I Norge er der altid en anledning til at spise vafler. Faktisk elsker nordmændene vafler så højt, at de serveres i hjerteform. Prøv dem som en snack eller som en del af et Michelin-stjernet måltid.
De norske vafler er umulige at modstå. Bløde og fyldige, serveret med en magisk kombination af cremefraiche og syltetøj oven på, eller den mere krydrede udgave, med skinke og gedeost på toppen. Og duften! Åh ja, duften...
Der serveres vafler over alt - på caféer og restauranter, om bord på toget og færgen, til sportsstævner og naturligvis i de mange små norske hjem. Rigtige kendere - og dem er der omtrent fem millioner af - diskuterer ivrigt, om vaflen skal være hjerteformet eller firkantet. Uanset hvordan du foretrækker din vaffel kan du berolige dig selv med, at den norske udgave minder om den danske, der er både tyndere og blødere end de amerikanske og belgiske varianter. Du kan endda indtage gourmetvafler på restaurant Maaemo, der fik 3 stjerner i Michelinguiden i 2019.
"Vaflen er en del af den norske identitetsfølelse, så den skulle naturligvis med på menukortet," siger Esben Holmboe Bang, Maaemos danske stjernekok. Hans udgave af vaflen er gylden og sprød, tilberedt med gæret korn og oksekødsfedt.
"Vaflen er en del af den norske identitetsfølelse" – Esben Holmboe Bang
Hvad skal du ha’ på din vaffel?
Da den unge svensker Jonathan Larsson flyttede til Oslo for et par år siden blev han så fortryllet af de norske vafler, at han begyndte at sælge dem fra sit eget soveværelsesvindue. Man kunne vælge eksotiske toppings, for eksempel skimmelost, pølse og kokos. Og hans vafler blev hurtigt et hit. Hvad der startede som en fritidshobby er nu blevet hans levebrød (bogstaveligt talt) - han er således den stolte indehaver af vaffelcaféen Haralds Vaffel. Jonathans egen favoritvaffel er den med smør, cremefraiche og klassisk norsk brunost, der langsomt smelter på toppen.
Der er et nærmest endeløst antal toppings. Skulle du nu sidde og planlægge en vaffelrundtur i Norge (hvorfor egentlig ikke?), bør du stile efter at prøve vafler med æg og kaviar i Nord-Norge, med syltetøj og brunost i Telemark, og med is i Syd-Norge. Kronen på rundturen kan passende blive Moss' signatur-ret: Pølse i vaffel.
Et symbol på 'kos' og kærlighed
Vafler er indbegrebet af det nordmændene kalder 'kos' - en fællesbetegnelse for alt det, vi danskere kalder 'hygge'. For mange nordmænd i udlandet er de et symbol på hjemlængsel, ifølge den norske sømandskirke. I over 150 år har de hjerteformede vafler været et symbol for sømandskirken, der sælges intet mindre end 30.000 vafler verden over hvert år. Hver kirke har sin opskrift, og du kan se dem alle på Sømandskirkens officielle hjemmeside.
Omvendt brødfødte Joar Mortveit fra Skjold hundredvis af mennesker med bare én enkelt vaffel en herlig dag i 2011. Det sikrede ham en plads i Guinness' Rekordbog for den største vaffel i verden.
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.