Skip to main content

Gaustatoppen - det største fjeld i det sydlige Norge

Vandreturen til Gaustatoppen er en af Norges mest populære, og udsigten fra toppen er fænomenal. På en klar dag kan man se stort set hele den sydlige halvdel af Norge. Du kan også tage kabelbanen inde i fjeldet op til toppen, hvis benene ikke kan klare vandreturen.

I Telemark, ikke så langt fra Rjukan, ligger Gaustatoppen. Med sine 1.883 meter er Gaustatoppen langt fra at være det højeste fjeld i Norge, men det er tæt på at være det smukkeste. På en god dag kan man se cirka en sjettedel af det norske fastland fra toppen - helt til Jotunheimen mod nord, Nordmarka ved Oslo mod øst, Hardangervidda mod vest og Færder Fyr helt yderst i Oslofjorden mod syd.

Til tops på 15 minutter

Er dine ben ikke i stand til at klare gåturen op, så fortvivl ikke. Inde i fjeldet venter nemlig en hemmelighed fra den kolde krig som gør, at du kan komme op på toppen uden at skulle tage et eneste skridt.

Gaustabanen er en stor del af forklaringen på, hvorfor næsten 100.000 mennesker beundrer udsigten fra Gaustatoppen hvert år. Denne kabelbane åbnede omsider for offentligheden i 2010, og hele turen tager blot et kvarters tid.

Et koldt vindpust møder dit ansigt, når du går ind i fjeldet. Den første del af turen tilbagelægges vandret med sporvogn, 850 meter hen til kabelbanens startsted. Derefter venter en 1.145 meter lang rejse med 40 graders stigning, før du er fremme ved udsigten på toppen.

Idéen om Gaustabanen som et turistprojekt blev født allerede i 1953. For at få planerne realiseret, måtte det norske forsvar inviteres med.

Efterhånden som arbejdet skred frem kom det til at handle mere om militær end om turisme, ifølge Gaustabanen. Norge delte nemlig grænse med Sovjetunionen, hvilket gav landet særlige varslingsforpligtelser i forhold til sit medlemskab af NATO, der finansielt støttede opførelsen af banen.

Så af sikkerhedsmæssige hensyn blev alle andre interesser kørt ud på et sidespor i 1954, skriver Helge Songe i en bog om Gaustabanen. Det blev også gjort klart, at NATO skulle finansiere hele opførelsen af banen inde i Gaustatoppen.

Da banen endelig stod færdig, var det derfor udelukkende NATO, der måtte benytte den. Senere blev der bygget et vejrvarslingssystem og en radiomast på toppen, og de næste 50 år var Gaustatoppen et vigtigt knudepunkt for det militære radionetværk i Norge.

En lettilgængelig fjeldtop

Gaustatoppen ligger to og en halv times kørsel fra Oslo. På en sidevej til hovedvej Fv651 mellem Tuddal og Rjukan ligger en godt afmærket parkeringsplads med adgang til Gaustabanen. Hvis du vil vandre til toppen er Stavsro det mest populære udgangspunkt. Det er også muligt at starte vandreturen i Svineroi og Selstali - afhængig af, hvor hård turen skal være.

"Det gode ved Gaustatoppen er, at den er så let tilgængelig på grund af kabelbanen. På samme tid er der flere forskellige vandrestier, der alle fører op på toppen. Det betyder, at både børnefamilier og erfarne fjeldvandrere kan finde en rute, som de vil være tilfredse med", siger Henriette Hack fra Den Norske Turistforening.

Den letteste vandrerute til Gaustatoppen starter ved parkeringspladsen i Stavsro. I et normalt tempo tager det cirka tre timer at vandre til toppen herfra, og to timer at komme ned igen. Terrænet er noget stenet mod slutningen, så tag rigtige vandrestøvler på.

Den sidste del af turen går over den åbne fjeldryg. Her bør du undgå at vandre hvis det er dårligt vejr, og mange vælger da også at slutte vandreturen ved udsigtsplatformen lige overfor Gaustatoppen Turisthytte. Stierne er godt og tydeligt afmærkede.

Sov på toppen

Hele sæsonen igennem (helt indtil efterårsferien i oktober) kan du købe simpel mad i Gaustatoppen Turisthytte. Her er det også muligt at overnatte, hvis du skulle have lyst til det. Der er dog kun 11 sengepladser, så det er en god idé at reservere plads på forhånd. Det er også tilladt at slå telt op og overnatte under stjernerne - men husk, at der udelukkende er sten over det hele.

Der er adskillige komfortable og overkommelige overnatningsmuligheder i området omkring Gaustatoppen, herunder i Rjukan, Hjartdal og Gaustablikk. Mange af disse steder har en fin udsigt til den majestætiske fjeldtop.

I Rjukan bør du ikke gå glip af et besøg til Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork, bare 15 minutters kørsel (eller 45 minutter med bus) fra Rjukan centrum. Her kan du lære mere om Norges energihistorie - et eventyr så spændende, at det har givet Rjukan en plads på UNESCOs verdensarv. Du kan også høre interessante historier fra Anden Verdenskrig. Vemork var nemlig det sted, hvor 11 modige nordmænd saboterede de tyske planer om at udvikle atombomber af det tungtvand, der blev produceret i området.

Krossobanen

Fra Rjukan er der ikke langt til andre spektakulære ture i naturen. Tag for eksempel Krossobanen op til Hardangervidda. Denne kabelbane var i 1928 den første af sin slags i Nordeuropa, ifølge Visit Rjukan. Den blev bygget, så de lokale indbyggere i dalen let kunne komme op på fjeldet for at nyde solen i vintermånederne. I dag er Krossobanen en turistattraktion som er åben hver dag, hele året rundt.

Der er mange vandrestier på toppen. Småbørnsfamilier kan let klare den blot én kilometer lange Solstien. Større børn (og barnlige sjæle) kan more sig i klatreparken.

Cykling på Hardangervidda

Du kan tage cyklen med Krossobanen. Fra toppen går der cykelruter i stort set alle retninger på Hardangervidda, og der er noget for enhver smag og niveau. Du kan leje en cykel i Rjukan, før du tager kabelbanen op.

På Hardangervidda kan du også fiske, så tag fiskestang og madpakke med, og brug hele dagen i den friske fjeldluft. Den 30 kilometer lange tur ind til Kalhovd er af mange at betragte som en af Norges flotteste. Ruten kan både vandres og cykles. Det er muligt at overnatte i Kalhovd Turisthytte.

Har du brug for et skud adrenalin før rejsen er slut? Prøv elastikspring fra den smalle bro over Vemork-kløften!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider