Skip to main content

De bedste rejsemål for foodies i Trøndelag

Fra Michelinrestauranter til…

…afslappede steder at spise, drikke og hygge sig.

Trondheim og Trøndelag er Europæisk Gatronomiregion 2022 - og faktisk ét af de hotteste rejsemål for foodies lige nu.

Her er din guide til de bedste steder at spise og drikke i Trondheim, Røros, Hitra og resten af Trøndelag.

Kom med!

Trondheim

”Home of Nordic flavours”

Trondheim byder både på traditionelle favoritter og modige, moderne smage. I 2018 skrev Dagens Næringsliv, at Trondheim er blevet Norges nye madhovedstad. I dag har Norges tredjestørste by tre Michelinrestauranter og en lang række nyskabende spisesteder.

Der kommer ofte nye restauranter på kortet, og du kan nemt bruge en hel uge på at udforske de mange forskellige smagsoplevelser.

Her er den norske madblogger Helle Øder Valebrokk og Visit Trondheims guide til spisesteder og caféer du bør prøve, fra morgen til aften:

Morgenmad: Start dagen med Norges bedste morgenmad på Scandic Nidelven eller i Palmehaven på det stilfulde Britannia Hotel.

Kaffepause: Tag på sightseeing og gør et stop på Bakklandet Skydsstasjon, den hyggeligste café i byen, eller drik formiddagskaffen på et af byens kaffebrænderier, for eksempel Pala eller Jacobsen & Svart. Er du mere til te, kan du besøge Gravraak Teateliér, der er Norges eneste Master Tea Blender.

Frokost: Hvis du er til dejlig mad, velsmagende kaffe og en god bog, så er Sellanraa Bok & Bar lige stedet for dig. Her kan du møde Norges bedste barista og en bæredygtig menu. Isaks, Café Ni Muser og Lille Skansen er andre gode frokostrestauranter, sidstnævnte med en flot panoramaudsigt over byen. Gubalari er et sjovt alternativ, hvor ungdommelig, visuel kunst mødes med kulinarisk kunst. Denne bistro er beliggende i K.U.K Kjøpmannsgata Ung Kunst, byens nye arena for unge kunstnere, skabt af kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen.

Middag: Mulighederne for et godt aftensmåltid er nærmest uendelige! Du kan gå i hvilken som helst retning og stadig støde på en fantastisk restaurant.

Men det er ikke bare på restauranterne du kan få god mad. ”Stop op ved den selvbetjente, lokale madbutik på togstationen i Trondheim og køb lækkerier med til togturen eller en picnic,” anbefaler Øder Valebrokk. 

Har du en sød tand? Det er der også råd for! ”Der er mange gode bagerier i området. Og hvis du ser noget, der er lavet af Lars Lian, en af Norges bedste konditorer, bør du prøve det med det samme,” fortsætter hun.

Få dig en Michelinstjernet oplevelse

Hele tre restauranter i Trondheim er nu blandt cremen af de kulinariske oplevelser i Norden.

”Det faktum, at der er to Michelin-restauranter og en Bib Gourmand-restaurant (Fagn-Bistro) i så lille en by, er ganske enestående,” siger Øder Valebrokk. Ifølge madbloggeren burde der faktisk være endnu flere spisesteder på listen næste gang, herunder Spontan Vinbar.

Den eksklusive liste for 2024 omfatter:

Speilsalen: Den dyre renovering af Britannia Hotel har sat Trondheim på kortet både for erfarne rejsende og andre madelskere.

Inde i Speilsalen tryller en af verdens bedste køkkenchefer, Christopher Davidsen, med norske råvarer. Han vandt sølv ved Bocuse d'Or i 2017, og hvis du booker ”Chef’s Table” kan du få et nærmere indblik i, hvordan magien opstår. Norges bedste sommelier, Henrik Dahl Jahnsen, vandt Michelin Sommelier Award i 2021 og han sørger for, at du får en vin, der passer til maden.

Du kan også nyde fantastiske cocktails og lækker mad på Brasserie Britannia og Jonathan, der også ligger på hotellet.

Fagn: Denne perle af en Michelinrestaurant, hvis navn både betyder omfavnelse og at modtage med glæde, byder på smagsoplevelser i international klasse med både lokale og nationale ingredienser. Søsterrestauranten Fagn-Bistro på øverste etage er tildelt Bib Gourmand-udmærkelsen.

Hvis du vil spise på Speilsalen eller Fagn anbefales det at reservere bord i god tid.

Flere unikke steder at spise:

To Rom og Kjøkken: Et af de klassiske fine dining spisesteder i byen, grundlagt af madguruen Roar Hildonen. Det er hans ambitiøse søn, Eskil, der i dag styrer showet. Her serveres helleflynder fra Roan, muslinger fra Frøya og tyttebærcocktails.

Le Bistro: Et lille stykke Frankrig midt i Trondheim! Le Bistro er blevet kåret som landets bedste bistro. Det er det ideelle sted at slappe af og nyde en snack og et glas vin i varme og hyggelige omgivelser.

Spontan Vinbar: Vinbar og restaurant med tasting menu baseret på årstidens friske råvarer.

Kitchen & Table: Gode smage kombineret med den bedste udsigt. Menuen er nordisk inspireret med små afstikkere til Amerika og Asien.

Troll: 100 procent norsk mad, med en eksotisk twist! Overrask dine smagsløg på dette rebelske køkken, der tager traditionel norsk mad til næste niveau.

The Crab: Holdet bag en af Norges mest legendariske fiskerestauranter, Ansnes Brygger på øen Hitra, har nu åbnet en restaurant inde i byen, hvor der naturligvis serveres førsteklasses fisk og skaldyr.

Madfestivaler

Regionen arrangerer flere årlige madfestivaler, herunder Trondheim Vinfest i marts, Trondheim Bryggerifestival og Trøndersk Matfestival, en af Europas største, begge i juli, samt Trondheim Ginfestival i august.

Men byen byder naturligvis på mere end bare god mad. Ifølge Forbes (2022) er ”Trondheim en af Europas mest undervurderede byer.” Tjek disse insidertips fra de lokale og kokken Live Krangnes Edvardsens tips til kulturelle højdepunkter i byen.

Udforsk Trondheim

De bedste madoplevelser i Trondheim

Find vej til restauranterne og endnu flere spisesteder i Trondheim.

Inderøya

Den Gyldne Omvej

Det bedste fra markerne

Den Gyldne Omvej er et alternativ til hovedvej E6 mellem Trondheim og Bodø, cirka to timers kørsel med bil eller tog nord for Trondheim. Undervejs kan du besøge en lang række gårdbutikker og små producenter af lokal mad, juice, mikroøl, ost samt en af landet bedste akvavitproducenter, Inderøy Brenneri på Berg Gård.

Alt dette har gjort Inderøya til et af de bedste områder for foodies i Norge. Den lille halvø er spækket med fremragende madoplevelser, herunder dens mest kendte trøstespise: Inderøysodd, en solid stuvning med rødder tilbage i vikingetiden, serveret med ingefærøl og skjenning, det lokale fladbrød.

For at få den helt rigtige smagsoplevelse skal den søde side af fladbrødet vende nedad og den salte side opad, i hvert fald ifølge gårdejer Liv Elin Olsen fra gårdbutikken og caféen Gulburet.

For en gourmetmiddag med de bedste ingredienser kan du besøge restauranten på det enestående Øyna Kulturlandskapshotell. Dette hotel er med på listen 101 Most Incredible Hotels in the World hos magasinet Fodor’s Travel, takket være den unikke arkitektur, der er integreret i det omgivende landskab.

Rund aftenen af i den flotte skybar med panoramaudsigt over Trondheimsfjorden og en Inderøyningen-cocktail med blandt andet mælkebøttesirup.

Et besøg værd:

Øyna Kulturlandskapshotell: Et fantastisk og enestående hotel med en god restaurant og skybar.

Inderøy Mosteri: Verdens nordligste kommercielle æblehave! Drik most og juice fra æbler, rabarber, hindbær og andet frugt.

God Mat Lokalt: En café med lokale kulinariske lækkerier fra mere end 70 leverandører lige ved frakørslen til hovedvej E6 mellem Trondheim og Bodø.

Gangstad Gårdsysteri: En af de mest anerkendte ostemagere i Norge, med adskillige prisvindende oste, herunder en verdensmester. Smag for eksempel på Nidelven Blå og Granstubben.

Inderøy Brenneri på Berg Gård: Book en smagemenu og bliv introduceret for både moderne og traditionel akvavit på denne superhyggelige gård. Nogle er lavet med granskudd, en granspire kendt som ”Nordens vanilje”, engsød, havtorn og hindbær, for blot at nævne nogle få varianter. Her er også en gårdbutik.

Gulburet: En hyggelige café og gårdbutik med frisk bagværk og traditionel mad. De har også eget mikrobryggeri?

Inderøy Gårdsbryggeri:Her brygges flere end 20 forskellige slags øl, baseret på gamle opskrifter og traditioner.

Tag med på en velsmagende cykeltur på Den Gyldne Omvej!

Flere kulinariske destinationer i Innherred:

I nærheden af Steinkjer ligger et sted, som af uransagelige årsager ikke er på Michelin-anmeldernes liste. Få en kulinarisk helaften på Bjerkem Gård, hvor den tidligere stald nu fungerer som en rustik restaurant.

Røros

Lokalmadsmekka

Bare to timer sydøst for Trondheim ligger den gamle mineby Røros, med masser af fine træhuse. Byen anses ofte for at være fødestedet for den norske bølge af lokalmad.

Røros har et stærkt fokus på mejeriprodukter, multebær, vildtkød fra rener og elg samt oste fra Eggen Gardsysteri og Galåvolden Gård. Nogle af de mest traditionelle egnsretter er lemse (et fladt, blødt og sødt stykke bagværk med smør og sukker på toppen), pjalt (en slags blanding af en vaffel og en bolle) og flatbrød.

Kig efter produkter fra Rørosmeieriet og Rørosmat i supermarkeder over hele landet. På dit besøg i regionen bør du også smage fjeldørred og andre ferskvandsfisk.

Et besøg værd:

Vertshuset Røros: Få smag for byens fascinerende historie i dette enestående træhus fra 1844. På menukortet er der altid det bedste fra årstiden, herunder eksotisk rensdyrkød.

Galåvolden Gård: Dejlig bondegårdsmad, for eksempel Gårdsis, Røroskake, Rørosost og røget kød.

Eggen Gardsysteri: Osteriet ligger i den lille fjeldlandsby Vingelen i Tolga Kommune. Prøv den prisbelønnede blåskimmel Fjellblå og andre udsøgte oste.

Søberg Gård: I rustikke omgivelser kan du nyde lokalmad og -bryg fra hele regionen.

Kalsa Gårdsbakeri: Stort set alt her er hjemmebagt! Smag traditionel lemse, pjalt og andre friskbagte lækkerier.

Grillhuset Røros: Spis et mageløst måltid mad baseret på lokale råvarer fra Røros og Trøndelag, inspireret af dansk håndværk og franske teknikker.

Rørosrein: Smag på samekulturen med rensdyr og lokale ingredienser fra Røros.

Lokalmadssafari: Spis dig vej gennem de forskellige smage og traditioner, der har gjort Røros til en sand foodie-drøm!

Hitra, Frøya og Fosen

Alt godt fra havet

Hitra, Frøya og Fosen-halvøen er et stort tagselvbord! Der er noget enestående ved jordbunden, klimaet og havstrømmene på Trøndelagskysten, hvilket resulterer i råvarer i verdensklasse.

Øerne Hitra og Frøya er kendte for krabber, muslinger, krebs og andet godt fra havet, der ofte er at finde på menukortet på nogle af de mest eksklusive restauranter i Norden og resten af verden. Her er også nogle af verdens største anlæg for lakseopdræt.

Området er et eldorado af husmandskost, oste og køddelikatesser fra hjort og får, der strejfer frit omkring i kystlandskabet.

Hvis du ikke har tænkt dig at fange dit måltid selv, er her også en lang række gode spisesteder, der har gjort arbejdet for dig.

Et besøg værd:

DalPro Gårdsmat: Velkommen til den hyggelige gård og dens dejlige smage! Her er lokale delikatesser som hjort og får, der græsser på hedens lyng, urter, enebær og havtang hele året rundt.

Ansnes Brygger: Du må prøve deres berømte sømadsbuffet! Forkæl dig selv med hummer, krabbe, rejer og andet godt fra havet. Du får serveret mellem fem og ni retter. Her kommer du ikke til at gå sulten fra bordet!

Hitra Gårdsmat: Hvis du er et rigtigt madøre kan du også besøge Hitra Gårdsmat, hvor du kan smage karakteristiske og prisvindende oste, der er fremstillet lokalt på en økologisk måde. Stedet ligger på en lille ø lidt ud for Hitra kaldet Helgebostad.

Stokkøya Sjøsenter og Beach Bar: Nyd friskfanget fisk og skaldyr på stranden, tilberedt af nogle af Norges dygtigste kokke. Rund aftenen af med en sommerdrink i den berømte strandbar.

Helgebostad Hagebruk: Denne gård ligger også på øen Helgebostad. I haven kan du selv plukke dine egne grøntsager, chili, tomater, brøndkarse, pak choi og spiselige blomster.

Mere af det gode

Trøndelag byder på spændende smage hele året rundt. I Frosta, Trondheim egen køkkenhave, er der gårdbutikker på hvert et gadehjørne, og i Selbu kan du besøge chokoladefabrikken Jentene på Tunet, hvor du kan smage noget af Norges bedste chokolade.

Her er nogle af de andre steder i Trøndelag, der også kan friste dine smagsløg:

Oppdal:

Mathallen i Oppdal: En madhal med friske råvarer fra Oppdal. Her finder du det lokale madoutlet Smak & Behag samt stenovnsbageriet SPRØ.

Bortistu Gjestegard: Bortistu er en fjeldgård for enden af Storlidalen i Oppdal, i hjertet af fjeldområdet Trollheimen. Menuen består af lokale råvarer med røget lammelår som husets specialitet.

Quality Hotel Skifer: En hotelrestaurant i Oppdal med et åbent køkken, hvor du kan se kokkene tilberede maden.

Værnes-regionen:

Meråker Fjellhage: Grøntsager og urter fra Meråkers frodige fjeldhave.

Restaurant Einberget: En førsteklasses restaurant på en gård i Skatval.

Route 26: Høst din egen mad på gårdene langs rute 26 i Stjørdal.

Valberg Slektsgård: Køb lokale lækkerier i denne selvbetjente grønthandel, der er åben hele døgnet. Beliggende i Frosta.

Klostergården Spis i historiske omgivelser i Frosta, ved ruinerne af et gammelt cistercienserkloster fra 1207.

Selbu og Tydal:

Jentene på Tunet: Denne chokoladefabrik i Selbu laver prisvindende chokolader i mange spændende smagsvarianter.

Lykkemat: En lille bedrift i Selbu, der fremstiller økologiske produkter baseret på norske urkorn.

Per-Hansagarden Gardsysteri: Et lille osteri i Tydal.

Namdalen:

Jørem ved Namsen: Bageri, bryggeri og gårdbutik med en fantastisk beliggenhed ved elven Namsen i Namdalen.

64⁰Nord: En hyggelig café og restaurant midt i Rørvik.

Skjenkestova: En af Norges mest karakteristiske pubber, beliggende i sceniske omgivelser i den gamle mineby Skorovatn i Namsskogan.

Gammel Erik (Elvekanten Ysteri): En ostemager i nærheden af hovedvej E6 i centrum af Namsskogan.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider