Skip to main content

Norges (for)underlige madtraditioner

Tør du udfordre dig selv med anderledes smagsoplevelser?

Det norske køkken er hverken kendt for at være krydret eller farverigt, men det betyder ikke, at det er kedeligt!

Ildelugtende fisk, smuldret ost og atypiske kødudskæringer – her præsenterer vi maden, du aldrig havde drømt om at smage.

Men lad os starte med det vigtigste: Det norske køkken består i høj grad fisk og skaldyr. Men fisk og skaldyr er mere end bare laks og torsk.

Tag for eksempel tørfisk. For at starte med duften… ja, liflig er den ikke ligefrem – men sådan dufter penge. Faktum er nemlig, at netop denne fisk har været med til at bygge Norge op.

Den usaltede skrei (migrerende torsk) hænges til tørre på kæmpestore træstativer på Lofoten og andre områder af Nord-Norge.

Fisken kan nydes grillet, bagt eller stegt. Det er også populært at spise små skiver tørfisk som en sund snack – og hunde elsker dem selvfølgelig også!

Er det ikke udfordrende nok?

Så er næste skridt lutefisk.

Ingen ved, hvordan man i sin tid er kommet på idéen, men lutefisk er tørfisk behandlet med vand og lud. Ja, du læste rigtigt. Nøjagtigt samme type lud, som vi bruger i batterier og sæbe.

Det smager bedre, end det lyder. Faktisk er lutefisk en populær norsk julespise, som serveres sammen med bacon og akvavit.

Den næste ret er der ingen ben i – eller er der? Lad dig ikke narre af udseendet!

Norges ældgamle ostetraditioner byder på masser af slagkraft! For eksempel denne gammelost (som ligner brød) eller pultost (som ligner risotto).

For at give dig en ide om, hvordan de smager, kan vi afsløre, at der i fremstillingen bruges syrnet skummetmælk.

I de senere år har den norske osterevolution resulteret i mange nye smagfulde ostekreationer, heriblandt den prisvindende blåskimmelost Kraftkar.

En anden ost du bør smage, når du er i Norge, er den populære brunost (myseost). Den er nærmest en nationalskat.

Kan du gætte, hvad man tilbereder her?

Du FÅR en ledetråd: Det er uden tvivl den mest berygtede af Norges kulinariske specialiteter.

Vi mener det faktisk helt bogstaveligt, når vi siger FÅR.

At spise smalahove (fårehoved) er en ældgammel tradition, der stadig lever videre, særligt i Fjord Norge.

Ja, vi ved godt, hvordan det ser ud... Selv den superseje kendiskok Gordon Ramsay fik sin sag for, da han besøgte Voss.

PS: Hvis du vil tage udfordringen til næste niveau, skal du besøge de steder, hvor man serverer fårenosser (undskyld vores franske) som tilbehør.

Men bare rolig. Hvis det er for grænseoverskridende, er der heldigvis alternativer. Du kan også smage får i en stuvning, der kaldes fårikål.

Er du i festhumør? Prøv den norske juleret pinnekjøtt (en slags flæskesteg) – saltede, tørrede ribben af fårekød.

En anden traditionel ret er den norske variant af dumplings. De norske kartoffeldumplings går under flere navne, afhængig af hvor i landet du er.

Når du går ud og spiser i Fjord Norge eller Sørlandet, skal du spørge efter raspeball, ball, potetball eller komle. Det smager pragtfuldt – især med bacon og et glas mælk.

Næste ret på listen er i bogstaveligste forstand lavet med hjertet! Norsk vildt er i verdensklasse. Og i samekulturen spiser man det meste af rensdyret. Også hjertet, som man ofte serverer enten røget eller tørret.

Er du et rigtigt madøre? Gå på opdagelse i det arktiske køkken.

Eller måske er du mere fristet til at smage den norske variant af KFC's berømte sprøde kylling?

Stegt torsketunge er en delikatesse!

Næste emne: Fermenteret fisk.

Dette er et andet eksempel på, hvor kreative nordmændene var, dengang det handlede om at konservere så meget mad som muligt.

Rakfisk er fermenteret ørred – og retten har sin helt egen festival: den årlige Rakfiskfestival.

Nogle fisk kan fermenteres med både blod og indvolde i årevis ad gangen!

Når nordmændene laver gammelsaltasei (svarende til saltet gammel sej), springes renseprocessen over inden fermenteringen.

Hvis fermenteret fisk er for stor en mundfuld, kan vi anbefale, at du prøver gravlaks i stedet.

Her er laksen konserveret frem for fermenteret og har derfor en mildere smag.

I Norge har de også en besynderlig vane med at spise stegt eller røget torskerogn.

Den mest populære variant er røget torskerogn på tube: kaviar.

Selvom norsk kaviar ikke er helt i liga med den fine Beluga-kaviar, er nordmændene vilde med den. Prøv den på en skive brød, næste gang du spiser morgenmad på dit hotel. Den smager himmelsk sammen med kogt æg.

Silden omtales ofte som "havets sølv" og har for mange lande været en vigtig indtægtskilde.

I Norge kaldes den sursild, og den hyldes på de mange sildefestivaler rundt omkring i landet.

Vores nordlige naboer sylter også gerne deres sild. Nogle varianter er helt unikke og bliver kun serveret ved juletid.

Andre sære delikatesser fra havet er søpindsvin, torskeleverolie, tang og hjernen fra den norske kuller.

Som du kan se, er de norske smagsløg altså lidt specielle. Er du en rigtig viking? Så må du jo tage udfordringen op. Velbekomme!

Du kan forberede dig ved at se hvad andre synes om Norges anderledes madtraditioner.

Sulten efter mere? Planlæg en smagfuld rejse gennem Norge med opskrifter og kulinariske historier fra hele landet.

Se den norske kogebog

Det synes andre om Norges anderledes madtraditioner

Fårehovedpinnekjøttlutefisk og raspeball – se, hvad der sker, når Gordon Ramsay udforsker det norske køkken, eller når medarbejderne på den amerikanske ambassade i Oslo skal smage norsk julemad.

Spis dig igennem Norge

Fra Michelin-restauranter til hyggelige caféer – brug menuen til at finde det perfekte sted til at indtage et måltid.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider