Skip to main content

Fjord- og dybhavsfiskeri

Den norske kystlinje er længere end ækvator, og havet vrimler med rekordstore torsk, laks og helleflynder - du er næsten garanteret en kæmpe fangst i Norge.

Det siges, at nordmændene har saltvand i blodet. Og det er da også rigtigt, at fiskeri altid har spillet en stor rolle i Norge. Langs hele kystlinjen, fra Lindesnes i syd forbi fjordene mod vest og hele den lange vej op til Kirkenes i Nord-Norge, ligger små fiskerlejer, hvor fiskeriet er selve livsgrundlaget. Læg din fiskeferie forbi en af disse kystbyer og overnat i en rorbu (en traditionel fiskerhytte) - så er du sikret en ægte norsk oplevelse.

Fang fisk hele året rundt

I modsætning til hvad de fleste tror, så kan man faktisk fiske på det åbne hav hele året rundt. Sommeren er på grund af de lange dage og det gode vejr den mest populære årstid. Mange tager nord for polarcirklen for at få oplevelser under sommerens midnatssol.

Men fiskeri om vinteren, foråret og efteråret betyder mere plads at boltre sig på samt lavere priser på overnatningsstederne. Havet kan dog være lidt mere udfordrende på disse årstider, så tag af sted sammen med en guide.

Vintermånederne byder på en anden slags fiskeri. Det er koldt og mørkt, men nordlyset kompenserer for det barskere klima. Og så er der ikke mindst suveræne betingelser for torskefiskeri. Mellem januar og marts migrerer tusindvis af skrei (torsk) til de nord-norske farvande for at gyde - dette er måske din bedste chance for at få en rekordfangst på krogen.

Bemærk, at det ikke er tilladt at fiske efter torsk i Oslofjorden (gælder hele året). Torskefiskeri er heller ikke tilladt mellem den 1. januar og den 30. april i 14 definerede områder hvor torsken gyder mellem Lindesnes og den svenske grænse mod øst. Hertil kommer, at nogle arter i norske vande er truede og derfor skal sættes tilbage efter fangst.

Verdensmesterskabet i torskefiskeri, der finder sted ud for Lofoten hvert år i marts, tiltrækker både erhvervsfiskere og lystfiskere, der sammen skaber en glad stemning.

Fiskelejre

Der er fiskecamps over hele landet, hvor du kan finde alt til din fiskeferie, herunder fiskerbåde, fiskegrej, fileteringsplads, beklædning med mere. Hvis du er født efter 1980 og ønsker at leje en motorbåd, der er mere end 8 meter lang og med en motor på over 25 hk, skal du være i besiddelse af et sejlerbevis.

Hvis du ikke har sådan et, kan du deltage på en arrangeret dagstur om bord en fiskerkutter. Det er både sikkert og komfortabelt, og de lokale fiskeguider kender naturligvis de bedste fiskepladser!

Dit livs fangst

Torsk er en af de mest almindelige fiskearter i Norge, men der er mange andre arter at fiske efter. Kast snøren efter havørred, helleflynder, laks, kuller, rødspætte, makrel, havtaske, lange, brosme... Listen er lang!

Hvis du er på udkig efter en stor fangst, så er Nord-Norge stedet for dig! Her er der mange steder, der har specialiseret sig i helleflynder, særligt i Finnmark. At fange helleflynder er ikke altid lige let, men der er næsten garanti for at fange andre slags fisk. Du kan også tage på kongekrabbesafari heroppe mod nord.

Vidste du, at sex kan være med til at øge dine chancer for en stor fangst? Ifølge de lokale fiskere i Nord-Norge hjælper haill dig med at fange både flere og større fisk.

Den norske kystlinje

Norge har en meget lang kystlinje, hvor et stort antal forskellige arter lever og trives. Den varme Golfstrøm bidrager til et næringsrigt hav med en stor mængde plankton, der tiltrækker millioner af fisk af forskellige størrelse. Mange fiskearter oplever faktisk vækst i antallet af fisk, ikke mindst på grund af de mange strengt håndhævede fiskerestriktioner.

Der er stor fokus på miljø og forurening nu om dage, men i Norge er farvandene rene.

Stå tidligt op

Du må være tidligt på færde, hvis du vil fange din drømmefisk. De mange overnatningsmuligheder langs den norske kyst inkluderer hoteller, campingpladser og rorbuer (traditionelle fiskerhytter).

Se nogle af mulighederne herunder.

Flere fisketilbud i Norge

Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider