Skip to main content

TELEMARK

Helt eventyrligt

Scroll ned for inspiration, eller planlæg turen til Telemark.

Moderne og historisk: Und dig selv et zen-øjeblik i saunaen Soria Moria …

... eller sov under lysekronerne på Dalen Hotel, også kaldet "eventyrhotellet". Her har konger fra fire lande overnattet før dig!

Telemark er fremfor alt en eventyrregion, hvor historierne lever overalt. Ingen andre steder i Norge har man indsamlet så mange folkeeventyr som her.

Drøm dig væk til svundne tider under den fantastiske tagkonstruktion på Heddal Stavkirke …

... eller gå ad Sabotørstien til Vemork Kraftværk i Rjukan. Som navnet antyder, er det en tur i sabotørernes fodspor, nærmere betegnet heltene fra en af de mest dramatiske sabotageaktioner under 2. verdenskrig.

Fjeld og kyst: I det samme område kan du også beundre den videste udsigt i hele landet på Gaustatoppen. I klart vejr kan du faktisk se en sjettedel af det norske fastland heroppe fra!

Fjeldet er let at bestige til fods, men det er endnu nemmere – og lige så eventyrligt – at komme derop med Gaustabanen. Det er en kabelbane dybt inde i fjeldet, som kører dig til tops på skinner fra den kolde krigs tid.

En anden historisk og ligeså imponerende attraktion er Telemarkskanalen. I sin tid kaldte man den ligefrem 'verdens ottende vidunder'.

Nyd synet af det grønne landskab, der spejler sig i kanalen, og lyden af det brusende vand, når båden løftes op i sluserne.

Og vidste, du at selveste Henrik Ibsen kom fra Skien i Telemark?

Den berømte dramatikers barndomshjem er i dag åbent for offentligheden som Henrik Ibsen Museum. Her får du en interessant såvel som sjov blanding af historiske og moderne oplevelser. Prøv for eksempel det nye Peer Gynt Escape Room!

Telemark byder på alle mulige slags eventyr for vandhunde.

Dyp tæerne fra kajen i Kragerø, en sommerby fyldt med de hvidmalede huse, som er typiske for denne del af Norge. Eller kast dig ud i de salte bølger fra sandstrandene langs Skagerrak.

En kølig dukkert: Tag en svømmetur i en klar, blå fjeldsø på Hardangervidda, Nordeuropas største højfjeldsplateau, som ligger i den modsatte ende af Telemark. F-f-f-friskere bliver det ikke!

Er du til fart og spænding?

Hvis det skal kilde i maven, er vandrutsjebanerne i Bø Sommarland lige sagen.

Telemarks vand er lige så skønt om vinteren – altså i form af sne.

Området er trods alt kendt som skisportens vugge! Det var nemlig i Morgedal, at Sondre Norheim kastede sig ned af bakker og hustage på sine hjemmelavede ski.

Få fart under skiene i puddersneen ...

... eller tag stoleliften op til pisterne i et af de mange lokale alpinanlæg, for eksempel Gaustablikk og Rauland Skisenter

Du kan også tage skiene med på Gaustabanen, køre til tops og stå på ski ned igen.

Naturen i Telemark er som skabt til udendørsaktiviteter, hvad enten du vælger at gå ad Lårdalstigen eller en af de andre vandreruter …

... eller hellere vil padle eller klatre.

Du kan også cykle langs kysten, i fjeldet, i skoven eller gennem smukke kulturlandskaber.

Gourmetmad på gårdene: Hemmeligheden bag Telemarks rige madtraditioner ligger i det frugtbare kulturlandskab, der strækker sigt hele vejen fra kysten til fjeldet.

Lad verdens næstbedste ost smelte på tungen, prøv Norges bedste æblemost, og smag de ædle dråber fra verdens nordligste vingård i den spændende "frugtlandsby", Fruktbygda i Gvarv.

Lad det hele synke ind på en glampingtur, hvor du sover i en yurte (et slags telt) ved en magisk sø langt inde i skoven.

Drømmer du om mytiske væsener som trolde og huldre? I så fald vil du elske at overnatte på en ægte sommersæter. Medmindre du har mere lyst til at sove i en vintønde eller en trætophytte!

Hvor vil du starte din rejse?

Planlæg turen til Telemark

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider