejlige spisesteder. For børnefamilier er Dyreparken og det tilhørende badeland den i særklasse største attraktion i Kristiansand.

De fleste ture i det sydlige Norge er med bus, tog eller færge. Sørg for at planlægge nogle ekstra stop - denne del af Norge har flere solskinstimer årligt end noget andet sted i landet!

Brug en rejseplanlægger

Ruter og køreplaner ændres en gang i mellem, og der kan være stor variation i ruter om sommeren, i skoleferier og på helligdage. Det anbefales derfor at benytte den norske app og rejseplanlægger Entur, når du planlægger rejsen. Husk at skrive de præcise datoer!

Sådan kommer du til Kristiansand

Kristiansand er det vigtigste trafikknudepunkt i Sørlandet, med omfattende tog-, bus-, færge- og flyforbindelser til resten af Norge. Du kan sejle direkte til Kristiansand fra Hirtshals i Nordjylland med færge. Der er også færgeforbindelse mellem Hirtshals og Stavanger.

NB! Tiderne angivet for turene herunder er baseret på den hurtigst mulige forbindelse. Nogle ture kan tage længere tid.

1. Kristiansand - Mandal - Flekkefjord - Egersund - Stavanger

Kristiansand - Mandal - Lyngdal

Denne rute går fra Kristiansand mod vest til Stavanger. Det første stop er smukke Mandal, som kan nås med bus (45 minutter). Her kan du slentre en tur i de hyggelige, smalle stræder og få en dosis kultur i Buen Kulturhus. Mandal har også nogle af de smukkeste strande i området.

Lidt vest for Mandal ligger det berømte Lindesnes Fyrtårn, på den sydligste spids af Norge. Lindesnes er også stedet, hvor du finder verdens største undervandsrestaurant - Under. Bestil bord i god tid for at sikre dig en enestående gourmetoplevelse under havets overflade. Der er enkelte busforbindelser, men det er lettest at leje en bil for at nå herud.

Fra Mandal kan du tage bussen til Lyngdal (30 minutter), hvor du kan overnatte på Rosfjord Strandhotel ved fjorden og nyde Sørlandsbadet, et indendørs vandland.

Du kan også tage bussen til Farsund og Lista Fyrtårn (1 time og 10 minutter, vær forberedt på at gå et stykke). Brug et øjeblik på at beundre Lyset på Lista og de hvide sandstrande. Området byder også på et rigt fugleliv og er populært blandt surfere.

Lyngdal - Flekkefjord - Hidra

Tag derefter bussen videre til den hyggelige lille by Flekkefjord (45 minutter), den vestligste by i Sørlandet. Se spændende street art og besøg de små specialforretninger. Mens du er i Flekkefjord bør du prøve skinnecykling på den 17 kilometer lange og nu nedlagte Flekkefjordbane. Det er sjovt for hele familien.

Bagefter kan du tage en færge til den sceniske ø Hidra ud for Flekkefjord. Overfarten tager blot 7 minutter. Her kan du padle i kajak, bade eller fiske mellem skær og små, historiske havne. Der er også gode vandremuligheder.

Færdiggør rundturen tilbage til Kristiansand med bus fra Flekkefjord (1 time og 45 minutter) eller tag med tog videre mod nordvest.

Flekkefjord - Egersund - Stavanger - Kristiansand

Tag en kort bustur til Sira station på Sørlandsbanen. 45 minutter i tog senere ankommer du til den charmerende kystby Egersund. Egersund har det hele: Kyst, by, skov og fjeld!

Mens du er i området, kan du vandre til den flotte (og lidt frække) klippe ved navn Trollpikken, ikke langt uden for byen. Egersund Taxi har en fast pris mellem togstationen og parkeringspladsen ved vandrestien til Trollpikken.

Skift tog i Egersund til Jærbanen, der kører dig helt til Stavanger. Det anbefales at hoppe af i Ogna eller Brusand for at besøge de lange og smukke Jærstrendene. Der er blot 10-15 minutters gang fra togstationen til du kan hoppe i bølgerne.

En time og ti minutter med tog fra Egersund ligger Stavanger, der også er endestation. Her er der kystlandskaber, farverige gader, fantastiske restauranter og et levende kulturliv.

I Stavanger-regionen venter også nogle af Norges flotteste naturoplevelser. Har du lyst til at prøve en af Norges mest berømte fjeldvandringer? Den ikoniske klippeformation Preikestolen troner 604 meter over Lysefjorden og er blevet kåret som verdens mest betagende udsigtspunkt af Lonely Planet!

Tag Sørlandsbanen tilbage til Kristiansand (cirka 3 timer). En anden mulighed er at sejle tilbage til Hirtshals fra Stavanger (natoverfart, 11 timer og 30 minutter). Fra Kristiansand tager færgeoverfarten til Hirtshals 2 timer og 15 minutter.

2. Kristiansand - Setesdal - Haugesund - Stavanger

Kristiansand - Evje

Fra Kristiansand kan du tage turen op gennem Setesdal, de norske folketraditioners vugge. Den 210 kilometer lange og smukke Setesdal ligger lige midt i Sørlandet, og der kører offentlig bus gennem hele dalen. Nye udsigter venter omkring hvert hjørne.

Tag bus 170 til Evje (1 time), hvor du kan opleve naturens skattekammer. Evje og Hornnes er kendt for sine mange mineraler og sten, og Mineralparken har en spændende samling med over 1.200 forskellige typer. I nærheden ligger også Evje Mineralsti, en 2,5 kilometer lang natursti der forbinder fem miner. Hornnes Camping er en populær campingplads med en dejlig strand.

Skal der mere fart over feltet? Lidt nord for Evje tilbyder TrollAktiv actionfyldte aktiviteter såsom rafting, mountainbiking, klatring og meget mere. Her kan du også overnatte.

Rejsetip: Lej en elektrisk cykel for at udforske Setesdalen. De kan lejes hele syv forskellige steder i dalen.

Evje - Valle - Hovden

Gå om bord en gammel damper eller fortsæt med bus 170 langs Byglandsfjorden til Valle (1 time og 30 minutter), hvor du kan spise på restaurant Sølvgarden. Smag på de lokale fristelser før du giver dig i kast med nogle spændende aktiviteter. I Valle er der en Via ferrata, og du kan prøve fjeldyoga! Gå ikke glip af det unikke Setesdalsmuseet i Rysstad, hvor du kan se autentiske norske folketraditioner.

Tag bussen videre til Hovden (1 time), et paradis for friluftsmennesker, uanset om det er sommer eller vinter. Her er velpræparerede langrendsløjper og alpine pister om vinteren og foråret samt fantastiske vandremuligheder om sommeren. På Hovden Fjellstoge kan du sove i flotte omgivelser. Spis en atypisk taco i en geodome på The Village Hovden.

Hovden - Haukeli - Haugesund - Stavanger

Næste (og sidste) stop for bus nummer 170 er Haukeli (30 minutter), et populært sted at fiske, gå på jagt, vandre og stå på ski. Du har nu nået den nordlige ende af Setesdalen, og der er forskellige måder at fortsætte turen.

Mulighed 1: Vil du også gerne opleve nogle af højdepunkterne i Fjord Norge? Haukeliekspressen kører hele vejen til vikingebyen Haugesund (3 timer og 30 minutter), beliggende på vestkysten mellem Stavanger og Bergen. Dette område er kendt for sine festivaler, fjeldet Himakånå (Trolltungas lillesøster), vikingegården på Avaldsnes samt Langfoss, der er blevet kåret som et af de ti smukkeste vandfald i verden af CNN.

Hvis du skal med offentlig transport mellem Haugesund og Stavanger, er det oplagt at tage bussen. Turen med Kystekspressen tager 2 timer og 10 minutter, hvor du kan slappe af og bare nyde det smukke landskab. Tag en omvej til Karmøy - en god grund til at gøre det om sommeren er Åkrasanden, der er blevet udråbt til Norges fineste strand af de norske medier. Gå ikke glip af et besøg til historiske Skudeneshavn, før du fortsætter til Stavanger.

Klar til at udforske og opleve alt det, Stavanger byder på? Tjek disse højdepunkter og få eksperttips om Stavanger fra de lokale.

Tag Sørlandsbanen tilbage til Kristiansand (cirka 3 timer) eller kombiner din tur tilbage med nogle forslag fra den første rundtur. En anden mulighed er at sejle tilbage til Hirtshals fra Stavanger (natoverfart, 11 timer og 30 minutter). Fra Kristiansand tager færgeoverfarten til Hirtshals 2 timer og 15 minutter.

Mulighed 2: Fortsæt med bus fra Haukeli til Odda (1 time og 50 minutter, ét busskift), hvor du kan vandre til den verdensberømte klippeformation Trolltunga - for mange selve grunden til at rejse til Norge. Odda ligger lige mellem de to nationalparker Hardangervidda og Folgefonna, og er det perfekte udgangspunkt for at se den vilde og smukke Hardangerfjord.

Mulighed 3: I Haukeli kan du tage direkte bus til Oslo (cirka 5 timer) eller Bergen (5 timer).

3. Kristiansand - Lillesand - Grimstad - Arendal - Risør

Kristiansand - Lillesand - Grimstad - Arendal - Risør

På denne tur får du virkelig set de sørlandske kystbyer! Hvorfor ikke starte med en sejltur? Oplev idylliske Blindleia om bord på sommerfærgen M/B Øya fra Kristiansand til Lillesand (3 timer). På denne sejlrute i skærgården kan du se det smukkeste af sydkysten. Det er også muligt at tage en bus (38 minutter).

I Lillesand kan du overnatte i Mysteriehuset og løse et mysterie baseret på virkelige hændelser. Spis friske skaldyr på havnen eller svøm en tur ved en af de mange skønne badestrande.

Fra Lillesand kan du tage bussen til Grimstad (10-15 minutter), Henrik Ibsens hjemby. Besøg Ibsen-museet og andre fascinerende museer, og kig ind i de mange spændende specialforretninger. Smag & Behag er kendt for sine smagfulde retter og  Apotekergaarden serverer dejlig mad - og afholder koncerter i gårdhaven.

Grimstad - Arendal - Tvedestrand

Hop på bussen til Arendal (20 minutter). Tag en glaselevator til toppen af Fløyheia og nyd den flotte udsigt. Besøg kunstmuseet KUBEN, spis på en af de indbydende udendørs caféer på inderhavnen Pollen, og tag med båd ud til smukke Merdø, en charmerende og bilfri ø lidt uden for byen.

Fra Arendal fortsætter turen med bus til Tvedestrand (40 minutter), også kaldet ”bogbyen” fordi der er en masse boghandlere med brugte bøger. Tvedestrand er en smuk sommerby med nogle af Nordeuropas ældste træhuse. Gå en tur i de charmerende gader, hop i vandet i det udendørs vandland, eller hop på en båd til den flotte ø Sandøya. For mere sjov på vandet tilbyder Kote Null aktiviteter som rafting, fridykning, SUP og kajak.

Tvedestrand - Risør - Kristiansand

Det sidste stop på denne tur er Risør (50 minutter med bus). De hvidmalede træhuse i denne hyggelige by huser gallerier og restauranter. Blandt de mange årlige begivenheder kan nævnes Risør Trebåtfestival.

Fra Risør (og de andre byer) er det nemt at tage tilbage til Kristiansand med bus (2 timer) eller fortsætte til Oslo med bus eller tog (cirka 4 timer).

Rejsetip: Oplev den sørlandske natur om bord toget på Sørlandsbanen, der kører fra Oslo i Østlandet til Stavanger i Fjord Norge. Jernbanen fører tæt forbi mange af de ovennævnte byer.

Rejs gennem Sørlandet

Opdag mere

Senest besøgte sider