Så er der åbent for de fleste danskere! Se den seneste information om coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En mand står inde i Grønligrotta-hulen i Helgeland, Nord-Norge
En mand står inde i Grønligrotta-hulen i Helgeland, Nord-Norge
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad

Spændende huler og grotter

Et hul gennem et fjeld, labyrinter under jorden og en mystisk grotte ved havet! Gå på opdagelse i Norges imponerende huler og grotter - med eller uden guide.

Nogle er lige så store som en domkirke inde i fjeldet. Andre er lange og trange, og nogle er så smalle, at du bliver nødt til at suge maven godt ind. Alle er de ret spektakulære. Men hvor kan du finde disse naturlige mesterværker?

Stein-Erik Lauritzen er Dr.philos. i speleologi - eller professor i huleforskning.

”De fleste grotter i Norge er karsthuler og findes i opløselige klipper. Ofte ligger grotterne i områder, hvor der er godt med kalksten og marmor, særligt i Nord-Norge. Men vi har overhæng, slugthuler og havhuler langs hele kysten”, forklarer Lauritzen.

Ældgamle skatte

Mange af disse karsthuler er ældre end istiden, altså mellem to og tre millioner år gamle. Nogle grotter i Porsgrunn i Telemark blev dannet for flere hundrede millioner år siden!

”Grotter indeholder sedimenter, drypsten, dyre- og planterester, unikke mikrober og spor efter de tidligste mennesker, såsom neandertalere. De anses for at være ’åbne gravkamre’ og er meget sårbare, og de er derfor også rødlistet i Norge”, siger Lauritzen.

Naturen kan være både storslået og kraftfuld, men den er også skrøbelig. Hvis du vil udforske en grotte, skal du være forsigtig. Vær opmærksom på, at nogle grotter kun kan besøges i selskab med en guide. Efterlad ikke mærker i grotternes klipper, og lad være med at gøre skade på nogen måde.

”Tag billeder, og intet andet”, fastslår Lauritzen.

Mange grotter har en spændende historie. I løbet af tiden er de blevet benyttet til husdyrbrug eller som gravpladser eller husly, for eksempel under Anden Verdenskrig.

I nogle grotter kan du se gamle hulemalerier, for eksempel i Kollhellaren på Lofoten og Solsemshula ved Leka i Trøndelag - men kun sammen med en guide.

Her er Lauritzens bud på spændende grotter og huler i Norge.

 1. Grønligrotta

  Hvor: Rana i Helgeland, Nord-Norge

  ”Denne grotte har indlagt lys, trapper og støbte gangstier, og du kan endda besøge den i sandaler. Der er meget at se, og der er guidede ture hele sommeren.”

  Inde i grotten kan du studere smukke marmorformationer og små vandløb. Der er også nogle skjulte gange uden lys, så tag en lommelygte med hvis du vil kigge nærmere på disse gange. Temperaturen i grotten er mellem fire og otte grader.

  Mens du er her: Rana ligger i Helgeland, og herfra kan du køre ad Kystriksveien - én af verdens smukkeste veje - mod nord til Bodø eller mod syd til Namdalen i Trøndelag.

 2. Setergrotta

  Hvor: Rana i Helgeland, Nord-Norge

  ”Her får du en ægte grotteoplevelse! Lej det nødvendige udstyr (hjelm og dragt), og lad dig guide på en varieret tur gennem smalle korridorer og store sale. Vær forberedt på at skulle tilbagelægge nogle af de fysiske udfordringer, som datidens grotte-udforskere typisk måtte klare.”

  På en tur i Setergrotta kommer du til at klatre mellem stenblokke og får set en underjordisk elv.

  Mens du er her: I Helgeland i den sydligste del af Nord-Norge venter der store oplevelser på fire, to eller ingen hjul. Rejs langs Kystriksveien, prøv øhop med cykel eller tag en tur i kajak i den smukke skærgård.

 3. Hullet i Torghatten

  Hvor: Brønnøy i Helgeland, Nord-Norge

  Hullet i Torghatten er en såkaldt havhule. Det blev formet af havis og bølger, da havet stod 120 meter højere end i dag, for omtrent 10.000 år siden. Hullet er enestående fordi brændingerne har arbejdet sig hele vejen gennem fjeldet, hvilket er usædvanligt for denne type huler. Der er let adgang til hullet, og du kan udforske det uden guide.

  Mens du er her: Torghatten er en del af Trollfjell Geopark, hvor du kan gå ture i et vidunderligt kystlandskab. Der er ikke langt til byen Brønnøysund, der er et glimrende udgangspunkt for øhop langs Helgelandskysten eller ture til de UNESCO-beskyttede Vega-øer samt den røde ø Leka.

 4. Kirkhelleren

  Hvor: Træna i Helgeland, Nord-Norge

  ”En typisk havhule og én af mange på øen Sanna ved Træna. Den ligger 60-70 meter over havets overflade, men blev formet da havet stod højere. Bølgerne kunne slå ind og ramme fjeldet, og havisen kunne løsrive klippestykker fra en dyb sprækkezone.”

  Grotten er kun 45 meter dyb, men har en enorm portal som er hele 20 meter bred og 30 meter høj. Der boede mennesker i grotten i forhistorisk tid, både i stenalderen og senere. For nyligt blev der faktisk fundet en tand fra et menneske i sedimenterne på gulvet.

  På grund af dens kirkelignende akustik er Kirkhelleren en oplagt koncertsal, og den bruges da også i forbindelse med den årlige Trænafestival.

  Mens du er her: Øen Træna stikker dramatisk op af havet 61 kilometer fra Helgelandskysten på fastlandet og byder på alt fra mountainbiking, vandring og hyggelige caféer. Helgeland Museum Træna udstiller arkæologiske fund fra Kirkhelleren.

 5. Mikaelshulen

  Hvor: Skien i Telemark, Østlandet

  ”Mikaelshulen er en mere sjælden huletype. Granitten her er blevet omdannet til blødere ler, der er blevet både vandet ud og delvist gravet ud af mennesker. Hulen blev brugt som en kirke i middelalderen, og er et godt eksempel på den katedral-fornemmelse, man kan få i visse grotter.”

  Mens du er her: I Telemark kan du besøge den UNESCO-beskyttede verdensarv i Rjukan eller sejle en tur på Telemarkskanalen, ofte omtalt som ’verdens ottende vidunder’. Du kan også nyde sommerstemningen i Kragerø eller vandre til Gaustatoppen.

 6. Trollkirka

  Hvor: Molde i Nordvest, Fjord Norge

  ”Trollkirka er en karsthule, dannet ved vandets opløsning af kalksten. Stien derop er ganske stejl, men det er besværet værd. Du ankommer til en portal ved udløbet af en underjordisk elv, og lige indenfor kan du se et spektakulært vandfald i en skakt. Kalkstenen her er en smule syreholdig, så vandet har formet den til skulpturer.

  Som ved mange andre grotteåbninger, hvor der løber vand, er der en del løse sten, der kan falde ned - så pas på hvis du går ind.

  Mens du er her: Fra Molde i Nordvest kan du køre mod nord ad den berømte Atlanterhavsvejen til Kristiansund, eller ind i landet mod Innerdalen, en af landets smukkeste vandredale. Du kan også besøge fjeldhovedstaden Åndalsnes og tage turen op ad Trollstigen - en af Norges nationale turistveje - på vej mod Geirangerfjorden.

 7. Hulerne i Brufjell

  Hvor: Flekkefjord, Sørlandet

  ”Ligesom Kirkhelleren på Træna er hulerne i Brufjell såkaldte havhuler - men disse er tåreformede og bredest ved gulvet. Overfladen i huler som disse er fint-polerede og kan minde om jættegryder. Det er interessant at se, hvordan hulerne er udformet inderst inde, hvor bølgerne har arbejdet mest intenst - forsvinder grotten til en smallere og smallere sprække, eller er enden i stedet afrundet?

  Mens du er: I Flekkefjord er der cool street art, du kan gå en tur gennem den gamle bydel kaldet Hollenderbyen eller prøve at køre dræsine. Byen er den vestligste af de mange kystbyer i Sørlandet, og du kan køre mod øst til Farsund, Lista og Lyngdal for at se mere af denne landsdel. Kør også hele vejen ud til Norges sydspids på Lindesnes, hvor du kan spise på verdens største undervandsrestaurant. Kristiansand er den største by i det sydlige Norge.

 8. Isgrotter

  Hvor: Svalbard, Nord-Norge

  ”Svalbards isgrotter er dannet af vandstrømme inde i gletsjerne og har en smuk blå farve. Nogle har smalle gange som leder til store sale, mens andre gemmer gamle plantedele, der har været fanget i isen i tusindvis af år."

  En guidet tur i en isgrotte er ofte kombineret med gletsjervandring, vandring eller hundeslæde. Nogle turoperatører tilbyder endda isgrotteklatring!

  Mens du er herSvalbard er den mest øde og afsidesliggende del af Norge. Du kan deltage i en lang række aktiviteter, såsom nordlysjagt, hvalrossafari og hundeslædekørsel. Svalbard er hjem for et par tusinde isbjørne.

  P.S. Du kan også komme ind i nogle af gletsjerne på det norske fastland, for eksempel Nigardsbreen i Jostedalen og Klimapark 2469 i Jotunheimen.

 9. Bonus - nedlagte miner

  Adskillige gamle miner over hele landet er åbne for besøgende, herunder sølvminerne i Kongsberg, kobberminerne i Røros og marmorminerne Bergtatt uden for Molde. På Blaafarveværket i nærheden af Drammen kan du gå på en cool glasbro inde i en koboltmine - det er en fin dagstur for kunstelskere i Oslo-regionen.

  Nogle af minerne har adgang for rullestole.

Der er mange andre store naturoplevelser i Norge. Overnat på et bæredygtigt hotel undervejs, og besøg nogle af de mange bæredygtige rejsemål.

Norges største naturattraktioner

Norges natur er ganske enkel smuk. Her er nogle af højdepunkterne:

Nordlys

Midnatssol

Fjorde

Gletsjere

Vandfald

Huler og grotter over hele landet

Find huler, grotter, miner og isgrotter på kortet herunder.

Huler og grotter
Sommeren 2021 er det dessverre ingen turer til Bergtatt pga Corona. Utforsk de mystiske marmorgrottene på Bergtatt ved Eide! Read more
Besøk marmorgruvene i Bergtatt
Som den eneste grotte i Norden med innlagt lys, har Grønligrotta gjennom 100 år blitt en av Nordens mest besøkte kalksteinsgrotte. I Grønligrotta i Mo… Read more
Grønligrotta
Brufjell i Åna-Sira ligger 184 m.o.h. og har fantastisk utsikt over Listalandet. Fra toppen av fjellet går en merket sti ned til jettegrytene.… Read more
Fottur til jettegryttene ved Brufjellhulene
På sydsiden av fjellet Bremsneshatten er det gjort en rekke funn fra den nærmere 10.000 år gamle Fosnakulturen. Den store… Read more
Bremsneshola
Marmor og kalkgrotte med underjordisk foss (484 m.o.h.) Read more
Fottur til Trollkirka
Franskhelleren er en grotte som ligger 4-500 m fra ferjestedet Dryna. Read more
Franskhelleren på Dryna
Hulemaleriene i Solsemhula var de første som blefunnet i Nord Europa (1912). Leka Opplevelser tar dere med på en guidet tur (1-1,5 t.) ned i hulene. Read more
Guiding i Solsemhula på Leka
Innherreds heftigste naturopplevelse!  - under bakken På Mokk Gård kan du kjenne adrenalinet pumpe og utfordre deg selv der du… Read more
Grottetur på Mokk gård
På den vestlegaste pynten av Sandsøya ligg den karakteristiske Dollsteinen med bratte fjellsider mot sjøen. På sørsida, omlag 60 meter over havet, er… Read more
Dollsteinhola
Mikaelshulen, eller St. Mikaelskyrkje, er en fjellhule i den bratte fjellveggen på Norsjøs østside. Read more
Mikaelshulen
Torghatten, utenfor Brønnøysund, er et kjent landemerke langs Norskekysten og en av de aller mest besøkte severdigheter langs Kystriksveien. Turen opp… Read more
Turforslag: Torghatten opp
Dette er en helhetlig og spesiell naturopplevelse som passer for alle med utforskertrang, men uten klaustrofobi. Read more
Grottetur | Go Rafting Sjoa
Aspfjordgrotta er en sportslig, morsom og variert grotte. Du bør være litt eventyrlysten og du bør like utfordringer. Read more
Grottetur i Aspfjordgrotta
Hamsundhelleren ligger i Haram kommune, og her har det blitt funnet rester av våpen og redskap fra steinalderen. Helleren ble utgravd så… Read more
Hamnsundhelleren
Hestneshula er en turistattraksjon og antakelig den mest kjente naturlige hula på Hitra. Hula er 10 m dyp. Utgravninger i 1909 viste at her har… Read more
Hestneshula
Skjonghelleren ligger på Valderøy i Giske, og er en spennende hule som ligger oppe i en fjellside, 57 meter over havet. Helleren går… Read more
Skjonghelleren
Jutulholet er navnet på en fjellhule i nærheten av Finnset på Skarsøya i Aure på Nordmøre. Stedet er et populært turmål, og det har også vært… Read more
Jutulholet fjellhule
Radiohòla er ein naturleg gøymestad som den norske motstandrørsla brukte under 2. verdenskrig.  Staden tente som… Read more
Radiohola
I Setergrotta i Mo i Rana får du se og oppleve fjellet fra en helt ny side – innsiden. Dette er en aktivitet som passer for barn og voksne,… Read more
Setergrotta - en aktiv tur inn i fjellet
Utforsk undergrunnen i 10.000 år gamle kalksteinsgrotter i Dumdalen. Read more
Aktiv i Lom | Grottetur i Dumdalen
Rett utenfor Bodø finner du Norges største forekomst av spennende grotter. Read more
Grotting
Tjovhola – Bygland 385 moh. Løypa tek til ved riksveg 9, 500 meter sør for Neset Camping, grei parkering. Heile vegen opp til… Read more
Tjovhola - tur-retur 1 km
Isgrotter
Bli med oss på en heldags hundesledetur du sent vil glemme! Read more
Isgrotte med hund - Svalbard Husky
Bli med å utforske isgrotta der andre snur! Vi tar deg med videre ned i grottas smeltevannskanaler med isøkser, tau og stegjern for isklatring. Read more
Ice Cave challenge: Brevandring og isgrotteklatring - Svalbard Wildlife Expeditions
Under Svalbards breer finner vi om vinteren et frossent eventyr. Bli med og oppdag isens hemmeligheter! Read more
Ice Cave: Fottur og besøk i en isgrotte - Svalbard Wildlife Expeditions
Kjør ditt eget hundespann til en fantastisk isgrotte (adkomst kun tilgjengelig med hundeslede). I isgrotten er hodelyktene eneste lyskilde og vi… Read more
Med hundeslede til isgrotta - Green Dog Svalbard
Isbreane er ikkje berre eit mektig skue om sommaren. Om vinteren, når minusgradene er stabile, kan du besøke eit eventyrrike av is og… Read more
Blåis grottetur
Bli med på en fantastisk tur i isbreens indre. Vi kjører i en liten gruppe med maks 8 gjester. Turen gjennomføres med bare en påmeldt. Alle som har… Read more
Isgrottetur med scootertransport - Arctic Adventures
Miner
En times kjøretur fra Oslo ligger et åtte kilometer langt museum som kombinerer kunst, kultur og natur Read more
Blaafarveværket
Bli med på en times vandring gjennom 300 års bergverkshistorie! Turen går gjennom gruva Nyberget fra 1600-tallet og Olavsgruva fra 1900-tallet, 50 m… Read more
Olavsgruva
Towards the end of the nineteenth century the Lykling gold mines were at the centre of a gold rush that is unrivalled in Norwegian history. Hundreds… Read more
Gullgruvene på Lykling
Knaben gruvemuseum er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie. Spør guiden hvorfor både Hitler… Read more
Knaben gruvemuseum
Blåfjell Gruver ble drevet i perioden fra 1863 til 1876. Her ble det utvunnet titanholdig jernmalm. Malmen fra gruven ble skipet ut i Rekefjord.… Read more
Blåfjell Gruver
Åmdals Verk Gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for. Bli med oss på ei spanande vendring inne i gruvene, eller sjå… Read more
Åmdals Verk gruver
Har du aldri vært i en kullgruve før? Bli med oss dypt inn i Longyearbyen sin historie om gruvearbeiderne, kullstøvet og livet i… Read more
Gruve 3
Fint og opplevelsesrik turområde for både store og små! Read more
Rutilgruvene på Sjåen (1901-1957)
Ved sørenden av Norges største innsjø Mjøsa, finner du Nord-Eurpoas eneste smaragdgruver. Bli med på spennende skattejakt etter verdens sjeldneste… Read more
Smaragdgruvene - attraksjon
Glasergruva er Norges eldste jerngruve og ble mutet i 1538-39. Read more
Glasergruva
I de gamle gruvene i Malså er fremdeles minnene fra driften på 1800-tallet synlige. Malså gruver var det største bergverket i… Read more
Malså Gruver i Verdal
Kort tur - store opplevelser Vertskapet på Mokk Gård tar deg med på en rolig tur i vakre omgivelser tett oppunder høyfjellet… Read more
Guidet Gruvetur på Mokk Gård
When you have driven down the gulley on the main road (Rv 30) from Tynset to Tylldalen, just where the road crosses the bridge over the small river… Read more
Grøtådalen gruver, Tylldalen
The remains of the copper mine are 8-9 km east of Yset in Kvikne. The road is only open in summer time. The first ore was found here in 1629. As… Read more
Kvikne Kobberverk
At Røstvangen you will find the remains of the mining community which existed for 17 years from 1904 until 1921 and resulted in the biggest bankruptcy… Read more
Røstvangen gruver
Iveland kommune er kjent for sine gruver og brudd med kvarts, feltspat og sjeldne mineraler. Read more
Ivelandsgruvene
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Bliv inspireret

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Find de betagende naturattraktioner

  Fra gletsjere og vandfald til nationale turistveje - start planlægningen i dag!

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tilgængelighed
   Aldersgrænse
   • Show More
   • No available filters
   Rabat
   • Show More
   • No available filters
   Sværhedsgrad
   Terræn
   • Show More
   • No available filters
   Prisniveau
   Sæson
   Overnatning
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotelfaciliteter
   • Show More
   • No available filters
   Værelsesfaciliteter
   Skiområder
   Udendørs aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpint skiløb
   Cykling
   Kano og kajak
   Langrend
   Fiskeri
   • Show More
   • No available filters
   Vandring
   Dyreliv og safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planlæg rejsen
   Rejsen hertil
   • Show More
   • No available filters
   Tjenester
   • Show More
   • No available filters
   Smag på Norge
   Det norske køkken
   Værtshuse og barer
   Restauranter og caféer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter for børn
   • Show More
   • No available filters
   Stande
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Forlystelsesparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgængelighed
  Aldersgrænse
  • Show More
  • No available filters
  Rabat
  • Show More
  • No available filters
  Sværhedsgrad
  Terræn
  • Show More
  • No available filters
  Prisniveau
  Sæson
  Overnatning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotelfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Værelsesfaciliteter
  Skiområder
  Udendørs aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint skiløb
  Cykling
  Kano og kajak
  Langrend
  Fiskeri
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlæg rejsen
  Rejsen hertil
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Smag på Norge
  Det norske køkken
  Værtshuse og barer
  Restauranter og caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for børn
  • Show More
  • No available filters
  Stande
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Forlystelsesparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Store oplevelser venter

  Your Recently Viewed Pages