Skip to main content

Find din favoritbolle

Advarsel: Stærkt vanedannende

På farten? Fødselsdag? Eftermiddagssnack? Belønning efter en hård dag?

En bolle gør altid lykke.

I Norge er de vilde med det lille snaskede vidunder bagt på gær.

Fornemmer du en snert af kardemomme?

Sommetider tilføjer de mere smør, sukker og masser af kanel...

... og voila! Den berømte kanelbolle (spiral) eller kanelsnurr (snurre). Velbekomme!

Kan forføre selv den mest kræsne

"Norske boller er simpelthen uimodståelige," fortæller den norske kogebogsforfatter og bolleentusiast Bodil Nordjore, som har vundet adskillige priser for sit bidrag til den norske madkultur.

"De små bollevidundere kan forføre selv den mest kræsne, og et kort øjeblik gør de ganske enkelt verden til et bedre sted," siger hun og fortsætter rosen: "De hverken klistrer eller smuldrer. De dufter himmelsk og får tænderne til at løbe i vand."

Hvad er der ikke at kunne lide?

"Søde bagte boller finder man over hele verden i en eller anden form. Men de norske er noget helt særligt. For eksempel indeholder de mindre fedt end den franske brioche," forklarer Bodil Nordjore.

Bollen er i dag en integreret del af nordmændenes kultur, men det var ikke før hveden kom til Norge i det 19. århundrede, og folk fik ovn i egen bolig, at bollen blev en favoritspise.

I dag finder du bolleblandinger med alt fra rosiner til chokolade, karamel, pistacie, myseost...

… eller rigelige mængder af bær.

Altid ved din side

Traditionelt kan norske bolleelskere inddeles i to grupper: Dem, der spiser dem med rosiner, og dem, der spiser dem uden. Bodil Nordjore foretrækker sine så bløde som muligt og med masser af rosiner.

Du kan nyde dine boller på en café, eller når du er på farten. Den gode nyhed er, at uanset hvordan og hvornår du spiser dem, fås de praktisk talt på hvert gadehjørne i bagerbutikker, på caféer, i butikker, ja tilmed på tankstationer. Ifølge TV2.no solgte alene norske tankstationer i 2017 over 40 millioner boller.

Faktisk har tankstationen Shell Espa taget boller til rejsende til et helt nyt niveau: De solgte 1,5 millioner boller i 2019 og er blevet berømte under navnet Bolleland. Når du rejser fra Oslo til populære skisportssteder som Hafjell, Sjusjøen, Kvitfjell og Trysil, kommer du ikke uden om et besøg på den populære tankstation ved Mjøsa-søen.

I fjeldlandsbyen Lom, som ligger mellem Østlandet og Fjord Norge, er selveste bageriet blevet lidt af en turistattraktion. Særligt hen over sommeren, hvor de rejsende gerne står i kø for at købe en bolle eller nogle af bagerens andre lækkerier.

Solen kommer!

Boller kan også bruges rituelt som i Nord-Norge, hvor man fejrer overgangen fra vinter til sommer med solboller.

I december tilføjes der ofte en helt speciel ingrediens til bolledejen: safran!

De S-formede safranboller kaldes Lussekatter, og de bages op til fejringen af Luciadagen den 13. december. 

De smager så godt, at det er svært at nøjes med én. Men der er ingen grund til at holde igen - spis løs!

En anden favorit er skolebrød – store boller fyldt med fløjlsblød vaniljecreme og pyntet med glasur og kokosflager.

Men en bolle kan også være et mode-statement. Nicoline Lysholm fra Oslo strøg hurtigt til tops på Instagram med sine glaserede kanelboller – såkaldte Skillings – da hun oprettede et opslag om Skillings i foråret 2020.

Inden for få dage stod folk i kø efter de friske boller.

Men hvordan foretrækker eksperterne egentlig deres boller?

Der er ingen tvivl om, at du kan mærke bollekulturen, uanset hvor i Norge du befinder dig – selv på Michelin-restauranten Maaemo. Restauranten anses af mange for at være Norges bedste spisested og en af de førende inden for nordisk cuisine. Efter deres genåbning i det trendy Bjørvika-kvarter i Oslo har køkkenchefen føjet kanelboller til menuen.

Når gæsterne har indtaget deres livs gourmetmåltid, vises de ind i et nyt lokale, hvor crescendo er kaffe og kanelboller. Selv efter en 15-retters middag er der ingen, der kan modstå en friskbagt kanelbolle, der føles som kræs for smagsløgene.

Hvordan foretrækker du dine?

Lav hvedeboller derhjemme

En grundopskrift på en sød gærdej, som kan bruges til alle slags boller. Tilføj dine favoritingredienser, for eksempel rosiner, vaniljecreme eller bær.

Ingredienser

500 g hvedemel
100 g sukker
1 tsk. bagepulver
2 tsk. stødt kardemomme
1/4 tsk. salt
100 g smør
350 ml mælk
25 g tørgær

Tilberedning

Bland mel, sukker, bagepulver, kardemomme og salt i en stor røreskål.

Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme, og tilføj mælken lidt ad gangen, mens du hele tiden pisker. Fjern mælkeblandingen fra varmen, og lad den afkøle, indtil den er lunken. Hæld blandingen over tørgæren, og rør, indtil gæren er opløst.

Hæld nu mælkeblandingen i melblandingen, og rør, indtil dejen er glat. Ælt derefter dejen i cirka 10 minutter (på medium hastighed, hvis du bruger en foodprocessor), og fortsæt, til du har en flot og ensartet elastisk dej. Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hæve i en time til dobbelt størrelse. Tilføj rosiner eller hakket chokolade efter behag.

Drys mel på bordet, og ælt dejen i et par minutter, indtil den er glat. Del den i fire lige store stykker, og del derefter hvert stykke i yderligere 4-5 stykker. Rul dejen til en kugle mellem hænderne, og anbring dem på en bageplade.

Dæk bollerne til, og lad dem hæve i yderligere 10–15 minutter.

Forvarm ovnen til 220 °C, og bag bollerne, til de får en gyldenbrun farve – typisk 12- 14 minutter. Nyd bollerne, mens de er lune!

Find en bagerbutik i nærheden af dig

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider