Skip to main content

Norge vandt sølv ved Bocuse d'Or 2023

Den talentfulde norske køkkenchef Filip August Bendi og hans fantastiske team vandt sølv ved Bocuse d'Or i 2023!

Norges Bocuse-kandidat, Filip August Bendi, nåede målsætningen om en podieplacering i 2023 Bocuse d'Or Grand Final i Lyon.

Norges kulinariske landshold kom igen på podiet og bevarer dermed sin status som det mest succesfulde land i konkurrencens historie, foran Frankrig. Resultatet er et bevis på det tårnhøje niveau i de norske køkkener rundt om i landet. Norges Leon Haarberg Nilsen vandt desuden prisen som The Best Commis Chef.

Næste år er Trondheim vært for Bocuse d'Or Europe 2024. Trondheim og Trøndelag var Europæisk Gastronomiregion 2022, og hele området betragtes som Norges førende kulinariske region.

”Dræberinstinkt”

Filip August Bendi beskrives som en meget kreativ køkkenchef med et usædvanligt ”dræberinstinkt”. Som 20-årig rejste han til København og bankede på døren hos Noma, på udkig efter arbejde. Noma afviste Bendi tre gange, inden de var fortørnede nok til at give ham et forklæde og en plads i køkkenet. Han var ansat i et år.

Efter tiden hos Noma tog Bendi til Stockholm for at arbejde for Mathias Dahlgren, der anses som ’kokkenes kok’ i Sverige. Den norske kok med de italienske rødder har også været forbi Daniel i New York, en restaurant med to Michelinstjerner og en af de 10 bedste restauranter i verden ifølge Forbes 2019.

Hjemme i Norge har Bendi blandt andet arbejdet som kreativ udvikler for Hotel Bristol i Oslo samt for Thon Hotels, hvor han fortsat er ansat.

Nogle interessante fakta:

● Bendis favoritråvarer er kartoffel og løg.
● Han har ikke haft et køkken i sit eget hjem i over et halvt år.
● En af hans signaturretter til venner og familie er omelet.
● Filip er også interesseret i poesi, og har skrevet digte siden han var 12-13 år.

En af de bedste kokke i verden

Bendi er ikke den eneste norske køkkenchef, der har vundet flere medaljer i konkurrencen. I 2021 vandt den dobbelte Bocuse d’Or Europe-guldvinder Christian André Pettersen sin anden bronzemedalje i den internationale finale, hvilket gjorde ham til en af de mest vindende kokke i konkurrences historie.

Pettersen og det norske hold har vundet medaljer i denne ekstremt krævende konkurrence ikke færre end tre gange på tre år: Han vandt Bocuse d'Or Europe i 2018, blev nummer tre i den internationale Bocuse d'Or-konkurrence i 2019, før han igen vandt Bocuse d'Or Europe i 2020.

De mange medaljer til Pettersen har cementeret hans position som en af klodens bedste kokke. Pettersen stammer fra byen Bodø i Nord-Norge.

Mest succesfulde land

Bendi og Pettersen er bare to blandt mange talentfulde og kreative norske mesterkokke, der har ført an i den kulinariske revolution, Norge har været vidne til i de seneste år.

Hvert andet år deltager 24 af klodens mest talentfulde kokke i verdens mest prestigefulde kokkekonkurrence, der finder sted i Lyon i Frankrig. Siden Bocuse d’Or startede i 1987 har Norge vundet fem guld-, fire sølv- og fire bronzemedaljer. Det gør landet til konkurrencens mest succesfulde nation, sammen med Frankrig.

Der er godt gang i gryderne i de nordiske lande for tiden - alle medaljetagere i 2019 og to medaljevindere i henholdsvis 2021 og 2022 kom fra Skandinavien. I 2023 er to af medaljerne også skandinaviske, hvilket blot understreger, at det nordiske køkken stadig rider højt på bølgen. Er du klar til at sætte tænderne i de lækre og innovative smage?

Bent Stiansen var den første nordmand til at vinde konkurrencen i 1993. Siden da har Norge været repræsenteret i 16 ud af 18 internationale finaler.

Madlavning i verdensklasse

Mange andre norske kokke har også fået international anerkendelse, og der er kommet flere Michelin-restauranter i Norge i de seneste år. I 2016 blev Maaemo den første restaurant i Norge med tre Michelinstjerner. I 2019 åbnede verdens største undervandsrestaurant, Under, og gav dermed madelskere yderligere grund til at rejse mod nord. Dette enestående spisested i det sydligste Norge har haft en enkelt Michelinstjerne siden 2020.

Og der er mere! Norske oste har også vundet en lang række priser ved World Cheese Awards gennem tiderne. I 2016 vandt skimmelosten Kraftkar fra den lille lokale producent Tingvollost i Fjord Norge prisen som verdens bedste ost nogensinde!

Cider fra Norge anses også som værende blandt de bedste i verden.

Sprælsk, vittig og uhøjtidelig

Nogle af verdens vigtigste madkritikere er i fuld gang med at opdage smagen af Norge. ”Egalitær og oprigtig. Norges fortolkning af New Nordic er sprælsk, vittig og uhøjtidelig,” ifølge Alexander Lombrano på New York Times.

Han mener også, at det ikke er de traditionelle Michelin-dyder der bedst definerer det norske køkken, men snarere den smagsrige lokale madkultur, der er baseret på landets fantastiske fisk og skaldyr samt den korte sæson for dyrkning af råvarer.

Den norske kogebog

Se køkkenchefernes opskrifter og lær hvordan du selv kan tilberede nogle af de norske kulinariske specialiteter!

Se den norske kogebog

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider