There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
På farten? Fødselsdag? Eftermiddagssnack? Belønning efter en hård dag?
En bolle gør altid lykke.
I Norge er de vilde med det lille snaskede vidunder bagt på gær.
Fornemmer du en snert af kardemomme?
Sommetider tilføjer de mere smør, sukker og masser af kanel...
... og voila! Den berømte kanelbolle (spiral) eller kanelsnurr (snurre). Velbekomme!
"Norske boller er simpelthen uimodståelige," fortæller den norske kogebogsforfatter og bolleentusiast Bodil Nordjore, som har vundet adskillige priser for sit bidrag til den norske madkultur.
"De små bollevidundere kan forføre selv den mest kræsne, og et kort øjeblik gør de ganske enkelt verden til et bedre sted," siger hun og fortsætter rosen: "De hverken klistrer eller smuldrer. De dufter himmelsk og får tænderne til at løbe i vand."
Hvad er der ikke at kunne lide?
"Søde bagte boller finder man over hele verden i en eller anden form. Men de norske er noget helt særligt. For eksempel indeholder de mindre fedt end den franske brioche," forklarer Bodil Nordjore.
Bollen er i dag en integreret del af nordmændenes kultur, men det var ikke før hveden kom til Norge i det 19. århundrede, og folk fik ovn i egen bolig, at bollen blev en favoritspise.
I dag finder du bolleblandinger med alt fra rosiner til chokolade, karamel, pistacie, myseost...
… eller rigelige mængder af bær.
Traditionelt kan norske bolleelskere inddeles i to grupper: Dem, der spiser dem med rosiner, og dem, der spiser dem uden. Bodil Nordjore foretrækker sine så bløde som muligt og med masser af rosiner.
Du kan nyde dine boller på en café, eller når du er på farten. Den gode nyhed er, at uanset hvordan og hvornår du spiser dem, fås de praktisk talt på hvert gadehjørne i bagerbutikker, på caféer, i butikker, ja tilmed på tankstationer. Ifølge TV2.no solgte alene norske tankstationer i 2017 over 40 millioner boller.
Faktisk har tankstationen Shell Espa taget boller til rejsende til et helt nyt niveau: De solgte 1,5 millioner boller i 2019 og er blevet berømte under navnet Bolleland. Når du rejser fra Oslo til populære skisportssteder som Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell og Trysil, kommer du ikke uden om et besøg på den populære tankstation ved Mjøsa-søen.
I fjeldlandsbyen Lom, som ligger mellem Østlandet og Fjord Norge, er selveste bageriet blevet lidt af en turistattraktion. Særligt hen over sommeren, hvor de rejsende gerne står i kø for at købe en bolle eller nogle af bagerens andre lækkerier.
En frisk, varm bolle smager vidunderligt med smør og brunost! Det gør den norske vaffel også – den er simpelthen indbegrebet af norsk hygge!
Solen kommer!
Boller kan også bruges rituelt som i Nord-Norge, hvor man fejrer overgangen fra vinter til sommer med solboller.
I december tilføjes der ofte en helt speciel ingrediens til bolledejen: safran!
De S-formede safranboller kaldes Lussekatter, og de bages op til fejringen af Luciadagen den 13. december.
De smager så godt, at det er svært at nøjes med én. Men der er ingen grund til at holde igen - spis løs!
En anden favorit er skolebrød – store boller fyldt med fløjlsblød vaniljecreme og pyntet med glasur og kokosflager.
Men en bolle kan også være et mode-statement. Nicoline Lysholm fra Oslo strøg hurtigt til tops på Instagram med sine glaserede kanelboller – såkaldte Skillings – da hun oprettede et opslag om Skillings i foråret 2020.
Inden for få dage stod folk i kø efter de friske boller.
Der er ingen tvivl om, at du kan mærke bollekulturen, uanset hvor i Norge du befinder dig – selv på Michelin-restauranten Maaemo. Restauranten anses af mange for at være Norges bedste spisested og en af de førende inden for nordisk cuisine. Efter deres genåbning i det trendy Bjørvika-kvarter i Oslo har køkkenchefen føjet kanelboller til menuen.
Når gæsterne har indtaget deres livs gourmetmåltid, vises de ind i et nyt lokale, hvor crescendo er kaffe og kanelboller. Selv efter en 15-retters middag er der ingen, der kan modstå en friskbagt kanelbolle, der føles som kræs for smagsløgene.
Hvordan foretrækker du dine?
Hveteboller – Hvedeboller
Rosinboller – Hvedeboller med rosiner
Sjokoladeboller – Hvedeboller med chokolade
Kanelboller/kanelsnurrer/kanelknuter – Store boller med fyld af kanel og sukker
Skillingsboller – Kanelboller fra Bergen i Fjord Norge, som tyskerne oprindeligt bragte med sig fra Tyskland i Hansetiden for 500 år siden. Mange sælger den fortsat, og i Bergen er det en af de lokale retter, du bare er nødt til at smage.
Skolebrød – Store boller med creme og kokosflager
Solboller – Store boller dekoreret med solen (creme), der typisk spises som led i et ritual, når solen vender tilbage efter polarnatten i Nord-Norge
Fastelavnsboller – Hvedeboller med creme eller marmelade, der serveres for at markere begyndelsen af de 40 dages faste (dog er det op til den enkelte, om han eller hun vil faste…)
Prinsessekake – En fantastisk kage med hvirvlende cirkler af kanel og creme og med et tykt lag glasur
Berlinerboller – Friturestegt dejagtig bolle uden hul i midten, men fyldt med marmelade eller chokolade (svarer til en dansk "Berliner")
En grundopskrift på en sød gærdej, som kan bruges til alle slags boller. Tilføj dine favoritingredienser, for eksempel rosiner, vaniljecreme eller bær.
500 g hvedemel
100 g sukker
1 tsk. bagepulver
2 tsk. stødt kardemomme
1/4 tsk. salt
100 g smør
350 ml mælk
25 g tørgær
Bland mel, sukker, bagepulver, kardemomme og salt i en stor røreskål.
Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme, og tilføj mælken lidt ad gangen, mens du hele tiden pisker. Fjern mælkeblandingen fra varmen, og lad den afkøle, indtil den er lunken. Hæld blandingen over tørgæren, og rør, indtil gæren er opløst.
Hæld nu mælkeblandingen i melblandingen, og rør, indtil dejen er glat. Ælt derefter dejen i cirka 10 minutter (på medium hastighed, hvis du bruger en foodprocessor), og fortsæt, til du har en flot og ensartet elastisk dej. Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hæve i en time til dobbelt størrelse. Tilføj rosiner eller hakket chokolade efter behag.
Drys mel på bordet, og ælt dejen i et par minutter, indtil den er glat. Del den i fire lige store stykker, og del derefter hvert stykke i yderligere 4-5 stykker. Rul dejen til en kugle mellem hænderne, og anbring dem på en bageplade.
Dæk bollerne til, og lad dem hæve i yderligere 10–15 minutter.
Forvarm ovnen til 220 °C, og bag bollerne, til de får en gyldenbrun farve – typisk 12- 14 minutter. Nyd bollerne, mens de er lune!
Rejs grønt med NOR-WAY Bussekspress, og tag med på smagseventyr gennem Norges pudsige, men absolut vidunderlige madunivers!
Hveteboller – Hvedeboller
Rosinboller – Hvedeboller med rosiner
Sjokoladeboller – Hvedeboller med chokolade
Kanelboller/kanelsnurrer/kanelknuter – Store boller med fyld af kanel og sukker
Skillingsboller – Kanelboller fra Bergen i Fjord Norge, som tyskerne oprindeligt bragte med sig fra Tyskland i Hansetiden for 500 år siden. Mange sælger den fortsat, og i Bergen er det en af de lokale retter, du bare er nødt til at smage.
Skolebrød – Store boller med creme og kokosflager
Solboller – Store boller dekoreret med solen (creme), der typisk spises som led i et ritual, når solen vender tilbage efter polarnatten i Nord-Norge
Fastelavnsboller – Hvedeboller med creme eller marmelade, der serveres for at markere begyndelsen af de 40 dages faste (dog er det op til den enkelte, om han eller hun vil faste…)
Prinsessekake – En fantastisk kage med hvirvlende cirkler af kanel og creme og med et tykt lag glasur
Berlinerboller – Friturestegt dejagtig bolle uden hul i midten, men fyldt med marmelade eller chokolade (svarer til en dansk "Berliner")
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.