Skip to main content

De bedste stop på
Sørlandsbanen

Alle om bord!

Fra Norges pulserende hovedstad, Oslo, gennem dalene i Telemark, ned til sydkysten og længere mod vest til Stavanger i Fjord Norge - denne otte timer lange togtur er fuld af oplevelser.

Planlæg et par stop undervejs, og gør togturen til en togferie - ingen grund til at have en bil!

Rejsen med Sørtoget langs Sørlandsbanen er også perfekt hvis du har børn med - der er mange familievenlige aktiviteter i nærheden af stationerne.

Kom med!

Togturen starter…

…på Oslo Sentralstasjon.

Læn dig tilbage mens toget starter rejsen mod vest gennem Asker, Bærum og Drammen.

Glemte du at tage kaffe med? Intet problem! Der er en cafévogn, hvor du kan købe noget at drikke.

Inden der er gået en time, ankommer du til Kongsberg.

Kongsberg er en historisk mineby, der er et besøg værd. Femten minutters gang fra togstationen ligger Lågdalsmuseet, et børnevenligt museum med lokalhistorie og tradition. 

Om sommeren kan du hilse på de søde husdyr - ideelt hvis du rejser med små børn.

Fra Kongsberg fortsætter Sørlandsbanen gennem Telemark, en del af Norge der er særligt kendt for sin varierede natur og varme sommerklima.

Toget snor sig gennem store skove, mellem fjelde og grønne bakketoppe, før det stopper i landsbyen Bø. Her er der en perlerække af sjove naturoplevelser og familieaktiviteter.

Der er bare en kort køretur fra stationen til Skandinaviens største vandland, Bø Sommarland! Tag en taxi eller en bus direkte fra togstationen.

Rejser du sammen med din partner?

Fra togstationen i Bø kan I tage bussen (eller en taxi) til frugtlandsbyen Gvarv. Her kan I overnatte i en vintønde på Lerkekaasa Vineyard.

Næste stop tilbage på Sørlandsbanen er Lunde.

Fra Lunde kan du sejle på den smukke Telemarkskanal, hvor der er flere forskellige bådture og rundture at vælge mellem.

Bagefter går turen videre med toget!

Efter et par stop ankommer du til Sørlandet og stationen i Nelaug.

I Nelaug kan du skifte tog til Arendalsbanen, en sidebane der fører dig helt ned til den idylliske kystby Arendal.

Men gå ikke glip af resten af Sørlandsbanen!

Vennesla er næste stop. Her bør du absolut besøge byens fantastiske bibliotek og kulturhus, der har vundet priser for sin spektakulære træarkitektur.

Det ser flot ud, ikke sandt?

Nu er det igen på tide at læne sig tilbage og nyde udsigten fra toget. Efter en lille tur ankommer toget til det sydlige Norges største by, Kristiansand.

Kristiansand er sommerhovedstad i Sørlandet, fyldt med sjov og eventyr for hele familien, herunder fantastiske bademuligheder, interessante museer og friskfangede fisk og skaldyr.

Her bør du som minimum afsætte et par dage eller tre!

Dyreparken i Kristiansand er et must, hvis du rejser med børn (i alle aldre).

Lige ved siden af ligger Badelandet - så planlæg en hel dag fyldt med sjov!

Kilden teater og konserthus er et arkitektonisk mesterværk, der også er et besøg værd.

Her kan du opleve teater, musik, opera, dans og ballet. Selve bygningen har vundet flere arkitektpriser verden over.

Kristiansand har en af Nordeuropas største samlinger af charmerende og farverige træhuse, i den gamle bydel ved navn Posebyen. Det perfekte sted for en spadseretur. På lørdage hele sommeren igennem er der hyggelige markeder, som du kan besøge.

Udforsk Kristiansand

Nu er det på tide at stige om bord på Sørtoget igen, og fortsætte rejsen mod vest. Hyg dig med en bog, eller få lidt arbejde fra hånden.

Toget kører nu fra Kristiansand til Sira, en tur der tager cirka halvanden time. I mellemtiden kan du snuppe en snack fra caféen.

På Sira Station kan du tage en bus til den smukke kystby Flekkefjord for enden af Lafjorden, cirka halvvejs mellem Kristiansand og Stavanger.

Der er masser at tage sig til i det hyggelige centrum. Gå en tur i den maleriske bydel Hollenderbyen, hvor små og store træhuse ligger side om side i smalle, brostenbelagte stræder. Her kan du også se flot street art af norske og internationale kunstnere.

En cool oplevelse for hele familien er skinnecykling på den gamle Flekkefjordbane. Undervejs kommer du forbi flot natur og gennem flere tunneller!

Du kan cykle på skinnerne hver dag hele sommeren.

Tilbage til skinnerne på Sørlandsbanen - gør dig klar til 45 minutter med snørklede spor, mens toget bevæger sig længere mod vest og tilbage til kysten ved Egersund.

Egersund er en sød og charmerende by med hyggelige træhuse og fantastisk natur. Perfekt hvis du vil have både kyst, by, skov og fjeld!

Mens du er i området, kan du vandre til den flotte (og lidt frække) klippe ved navn Trollpikken, ikke langt uden for byen.

Egersund Taxi har en fast pris mellem togstationen og parkeringspladsen ved Trollpikken.

På turistkontoret i byen kan du leje en cykel og tage turen på den idylliske Nordsjøveien, langs kysten mellem Egersund og Hellvik.

Hvis du vil, kan du i Egersund skifte til Jærbanen, en sidebane der også fører dig til Stavanger.

Togene på Jærbanen stopper ved Ogna og Brusand, tæt på de smukke Jærstrande.

Klar til den store finale?

Velkommen til Stavanger!

En time og ti minutter senere ruller du ind på endestationen:

Stavanger - en by med farverige gader, cool street art og smuk natur!

Eller måske starter togturen i Stavanger? Under alle omstændigheder:

Ha’ en god tur!

Om Sørlandsbanen

Togturen fra Oslo i øst til Stavanger i vest tager cirka otte timer. Toget kører gennem et varieret landskab af store skovområder, fjelde, kyst og med udsigt til den idylliske skærgård ud for Sørlandskysten, hele vejen til den dramatiske natur i Fjord Norge. Sørtoget kører på jernbanelinjen Sørlandsbanen, der strækker sig fra Drammen til Stavanger.

Her er de mest interessante stoppesteder undervejs:

På Sørlandsbanen er der forbindelse til Arendalsbanen, der kører mellem Nelaug og Arendal. Jærbanen kører også på Sørlandsbanen, men kun mellem Egersund og Stavanger.

Du kan også tage et nattog mellem Oslo og Stavanger. Det er en god idé at bestille sovekupé et godt stykke tid i forvejen. Få flere tips til togrejsen fra togeksperten.

Tag toget

Se spændende destinationer og aktiviteter langs Sørlandsbanen. Du får ikke brug for bilen!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Senest besøgte sider