Norge kan prale af at være det land i verden med flest Bocuse d'Or-medaljer i konkurrencens historie! De norske kokke fortsætter med at imponere dommerne, og 2025-holdet blev tildelt en særlig pris i kategorien "Theme on a Plate".
En rekordstor medaljehøst
Hvert andet år samles 24 af verdens mest lovende kokke i Lyon for at deltage i verdens mest prestigefyldte kokkekonkurrence.
Siden konkurrencen blev holdt for første gang i 1987, har Norge vundet fem guld-, fire sølv- og fire bronzemedaljer i den internationale konkurrence. Det betyder, at Norge er landet med flest medaljer i konkurrencens historie – endda flere end Frankrig.
Alt dette vidner om et højt niveau blandt norske kokke og norsk gastronomi.
I den europæiske Bocuse d'Or-konkurrence har Norge (indtil videre!) vundet fire guld-, to sølv- og tre bronzemedaljer.
Håvard Werkland og hans team konkurrerede i Lyon i 2025, efter at have sikret sig bronze på hjemmebane ved Bocuse d'Or Europe 2024, som fandt sted i Trondheim. I år resulterede holdets hårde arbejde i en særlig pris for den bedste "Theme on a Plate" og en fjerdeplads til Norge.
De ønskede at hylde norske smage med deres ret, som bestod af havtaske og hummer, ledsaget af ingredienser som knoldselleri, trøffeltang, bladselleri og fennikel.
Norske skaldyr har på verdensplan ry for høj kvalitet, og landets lange kystlinje har historisk været en vigtig fødekilde.
Det koldere nordiske klima gør, at fisk og skaldyr vokser langsommere end andre steder, hvilket også betyder, at fangsten forbliver frisk i længere tid.
Når han ikke konkurrerer om prestigiøse medaljer, arbejder Werkland som assisterende køkkenchef på den berømte Michelin-restaurant Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim.
Som ung var han usikker på, om han ville være kok, og hans største passion var gaming. Men han besluttede sig for at gennemføre sin læretid og opdagede hurtigt, at han havde valgt rigtigt.
En nordisk kulinarisk bølge
Werkland, Bendi og Pettersen er kun tre blandt en stor mængde innovative og kreative norske mesterkokke, som står i spidsen for den kulinarisk revolution, som har fundet sted i de nordiske lande i de seneste år.
Bent Stiansen var den første nordmand, som vandt hovedprisen i Bocuse D’Or i 1993, Siden da har norske kokke deltaget i konkurrencens internationale finale 16 ud af de 18 gange, den har fundet sted.
Noget bobler også i Norden – alle tre medaljevindere fra 2019 og to af medaljevinderne i 2025 er skandinaver. Skandinavien er et must for madelskere.
Er du klar til at smage?
Gastronomi i verdensklasse
Mange andre norske kokke er også internationalt anerkendte mestre. Dertil kommer, at et stigende antal norske restauranter har fået Michelinstjerner i de seneste år.
Og det er ikke det hele. Norsk ost har fået masser af medaljer ved World Cheese Awards. Norske cidere betragtes nu også som nogle af de bedste i verden.
”Frisk, skarp og uprætentiøs”
Nogle af verdens bedste madskribenter udforsker netop nu den friske norske madscene. ”Norges version af New Nordic-køkkenet er ligeværdigt og oprigtigt. Den er frisk, underfundig og uprætentiøs,” skrev Alexander Lombrano i The New York Times og sagde videre, at maden er ”relativt billig.”
Han menter også, at den voksende appel ved den norske madscene ikke ”defineres bedst af Michelin – hvis dominerende DNA er den forfinede galliske gastronomi – men rettere en liflig lokal madkultur, som er baseret på landets spektakulære fisk, skaldyr og andre fødevare, forstærket af den korte vækstsæson.” Det er svært at være uenig!
Stadig sulten?
Hvor skal du tage hen, og hvad skal du spise i Norge?
Norsk gastronomi
Lær mere om Norges unikke smage!
Den norske kogebog
Find lækre opskrifter og lær, hvordan du laver klassiske norske retter!
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.
Smag på Norge
Find de bedste restauranter og spisesteder til dit næste besøg!