Skip to main content

Fiskevær

Norges unikke fiskerlejer

På de mest utrolige steder…

…beskyttet af fjord og fjeld…

…ligger en lang række hyggelige, maleriske fiskerlejer.

Mange af dem er i dag forvandlet til herlige feriesteder, hvor du kan nyde førsteklasses fisk og skaldyr lige fra havet…

…og sætte tempoet ned, måske i en lejet rorbu (traditionel fiskerhytte)?

Måske dukker nordlyset op om vinteren, mens midnatssolen sørger for lange, lyse sommernætter.

I umiddelbar nærhed af de norske fiskevær er der som regel meget at foretage sig.

Ro i kajak mellem småøer og skær…

…tag på vandretur op på fjeldet, eller gå en tur langs kysten.

Find ud af, hvilket norsk fiskevær du helst vil besøge!

Livet ved havet

Nordmændene har lange og stolte traditioner med at leve af og ved havet. Sæsonfiskeriet efter skrei (atlantiske torsk) er en væsentlig årsag til, at folk har kunnet overleve så langt mod nord. Tørfisk var Norges vigtigste eksportvare i hundredvis af år, og du kan fortsat nyde ’duften af penge’, som de siger i de nordlige dele af landet, fra tørrestativerne i de små og store fiskerlejer, der stadig er beboede.

Øget handel med resten af Europa medførte, at handelsbyer og fiskerlejer langs den lange norske kyst voksede. Sådanne byer og samfund findes over alt i de vestlige og nordlige dele af Norge.

Læs mere om fisken der byggede Norge.

Havet var hovedvejen

I gamle dage var der ofte ikke andre veje end havet. Derfor ligger mange af de mest kendte fiskevær på helt unikke og maleriske steder, tæt på fiskepladserne. I dag kan det tage noget tid at komme frem til disse fiskerlejer med bil, men der er naturligvis stadig let adgang til havet.

En god beliggenhed var særligt vigtig dengang fiskerne var nødt til at ro i små træbåde ud til fiskepladserne, før større både og fiskekuttere blev udbredt og muliggjorde fiskeri endnu længere ude på havet.

I højsæsonen for skrei kunne det lille fiskerleje Henningsvær på Lofoten let se sådan ud:

Husene ved havet

De små fiskevær gav husly til både lokalbefolkningen og sæsonfiskere, der kom til fra hele landet. Der findes også væreierboliger, hvor væreieren (altså den person, der ejede fiskerlejet) boede og styrede stort set alt i fiskeværet - fra butikker og logi til fiskepladser og havnefaciliteter, ofte også kirken. Væreierens magt ophørte gradvist, men mange forblev fremtrædende helt frem til 1970’erne.

Deres huse var ofte malet hvide, hvilket var den dyreste farve. De andre huse og bygninger var gule eller røde, fordi disse farver var meget billigere. Det er fortsat disse farver, der er mest udbredt i fiskeværene.

Renoverede fiskerhytter (rorbuer) er en populær overnatningsmulighed nu om dage.

De moderne fiskerlejer

Fiskeri er stadig vigtig i mange fiskevær, men i dag har mange af de traditionelle fiskerlejer fået nyt liv takket være turisme og kreative mennesker, der er flyttet ind for at åbne gallerier, håndværksbutikker, spisesteder og overnatningssteder.

Fra Sørlandet, videre op langs kysten i Fjord Norge og hele vejen op til Kirkenes i det nordlige Norge kan du finde charmerende og autentiske fiskerlejer, der er et besøg værd. Nogle indbyder til afslapning og stilhed, mens andre er perfekte baser til aktiviteter i naturen. Mange arrangerer forskellige festivaler, fra poesi og jazz til rockmusik.

Fælles for dem alle er en spektakulær beliggenhed ved havet, tæt på fiskepladserne og naturhavne. Det er let at mætte maven langs den norske kyst, hvor friskfangede fisk og skaldyr er blandt de vigtigste ingredienser.

Måske vil du fange fisken selv? Der findes et sexy (!) lille trick for at forbedre dine chancer!

Nord-Norge

De fleste af Norges mest kendte fiskerlejer ligger i Nord-Norge. De er som taget ud af et postkort, hvor de med deres røde bådhuse og karakteristiske rorbuer for foden af sneklædte fjelde er levende beviser på Nord-Norges historie når det kommer til skreifiskeri.

Prøv traditionel fiskesuppe, kongekrabbe eller bacalao samt skrei tilberedt på mange forskellige måder. Og naturligvis bør du ikke gå glip af smagen af tørfisk! Lammekød herfra er også særligt godt.

Her er nogle af de mest populære fiskevær:

Lofoten

På Lofoten ligger fiskeværene som perler på en snor. Henningsvær er formentlig det mest kendte, med hippe caféer, restauranter, små specialbutikker og kunstgallerier i verdensklasse, herunder kunsthallen Kaviar Factory. Du kan også dyrke yoga, gå i sauna tage på festival på Trevarefabrikken eller tilmelde dig et klatrekursus hos Klatrekaféen. Der er nok at tage sig til i den betagende natur.

Kabelvåg, Ballstad og Stamsund er også flotte steder at besøge for vandring, fiskeri og kajak. Længere ude ligger Nusfjord, der er som et levende fiskeværmuseum, og de små fiskerlejer Reine, Sørvågen og Å. I både Kabelvåg og Å ligger der nogle interessante museer, der fortæller fiskeværenes historie.

Det anbefales også at tage en bådtur (gratis hvis du ikke tager bilen med om bord) til fiskeværene på de små øer Skrova, Røst og Værøy, der alle har en blomstrende fiskeindustri.

Vesterålen

På denne øgruppe ligger et af de mest unikke fiskevær i Nord-Norge, nemlig Nyksund. Fra at være et af de vigtigste fiskerlejer i starten af 1900-tallet blev Nyksund en spøgelsesby efter Anden Verdenskrig. Men en flok idérige tyskere har fået liv i lejet igen, og i dag bor der omkring 30 indbyggere i det lille og særegne kystsamfund, der byder på gode restauranter, kunstgallerier og overnatningssteder samt musikstudie. Her er en kreativ atmosfære, og det er et populært sted for digitale nomader, der tager arbejdet med på ferien.

Et andet lille fiskerleje på Vesterålen er Stø, hvor du kan komme med på hvalsafari. Du kan også tage på hvalsafari ud for Andenes, en lidt større by, hvor der endda er et rumfartcenter. Skipnes og Tinden er andre perler der er et sommerbesøg værd, mens Myre er en mere moderne fiskerihavn.

Resten af Nord-Norge

En kort køretur fra Bodø ligger det gamle og historiske handelssted Kjerringøy, med en fin sandstrand, museum og små gallerier.  

Hvis du tager hurtigbåden mellem Bodø og Sandnessjøen længere mod syd langs Helgelandskysten kan du besøge flere små fiskevær, herunder Fleinvær, Støtt, Vega, Lovund, Myken og Træna.

Læs mere i denne artikel:

På Senja kan du slå vejen forbi Husøy, et aktivt lokalsamfund på en ganske lille ø omgivet af dramatiske fjelde. Der er også en række andre fiskevær på Senja, for eksempel Mefjordvær og Hamn.

Uden for Tromsø må du ikke gå glip af Sommarøy, hvis sildeeksport er kæmpestor. Havnnes Handelssted er Norges nordligste handelssted der stadig er i drift, beliggende på øen Uløya ved Lyngenfjorden.

For at opleve fiskerlandsbyer på afsidesliggende steder i Troms og Finnmark kan du tage med Hurtigruten, der blandt andet anløber Havøysund, Kjøllefjord, Berlevåg og Honningsvåg.

Skarsvåg i Finnmark er verdens nordligste fiskerleje. Udforsk det bare landskab på snescooter, fang gigantiske kongekrabber fra en RIB-båd, eller tag turen ud til Nordkap og Knivskjellodden, det nordligste punkt i Europa.

Trøndelag

Der ligger også en perlerække af fiskevær langs kysten i Trøndelag, herunder Sør-Gjæslingan, der engang var den største af slagsen syd for Lofoten. Du kan tage hurtigbåden om sommeren og overnatte. Du kan også bo i en rorbu i lille Titran på øen Frøya og tage den lokale båd over til Mausundvær og overnatte i Mausund, et af de største nuværende fiskersamfund i det midterste Norge.

Nordvestlandet og Fjord Norge

Hvis du er på vestkysten i Norge kan du se frem til lokale specialiteter som klipfisk og bacalao. Disse retter har naturligvis stor tilknytning til kystsamfundene, og specielt Møre-regionen i Nordvest oplevede et stort boom på grund af klipfisk i sin tid.

På vejen ud til den lille fiskerby Veiholmen føles det som om, at du kører lige ud i Atlanterhavet. Veiholmen er smuk uanset om det er en solskinsdag eller stormvejr. Kig op - måske får du øje på en havørn.

Du kan komme hertil med båd fra Trondheim og Kristiansund:

I havgabet yderst på Romsdalskysten finder du Norges sydligste levende fiskevær, Ona. På den lille ø ligger en café, pottemager og håndværksbutikker, gode fiskepladser og en hvid sandstrand. Den mest kendte attraktion er Ona Fyr fra 1867.

To andre fiskerlejer i nærheden er også populære om sommeren. Besøg Bud tæt på Molde og øen Grip, en kort bådtur fra Kristiansund.

Kystlandsbyerne på Sørlandet

Længere mod syd summer det af charme og liv helt fra Bergen til Lindesnes og videre om mod Oslo.

Her byder kystbyerne på en anden slags charme, takket være det varmere klima, den flotte skærgård og de mange hvide træhuse langs de smalle gader. Spis rejer på kajen i sommersolen, og prøv friskgrillet makrel. Lækkert!

Læs mere i disse artikler:

Besøg et fiskerleje

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider