Skip to main content

10 tips til en adrenalinfyldt ferie i Norge

Hjertebanken. Svedige håndflader. Benene ryster.

Det er nu eller aldrig!

Bare hop ud i det!

Intet slår den sindssygt gode følelse bagefter. Du gjorde det!

Du føler dig vågen, du føler dig i live! Ifølge forskerne føler du dig også endnu tættere på dem, du delte oplevelsen med.

Actionfyldte aktiviteter såsom surfing, bungeejump og rafting får med garanti pulsen op. Det er nervepirrende, men også hylende sjovt! Men hvorfor er det egentligt sådan?

Når du prøver noget, der udfordrer dig, pumpes adrenalin og dopamin ud i kroppen. Det får dig til at føle dig godt tilpas, og nogle mennesker bliver faktisk helt afhængige af det.

Forskere har fundet ud af, at følelsen af frygt minder rigtigt meget om følelsen af at være forelsket eller tiltrukket af nogen. Når du overvinder den frygt, fyldes du af positiv stemning og kærlighedshormoner.

Stærke oplevelser giver dig derfor stærke bånd til de mennesker, du delte oplevelsen med. Sådanne aktiviteter er som skabt til at imponere din date. Eller måske vil du vise dine børn, at du er sejere end de troede? På en aktiv ferie i Norge kan du kombinere episke udendørsaktiviteter med naturoplevelser, du ikke finder magen til i Danmark.

Kribler det i maven efter at komme af sted? Her er 10 forslag til adrenalinfyldte aktiviteter, der med garanti vil huskes i lang tid.

1. Rafting

Mærk blodet bruse i årerne, når naturkræfterne river dig med ned gennem smalle kløfter og strømhvirvler og vandfald. Vidste du, at Norge er kendt for at have nogle af verdens bedste rafting-elve? Blandt de allerbedste er Sjoa, Driva og Trysilelva samt elvene i Evje og 'adrenalinhovedstaden' Voss.

Der findes mange typer rafting, så gør forarbejdet hjemmefra og vælg en der passer dig og dine evner.

2. Ziplines

Forestil dig, at du spreder vingerne og flyver - sådan føles det at sætte igang på en zipline! Der er ekstremt mange at vælge i mellem, og du kan svæve over by, skov eller dal.

Ziplinen i Flåm ved Aurlandsfjorden er den længste af dem alle. Med sine imponerende 1.381 meter er det faktisk den længste zipline i Skandinavien. Det er bare at nyde udsigten - men gør det hurtigt, for denne zipline har en topfart på 100 kilometer i timen! Du kan også prøve at 'hoppe' fra skihopbakken i Holmenkollen lidt nord for Oslo centrum.

3. Caving, canyoning og elastikspring

'Juving' er det norske ord for 'canyoning' - det går ud på, at du (iført våddragt, hjelm og redningsvest) hopper fra klipper, svømmer i huler og rappeller ned ad fjeldsider og små vandfald. Det er ikke for sarte sjæle, men derimod en spændende og krævende oplevelse, der giver sommerfugle i maven.

Hvis du vil kigge nærmere på fjeldenes forunderlige formationer er 'caving' (eller 'grotting', som de lokale siger) i de smalle og kringelkrogede grotter et oplagt alternativ.

Klar til mere? Spring i elastisk over en dal, fjord eller vandfald! Du kan prøve bungeejumping mange steder i landet.

4. Mountainbiking

Oplev Norges fjelde, skove og åbne vidder på to hjul til sommer! Med et varieret terræn, tilrettelagte stier og suveræne cykelparker er Norge et paradis for enhver MTB-fan.

Du kan tage mountainbiken med (eller leje en) stort set over alt i landet. På listen over særligt eftertragtede rejsemål finder du blandt andet TrysilHallingdalLyngenfjord-regionen og Hafjell. Mange af de norske skianlæg forvandles til cykelparker om sommeren - og du kan tage cyklen med i liften til toppen, så du kun behøver koncentrere dig om nedkørslen!

Husk hjelm. Og måske GoPro? Følg altid stiens regler, når du er på cykel i Norge.

5. Klatring

At klatre under åben himmel byder på en herlig blanding af teknik, spænding og nærkontakt med naturen. Fjeldklatring, isklatring, sportsklatring, bouldering og scrambling - klatring kan være mange ting.

Over hele Norge kan du deltage på guidede klatreture og klatrekurser for at lære mere. Åndalsnes i Romsdalen er kendt for at være fjeldsportens hovedstad, og ikke mindst et glimrende udgangspunkt for et klatreeventyr. På Norsk Tindesenter kan du lære om den norske fjeldhistorie og prøve kræfter med Norges højeste indendørs klatrevæg på 21 meter.

Du kan også tage temperaturen på din højdeskræk i en af landets mange klatreparker. Her kan du også udfordre din balanceevne på forhindringsbanerne i trætoppene. Nogle af parkerne har også ziplines, svævebaner og hoppetårn.

6. Via ferrata

Klar til at få optur? 'Via ferrata' betyder jernvej på italiensk og er en form for fjeldklatring, hvor du er sikkert fastgjort til en wire hele tiden. Der dukker hele tiden nye ruter op, men nogle af de bedste i Norge finder du i Valdres, Hardanger, LoenÅndalsnes og Hemsedal.

Ruternes længde, højde og sværhedsgrad varierer, og du behøver ikke have erfaring med klatring for at prøve via ferrata. Udsigten er ekstremt god!

7. Sommerski

Ræs ned ad lange, bløde pister med en dejlig udsigt over fjord over fjeld. På Stryn Sommerskisenter, Galdhøpiggen Sommerskisenter og FONNA Glacier Ski Resort i Hardanger kan du nyde den herlige vintermagi midt om sommeren! De to sidstnævnte har pister med forskellige sværhedsgrader og terrænparker med jumps, rails og masser af sjov. FONNA Glacier Ski Resort tilbyder også gletsjervandring.

Åbningstiderne på sommerskicentrene afhænger af sne- og vejrforhold, så tjek snemeldingerne før du tager skiene med på sommerferie.

8. RIB-safari

Kom tættere på naturen og oplev fjordene, midnatssolen, havørnene og spækhuggerne på en rib-safari. Rib-både er robuste og stabile fartøjer, der er velegnede til tempofyldte ture på vandet. Uanset hvor sejlturen går hen, kan du godt forberede dig på bølgeskvulp og vind i håret.

I Hellesylt i det vestlige Norge kan du komme på elektriske rib-ture med Bonseye.

9. Dykning

Der venter også store naturoplevelser under overfladen, og i Norge er der et helt hav af muligheder. Kig nærmere på livet under vandet i SaltstraumenNord-Norge, i fjordene i det vestlige Norge eller i Sørlandets skærgård. Dyk sammen med sjældne fisk, hummer og kongekrabber, eller prøv vragdykning. I Lindesnes kan du endda spise middag under vandoverfladen, på verdens største undervandsrestaurant, Under.

Langs hele kysten er der dykkercentre, hvor du kan lære at dykke og deltage på guidede dykkerture. Og takket være Golfstrømmen er vandtemperaturen til at overkomme hele året rundt.

10. Surfing, windsurfing og kitesurfing

Der er ikke nogen bedre følelse end at fange den helt rigtige bølge, efter at have ventet i vandet i lang tid. For surfing handler om tålmodighed, timing og øvelse - men først og fremmest ren og skær lykke, når du rider på den perfekte bølge.

Nordmændenes interesse for windsurfing og kitesurfing er også voksende, og flere steder i landet er både vinden og vandet helt optimale til at fræse af sted over vandet. Fra Larvik i syd, via Jæren og Stadtlandet i vest til Lofoten i nord - der er bølger og surf-forhold i Norge, som får Bali og Hawaii til at blegne (arh, okay…. men næsten).

Mange norske surfing-skoler tilbyder pakker, der inkluderer overnatning, instruktion, bræt og alt nødvendigt udstyr.

Dette var ti tips til oplevelser med høj puls. Skal det være børnevenligt? Her er ti tips til familievenlige natureventyr. Bo ekstra godt på et hyggeligt og miljøvenligt hotel på et certificeret bæredygtigt rejsemål – eller prøv glamping!

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider