Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bocuse d’Or 2019
Bocuse d’Or 2019.
Photo: Tom Haga
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Christian André Pettersens bronze fra Bocuse d'Or 2019 gjorde Norge til den mest succesfulde nation ved det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst.

Publiceret: 1. februar 2019

Kom og smag hvorfor!

Norge har været vidne til en kulinarisk revolution i de seneste år, anført af en gruppe innovative chefkokke, herunder Christian André Pettersen. Hvert andet år deltager 24 af verdens mest talentfulde kokke i verdens mest prestigefulde kokkekonkurrence, der finder sted i Lyon i Frankrig. Siden Bocuse d’Or startede i 1987 har Norge vundet fem guld-, tre sølv- og nu tre bronzemedaljer. Det gør landet til konkurrencens mest succesfulde nation. Og der er gang i gryderne i de nordiske lande for tiden - alle årets medaljetagere kommer fra Skandinavien, hvilket understreger det nordiske køkkens popularitet.

Arktisk/asiatisk fusion

Pettersen overbeviste juryen med delikate og overraskende smage fra det arktisk Norge. Han voksede op med en filipinsk mor og en norsk kokkefar i det barske område omkring Bodø nord for polarcirklen, hvilket har påvirket hans kulinariske visioner og teknik. "Min identitet, min person og min mad har de samme rødder: en blanding af øst og vest, Norge og Asien, det naturlige og det tekniske," siger Pettersen. "Denne konkurrence sætter fokus på madkunst på en vigtig måde, samtidig med at den fremmer interessen for Norge som en maddestination," tilføjer han.

Madlavning i verdensklasse

Flere norske kokke har fået et globalt rygte, og der er kommet flere Michelin-restauranter i Norge i de seneste år. I 2016 blev Maaemo den første restaurant i Norge med tre Michelinstjerner. I marts 2019 åbner verdens største undervands-restaurant, Under, hvilket giver madelskere yderligere grund til at rejse til Norge.

Dette års Bocuse d’Or er ikke den eneste internationale konkurrence, Norge har deltaget i med succes. I november 2018 vandt den lokale Fanaost fra Ostegården guld ved World Cheese Awards i Bergen - sølvet gik til en gedeost fra Telemark. Dette var anden gang, at en norsk ost vandt verdens største ostekonkurrence. I 2016 blev blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvollost i Fjord Norge valgt til mestrenes mester - altså den bedste ost nogensinde.

Bocuse d’Or

Bocuse d’Or.
Photo: Tom Haga

Sprælsk, vittig og uhøjtidelig

Nogle af verdens vigtigste madkritikere er i fuld gang med at opdage smagen af Norge. ”Egalitær og oprigtig. Norges fortolkning af New Nordic er sprælsk, vittig og uhøjtidelig,” ifølge Alexander Lombrano på New York Times. Han mener også, at det ikke er de traditionelle Michelin-dyder der bedst definerer det norske køkken, men snarere den smagsrige lokale madkultur, der er baseret på landets fantastiske fisk og skaldyr samt den korte sæson for dyrkning af råvarer.

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdensmesterskabet i madlavning. Det finder sted hvert andet år i Lyon, Frankrig. Kokke fra 24 lande dyster om titlen som verdens bedste kok.

Siden konkurrencen startede i 1987 har Norge vundet fem guld-, tre sølv- og tre bronzemedaljer.

Christian André Pettersens mad kan smages på restaurant ​Mondo i Stavangerregionen.

Tidligere vindere og deres restauranter

Bent Stiansen
Restaurant: StatholdergaardenOslo.

Charles Tjessem
Restaurant: Villa Skeiene i Sandnes i Stavanger-regionen.

Geir Skeie
Restaurant: Brygga 11 i Sandefjord syd for Oslo.

Ørjan Johannessen
Restaurant: Bekkjarvik Gjestgiveri, i Austevolls Kommune syd for Bergen.

Norske madgaver

Tag smagen af Norge med hjem i kufferten.

Røkelaks (røget laks)
Køb en hel fisk eller en færdigskivet. Anret med en speciel sennepssovs.

Ørred
Denne fisk smager lidt sødere end laks. Prøv rakfisk, den fermenterede udgave - hvis du tør.

Brunost
Så bliver det ikke mere norsk.  En ostehøvl er obligatorisk tilbehør til denne gedeost.

Sild
Sild forekommer i stadig flere variationer, både hvad angår marinader og smage.

Flatbrød (knækbrød)
En tør og knasende type brød, langt tyndere end den smarteste laptop.  Smager godt som tilbehør til supper eller stuvninger, eller med tørret kød og creme fraiche på toppen.

Lefse
En slags blødt knækbrød lavet af mel, kartoffel, mælk og smør.

Kaffe
Norske kaffebryggerier rangerer blandt de bedste i verden.

Vafler og vaffeljern
Vafler er en stor del af det norske svar på hygge.

Stadig sulten?

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen