Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Det norske køkken

Traditionelle råvarer, nye metoder
Lokale kornvarer og grøntsager, lam og røget kød af højeste kvalitet, vilde bær samt fisk – naturligvis – er vigtige bestanddele i det norske køkken. For ikke at glemme weekendgrøden eller varme vafler med brunost.
The traditional Christmas dish “pinnekjøtt” served on a table
Pinnekjøtt.
Photo: matprat.no
Ad

Efterspørgslen efter traditionel norsk mad har usædvanligt gode forudsætninger i dette ekstremt varierede land, der har en af verdens længste kystlinjer. Norge er også kendt for sin vilde natur og de dybe fjorde. Derfor kommer det muligvis ikke som den store overraskelse, at fangst og tilberedelse af fisk og skaldyr altid har været del af den norske kultur. I årevis var tørret torsk (tørfisk) landets største eksportvare – i dag er det i stedet frisk laks og arktiske torsk. Læs mere om Norges førsteklasses fisk og skaldyr.

Du kan finde mange af disse friske råvarer i det norske hverdagskøkken, og det er blevet meget populært at tilberede maden helt fra begyndelsen. Herudover tilfredsstilles kaffetørstige norske ganer af lokale risterier og baristaer med internationale anerkendelser på væggene.

Norsk lam: Det er mæææægtigt

#Sheepwithaview

#Sheepwithaview.
Photo: Dan Nygård/Flickr/CC BY 2.0

Norsk lammekød er særligt mørt og saftigt, ikke mindst fordi dyrene får lov at gå ude på de fjerntliggende græsgange og sætre, hvor naturen stort set er uberørt, og hvor der er proteinrig vegetation og rent drikkevand.

Lammene og fårene bidrager herudover uvurderligt til det norske kulturlandskab ved at holde vegetationen nede og under kontrol, hvorved naturens mangfoldighed opretholdes.

Et vigtigt princip i den bæredygtige kødproduktion er, at hele dyret skal udnyttes efter slagtning, og masser af norske lamme- og fåredelikatesser laves fra de enkelte kropsdele.

Fenalår fra Norge er nu et geografisk beskyttet varemærke – det er saltede lammekøller, efter norsk tradition tørret i den friske fjeldluft for derfor at bevare kødet vinteren igennem.

Pinnekjøt, saltede og tørrede ribbenssider fra lam eller får, er en populær julespise i det vestlige Norge, og hvis du er rigtigt heldig, kan du blive tilbudt at smage Smalahove. Det er et fårehoved, men fortvivl ikke – det smager faktisk ret godt.  

Giv en madgave

Hvis du tager nogle af disse madvarer med hjem varer ferien måske lidt længere.

Røkelaks (røget laks)
Køb en hel fisk eller gå efter de nænsomt indpakkede stykker. Spises sammen med hjemmelavet sennepssovs.

Ørret (ørred)
Denne fisk er kendt for at være en anelse sødere end laksen. Hvis du er modig, kan du også prøve gæret (fermenteret) ørred.

Brunost
Hvis du tager denne søde, brunlige gedeost med hjem, er det næsten som at du har en del af Norge med dig. Skal naturligvis skæres med en original norsk ostehøvl.

Tangsalt
Selv en 'hverdagssmag'  som salt kan gøres mere interessant og sundt, hvis det kommer fra tang.

Sild
Sild fås i mange variationer, med en myriade af marinader og smagsoplevelser.

Flatbrød
En tør og knasende form for brød, tyndere end den tyndeste laptop og ofte solgt med beskyttende karton omkring. Lækker sammen med supper og stuvninger eller med tørret kød og creme fraiche.

Lefse
Et traditionelt og blødt, fladt stykke brød lavet af mel, kartoffel, mælk og smør.

Kaffe
Mange international konkurrencer rangerer norske kaffebryggerier blandt de bedste i verden

Vaffelmix og et vaffeljern
Vafler er selve hjertet af norsk hygge.

Hjemmelavet syltetøj
Forsød hjemkomsten med syltetøj med helt naturlige ingredienser.

Valdresflye

Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Det er vildt! Fire slags kød du bør smage

Efterår er jagtsæson i Norge, og der serveres ofte vildt på restauranterne og i de små hjem rundt omkring. Her er fire norske specialiteter, som du bør sætte tænderne i:

1. Elg. Hvis det ellers er forberedt ordentligt, er elgkød en yderst smagfuld delikatesse.

2. Rensdyr. Højt mod nord lever 250.000 rensdyr, passet af det oprindelige samiske folk. Kødet er fedtfattigt og lækkert.

3. Hjort. De seneste par år er hjortebestanden vokset, så der nu er flere hjorte end elge i de norske skove. Serveres ofte som steak, men kan også røges, tørres eller saltes.

4. Rype. Unge ryper er de mest eftertragtede fugle blandt de norske jægere, ikke mindst på grund af smagen af dens bryst, der er mør med en mild eftersmag. Andre dele af rypen har en mere intens smag.

Ud af osteklokken

Norge er ikke noget stort opfinderland, men én særdeles brugbar ting har de dog beriget verden med, nemlig ostehøvlen. Den blev opfundet af Thor Bjørklund i 1920erne. Så ved du det.

Traditionelt har den mest kendte norske ost være brunosten, karamelliseret valleost, ikke ulig flødekaramel i konsistensen. Nordmænd spiser den på brød af høj kvalitet, er på vafler - helst i en hyggelig hytte i et af skiområderne eller på toppen af fjeldet. Ikke alle kan lide brunost, og mange udlændinge prøver den kun én gang (et tip: prøv den med noget sødt, for eksempel vafler).

De senere år har de norske ostehandlere udvidet sortimentet, så det ud over de sædvanlige camembert-, blåskimmel-, chevre- og brieoste nu også omfatter gammelost og pultost. Igen er det de klare og kolde forhold i Norge, der er selve grundlaget for produktionen af gede- og komælk af højeste kvalitet. I dag findes der over 150 ostemagere, fra det sydligste Norge og helt op til Finnmark i nord. Mange af disse er unge og ambitiøse, og ivrige efter at eksperimentere med teknikker, krydderier og modning.

Det spiser nordmændene til jul

Nordmændene passer godt på deres juletraditioner. Der er dog en del lokale variationer, når det drejer sig om den foretrukne julemad. Her er nogle af de mest almindelige retter på julebordet.

Ribbe
En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs. Denne ret foretrækkes i seks ud af ti hjem, hovedsagligt i Trøndelag og i det østlige Norge.  

Pinnekjøt
Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. De blev traditionelt dampet over birkegrene, deraf navnet. Det er en af nordmændenes populæreste retter juleaften, især i de vestlige dele.

Lutefisk
Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen. Typisk akkompagneret af kartofler, bacon, ærter og sennep.

Multekrem
Sød dessert af multebær og flødeskum.

Småkaker
Traditionen foreskriver, at der skal være mindst syv forskellige slags småkager på julebordet – og at de skal være hjemmebagte. Honningkagen er muligvis den mest populære af slagsen.

Akvavit
Norges nationaldrik er en kartoffelbaseret spiritus, med smag af urter såsom kommen, anis, dild, fennikel og koriander. Julemadens perfekte makker.

Gløgg
Denne varme vin drikkes som vi kender det i Danmark, med rosiner og mandler.

Smag selv efter …

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig.

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad