Skip to main content

Norge - det mest succesfulde land ved Bocuse d'Or

I den europæiske udgave af gastronomikonkurrencen Bocuse D'Or i Trondheim i 2024 vandt den norske kok Håvard Werkland bronzemedaljen, og i den verdensomspændende Bocuse D'Or i 2023 indkasserede den ligeledes norske Filip August Bendi sølvmedaljen. Norge har i de seneste år styrket sin position som det land, der har indkasseret flest medaljer i konkurrencens historie.

Bronze i Trondheim

Norges deltager, Håvard Werkland, vandt bronzemedaljen i den europæiske Bocuse D’Or på hjemmebane i 2024. Konkurrencen blev holdt i den norske by Trondheim i Trøndelag. Trøndelag var i 2022 European Region of Gastronomi og betragtes vidt og bredt som Norges førende kulinariske region. 

Kokke fra hele Europa blev bedt om at lave mad med lokale ingredienser, som har spillet en vigtig rolle i Norges historie og kulturarv. I den første opgave skulle deltagerne servere en fiskeret. Opgaven fik navnet ”tøndefisk”, og kravet var, at deltagerne skulle benytte sig af skrei (som atlantisk torsk også kaldes) og tørfisk i retten. I den anden opgave, hvor deltagerne skulle kreere en ret med kød, skulle ingredienserne omfatte rensdyrkød og Lysholm LINIE Akvavit.

Arne Sørvig, som er direktør for Stiftelsen Norsk Gastronomi, mener, at Trondheim fortjener en plads på det gastronomiske verdenskort:

”Trondheim har været et vigtigt mødested siden vikingetiden, men området er også en populær kulinarisk destination. Geologiske begivenheder, som fandt sted for millioner af år siden, har resulteret i, at Trøndelag har et helt særligt terræn med frugtbar muld, fjorde, masser af fisk og skaldyr og bjerge fyldt med vildt.”

Landet med flest medaljer

Håvard Werkland og hans hold er Norges store medaljehåb, når Bocuse D’Or-finalen løber af stablen i Lyon i 2025. Når han ikke dyster i gastronomiske konkurrencer, er Håvard Werkland assisterende køkkenchef på den anerkendte Michelin-restaurant, Speilsalen, på Britannia Hotel i Trondheim.

Håvard Werkland var oprindeligt slet ikke sikker på, om han i længden ville være kok. Hans passion, da han var yngre, var gaming. Men han besluttede sig alligevel for at afslutte sin praktikperiode, hvor han endte med at opdage, at madens verden alligevel var hans kald.

Mest succesfulde land

Bendi og Pettersen er bare to blandt mange talentfulde og kreative norske mesterkokke, der har ført an i den kulinariske revolution, Norge har været vidne til i de seneste år.

Hvert andet år deltager 24 af klodens mest talentfulde kokke i verdens mest prestigefulde kokkekonkurrence, der finder sted i Lyon i Frankrig. Siden Bocuse d’Or startede i 1987 har Norge vundet fem guld-, fire sølv- og fire bronzemedaljer. Det gør landet til konkurrencens mest succesfulde nation, sammen med Frankrig.

Der er godt gang i gryderne i de nordiske lande for tiden - alle medaljetagere i 2019 og to medaljevindere i henholdsvis 2021 og 2022 kom fra Skandinavien. I 2023 er to af medaljerne også skandinaviske, hvilket blot understreger, at det nordiske køkken stadig rider højt på bølgen. Er du klar til at sætte tænderne i de lækre og innovative smage?

Bent Stiansen var den første nordmand til at vinde konkurrencen i 1993. Siden da har Norge været repræsenteret i 16 ud af 18 internationale finaler.

Kokken med dræberinstinktet

Filip August Bendi er tidligere blevet beskrevet som en yderst kreativ kok med dræberinstinkt – og han er i usædvanlig høj grad et konkurrencemenneske. Da han var kun 20 år, rejste han til København og bankede på døren til den berømte restaurant Noma, hvor han bad om arbejde. Det fik han med det samme.

Senere tog Filip August Bendi til Stockholm for at arbejde for Mathias Dahlgren, kendt som ”kokkenes kok”, før han tog videre til New York for at arbejde på restauranten Daniel, som har to Michelinstjerner.

Siden han vendte hjem til Norge, har Filip August Bendi blandt andet arbejdet som kreativ udvikler på det agtede Hotel Bristol i Oslo. For tiden arbejder han på Thon Hotels.

Sjove facts om kokken med dræberinstinktet

  • Hans yndlingsingredienser er kartofler og løg.
  • Han har ikke haft et køkken i sit eget hjem i mere end et halvt år.
  • En af hans hofretter, som han serverer for venner og familie, er omelet (!).
  • Filip August Bendi interesserer sig for poesi og har skrevet digte, siden han var 12 år.

Flere ekstraordinære norske kokke

Filip August Bendi er ikke den eneste, der har taget flere medaljer fra Bocuse D’Or med hjem til Norge. I 2021 formåede den dobbelte europæiske Bocuse D’Or-vinder Christian André Pettersen at sikre sig sin anden bronzemedalje i den internationale konkurrence, hvilket betyder, at han er en af de kokke i konkurrencens historie, der har vundet flest medaljer.

Det gør Christian André Pettersen, som er en talentfuld norsk kok fra den lille nordlige by Bodø, til en af de mest ekstraordinære kokke i verden. 

Han har for tiden et konsulentbureau for catering og gastronomi med navnet Nord Mattstudio i Stavanger med sine to gode venner Rasmus Johnsen Skoglund og Simon Normann Engen fra Nord-Norge. Petterson er også den kreative hovedkraft bag den nye restaurant Wood Hotel, som åbner med panoramiske udsigter over havet i Bodø i maj 2024. 

En nordisk kulinarisk bølge

Werkland, Bendi og Pettersen er kun tre blandt en stor mængde innovative og kreative norske mesterkokke, som står i spidsen for den kulinarisk revolution, som har fundet sted i de nordiske lande i de seneste år.

Bent Stiansen var den første nordmand, som vandt hovedprisen i Bocuse D’Or i 1993, Siden da har norske kokke deltaget i konkurrencens internationale finale 16 ud af de 18 gange, den har fundet sted. 

I hele Norden har en ny nordisk gastronomi gjort sin overbevisende entre – alle tre medaljevindere i 2018, og to af dem i både 2021 og 2022, var fra Skandinavien, hvad slår fast, at der er tale om et hotspot for madelskere. I 2023 var to af medaljevinderne fra de nordiske lande. Den kulinariske revolution er kun lige begyndt!

Er du klar til at smage?

Gastronomi i verdensklasse

Mange andre norske kokke er også internationalt anerkendte mestre. Dertil kommer, at et stigende antal norske restauranter har fået Michelinstjerner i de seneste år.

Og det er ikke det hele. Norsk ost har fået masser af medaljer ved World Cheese Awards. Norske cidere betragtes nu også som nogle af de bedste i verden.

”Frisk, skarp og uprætentiøs”

Nogle af verdens bedste madskribenter udforsker netop nu den friske norske madscene. ”Norges version af New Nordic-køkkenet er ligeværdigt og oprigtigt. Den er frisk, underfundig og uprætentiøs,” skrev Alexander Lombrano i The New York Times og sagde videre, at maden er ”relativt billig.”

Han menter også, at den voksende appel ved den norske madscene ikke ”defineres bedst af Michelin – hvis dominerende DNA er den forfinede galliske gastronomi – men rettere en liflig lokal madkultur, som er baseret på landets spektakulære fisk, skaldyr og andre fødevare, forstærket af den korte vækstsæson.” Det er svært at være uenig!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider