Skip to main content

Laksefiskeri i Norge

Drømmer du om at fiske i nogle af verdens bedste og mest ikoniske lakseelve? Så er det af sted til Norge, vildlaksens kongerige, hvor laksefiskeri stadig er lige så sjovt som i gamle dage.

Pludselig bider den.

"Du er online, midt i naturen, og det er nu eller aldrig," siger Torfinn Evensen, chef for Norske Lakseelver, en landsdækkende forening, der repræsenterer rettighedshavere og ejere af over 100 lakseførende vandløb.

Du har måske set laksene springe i nærheden. Men det gælder om at være tålmodig, hvis du vil hive den i land. Man kan aldrig vide med laks. De kan lynhurtigt være væk igen. Du må være rolig og ikke prøve for hårdt, ellers bider den måske ikke. Det er laksen, der er boss. "Når du har hevet en laks i land, har din puls sikkert også sat ny rekord," siger Torfinn.

Ingen GPS kan trumfe laksens indbyggede evne til at returnere til den elv, den blev født i. Efter op til tre år i havet vender den tilbage til sin fødeelv. "Det er helt magisk," siger han.

Det er dog ikke alle laks, der lykkes med at svømme 'hjem'. "De, der kommer tilbage, har ernæret sig af småfisk ude i de store verdenshave, og har imod alle odds overlevet blandt hajer, hvaler, tun og sværdfisk. Det er svært ikke at blive lidt imponeret, når man selv holder en vildlaks i hænderne. Det er noget af en rejse," siger Jostein Henriksen fra fiskemagasinet Opstrms.

Laksefiskeri på norsk

Jostein understreger, at laksefiskeri i Norge har været i verdensklasse siden de engelske fiskere opdagede de norske lakseelve for omkring 200 år siden. "Her er nogle af verdens bedste og mest legendariske lakseelve, og du kan stadig fiske efter laks i vildmarken."

Torfinn mener, at Norge adskiller sig fra andre lakselande på to punkter - dels er det et sikkert land at færdes i, dels er elvene let tilgængelige. Det er let at komme frem til fiskepladserne med bus eller tog. "De fleste steder har også en lufthavn i nærheden, fordi landskabet som regel er fladt," siger han.

"Hvis du lejer en elbil kan din fiskelykke snart være gjort i flere forskellige lakseelve," siger Torfinn. Elvene løber ofte så tæt på hinanden, at man ikke behøver at lade sin bil mellem turene. Flyver du til Sola Lufthavn i Stavanger, er du hurtigt tæt på en række lakseelve, og det samme gælder for Værnes Lufthavn i Trøndelag.

Bliv fanget af vildmarken

De lange, lyse sommernætter gør det muligt at fiske til langt ud på natten eller meget tidligt om morgenen. På disse tidspunkter er dyrelivet noget anderledes end i løbet af dagen. "Dyr af alle slags kommer helt roligt ned til vandet for at drikke, mens vi sidder musestille og kigger," siger Torfinn.

"I Norge findes også det vandløb, hvor laksen klatrer mest over havets overflade," fortæller Jostein fra Opstrms, der er i gang med at skrive en bog om vildlaksen. "I Driva-elven migrerer laksen op i 600 meters højde, gennem vanvittige strømme og smalle raviner, næsten helt op til Dovrefjell. Selve tanken om, at fiskene klatrer helt op på fjeldet, er fascinerende."

Før du træder ud i elven skal du købe en fiskelicens og betale et fiskegebyr. Fiskeafgiften er obligatorisk for alle over 18 år, der fisker efter laks, havørred eller fjeldørred. Læs mere på Norske Lakseelvers hjemmeside. Du kan erhverve din fiskelicens på din smartphone, eller ved hjælp af ovennævnte hjemmesider. Priserne varierer fra sted til sted, og de mest populære lakseelve er som regel dyrere end de andre. Du kan spare lidt ved at vælge en af de mindre kendte elve, hvor fangsten kan være lige så god.

Perfekt timing

Ved sæsonåbningen i juni er pladserne som regel fyldt med forventningsfulde lystfiskere, der har ventet tålmodigt hele vinteren, særligt i Trøndelag og længere sydpå." I Nord-Norge starter sæsonen et par uger senere," siger Torfinn. I juli og august har de fleste laks bevæget sig langt ind i elvene og spredt sig godt. Laks, der har opholdt sig i elven længe, er ikke så tilbøjelige til at bide.

Prøv fiskelykken

"Man skal prøve at tænke som en laks," siger Torfinn. "Hvor i elven ville jeg være, hvis jeg var en laks? "Et bassin under et lille vandfald eller større sten anses ofte som de bedste steder at fange laks, der søger hvile og læ. Lokale lystfiskere kan som regel fortælle dig, hvor laksene plejer at søge hen, og hvor dine chancer for at fange dem er størst.

"Norske laksefiskere er gæstfri, og vi er stolte over, at udenlandske fiskere vælger at holde deres ferie her," siger Torfinn. Det er let at spørge de lokale om råd og vejledning. "Her i Norge er vi glade for at fiske, og vi har mere end rigeligt med plads til alle, der deler denne passion," lover han.

En anden fordel ved laksefiskeri i Norge er, at du møder ligesindede mennesker. "I andre lande står du måske lidt alene med interessen, men her i landet er vi helt med på, at laksefiskeri sagtens kan være meningen med livet," tilføjer han.

På det seneste har der været fokus på bæredygtigt laksefiskeri, godt hjulpet af The Year of the Salmon 2019, en organisation der hjælper med at beskytte laksenes vandløb i de nordatlantiske lande.

Gå aldrig ned på udstyret

Vi anbefaler, at du tager dit eget fiskegrej med. Der findes dog specialbutikker overalt i Norge. "Du har ikke nødvendigvis brug for vadeudstyr. Faktisk bør du slet ikke vade, for det forstyrrer fiskene," siger Jostein fra Opstrms. Vær altid opmærksom på din egen sikkerhed, når du er i nærheden af vandet.

Ansvarlige fiskere

"Som lystfisker er du protektor for vildlaksen. Laksefiskeri er reguleret ved lov og overvåges af myndighederne. Fiskeri efter laks er bæredygtigt, og det er ikke fiskeri i elvene, der truer vildlaksens eksistens," siger Torfinn og tilføjer: "Lakselus, bortslupne tamlaks og menneskeskabte forhindringer såsom regulerede vandløb har medført færre laks i de norske elve end i de gode, gamle dage."

"Når man snakker om laks i Norge, tænker man ofte på de ikoniske lakseelve," siger Jostein. "Men laks svømmer også ofte op i andre elve, selv inde i byerne. Det viser, hvor hårdføre laksene er, og det er en påmindelse om, hvordan det var, da vildlaksene var i overtal."

Laksetoget i Namdalen

Velkommen til Namsen Salmon & Train Experience! Et hotel, der består af fire togvogne på en 180 meter lang bro over Namsen - en af Norges bedste lakselve.

Planlæg fisketuren

Mere om fiskeri i Norge

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider