Skip to main content

Familievenlige rejsemål i Norge

Der er børnevenlige aktiviteter og attraktioner over hele Norge. Her er vores bud på seks steder i Norge, hvor familiens yngste ikke kommer til at kede sig.

Publiceret: November 2019

Telemark

Telemark er et godt valg for børnefamilier. Toget mellem Oslo og Stavanger stopper mange gange i dette fylke. Du kan sejle til Larvik fra Hirtshals. Den nærmeste lufthavn er Sandefjord Lufthavn Torp.

Skandinaviens største vandland, Bø Sommarland, er det store trækplaster, med en masse vandrutsjebaner og andre sjove vandaktiviteter. Ved siden af vandlandet i Bø ligger klatreparken Høyt & Lavt, hvor hele familien kan more sig på 70 forskellige klatreelementer højt oppe i trækronerne.

I Skien Fritidspark er der aktiviteter med og uden vand, som frisbeegolf og udendørs klatring. I DuVerden Sjøfartsmuseum og Vitensenter i Porsgrunn kan børnene lære mere om søfartshistorie gennem interaktive aktiviteter. De kan også være ’kaptajn for en dag’ i en skibssimulator. Telemark Museum har dagligt aktiviteter for børn.

På Hufjell Gård i Drangedal kan du se 20 forskellige dyr og prøve en ni meter høj klatrevæg, en vandtrampolin med rutsjebane, hoppeborg og dyppe dig i svømmepølen.

I sommermånederne er det et godt tip at sejle en tur på Telemarkskanalen med MS Telemarken - et piratskib med skattejagt. Det er også fint at se kanalen med cykel eller kano. Stop ved Vest-Telemark Museum, hvor du kan se en miniversion af Telemarkskanalen.

Et mylder af elve, søer og andre vandløb gør området særdeles velegnet til kano eller kajak. I Nissedal er der en række usædvanlige jættegryder og naturlige rutsjebaner. Husk badetøjet!

Langt de fleste kan klare vandreturen til Gaustatoppen (alternativt kan man tage Gaustabanen, der er en kabelbane inde i fjeldet). På toppen kan du spise en vaffel mens du nyder udsigten over en sjettedel af Norge. Flere udsigter venter i Rjukan, der er en del af UNESCOs verdensarv. Tag Krossobanen til topstationen Gvepseborg, hvor der er en storslået udsigt over Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Her ligger også Rjukan Klatrepark, med flere historiske klatreruter. Fra Gvepseborg er der en time til fods rundt på Solstien. Du kan også cykle turen til Kalhovd Turisthytte på Hardangervidda.

De indendørs og udendørs bassiner i Rjukanbadet er en sikker vinder, uanset om solen skinner eller ej.

Hallingdal

Hallingdal mellem Oslo og Bergen er blevet et attraktivt feriemål for norske familier. Bergensbanen mellem Norges to største byer fører gennem hele dalen, og togene stopper ved alle byerne nævnt herunder.

Hver dag arrangerer Bjørneparken i Flå magiske møder mellem mennesker og dyr. Udover bjørne kan du se elg, los og endda krokodiller! Her er også et væld af aktiviteter og legepladser, en zipline og et helt nyt badeland for børn. Kan du ikke få nok af dyr, kan du også svinge vejen forbi dyre- og naturparken i Langedrag, hvor du kan komme tæt på ulve, fodre rensdyr og hilse på skovens konge - elgen.

Næste stop er ved Gardnos Metorittpark. Her, lidt udenfor Nesbyen, vil en geolog vise dig et rigtigt meteoritkrater, som også bruges som en alternativ legeplads. Er det ikke vejr til at være ude, er der altid sydlandske temperaturer i badelandet Tropicana på Pers Hotell i Gol.

I Ål ligger Hallingdal Feriepark, der er en femstjernet campingplads og et sandt oplevelsesmekka for børn og barnlige sjæle. Ferieparken har en klatrepark, bondegård med dyr, et stort indendørs legeland og en sjov minigolfbane. På pladsen finder du også Hallingdal Sykkelpark, hvor der med garanti er sjovt uanset alder og færdigheder.

I Geilo kan hele familien prøve kræfter med Prestholtstien, der fører op til toppen af Hallingskarvet. Takket være stentrappen, bygget af nepalesiske sherpaer, kan den 6,5 kilometer lange vandretur klares af de fleste. På toppen kan du nyde en velfortjent vaffel med syltetøj og flødeskum. Geilo Sommerpark i Vestlia er et andet godt tip. Her er der både ziplines, legeplads og badeland. Og tag bare mountainbiken med, for i Geilo er der en myriade af muligheder med den tohjulede jernhest.

Gudbrandsdalen

Området omkring Lillehammer, bare to timer med tog fra Oslo Lufthavn, er spækket med tilbud for eventyrlystne børnefamilier. Det mest oplagte valg er naturligvis Hunderfossen Eventyrpark, der har adskillige områder med forskellige temaer.

For familiens mindste (op til otte år) vil Lilleputthammer i Hafjell være et stort hit. Inde i de små bygninger kan ungerne klæde sig ud, se film, høre historier, og prøve forskellige aktiviteter. I parken er der også et klatretårn, en rutsjebane og et pariserhjul. Og - måske sjovest af alt - er der masser af små køretøjer, som børnene selv kan styre. De allermindste kan lege med dyrene på Barnas Gård lige udenfor Hunderfossen.

I Hafjell Bike Park er der masser af cykelsjov. Det er den største liftbaserede bikepark i Norge. Du tager simpelthen cyklen med i liften op til toppen af fjeldet, hvor du kan vælge mellem 14 forskellige nedkørsler af svingende sværhedsgrad. På en regnvejrsdag kan du besøge Jorekstad Fritidsbad, syv kilometer udenfor Lillehammer. Her er der 1.350 kvadratmeter med bassiner, vandrutsjebaner, jacuzzier og klatrevægge.

I Lillehammer bør du også besøge friluftsmuseet Maihaugen. Det levende museum har familievenlige aktiviteter i skoleferierne, herunder et vandrende teater.

Lidt længere oppe i Gudbrandsdalen kan familiens eventyrere prøve rafting, river boarding og canyoning på Sjoa-elven. Eller hvad med en kælketur på den olympiske bobslædebane (hvis du er over ti år)? Gudbrandsdalen indbyder også til lette og børnevenlige ture til fods eller på cykel.

Overnatning i Gudbrandsdalen

Der er mange børnevenlige campingpladser i dalen. En populær en af slagsen er Mageli, som har svømmebassin og strand ved Gudbrandsdalslågen. Er du her om sommeren kan du også overveje at leje en af hytterne eller lejlighederne i skiområderne. Som regel er priserne lavere end om vinteren.

En anderledes oplevelse får du i Elgtårnet i Espedalen - et 12 meter højt observationstårn, hvor du også kan tilbringe natten. Prøv glamping i en Arctic Dome i Åstedalen, eller tag på bondegårdsferie på Paulsrud Gård i Vestre Gausdal, hvor du kan være med til at passe dyrene og markerne.

Kristiansand og Sørlandet

Sørlandet er traditionelt en af nordmændenes egne helt store feriefavoritter. Det sydlige Norge er lig med skærgård, sandstrande, og en myriade af aktiviteter, hele sommeren igennem. Dyreparken i Kristiansand er et must for enhver børnefamilie. Udover at være en normal zoo er det også badeland og forlystelsespark med forskellige temaer - siger Kardemomme By og Hakkebakkeskoven dig mon noget? Du finder disse fascinerende verdener for børn inde midt i Dyreparken, hvor du også kan hilse på Kaptajn Sabeltand.

Tag færgen fra Hirtshals i Nordjylland direkte til Kristiansand. Sørlandets største by er smukt beliggende ud til Skagerrak, hvor du helt gratis kan bade på Bystranda. Er du ikke heldig med vejret, kan du i stedet gå i vandet inde i Aquarama, Sørlandets største badeland, lige ved siden af stranden.

 Ti minutter udenfor byen ligger landsdelens største klatrepark, Høyt & Lavt Kristiansand. Hele familien kan være med på en udflugt til Kristiansand Kanonmuseum og Møvik Fort, der ligger på en bakketop med fin udsigt over skærgården. Om sommeren kan man køre en tur med en lille jernbane.

Hvis solen skinner, kan du overveje en dag på Hamresanden, en populær badestrand lige udenfor byen, eller øhop i skærgården med MS Bragdøya. Tag også turen til Norges sydligste punkt, Lindesnes, hvor du kan sove i fyrtårnet. På vejen til Lindesnes kan du stoppe ved Furulunden og Sjøsanden i Mandal, en af de fineste sandstrande i Norge.

Spis en isvaffel på Fiskebrygga, før du går på opdagelse ovre på Odderøya, hvor der ofte er livemusik og andre kulturbegivenheder. Denne ø er en tidligere flådebase.

Overnatning i Kristiansand

Der er adskillige gode feriecentre i området, herunder Kristiansand Feriesenter, Skottevik Feriesenter og Åros Feriesenter.

Du glemmer aldrig en overnatning i en af lejlighederne i piratbyen Abra Havn inde i Dyreparken. Du kan også bo i et safaritelt hos SafariCamp. Eller besøg Roligheden Camping, hvor du udover de normale campingmuligheder også finder glamping og hængekøjer.

Oslo og omegn

I området omkring hovedstaden er der også rigeligt med muligheder for at holde familiens yngste beskæftiget. Et af de største højdepunkter er TusenFryd, Norges største forlystelsespark. Forvent alt fra nervepirrende rutsjebaner med VR-teknologi til river rafting gennem mørke tunneller og brusende vandfald.

De fleste kunstmuseer i Oslo arrangerer børnevenlige rundture. Det Internasjonale Barnekunstmuseum viser verden som set med børns øjne. Museet har malerier, skulpturer, keramik og andet lavet af børn fra mere end 180 lande. På Teknisk Museum venter over 100 interaktive installationer og omkring 25 udstillinger på at blive opdaget af nysgerrige sjæle. Et andet godt sted for lærerig leg er Inspiria Science Center i Sarpsborg, en times kørsel sydøst for Oslo. Her kan børn, forældre og bedsteforældre eksperimentere med over 70 interaktive udstillinger.

I Oslo Reptilpark bor der mere end 100 store og små krybdyr, herunder slanger, øgler, giftige frøer og skildpadder. Du kan se dyrene blive fodret om tirsdagen.

På varme sommerdage kan det være dejligt at køle sig lidt ned. Hop i baljen på Sørenga Sjøbad, Huk, Tjuvholmen og Frognerbadet i Oslo. Eller hvad med at finde dit helt eget badested? Tag på øhop til Hovedøya, Gressholmen og Langøyene, så finder du hurtigt lidt privatliv. Det er også sjovt (og gratis!)at se skulpturerne i Ekebergparken og Vigelandsparken. Prøv skateboarding, BMX, street basket, frisbeegolf og andre cool aktiviteter i den indendørs aktivitetshal Skur 13 på Tjuvholmen.

I Oslo Sommerpark i Tryvann kan du svinge dig vej mellem træerne, med over 200 udfordringer spredt på 12 forskellige ruter af forskellig sværhedsgrad. Parken har også ziplines, hvoraf den længste har et spænd på hele 230 meter.

Hils på de søde dyr og prøv mere end 50 aktiviteter, for eksempel høhop og traktorkørsel, på Foldvik Familiepark i Larvik. Ikke langt derfra byder Høyt & Lavt Vestfold, Skandinaviens største klatrepark, på over 245 forhindringer i trætoppene og i alt 15 baner af forskellige længde og sværhedsgrad. En anden børnevenlig favorit er Buggegården - en idyllisk gård med masser af aktiviteter og et sjovt familieteater.

Stavanger

Lange sandstrande, betagende natur og ikke mindst en hel masse aktiviteter og museer specielt rettet mod børn gør Stavanger til et oplagt rejsemål for familier. Første stop er som regel Kongeparken og dens 60 attraktioner og oplevelser. Hvem tør prøve Stupet, verdens højeste droptårn, hvor du pludselig suser 80 meter ned med 125 kilometer i timen?

Et par museer i bymidten bør også nævnes. Norsk Oljemuseum og Stavanger Maritime Museum er blot to af slagsen med interaktive udstillinger for børn. Ved siden af disse to museer ligger Geoparken, en legeplads og bypark der tester nye former for genbrug af materialer, genstande og idéer fra olieindustrien. Hvordan var hverdagen egentligt i vikingetiden? Svaret finder du på Arkeologisk Museum.

Vitenfabrikken i Sandnes lidt udenfor Stavanger er en af egnens mest populære familieattraktioner. Efter endt besøg vil du vide, hvor stærk et edderkoppespind er, hvor hurtigt du reagerer, og hvor varm din hjerne er. På Egersund Chokoladefabrik kan børnene lave deres egen chokolade… Lige noget for familiens små og store slikmunde.

Badeglade strandløver finder i Stavanger-regionen kilometervis af hvide sandstrande, hvor alle former for vandsport kan dyrkes. Både Solastrand og Orrestrand er lavvandede og særligt børnevenlige.

Eller hvad med en ridetur i den smukke natur rundt om Tryggvi Islandshestgård eller en tur med kajak på Refsnesvatnet? Kanoer og kajakker kan lejes hos Preikestolen Fjellstue. Her arrangeres i øvrigt også ture med SUP-board på Lysefjorden.

Find rejsemålene på kortet

Klik dig rundt på kortet. Bemærk, at du kan skifte rejsemål i listen øverst til venstre.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Mere inspiration til familieferien

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig. Her kan du søge efter aktiviteter for hele familien i hele landet.

Opdag mere

Senest besøgte sider