Det arktiske køkken
Smagen af Nord-Norge
Alt godt fra havet og vildt i verdensklasse. De lokale påstår, at maden i det arktiske Nord-Norge smager bedre.
I dette arktiske eventyrland løber renerne frit omkring, over de endeløse vidder og snedækkede fjeldplateauer…
…og hver vinter vender de enorme skrei tilbage til havet ud for Nord-Norge for at gyde.
”Når man tænker på området nord for polarcirklen handler det ofte om, at her er ugæstfrit og ufrugtbart. Men råvarerne herfra er både rene, friske og af høj kvalitet.”
Gunnar Jensen, køkkenchef på Mathallen i Tromsø
Kom med en tur i det arktiske køkken!
Hvis du betragter dig selv som et rigtigt madøre er der en række nord-norske delikatesser, du bare må smage!
Har du nogensinde smagt tørfisk? Det er tørret fisk, som regel torsk.
Det produceres i stor stil i Nord-Norge, hvor klimaet er perfekt: Ikke for koldt, ikke for varmt, samt den optimale blanding af sol, vind, sne og regn.
Det er en af Norges ældste eksportvarer. Tørfisk fra Lofoten har status som Beskyttet Geografisk Betegnelse.
”Det siges, at der blot er to ting i Europa, som har længere historie end tørfisk, når det kommer til mad og drikke, og det er vin og olivenolie”.
Svein-Ingvar Bjørndal, ’teaterchef’ hos Vertshuset Skarven
På Vertshuset Skarven i Tromsø har der været tørfisk på menuen i 27 år. Den serveres på traditionel vis, grillet i hvidløgssmør med stuvede gulerødder og knasende bacon.
Lækkert!
Tørfisken udvandes før den tilberedes.
Du kan spise den grillet, bagt, kogt, stegt - endda som topping på din pizza. Mange spiser også tynde flager af tørfisk som en salt snack.
Gennem tiderne er der dukket mange varianter af tørret fisk op, for eksempel boknafisk (usaltet), klipfisk (saltet) og lutefisk (udblødt i lud).
Ligesom os danskere er nordmændene ligeledes glade for sild. Også silden fås i mange varianter: friske, røgede, saltede, syltede.
Friskfanget kongekrabbe er en delikatesse uden lige, og den serveres mange steder i det nordlige Norge.
Som regel au naturel med smeltet smør og purløg.
Brug en saks for at komme ind til det bedste kød.
Imponér dine middagsgæster ved at tilberede den hjemme i dit eget køkken!
Se en opskrift på kongekrabbe (på norsk) og mange andre retter i den norske kogebog.
Du kan også prøve at fange den selv!
Tag med på kongekrabbesafari i Kirkenes, Honningsvåg, Alta, Tromsø og Nordkap.
Det bugner af gode spisesteder i byerne, men flere af de bedste restauranter ligger faktisk langt fra alfarvej og er bestemt en omvej værd.
Smag lidt på den vilde Finnmark i rustikke omgivelser på Trasti & Trine i Alta.
Vær klar til at blive overrasket! En tur på gourmetrestaurant i Nord-Norge kan være en meget anderledes kulinarisk oplevelse end noget, du før har prøvet.
På Kvitnes Gård får du udleveret varme uldsokker, før du får en madoplevelse i verdensklasse.
Klar til et arktisk madeventyr?