De bedste søde sager
Der er ikke noget som duften af friskbagte kager, når der bliver taget ud af ovnen. Nordmænd elsker søde, klistrerede og bløde sager – uanset tid og sted. Det er hyggemad, når det er allerbedst! Her er nogle af de allerbedste former for bagværk, som du ikke må gå glip af!
1. Vafler
De norske vafler minder meget om de hjerteformede og delevenlige af slagsen, der også spises i Danmark. Men hvad med at spise dem som nordmændene gør og prøve en med creme fraiche og syltetøj? Nordmændene elsker også at spise vafler med smør og myseost.
2. Bolle
De er allevegne. Sig goddag til den norske bolle! De søde hvedeboller ser måske ikke ud af meget, men når du smager på dem, er de fyldt med smag. De er lette at finde, for de kan købes både i bagerier, supermarkeder, kiosker og tankstationer.
3. Bolle 2.0
Men hvis den almindelige bolle ikke er din stil, så er der ingen grund til bekymring. Bollerne findes i mange flere smagsvarianter – både med rosiner, chokolade eller med vaniljecreme og friske bær!
4. Skolebrød
Skolebrød er fyldt med lækker vaniljecreme og dekoreret med glasur og kokosflager. Hvis du har en sød tand, så vil skolebrødet uden tvivl falde i din smag.
5. Kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute
Kært barn har mange navne – men i dette tilfælde de samme ingredienser: En god portion smør, sukker og kanel. Dejen får et godt twist, og til sidst får man kanelkagerne, som kaldes kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute og skillingsbolle (i Bergen). Sukkeret gør dem en smule knasende og karamelliserede udenpå, mens de indvendigt er bløde og luftige.
6. Svele
De tykke, lækre og luftige pandekager med navnet sveler kan spises ligesom vafler. Men de kan også toppes med en blanding af smør og sukker, hvis du vil have en endnu mere lækker oplevelse. Hvis du rejser langs kysten i Fjord Norge, kan du stensikkert finde dem ombord på færgerne. Nyd dem, mens du lader dig betage af de storslåede fjorde.
7. Lefse
De tynde, bløde lefse er Norges tortillas og kan bruges i både det salte og det søde køkken. Hvis du ikke har gættet det allerede, så nydes de ofte på klassisk maner med sukker, kanel og smør. Men de kan også laves til et måltid med fyld af kød eller laks.
8. Brød
I Danmark elsker man brød – og det gør man også i Norge. Det bliver spist hver dag, og der er uendelige muligheder, når det kommer til pålæg. Det er også til den lidt sundere side, da det er let at finde groft brød med kerner og nødder. Der er ikke noget bedre end friskbagt brød med dit yndlingspålæg.