Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatning

  Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

  Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

  Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

  Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

  Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

  Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

 • Rejs hertil og rundt

  Vy - det skal være let at rejse grønt

  SJ NORD - eventyret starter i toget

  Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

  NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

  Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

  AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

  Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

  Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

  Cabin Campers - din hytte på fire hjul

 • Ture og rundture

  Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

  Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge

  Authentic Scandinavia - rejs som de lokale

  Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne

  Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

  Booknordics.com hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge

  Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

  Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

  Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

  50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

  Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

  Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

  Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

 • Alpine fjeldresorter

  Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

  Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab

 • Offers

Search
or search all of Norway
A man fishing for wild salmon in the Nærøydalselva in Fjord Norway
A man fishing for wild salmon in the Nærøydalselva in Fjord Norway
Fishing for wild salmon in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen
Fishing for wild salmon in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen
Norge er vildlaksens kongerige

Laksefiskeri i Norge

Drømmer du om at fiske i nogle af verdens bedste og mest ikoniske lakseelve? Så er det af sted til Norge, vildlaksens kongerige, hvor laksefiskeri stadig er lige så sjovt som i gamle dage.

Pludselig bider den.

"Du er online, midt i naturen, og det er nu eller aldrig," siger Torfinn Evensen, chef for Norske Lakseelver, en landsdækkende forening, der repræsenterer rettighedshavere og ejere af over 100 lakseførende vandløb.

Du har måske set laksene springe i nærheden. Men det gælder om at være tålmodig, hvis du vil hive den i land. Man kan aldrig vide med laks. De kan lynhurtigt være væk igen. Du må være rolig og ikke prøve for hårdt, ellers bider den måske ikke. Det er laksen, der er boss. "Når du har hevet en laks i land, har din puls sikkert også sat ny rekord," siger Torfinn.

Ingen GPS kan trumfe laksens indbyggede evne til at returnere til den elv, den blev født i. Efter op til tre år i havet vender den tilbage til sin fødeelv. "Det er helt magisk," siger han.

A person standing in Nærøydalselva river in Fjord Norway holding a large salmon
Salmon fishing in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen

Det er dog ikke alle laks, der lykkes med at svømme 'hjem'. "De, der kommer tilbage, har ernæret sig af småfisk ude i de store verdenshave, og har imod alle odds overlevet blandt hajer, hvaler, tun og sværdfisk. Det er svært ikke at blive lidt imponeret, når man selv holder en vildlaks i hænderne. Det er noget af en rejse," siger Jostein Henriksen fra fiskemagasinet Opstrms.

Laksefiskeri på norsk

Jostein understreger, at laksefiskeri i Norge har været i verdensklasse siden de engelske fiskere opdagede de norske lakseelve for omkring 200 år siden. "Her er nogle af verdens bedste og mest legendariske lakseelve, og du kan stadig fiske efter laks i vildmarken."

Torfinn mener, at Norge adskiller sig fra andre lakselande på to punkter - dels er det et sikkert land at færdes i, dels er elvene let tilgængelige. Det er let at komme frem til fiskepladserne med bus eller tog. "De fleste steder har også en lufthavn i nærheden, fordi landskabet som regel er fladt," siger han.

"Hvis du lejer en elbil kan din fiskelykke snart være gjort i flere forskellige lakseelve," siger Torfinn. Elvene løber ofte så tæt på hinanden, at man ikke behøver at lade sin bil mellem turene. Flyver du til Sola Lufthavn i Stavanger, er du hurtigt tæt på en række lakseelve, og det samme gælder for Værnes Lufthavn i Trøndelag.

Vildlaksen i tal

Hver sommer prøver over 100.000 lystfiskere lykken i de 450 norske elve.

Det største område i Norge med vildlaks er Tanaelven i Finnmark og dens mange bifloder, en omkring 1.100 kilometer lang strækning. Den korteste elv med laks i Norge er Akerselven, der løber gennem Oslo. Her er der vildlaks i de nederste 2,3 kilometer.

Vildlaksens CV

Efter den seneste istid var laksen en af mange arter, der havde indflydelse på, hvor mennesket bosatte sig - ved flodmundingerne var der masser af fisk. Både helleristninger, den nordiske mytologi og de samiske sagaer fortæller om laks.

I Kong Magnus Lagabøtes lovbog fra det 13. århundrede blev det slået fast, at 'laksen skal kunne rejse uhindret op gennem de dybeste dele af elven'. Laksefiskeri var en naturlig del af husholdningen indtil midten af 1800-tallet.

'Ingen laks om søndagen', stod der i jordbrugernes arbejdskontrakter i Lærdal i Fjord Norge, på grund af en overflod af laks i elvene.

Den engelske overklasse introducerede laksefiskeri i de norske elve omkring år 1820, og mange af de fornemme træhoteller i det vestlige Norge blev opført som følge heraf.

Vildlaksens år

Det internationale år for vildlaks 2019 er en organisation med fokus på bevarelse af vildlaksen i nordatlanten og tilstødende lande. Arbejdet fortsætter indtil 2022.

Salmon fishing in Nærøydalselva.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen
A fisherman fishing for salmon in the Stjørdalselva river in Trøndelag, Norway
Salmon fishing in Stjørdalselva in Trøndelag.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen

Bliv fanget af vildmarken

De lange, lyse sommernætter gør det muligt at fiske til langt ud på natten eller meget tidligt om morgenen. På disse tidspunkter er dyrelivet noget anderledes end i løbet af dagen. "Dyr af alle slags kommer helt roligt ned til vandet for at drikke, mens vi sidder musestille og kigger," siger Torfinn.

"I Norge findes også det vandløb, hvor laksen klatrer mest over havets overflade," fortæller Jostein fra Opstrms, der er i gang med at skrive en bog om vildlaksen. "I Driva-elven migrerer laksen op i 600 meters højde, gennem vanvittige strømme og smalle raviner, næsten helt op til Dovrefjell. Selve tanken om, at fiskene klatrer helt op på fjeldet, er fascinerende."

Før du træder ud i elven skal du købe en fiskelicens og betale et fiskegebyr. Fiskeafgiften er obligatorisk for alle over 18 år, der fisker efter laks, havørred eller fjeldørred. Læs mere på Norske Lakseelvers hjemmeside. Du kan erhverve din fiskelicens på din smartphone, eller ved hjælp af ovennævnte hjemmesider. Priserne varierer fra sted til sted, og de mest populære lakseelve er som regel dyrere end de andre. Du kan spare lidt ved at vælge en af de mindre kendte elve, hvor fangsten kan være lige så god.

A person holding a salmon underwater in the Bolstadelva river in Voss, Fjord Norway
Salmon fishing in Bolstadelva in Voss.
Photo: Hans Kristian Krogh Hanssen

Perfekt timing

Ved sæsonåbningen i juni er pladserne som regel fyldt med forventningsfulde lystfiskere, der har ventet tålmodigt hele vinteren, særligt i Trøndelag og længere sydpå." I Nord-Norge starter sæsonen et par uger senere," siger Torfinn. I juli og august har de fleste laks bevæget sig langt ind i elvene og spredt sig godt. Laks, der har opholdt sig i elven længe, er ikke så tilbøjelige til at bide.

Prøv fiskelykken

"Man skal prøve at tænke som en laks," siger Torfinn. "Hvor i elven ville jeg være, hvis jeg var en laks? "Et bassin under et lille vandfald eller større sten anses ofte som de bedste steder at fange laks, der søger hvile og læ. Lokale lystfiskere kan som regel fortælle dig, hvor laksene plejer at søge hen, og hvor dine chancer for at fange dem er størst.

"Norske laksefiskere er gæstfri, og vi er stolte over, at udenlandske fiskere vælger at holde deres ferie her," siger Torfinn. Det er let at spørge de lokale om råd og vejledning. "Her i Norge er vi glade for at fiske, og vi har mere end rigeligt med plads til alle, der deler denne passion," lover han.

En anden fordel ved laksefiskeri i Norge er, at du møder ligesindede mennesker. "I andre lande står du måske lidt alene med interessen, men her i landet er vi helt med på, at laksefiskeri sagtens kan være meningen med livet," tilføjer han.

En familie på tre fisker ved Blefjell i det østlige Norge
Ferskvandsfiskeri i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

På det seneste har der været fokus på bæredygtigt laksefiskeri, godt hjulpet af The Year of the Salmon 2019, en organisation der hjælper med at beskytte laksenes vandløb i de nordatlantiske lande.

Gå aldrig ned på udstyret

Vi anbefaler, at du tager dit eget fiskegrej med. Der findes dog specialbutikker overalt i Norge. "Du har ikke nødvendigvis brug for vadeudstyr. Faktisk bør du slet ikke vade, for det forstyrrer fiskene," siger Jostein fra Opstrms. Vær altid opmærksom på din egen sikkerhed, når du er i nærheden af vandet.

Ansvarlige fiskere

"Som lystfisker er du protektor for vildlaksen. Laksefiskeri er reguleret ved lov og overvåges af myndighederne. Fiskeri efter laks er bæredygtigt, og det er ikke fiskeri i elvene, der truer vildlaksens eksistens," siger Torfinn og tilføjer: "Lakselus, bortslupne tamlaks og menneskeskabte forhindringer såsom regulerede vandløb har medført færre laks i de norske elve end i de gode, gamle dage."

"Når man snakker om laks i Norge, tænker man ofte på de ikoniske lakseelve," siger Jostein. "Men laks svømmer også ofte op i andre elve, selv inde i byerne. Det viser, hvor hårdføre laksene er, og det er en påmindelse om, hvordan det var, da vildlaksene var i overtal."

0:00
Related

  Share

  Embed

  Laksetoget i Namdalen

  Velkommen til Namsen Salmon & Train Experience! Et hotel, der består af fire togvogne på en 180 meter lang bro over Namsen - en af Norges bedste lakselve.

  Vildlaksen i tal

  Hver sommer prøver over 100.000 lystfiskere lykken i de 450 norske elve.

  Det største område i Norge med vildlaks er Tanaelven i Finnmark og dens mange bifloder, en omkring 1.100 kilometer lang strækning. Den korteste elv med laks i Norge er Akerselven, der løber gennem Oslo. Her er der vildlaks i de nederste 2,3 kilometer.

  Vildlaksens CV

  Efter den seneste istid var laksen en af mange arter, der havde indflydelse på, hvor mennesket bosatte sig - ved flodmundingerne var der masser af fisk. Både helleristninger, den nordiske mytologi og de samiske sagaer fortæller om laks.

  I Kong Magnus Lagabøtes lovbog fra det 13. århundrede blev det slået fast, at 'laksen skal kunne rejse uhindret op gennem de dybeste dele af elven'. Laksefiskeri var en naturlig del af husholdningen indtil midten af 1800-tallet.

  'Ingen laks om søndagen', stod der i jordbrugernes arbejdskontrakter i Lærdal i Fjord Norge, på grund af en overflod af laks i elvene.

  Den engelske overklasse introducerede laksefiskeri i de norske elve omkring år 1820, og mange af de fornemme træhoteller i det vestlige Norge blev opført som følge heraf.

  Vildlaksens år

  Det internationale år for vildlaks 2019 er en organisation med fokus på bevarelse af vildlaksen i nordatlanten og tilstødende lande. Arbejdet fortsætter indtil 2022.

  Regler for laksefiskeri

  Fiskere skal altid overholde de lokale regler, der kan variere fra sted til sted. Vær opmærksom på, at der er strenge regler vedrørende desinficering af alt fiskeudstyr (stang, vaders, grej, kroge og andet udstyr) før fiskeri, også hvis du skifter fra én elv til en anden. Der findes desinficeringsstationer med nærmere vejledning ved elvene. Alle regler og reguleringer kontrolleres regelmæssigt på stedet. Læs mere på Mattilsynet.no.

  Sådan får du en tryg lakseferie ved elven

  Laksefiskeri foregår i eller ved løbende vand, og det er vigtigt at du følger retningslinjerne for sikkerhed ved og i elven:

  Undgå at vade, hvis du ikke absolut skal.

  Før du vader skal du undersøge hvor dybt vandet er, og om du er i stand til at komme tilbage til land.

  Undgå at vade hvor du ikke er i fuld kontrol, for eksempel på dybe steder.

  Brug vadestav, hvis strømmen er stærk. Det er essentielt sikkerhedsudstyr for lystfiskere.

  Undersøg hvilke dele af elven kan være farlige, før du tager af sted.

  Brug altid redningsvest når du fisker fra båd eller vader.

  Undersøg hvor mange der lovligt må være i båden, før du tager af sted.

  Vær altid ekstra forsigtig ved vandfald og partier med stærke strømme.

  Sådan opfører du dig miljørigtigt på fisketuren

  Tag ekstra god vare på lakseelven og naturen.

  Følg myndighedernes regler. De er lavet for at sikre laksebestanden.

  Lad være med at sprede Gyro-parasitten eller andre fiskesygdomme. Gør fiskegrejet rent, hvis du flytter fra den ene elv til den anden.

  Følg de uskrevne regler ved elven. Snak med de lokale om, hvad der gælder i det valgte område.

  Vis hensyn til andre lystfiskere og friluftsmennesker.

  Tag dit affald med tilbage.

  Kast ikke den brugte fiskesnøre i naturen eller i bålet.

  Tænd kun et bål på tilladte steder.

  Efterlad fiskepladsen i samme stand, som du ønsker at finde den.

  Følg områdets campingregler, hvis du slår telt op.

  Ferskvandsfiskeri

  Der er 44 forskellige arter af ferskvandsfisk i Norge, med ørred, aborre og torsk som de meste almindelige.

  Husk at købe fiskekort eller at indhente gyldig fisketilladelse. Med undtagelse af fiskeri efter laks og havørred kan alle under 16 år fiske gratis i ferskvand. Fiskekort finder du på inatur.no.

  For at få bid må du være på det rette sted på det rette tidspunkt, med den rette madding. Ørrederne bider dog på næsten hvad som helst.

  Den mest almindelig madding i Norge er regnorm. Du kan købe dem i sportsbutikker eller grave dem op selv. Brug ikke de største orm. Det er ofte bedre med to små end én stor.

  Det er ikke tilladt at fiske med levende fisk som madding i Norge. Pas på at du ikke spreder fisk og fiskesygdomme mellem de forskellige søer og vandløb. Gør altid dit udstyr rent, før du tager videre til næste sø eller elv.

  Kilder: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet og Store norske leksikon.

  Planlæg fisketuren

  Mere om fiskeri i Norge

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

  Bliv inspireret

  Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen