Nordmændenes foretrukne:
BRØD
Når som helst. Hvor som helst.
Nordmændene ELSKER brød!
Norge topper listen over de største brødspisere i verden. I gennemsnit fortærer hver nordmand 38,5 kilo brød om året!
Det er en favorit på morgenbordet ...
... den perfekte madpakke i skolen, på arbejdet, på vandreturen ...
... og uundværligt tilbehør til aftensmaden.
Og nej, det bliver aldrig rigtigt kedeligt. De bruger nemlig det rigtige pålæg!
Norsk pålæg – hvad vil det sige? Det er meget forskelligt, hvad de kommer på brødet.
Det kunne være skinke, syltetøj, lækker norsk ost, leverpostej eller en af de underlige norske madtraditioner, såsom kaviar eller brunost. Nogle gange bruger de også fiskepålæg, for eksempel makrel i tomat.
For nordmændene er den elskede skive nærmest en livsstil.
“Brød er en del af den nationale identitet i Norge. At komme hertil og se alle de forskellige typer franskbrød og rugbrød – det var alt sammen nyt for mig,” siger Neil Allsopp.
Han er hjernen bag Sour To The People, som ligger i Hønefoss i Østlandet – et af de mange håndværksbagerier, der er skudt op rundt om i Norge. Den tidligere våbensmed flyttede fra England til Norge for 10 år siden og begyndte på det tidspunkt at bage som en hobby.
I dag er han surdejsekspert på fuld tid og glæder sig hver morgen til at stå op og bage lækkert brød. Faktisk mener han selv, at det er blevet en hel besættelse.
“Processen med at lave surdej handler i dén grad om transformation. Man starter med mel, vand og salt, og et par dage efter har man noget sundt at spise. Selvom det tager mere tid at lave end almindeligt brød, er det værd at vente på! Surdejsbrød holder sig frisk i længere tid, og det er den bedste brødtype for fordøjelsen,” forklarer han.
Kræver tid og omsorg
Surdej er ikke nogen ny opfindelse, men den har gjort comeback i de senere år. Nu er den blevet en global trend, og masser af mennesker bager med surdej derhjemme.
“Det er fantastisk. Folk har haft mere tid, især i løbet af 2020. Sociale medier har også spillet en kolossal rolle i den fornyede interesse, fordi folk vil prøve de ting, de ser dér. Og brød er et stort hit på Instagram,” forklarer Neil Allsopp.
Hvis du vil lære at bage med surdej, skal du ikke blot udvise tålmodighed, men også omsorg. Og det er ramme alvor – du er faktisk nødt til at passe og pleje din første portion surdej.
“Grundsurdejen er det, der spænder ben for de fleste begyndere, fordi man skal være tålmodig nok til at lade den vokse. Man skal fodre den hver dag, og den kan ikke tåle, at man glemmer den,” forklarer bageren.
Der er dog ingen grund til at blive (brød)flov, hvis tingene ikke lykkes første gang. Ifølge Neil Allsopp er det bedre at være forberedt på, at de indledende forsøg på at bage med surdej slår fejl. Men når du først har fået fat i det, er det kun fantasien, der sætter grænser. Hvad med for eksempel at prøve at pynte dit brød, så udseendet bliver lige så lækkert som smagen?
Giver mere energi
Neil Allsopp ser det som noget virkelig positivt at spise brød, især når bagværket er fyldt med sunde næringsstoffer. Du kan tilsætte alle mulige slags nødder og frø og bage et fuldkornsbrød fyldt med smag. Og du vil næppe synes, at det bliver kedeligt – for selv bagermestre som Neil Allsopp kan slet ikke få nok!
“Der er stadig masser af kombinationer, jeg ikke engang har overvejet at prøve endnu. Og man kan bruge mange forskellige slags pålæg, der får alle smagsnuancerne i brødet til at træde frem,” forklarer han.
Efter Neil Allsopps mening får man den bedste smag fra de bedste ingredienser. Han bruger kun lokale og økologiske råvarer og arbejder tæt sammen med dygtige landmænd.
De forvandler det her ...
... til det her!
Norske landmænd er dygtige, og der er ikke langt fra jord til bord, når gårdenes produkter sendes ud til de lokale forretninger og bagerier.
“Korn har altid haft stor betydning for nordmændene. Før i tiden kaldte man det Gudslånet, altså ‘noget vi har lånt af Gud,’” fortæller den norske kogebogsforfatter Bodil Nordjore. Hun har vundet adskillige priser for sit arbejde med den norske madkultur, men det, hun altid får flest spørgsmål om, er brød. Derfor har hun dedikeret en hel bog til emnet – intet mindre end 255 sider kun om brød, komplet med 120 opskrifter!
Ældgamle traditioner
I vikingetiden malede man kornet til mel ved håndkraft og brugte det til at lave fladbrød, som blev stegt på en varm sten.
“De kaldte det brauðiskr – det betyder brødtallerken – og de kom for eksempel fisk eller kød ovenpå.”
Her er altså tale om en slags oprindelig norsk pizza – og nordmændene har ført denne tradition videre ved at bage lefse (sødt fladbrød) og flatbrød (meget tyndt, usyret brød, der blandt andet serveres til fisk og suppe). Bagetraditionerne er moderniseret en hel del siden da (ikke mindst takket være teknologien), og brød fås nu i alle mulige størrelser og former.
“I Norge er de mest almindelige brødtyper lavet af havre, byg og hvede, men vi er også inspireret af internationale bagetraditioner, for eksempel fransk landbrød og italiensk focaccia”, siger Bodil Nordjore.
Hun påpeger, at selvom nordmændene gerne vil prøve nye trends, vender de ofte tilbage til det, de kender og elsker: det sunde og næringsrige 'hverdagsbrød' fyldt med fuldkorn.
Ud over den store forkærlighed for grovbrød spiser man i Norge også masser af kneippbrød, landbrød og rugbrød.
Nordmændene forstår også at forkæle sig selv, og mange af dem bager forskellige slags loff (franskbrød) til hyggestunder i weekenden eller på helligdage. De faste ingredienser er hvedemel, mælk, smør og gær, men der findes mange variationer af dette bagværk. Nogle tilsætter sukker og æg for at gøre smagen ekstra sød, mens andre drysser birkes på brødet.
Til jul er der også en særlig udgave, nemlig julebrød – en rigtig lækkerbisken fyldt med rosiner. Det er sødt, næsten ligesom en bolle, og smager skønt med brunost ovenpå. Trods navnet er det for godt til, at man kun skal spise det én gang om året, så mange vælger at bage julebrød, når de har lyst.
Bodil Nordjore understreger, at “det er virkelig nemt at bage brød derhjemme,” uanset hvilken type man foretrækker. Det er en af grundene til, at nordmændene elsker det.
“Desuden er fuldkornsbrød noget, der mætter. To skiver er nok til at beskæftige maven indtil næste måltid,” slutter hun.
Der er masser i krummer i nordmændene
I Norge kan du sagtens købe frisk brød hos bagere, i dagligvareforretninger (mange af dem fører 10-15 forskellige slags) og på nogle tankstationer. Tilsammen køber nordmændene 206.115 tons(!) brød om året hos disse forhandlere. Tallet er opgjort af det norske firma Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS, som indsamler statistik for bageribranchen.
Det vil sige, at hver nordmand i gennemsnit spiser cirka 38,5 kilo brød årligt. Og det bliver vildere endnu: Disse tal omfatter ikke boller og flutes eller det brød, de bager selv! Så den er god nok ... der er masser af krummer i nordmændene.
Desuden kan de ikke lide at lade brødet gå til spilde. Opplysningskontoret for brød og korn i Norge giver befolkningen inspiration til at lave alt lige fra ristet brød og brødterninger til churros (en spansk dessert) ved at bruge tørt brød, som ellers ikke ville blive spist!
Det er sundt, det er godt for din pengepung – og du kan bruge det til sidste krumme. Så hvad venter du på? Find forklædet og din indre bagermester frem, og gå på opdagelse i brødets magiske verden!
Bag selv et sundt brød
Har du fået inspiration til at droppe det færdigkøbte brød og bage dit eget? Prøv denne opskrift, som kommer fra Opplysningskontoret for brød og korn, på grovbrød med byg og havre! Det er både sundt og lækkert – og opskriften er udarbejdet af den norske bager Arild Mellemsæther.
Opskriften rækker til: 2 brød
Sværhedsgrad: mellem
Tid i alt: 3-4 timer inklusive tilberedning, tid til hævning og bagetid.
Ingredienser
Til iblødlægning
150 g groft fuldkornshvedemel
25 g hvedeklid
60 g bygmel
60 g havregryn
3½ dl vand
Selve dejen
450 g hvedemel
300 g fuldkornshvedemel
20 g salt
25 g frisk gær
3½ dl skummetmælk
Lidt mælk til pensling og havregryn til drys.
Sådan gør du
1. Iblødlægning: Bland fuldkornshvedemel, hvedeklid, bygmel, havregryn og vand i en stor røreskål. Lad blandingen stå i stuetemperatur i cirka 30 minutter.
2. Rør dejen: Tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen i en røremaskine/køkkenmaskine – først i 3 minutter ved lav hastighed, og derefter i 3 minutter ved lidt højere hastighed.
3. Lad dejen hvile i cirka en halv time, og ælt den så i hånden. Lad den hvile i 20 minutter til.
4. Del dejen i to, og form den til to aflange brød. Pensl brødene med mælk, og rul dem i havregryn, inden de lægges i to smurte 2-liters brødforme. Dæk dem til, og stil dem til efterhævning et lunt sted i cirka 40 minutter.
5. Forvarm ovnen til 210 °C. Bag brødene nederst i ovnen, til de får en gyldenbrun farve – det tager omtrent 40 minutter.
6. Tag brødene ud af formene med det samme, og afkøl dem på en rist.
Find en bagerbutik i nærheden af dig
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.