Skip to main content

Spændende huler og grotter

Et hul gennem et fjeld, labyrinter under jorden og en mystisk grotte ved havet! Gå på opdagelse i Norges imponerende huler og grotter - med eller uden guide.

Nogle er lige så store som en domkirke inde i fjeldet. Andre er lange og trange, og nogle er så smalle, at du bliver nødt til at suge maven godt ind. Alle er de ret spektakulære. Men hvor kan du finde disse naturlige mesterværker?

Stein-Erik Lauritzen er Dr.philos. i speleologi - eller professor i huleforskning.

”De fleste grotter i Norge er karsthuler og findes i opløselige klipper. Ofte ligger grotterne i områder, hvor der er godt med kalksten og marmor, særligt i Nord-Norge. Men vi har overhæng, slugthuler og havhuler langs hele kysten”, forklarer Lauritzen.

Ældgamle skatte

Mange af disse karsthuler er ældre end istiden, altså mellem to og tre millioner år gamle. Nogle grotter i Porsgrunn i Telemark blev dannet for flere hundrede millioner år siden!

”Grotter indeholder sedimenter, drypsten, dyre- og planterester, unikke mikrober og spor efter de tidligste mennesker, såsom neandertalere. De anses for at være ’åbne gravkamre’ og er meget sårbare, og de er derfor også rødlistet i Norge”, siger Lauritzen.

Naturen kan være både storslået og kraftfuld, men den er også skrøbelig. Hvis du vil udforske en grotte, skal du være forsigtig. Vær opmærksom på, at nogle grotter kun kan besøges i selskab med en guide. Efterlad ikke mærker i grotternes klipper, og lad være med at gøre skade på nogen måde.

”Tag billeder, og intet andet”, fastslår Lauritzen.

Mange grotter har en spændende historie. I løbet af tiden er de blevet benyttet til husdyrbrug eller som gravpladser eller husly, for eksempel under Anden Verdenskrig.

I nogle grotter kan du se gamle hulemalerier, for eksempel i Kollhellaren på Lofoten og Solsemshula ved Leka i Trøndelag - men kun sammen med en guide.

Her er Lauritzens bud på spændende grotter og huler i Norge.

Grønligrotta

Hvor: Rana i Helgeland, Nord-Norge

”Denne grotte har indlagt lys, trapper og støbte gangstier, og du kan endda besøge den i sandaler. Der er meget at se, og der er guidede ture hele sommeren.”

Inde i grotten kan du studere smukke marmorformationer og små vandløb. Der er også nogle skjulte gange uden lys, så tag en lommelygte med hvis du vil kigge nærmere på disse gange. Temperaturen i grotten er mellem fire og otte grader.

Mens du er her: Rana ligger i Helgeland, og herfra kan du køre ad Kystriksveien - én af verdens smukkeste veje - mod nord til Bodø eller mod syd til Namdalen i Trøndelag.

Setergrotta

Hvor: Rana i Helgeland, Nord-Norge

”Her får du en ægte grotteoplevelse! Lej det nødvendige udstyr (hjelm og dragt), og lad dig guide på en varieret tur gennem smalle korridorer og store sale. Vær forberedt på at skulle tilbagelægge nogle af de fysiske udfordringer, som datidens grotte-udforskere typisk måtte klare.”

På en tur i Setergrotta kommer du til at klatre mellem stenblokke og får set en underjordisk elv.

Mens du er her: I Helgeland i den sydligste del af Nord-Norge venter der store oplevelser på fire, to eller ingen hjul. Rejs langs Kystriksveien, prøv øhop med cykel eller tag en tur i kajak i den smukke skærgård.

Hullet i Torghatten

Hvor: Brønnøy i Helgeland, Nord-Norge

Hullet i Torghatten er en såkaldt havhule. Det blev formet af havis og bølger, da havet stod 120 meter højere end i dag, for omtrent 10.000 år siden. Hullet er enestående fordi brændingerne har arbejdet sig hele vejen gennem fjeldet, hvilket er usædvanligt for denne type huler. Der er let adgang til hullet, og du kan udforske det uden guide.

Mens du er her: Torghatten er en del af Trollfjell Geopark, hvor du kan gå ture i et vidunderligt kystlandskab. Der er ikke langt til byen Brønnøysund, der er et glimrende udgangspunkt for øhop langs Helgelandskysten eller ture til de UNESCO-beskyttede Vega-øer samt den røde ø Leka.

Kirkhelleren

Hvor: Træna i Helgeland, Nord-Norge

”En typisk havhule og én af mange på øen Sanna ved Træna. Den ligger 60-70 meter over havets overflade, men blev formet da havet stod højere. Bølgerne kunne slå ind og ramme fjeldet, og havisen kunne løsrive klippestykker fra en dyb sprækkezone.”

Grotten er kun 45 meter dyb, men har en enorm portal som er hele 20 meter bred og 30 meter høj. Der boede mennesker i grotten i forhistorisk tid, både i stenalderen og senere. For nyligt blev der faktisk fundet en tand fra et menneske i sedimenterne på gulvet.

På grund af dens kirkelignende akustik er Kirkhelleren en oplagt koncertsal, og den bruges da også i forbindelse med den årlige Trænafestival.

Mens du er her: Øen Træna stikker dramatisk op af havet 61 kilometer fra Helgelandskysten på fastlandet og byder på alt fra mountainbiking, vandring og hyggelige caféer. Helgeland Museum Træna udstiller arkæologiske fund fra Kirkhelleren.

Mikaelshulen

Hvor: Skien i Telemark, Østlandet

”Mikaelshulen er en mere sjælden huletype. Granitten her er blevet omdannet til blødere ler, der er blevet både vandet ud og delvist gravet ud af mennesker. Hulen blev brugt som en kirke i middelalderen, og er et godt eksempel på den katedral-fornemmelse, man kan få i visse grotter.”

Mens du er her: I Telemark kan du besøge den UNESCO-beskyttede verdensarv i Rjukan eller sejle en tur på Telemarkskanalen, ofte omtalt som ’verdens ottende vidunder’. Du kan også nyde sommerstemningen i Kragerø eller vandre til Gaustatoppen.

Trollkirka

Hvor: Molde i Nordvest, Fjord Norge

”Trollkirka er en karsthule, dannet ved vandets opløsning af kalksten. Stien derop er ganske stejl, men det er besværet værd. Du ankommer til en portal ved udløbet af en underjordisk elv, og lige indenfor kan du se et spektakulært vandfald i en skakt. Kalkstenen her er en smule syreholdig, så vandet har formet den til skulpturer.

Som ved mange andre grotteåbninger, hvor der løber vand, er der en del løse sten, der kan falde ned - så pas på hvis du går ind.

Mens du er her: Fra Molde i Nordvest kan du køre mod nord ad den berømte Atlanterhavsvejen til Kristiansund, eller ind i landet mod Innerdalen, en af landets smukkeste vandredale. Du kan også besøge fjeldhovedstaden Åndalsnes og tage turen op ad Trollstigen - en af Norges nationale turistveje - på vej mod Geirangerfjorden.

Hulerne i Brufjell

Hvor: Flekkefjord, Sørlandet

”Ligesom Kirkhelleren på Træna er hulerne i Brufjell såkaldte havhuler - men disse er tåreformede og bredest ved gulvet. Overfladen i huler som disse er fint-polerede og kan minde om jættegryder. Det er interessant at se, hvordan hulerne er udformet inderst inde, hvor bølgerne har arbejdet mest intenst - forsvinder grotten til en smallere og smallere sprække, eller er enden i stedet afrundet?

Mens du er: I Flekkefjord er der cool street art, du kan gå en tur gennem den gamle bydel kaldet Hollenderbyen eller prøve at køre dræsine. Byen er den vestligste af de mange kystbyer i Sørlandet, og du kan køre mod øst til Farsund, Lista og Lyngdal for at se mere af denne landsdel. Kør også hele vejen ud til Norges sydspids på Lindesnes, hvor du kan spise på verdens største undervandsrestaurant. Kristiansand er den største by i det sydlige Norge.

Isgrotter

Hvor: Svalbard, Nord-Norge

”Svalbards isgrotter er dannet af vandstrømme inde i gletsjerne og har en smuk blå farve. Nogle har smalle gange som leder til store sale, mens andre gemmer gamle plantedele, der har været fanget i isen i tusindvis af år."

En guidet tur i en isgrotte er ofte kombineret med gletsjervandring, vandring eller hundeslæde. Nogle turoperatører tilbyder endda isgrotteklatring!

Mens du er herSvalbard er den mest øde og afsidesliggende del af Norge. Du kan deltage i en lang række aktiviteter, såsom nordlysjagt, hvalrossafari og hundeslædekørsel. Svalbard er hjem for et par tusinde isbjørne.

P.S. Du kan også komme ind i nogle af gletsjerne på det norske fastland, for eksempel Nigardsbræen i Jostedalen og Klimapark 2469 i Jotunheimen.

Bonus - nedlagte miner

Adskillige gamle miner over hele landet er åbne for besøgende, herunder sølvminerne i Kongsberg, kobberminerne i Røros og marmorminerne Bergtatt uden for Molde. På Blaafarveværket i nærheden af Drammen kan du gå på en cool glasbro inde i en koboltmine - det er en fin dagstur for kunstelskere i Oslo-regionen.

Nogle af minerne har adgang for rullestole.

Der er mange andre store naturoplevelser i Norge. Overnat på et bæredygtigt hotel undervejs, og besøg nogle af de mange bæredygtige rejsemål.

Huler og grotter over hele landet

Find huler, grotter, miner og isgrotter på kortet herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Find de betagende naturattraktioner

Fra gletsjere og vandfald til nationale turistveje - start planlægningen i dag!

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider