There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Drømmer du om at fiske i nogle af verdens bedste og mest ikoniske lakseelve? Så er det af sted til Norge, vildlaksens kongerige, hvor laksefiskeri stadig er lige så sjovt som i gamle dage.
Pludselig bider den.
"Du er online, midt i naturen, og det er nu eller aldrig," siger Torfinn Evensen, chef for Norske Lakseelver, en landsdækkende forening, der repræsenterer rettighedshavere og ejere af over 100 lakseførende vandløb.
Du har måske set laksene springe i nærheden. Men det gælder om at være tålmodig, hvis du vil hive den i land. Man kan aldrig vide med laks. De kan lynhurtigt være væk igen. Du må være rolig og ikke prøve for hårdt, ellers bider den måske ikke. Det er laksen, der er boss. "Når du har hevet en laks i land, har din puls sikkert også sat ny rekord," siger Torfinn.
Ingen GPS kan trumfe laksens indbyggede evne til at returnere til den elv, den blev født i. Efter op til tre år i havet vender den tilbage til sin fødeelv. "Det er helt magisk," siger han.
Det er dog ikke alle laks, der lykkes med at svømme 'hjem'. "De, der kommer tilbage, har ernæret sig af småfisk ude i de store verdenshave, og har imod alle odds overlevet blandt hajer, hvaler, tun og sværdfisk. Det er svært ikke at blive lidt imponeret, når man selv holder en vildlaks i hænderne. Det er noget af en rejse," siger Jostein Henriksen fra fiskemagasinet Opstrms.
Jostein understreger, at laksefiskeri i Norge har været i verdensklasse siden de engelske fiskere opdagede de norske lakseelve for omkring 200 år siden. "Her er nogle af verdens bedste og mest legendariske lakseelve, og du kan stadig fiske efter laks i vildmarken."
Torfinn mener, at Norge adskiller sig fra andre lakselande på to punkter - dels er det et sikkert land at færdes i, dels er elvene let tilgængelige. Det er let at komme frem til fiskepladserne med bus eller tog. "De fleste steder har også en lufthavn i nærheden, fordi landskabet som regel er fladt," siger han.
"Hvis du lejer en elbil kan din fiskelykke snart være gjort i flere forskellige lakseelve," siger Torfinn. Elvene løber ofte så tæt på hinanden, at man ikke behøver at lade sin bil mellem turene. Flyver du til Sola Lufthavn i Stavanger, er du hurtigt tæt på en række lakseelve, og det samme gælder for Værnes Lufthavn i Trøndelag.
Hver sommer prøver over 100.000 lystfiskere lykken i de 450 norske elve.
Det største område i Norge med vildlaks er Tanaelven i Finnmark og dens mange bifloder, en omkring 1.100 kilometer lang strækning. Den korteste elv med laks i Norge er Akerselven, der løber gennem Oslo. Her er der vildlaks i de nederste 2,3 kilometer.
Efter den seneste istid var laksen en af mange arter, der havde indflydelse på, hvor mennesket bosatte sig - ved flodmundingerne var der masser af fisk. Både helleristninger, den nordiske mytologi og de samiske sagaer fortæller om laks.
I Kong Magnus Lagabøtes lovbog fra det 13. århundrede blev det slået fast, at 'laksen skal kunne rejse uhindret op gennem de dybeste dele af elven'. Laksefiskeri var en naturlig del af husholdningen indtil midten af 1800-tallet.
'Ingen laks om søndagen', stod der i jordbrugernes arbejdskontrakter i Lærdal i Fjord Norge, på grund af en overflod af laks i elvene.
Den engelske overklasse introducerede laksefiskeri i de norske elve omkring år 1820, og mange af de fornemme træhoteller i det vestlige Norge blev opført som følge heraf.
Det internationale år for vildlaks 2019 er en organisation med fokus på bevarelse af vildlaksen i nordatlanten og tilstødende lande. Arbejdet fortsætter indtil 2022.
De lange, lyse sommernætter gør det muligt at fiske til langt ud på natten eller meget tidligt om morgenen. På disse tidspunkter er dyrelivet noget anderledes end i løbet af dagen. "Dyr af alle slags kommer helt roligt ned til vandet for at drikke, mens vi sidder musestille og kigger," siger Torfinn.
"I Norge findes også det vandløb, hvor laksen klatrer mest over havets overflade," fortæller Jostein fra Opstrms, der er i gang med at skrive en bog om vildlaksen. "I Driva-elven migrerer laksen op i 600 meters højde, gennem vanvittige strømme og smalle raviner, næsten helt op til Dovrefjell. Selve tanken om, at fiskene klatrer helt op på fjeldet, er fascinerende."
Før du træder ud i elven skal du købe en fiskelicens og betale et fiskegebyr. Fiskeafgiften er obligatorisk for alle over 18 år, der fisker efter laks, havørred eller fjeldørred. Læs mere på Norske Lakseelvers hjemmeside. Du kan erhverve din fiskelicens på din smartphone, eller ved hjælp af ovennævnte hjemmesider. Priserne varierer fra sted til sted, og de mest populære lakseelve er som regel dyrere end de andre. Du kan spare lidt ved at vælge en af de mindre kendte elve, hvor fangsten kan være lige så god.
Ved sæsonåbningen i juni er pladserne som regel fyldt med forventningsfulde lystfiskere, der har ventet tålmodigt hele vinteren, særligt i Trøndelag og længere sydpå." I Nord-Norge starter sæsonen et par uger senere," siger Torfinn. I juli og august har de fleste laks bevæget sig langt ind i elvene og spredt sig godt. Laks, der har opholdt sig i elven længe, er ikke så tilbøjelige til at bide.
"Man skal prøve at tænke som en laks," siger Torfinn. "Hvor i elven ville jeg være, hvis jeg var en laks? "Et bassin under et lille vandfald eller større sten anses ofte som de bedste steder at fange laks, der søger hvile og læ. Lokale lystfiskere kan som regel fortælle dig, hvor laksene plejer at søge hen, og hvor dine chancer for at fange dem er størst.
"Norske laksefiskere er gæstfri, og vi er stolte over, at udenlandske fiskere vælger at holde deres ferie her," siger Torfinn. Det er let at spørge de lokale om råd og vejledning. "Her i Norge er vi glade for at fiske, og vi har mere end rigeligt med plads til alle, der deler denne passion," lover han.
En anden fordel ved laksefiskeri i Norge er, at du møder ligesindede mennesker. "I andre lande står du måske lidt alene med interessen, men her i landet er vi helt med på, at laksefiskeri sagtens kan være meningen med livet," tilføjer han.
På det seneste har der været fokus på bæredygtigt laksefiskeri, godt hjulpet af The Year of the Salmon 2019, en organisation der hjælper med at beskytte laksenes vandløb i de nordatlantiske lande.
Vi anbefaler, at du tager dit eget fiskegrej med. Der findes dog specialbutikker overalt i Norge. "Du har ikke nødvendigvis brug for vadeudstyr. Faktisk bør du slet ikke vade, for det forstyrrer fiskene," siger Jostein fra Opstrms. Vær altid opmærksom på din egen sikkerhed, når du er i nærheden af vandet.
"Som lystfisker er du protektor for vildlaksen. Laksefiskeri er reguleret ved lov og overvåges af myndighederne. Fiskeri efter laks er bæredygtigt, og det er ikke fiskeri i elvene, der truer vildlaksens eksistens," siger Torfinn og tilføjer: "Lakselus, bortslupne tamlaks og menneskeskabte forhindringer såsom regulerede vandløb har medført færre laks i de norske elve end i de gode, gamle dage."
"Når man snakker om laks i Norge, tænker man ofte på de ikoniske lakseelve," siger Jostein. "Men laks svømmer også ofte op i andre elve, selv inde i byerne. Det viser, hvor hårdføre laksene er, og det er en påmindelse om, hvordan det var, da vildlaksene var i overtal."
Velkommen til Namsen Salmon & Train Experience! Et hotel, der består af fire togvogne på en 180 meter lang bro over Namsen - en af Norges bedste lakselve.
Hver sommer prøver over 100.000 lystfiskere lykken i de 450 norske elve.
Det største område i Norge med vildlaks er Tanaelven i Finnmark og dens mange bifloder, en omkring 1.100 kilometer lang strækning. Den korteste elv med laks i Norge er Akerselven, der løber gennem Oslo. Her er der vildlaks i de nederste 2,3 kilometer.
Efter den seneste istid var laksen en af mange arter, der havde indflydelse på, hvor mennesket bosatte sig - ved flodmundingerne var der masser af fisk. Både helleristninger, den nordiske mytologi og de samiske sagaer fortæller om laks.
I Kong Magnus Lagabøtes lovbog fra det 13. århundrede blev det slået fast, at 'laksen skal kunne rejse uhindret op gennem de dybeste dele af elven'. Laksefiskeri var en naturlig del af husholdningen indtil midten af 1800-tallet.
'Ingen laks om søndagen', stod der i jordbrugernes arbejdskontrakter i Lærdal i Fjord Norge, på grund af en overflod af laks i elvene.
Den engelske overklasse introducerede laksefiskeri i de norske elve omkring år 1820, og mange af de fornemme træhoteller i det vestlige Norge blev opført som følge heraf.
Det internationale år for vildlaks 2019 er en organisation med fokus på bevarelse af vildlaksen i nordatlanten og tilstødende lande. Arbejdet fortsætter indtil 2022.
Fiskere skal altid overholde de lokale regler, der kan variere fra sted til sted. Vær opmærksom på, at der er strenge regler vedrørende desinficering af alt fiskeudstyr (stang, vaders, grej, kroge og andet udstyr) før fiskeri, også hvis du skifter fra én elv til en anden. Der findes desinficeringsstationer med nærmere vejledning ved elvene. Alle regler og reguleringer kontrolleres regelmæssigt på stedet. Læs mere på Mattilsynet.no.
Laksefiskeri foregår i eller ved løbende vand, og det er vigtigt at du følger retningslinjerne for sikkerhed ved og i elven:
Undgå at vade, hvis du ikke absolut skal.
Før du vader skal du undersøge hvor dybt vandet er, og om du er i stand til at komme tilbage til land.
Undgå at vade hvor du ikke er i fuld kontrol, for eksempel på dybe steder.
Brug vadestav, hvis strømmen er stærk. Det er essentielt sikkerhedsudstyr for lystfiskere.
Undersøg hvilke dele af elven kan være farlige, før du tager af sted.
Brug altid redningsvest når du fisker fra båd eller vader.
Undersøg hvor mange der lovligt må være i båden, før du tager af sted.
Vær altid ekstra forsigtig ved vandfald og partier med stærke strømme.
Tag ekstra god vare på lakseelven og naturen.
Følg myndighedernes regler. De er lavet for at sikre laksebestanden.
Lad være med at sprede Gyro-parasitten eller andre fiskesygdomme. Gør fiskegrejet rent, hvis du flytter fra den ene elv til den anden.
Følg de uskrevne regler ved elven. Snak med de lokale om, hvad der gælder i det valgte område.
Vis hensyn til andre lystfiskere og friluftsmennesker.
Tag dit affald med tilbage.
Kast ikke den brugte fiskesnøre i naturen eller i bålet.
Tænd kun et bål på tilladte steder.
Efterlad fiskepladsen i samme stand, som du ønsker at finde den.
Følg områdets campingregler, hvis du slår telt op.
Der er 44 forskellige arter af ferskvandsfisk i Norge, med ørred, aborre og torsk som de meste almindelige.
Husk at købe fiskekort eller at indhente gyldig fisketilladelse. Med undtagelse af fiskeri efter laks og havørred kan alle under 16 år fiske gratis i ferskvand. Fiskekort finder du på inatur.no.
For at få bid må du være på det rette sted på det rette tidspunkt, med den rette madding. Ørrederne bider dog på næsten hvad som helst.
Den mest almindelig madding i Norge er regnorm. Du kan købe dem i sportsbutikker eller grave dem op selv. Brug ikke de største orm. Det er ofte bedre med to små end én stor.
Det er ikke tilladt at fiske med levende fisk som madding i Norge. Pas på at du ikke spreder fisk og fiskesygdomme mellem de forskellige søer og vandløb. Gør altid dit udstyr rent, før du tager videre til næste sø eller elv.
Kilder: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet og Store norske leksikon.
Figgjoelva renner gjennom tettstedet Figgjo og til Sele på Jæren. Elven er populær for sportsfiske og er en av…
Go to: FiggjoelvaFiggjoelva renner gjennom tettstedet Figgjo og til Sele på Jæren. Elven er populær for sportsfiske og er en av…
Elva som renner gjennom Kvinesdal sentrum har en voksende bestand av laks og sjøørret. Elva er åpen for fiske…
Go to: Laksefiske i KvinaElva som renner gjennom Kvinesdal sentrum har en voksende bestand av laks og sjøørret. Elva er åpen for fiske…
Bjerkreimselva er et av Rogalands største vassdrag. Elva er et populært område for laksefiske, og hvert år…
Go to: BjerkreimselvaBjerkreimselva er et av Rogalands største vassdrag. Elva er et populært område for laksefiske, og hvert år…
Otra er Norges åttende lengste elv, 245 km lang, og går fra Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Go to: Otra i KristiansandOtra er Norges åttende lengste elv, 245 km lang, og går fra Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Ønsker du å prøve fiskelykken med beina på fastlandet, har du muligheter i lakseelva Sokna med gode muligheter…
Go to: Laksefiske i SoknaelvaØnsker du å prøve fiskelykken med beina på fastlandet, har du muligheter i lakseelva Sokna med gode muligheter…
Hos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Go to: Laksefiske på Boen GårdHos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Audnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 40 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Go to: Laksefiske i AudnaelvaAudnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 40 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Tovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Go to: Laksefiske i TovdalselvaTovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Opløelva renner gjennom tettstedet Salsbruket som ligger i Nærøysund kommune. I den…
Go to: Laksefiske i OpløelvaOpløelva renner gjennom tettstedet Salsbruket som ligger i Nærøysund kommune. I den…
Mandalselva River is considered to be amongst the ten best salmon rivers in Norway.
Go to: Laksefiske i MandalselvaMandalselva River is considered to be amongst the ten best salmon rivers in Norway.
Fiskeri er en vigtig del af den norske livsstil. Utallige søer og elve og en nærmest endeløs kystlinje sørger for, at der altid er gode muligheder for at fange en ordentlig kleppert.
Den norske kystlinje er længere end ækvator, med gode muligheder for at fange rekordstore torsk – der er store chancer for, at du bliver fanget af havfiskeri i Norge.
Er det fred og ro du er efter, bør dine drømme ikke handle om andet end dig ved de norske elve og søer med en fiskestang i hånden. Ofte vil du have fiskepladsen helt for dig selv.
Jo koldere vandet er, jo flere fisk er der. Frisk luft og havet, der vrimler med fisk - vinteren er højsæson for fiskeri på havet. Prøv også isfiskeri på de frosne søer inde i landet.
Norges søer og elve er som skabt til fiskeri, og at fange fisk og tilberede fangsten er lettere end du tror. Her er nogle tips til at få dig i gang.
I Norge hedder den arktiske torsk 'skrei'. Denne fisk er selve livsgrundlaget for mange fiskere i Nord-Norge, og tørfisk er en af landets vigtigste eksportvarer.
Prøv kræfter med vinterens traditionsrige 'lofotfiske' i Nord-Norge - et must for både fiskere og gourmeter. Fang en af de enorme 'skrei' (atlantiske torsk) i de klare farvande ud for Lofoten.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.
At have sex før fisketuren får dig til at fange flere eller større fisk, i hvert fald ifølge det norske begreb ’haill’. I det smukke, men barske Nord-Norge kan lidt haill måske også sikre dig andre oplevelser på krogen.
Mærk naturens kræfter på egen krop, og få adrenalinen til at pumpe med en af de mest intense aktiviteter, du kan dyrke på elven. En sikker vinder, hvis du er til actionfyldte eventyr.
Smag skrei (arktisk torsk), norsk laks, kongekrabbe og andre specialiteter fra Norges kulinariske skattekammer under overfladen.
Man kan godt bruge noget uden at forbruge det, som den folkekære norske filosof Arne Næss engang sagde. Norges mange nationalparker er gode eksempler på denne bæredygtige tilgang.
På en dyresafari kan du trygt udforske det unikke dyreliv. Tag på safari, og kom helt tæt på dyr – hvaler, kongekrabber eller måske tilmed en overlevende fra forrige istid – moskusoksen?
Tilbage til toppen