Det eksklusive kød er hovedingrediensen i mange samiske madretter, herunder den kendte bidos, der er en traditionel suppe af gulerod, kartoffel og langtidskogt rensdyrkød. Retten serveres ofte til samiske bryllupper og ved andre festlige lejligheder.
Rensdyr serveres også ofte på de bedste arktiske restauranter i regionen, hvor du blandt andet kan prøve rensdyr carpaccio og mør inder-filet, der smelter på tungen. Men rensdyr er ikke den eneste grund for kødelskere til at tage mod nord…
Lam i verdensklasse
Du kan spise lam stort set over hele verden, men det eksklusive Lofotlam finder du kun på Lofoten i Nord-Norge. Kombinationen af god avl og næringsrig græsning på fjeldet betyder, at fedtet på et lam fra Lofoten er marmoreret ind i kødet. Dette giver Lofotlam en helt unik mørhed og særegen aroma.
Det samme gælder for Lyngenlam, der græsser i fjeldene på halvøen Lyngen lidt længere mod nord. Både Lofotlam og Lyngenlam er officielt anerkendt med norsk beskyttet geografisk betegnelse, som traditionsprodukter med lokalt særpræg og høj kvalitet.
Langsomvoksende magi
Det kræver grønne fingre at dyrke frugt og bær nord for polarcirklen. Men den hårde indsats er det hele værd, for det giver de nord-norske køkkenchefer en overflod af råvarer af højeste kvalitet. De lange lyse dage om sommeren kompenserer for de lange og mørke vintre i det arktiske Norge.
"Midnatssolen har en positiv effekt på dyrkningen af frugt, grønt og bær. Kartofler og rodfrugter er ekstra smagsrige, og jordbær, der modnes under midnatssolen her i nord, er meget saftige,” siger Gunnar Jensen hos Mathallen.