Skip to main content

Derfor trives dine børn
i naturen

Vil du gerne ændre dine børns fritid fra dette…

…til dette?

Natur og friluftsliv er en stor del af den norske identitet.

At opholde sig aktivt udendørs kan gøre dine børn gladere…

…udvikle deres fantasi

reducere stress

…og give dem mere selvtillid!

At tilbringe tid udenfor i naturen er ifølge al forskning godt for dit barn, så hvad venter du på? I Norge kan du lade børnene løbe frit omkring og sammen skabe gode sommerminder!

Synes du, at dine børn bruger alt for meget tid inde foran skærmen? Du er ikke alene.

Under pandemien øgede både børn og teenagere generelt deres tidsforbrug foran skærmen. Ved at sammenligne 89 forskellige studier fandt forskere fra Anglia Ruskin University (ARU) ud af, at de mest typiske eftervirkninger af den øgede skærmtid under coronapandemien er ringere kost, dårligere øjensundhed, forværret mental sundhed (herunder angst og ensomhed) samt adfærdsproblemer.

Tid til at ændre vaner

57 procent af alle børn i Europa har aldrig prøve at padle i kano over en skovsø, langs en å eller på en fjord.

Dette blev afsløret i en undersøgelse foretaget af Respons Analyse, hvor forældre fra fire europæiske lande (Danmark, Tyskland, Holland og Sverige) blev spurgt ind til deres vaner om at lade deres børn lege frit i naturen og at tilbringe tid under åben himmel.

I Danmark har 68 procent af alle børn aldrig prøvet at være på vandretur. I Tyskland har 66 procent af alle tyske børn aldrig prøvet at fange krabber langs kysten - en traditionel sommeraktivitet for norske børn.

Forældrene var generelt meget enige i, at det er vigtigt at deres børn bruger mere tid ude i naturen end de gør i dag. Så måske er det tid til at ændre vanerne.

En naturlig legeplads

I Norge siger de, at beskidte børn er glade børn! Det er ikke usædvanligt at møde børn på bare fire år i fuld fart ned ad skipisterne. Og det er blevet mere og mere populært at lade børn lære, mens de er udenfor. Børn hører af natur ikke til indenfor.

Den almindelige, overfyldte legeplads kan naturligvis gå an. Men prøv i stedet at vælge en naturlegeplads, hvor fantasien kan få frit løb. Norge er én stor, naturlig legeplads, som dine børn vil elske at udforske! Her kan de frit kravle omkring i træer og på klipper, lege og sammen med andre skabe og overvinde udfordringer - og bare have det sjovt.

Sommerferie på fjeldet

Når sommeren kommer og sneen smelter, vælter nordmænd i alle aldre ud i naturen. Begrebet friluftslivdækker ikke mindst i Norge over en livsstil, hvor man opholder sig mest muligt udenfor for at reducere stress og for at forbedre sin mentale og fysiske sundhed.

Sommer i Norge er højsæson for udendørs eventyr som vandring, cykling, klatring og aktiviteter på elven. Familien kan også besøge en sommersæter på fjeldet, hvor børnene kan klappe de søde husdyr mens forældrene nyder lidt traditionelt mad og de flotte omgivelser.

For små og legesyge børn er Norge med de høje fjelde, dybe fjorde og smukke vandfald uden tvivl et eventyrland. Tag familien med på troldejagt mellem finurlige klippeformationer, på snoede veje og i huler og grotter.

Kom tættere på hinanden

Naturen er også et godt sted at tilbringe mere tid sammen og på den måde komme tættere på hinanden. Snak sammen over det knitrende lejrbål eller på en lang ridetur på fjeldet. Både du og dine børn vil sætte pris på det i lang tid fremover!

På en familieferie i Norge står de eventyrlige oplevelser i kø - prøv for eksempel kajak, surfing, elcykel, hundeslæde på hjul og meget andet.

At på pulsen op kan også bringe hele familien tættere på hinanden. Giv hinanden udfordringer: Prøv en zipline og mærk suset i maven, overvind højdeskrækken på en via ferrata, sus ned ad fjeldet på en mountainbike eller få skumsprøjt i ansigtet mens du prøver rafting. Er du klar til at overskride dine grænser?

Inspiration til både børn og voksne

Alexander Read og datteren Mina Floriana blev kåret som ’Årets villmarkinger’ i 2019 for at have inspireret norske børn og voksne til at udforske naturen. Læs deres historie, få nyttige friluftstips og se hvordan du kan gøre vandreturen med børn til en succes!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider