Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
TINE Gudbrandsdalsost TINE Gudbrandsdalsost
Credits
TINE Gudbrandsdalsost.
Photo: Cabday/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Traditionelle råvarer, nye metoder

Lokale kornvarer og grøntsager, lam og røget kød af højeste kvalitet, vilde bær samt fisk – naturligvis – er vigtige bestanddele i det norske køkken. For ikke at glemme weekendgrøden eller varme vafler med brunost.

Som et smalt land med en superlang kystlinje er Norge kendt for sine dybe fjorde med klart og koldt vand. Derfor kommer det muligvis ikke som den store overraskelse, at fangst og tilberedelse af fisk og skaldyr altid har været del af den norske kultur. I årevis var tørret torsk (tørfisk) landets største eksportvare – i dag er det i stedet frisk laks og arktiske torsk.

Norges skove og fjelde er fulde af vilde bær og frugt til marmelade, juice og den populære dessert multekrem (multebær med flødeskum). Lige nu er der stor efterspørgsel på lokale råvarer – ost, kød, korn og grøntsager produceret på traditionel vis på små landbrug og fjeldgårde.

Jagtsæsonen bringer elg, hjort og rensdyr til de norske middagsborde, men den mest traditionsrige kødtype er og bliver lam.

Tørret kød, især fenalår – tørret og saltet lammekølle – er en specialitet, og om efteråret spiser nordmændene fårikål – lam kogt med kål og hele peberkorn.

Kødboller er en populær hverdagsspise, mens der i weekenden indtages grød i stor stil – for eksempel rømmegrøt (lavet på creme fraiche, mælk og smør) eller risengrød.

Den søde og karamelliserede brunost er muligvis det mest ærketypiske norske madikon. Den spises på et godt stykke brød – eller på vafler, gerne i en varm træhytte langs langrendsløjperne eller på fjeldtoppen, hvor smagen bliver en del af hele oplevelsen.

Festmad: Det spiser nordmændene til jul

Nordmændene passer godt på deres juletraditioner. Der er dog en del lokale variationer, når det drejer sig om den foretrukne julemad. Her er nogle af de mest almindelige retter på julebordet:

Ribbe: En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs. Denne ret foretrækkes i seks ud af ti hjem, hovedsagligt i Trøndelag og i det østlige Norge.  

Pinnekjøt: Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. De blev traditionelt dampet over birkegrene, deraf navnet. Det er en af nordmændenes populæreste retter juleaften, især i de vestlige dele.

Lutefisk: Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen. Typisk akkompagneret af kartofler, bacon, ærter og sennep.

Multekrem: Sød dessert af multebær og flødeskum.

Småkaker: Traditionen foreskriver, at der skal være mindst syv forskellige slags småkager på julebordet – og at de skal være hjemmebagte. Honningkagen er muligvis den mest populære af slagsen.

Akvavit: Norges nationaldrik er en kartoffelbaseret spiritus, med smag af urter såsom kommen, anis, dild, fennikel og koriander. Julemadens perfekte makker.

Gløgg: Denne varme vin drikkes som vi kender det i Danmark, med rosiner og mandler.

Smag selv

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde du af, hvad du har lyst til at spise.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad