There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – en anderledes hotelkæde
Scandic Hotels – i alle større byer fra nord til syd
Thon Hotels – fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels – book dit hotel i Norge
Classic Norway Hotels – fra karakteristiske hoteller til autentiske rorbuer
Citybox – moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter – din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking – bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Campanyon - Opdag enestående ophold i naturen
Brim Explorer – Stille fjordture med elektrisk katamaran
Stromma – sightseeing med bus og båd i norske byer
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten – 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours – Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia – rejs som de lokale
Up Norway – skræddersyede rejser fra eksperterne
Discover Norway – færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norrøna Hvitserk – ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Fjord Travel – bæredygtige flerdagesture
Go Fjords – ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North – uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Norwegian Holidays – pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
My Nordic Travel – lav din egen rejseplan
Skiferie i Rauland – løb på ski i smuk fjeldnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
På de mest utrolige steder…
…beskyttet af fjord og fjeld…
…ligger en lang række hyggelige, maleriske fiskerlejer.
Mange af dem er i dag forvandlet til herlige feriesteder, hvor du kan nyde førsteklasses fisk og skaldyr lige fra havet…
…og sætte tempoet ned, måske i en lejet rorbu (traditionel fiskerhytte)?
Måske dukker nordlyset op om vinteren, mens midnatssolen sørger for lange, lyse sommernætter.
I umiddelbar nærhed af de norske fiskevær er der som regel meget at foretage sig.
Ro i kajak mellem småøer og skær…
…tag på vandretur op på fjeldet, eller gå en tur langs kysten.
Find ud af, hvilket norsk fiskevær du helst vil besøge!
Nordmændene har lange og stolte traditioner med at leve af og ved havet. Sæsonfiskeriet efter skrei (atlantiske torsk) er en væsentlig årsag til, at folk har kunnet overleve så langt mod nord. Tørfisk var Norges vigtigste eksportvare i hundredvis af år, og du kan fortsat nyde ’duften af penge’, som de siger i de nordlige dele af landet, fra tørrestativerne i de små og store fiskerlejer, der stadig er beboede.
Øget handel med resten af Europa medførte, at handelsbyer og fiskerlejer langs den lange norske kyst voksede. Sådanne byer og samfund findes over alt i de vestlige og nordlige dele af Norge.
Læs mere om fisken der byggede Norge.
I gamle dage var der ofte ikke andre veje end havet. Derfor ligger mange af de mest kendte fiskevær på helt unikke og maleriske steder, tæt på fiskepladserne. I dag kan det tage noget tid at komme frem til disse fiskerlejer med bil, men der er naturligvis stadig let adgang til havet.
En god beliggenhed var særligt vigtig dengang fiskerne var nødt til at ro i små træbåde ud til fiskepladserne, før større både og fiskekuttere blev udbredt og muliggjorde fiskeri endnu længere ude på havet.
I højsæsonen for skrei kunne det lille fiskerleje Henningsvær på Lofoten let se sådan ud:
De små fiskevær gav husly til både lokalbefolkningen og sæsonfiskere, der kom til fra hele landet. Der findes også væreierboliger, hvor væreieren (altså den person, der ejede fiskerlejet) boede og styrede stort set alt i fiskeværet - fra butikker og logi til fiskepladser og havnefaciliteter, ofte også kirken. Væreierens magt ophørte gradvist, men mange forblev fremtrædende helt frem til 1970’erne.
Deres huse var ofte malet hvide, hvilket var den dyreste farve. De andre huse og bygninger var gule eller røde, fordi disse farver var meget billigere. Det er fortsat disse farver, der er mest udbredt i fiskeværene.
Renoverede fiskerhytter (rorbuer) er en populær overnatningsmulighed nu om dage.
Fiskeri er stadig vigtig i mange fiskevær, men i dag har mange af de traditionelle fiskerlejer fået nyt liv takket være turisme og kreative mennesker, der er flyttet ind for at åbne gallerier, håndværksbutikker, spisesteder og overnatningssteder.
Fra Sørlandet, videre op langs kysten i Fjord Norge og hele vejen op til Kirkenes i det nordlige Norge kan du finde charmerende og autentiske fiskerlejer, der er et besøg værd. Nogle indbyder til afslapning og stilhed, mens andre er perfekte baser til aktiviteter i naturen. Mange arrangerer forskellige festivaler, fra poesi og jazz til rockmusik.
Fælles for dem alle er en spektakulær beliggenhed ved havet, tæt på fiskepladserne og naturhavne. Det er let at mætte maven langs den norske kyst, hvor friskfangede fisk og skaldyr er blandt de vigtigste ingredienser.
Måske vil du fange fisken selv? Der findes et sexy (!) lille trick for at forbedre dine chancer!
De fleste af Norges mest kendte fiskerlejer ligger i Nord-Norge. De er som taget ud af et postkort, hvor de med deres røde bådhuse og karakteristiske rorbuer for foden af sneklædte fjelde er levende beviser på Nord-Norges historie når det kommer til skreifiskeri.
Prøv traditionel fiskesuppe, kongekrabbe eller bacalao samt skrei tilberedt på mange forskellige måder. Og naturligvis bør du ikke gå glip af smagen af tørfisk! Lammekød herfra er også særligt godt.
Her er nogle af de mest populære fiskevær:
På Lofoten ligger fiskeværene som perler på en snor. Henningsvær er formentlig det mest kendte, med hippe caféer, restauranter, små specialbutikker og kunstgallerier i verdensklasse, herunder kunsthallen Kaviar Factory. Du kan også dyrke yoga, gå i sauna tage på festival på Trevarefabrikken eller tilmelde dig et klatrekursus hos Klatrekaféen. Der er nok at tage sig til i den betagende natur.
Kabelvåg, Ballstad og Stamsund er også flotte steder at besøge for vandring, fiskeri og kajak. Længere ude ligger Nusfjord, der er som et levende fiskeværmuseum, og de små fiskerlejer Reine, Sørvågen og Å. I både Kabelvåg og Å ligger der nogle interessante museer, der fortæller fiskeværenes historie.
Det anbefales også at tage en bådtur (gratis hvis du ikke tager bilen med om bord) til fiskeværene på de små øer Skrova, Røst og Værøy, der alle har en blomstrende fiskeindustri.
På denne øgruppe ligger et af de mest unikke fiskevær i Nord-Norge, nemlig Nyksund. Fra at være et af de vigtigste fiskerlejer i starten af 1900-tallet blev Nyksund en spøgelsesby efter Anden Verdenskrig. Men en flok idérige tyskere har fået liv i lejet igen, og i dag bor der omkring 30 indbyggere i det lille og særegne kystsamfund, der byder på gode restauranter, kunstgallerier og overnatningssteder samt musikstudie. Her er en kreativ atmosfære, og det er et populært sted for digitale nomader, der tager arbejdet med på ferien.
Et andet lille fiskerleje på Vesterålen er Stø, hvor du kan komme med på hvalsafari. Du kan også tage på hvalsafari ud for Andenes, en lidt større by, hvor der endda er et rumfartcenter. Skipnes og Tinden er andre perler der er et sommerbesøg værd, mens Myre er en mere moderne fiskerihavn.
En kort køretur fra Bodø ligger det gamle og historiske handelssted Kjerringøy, med en fin sandstrand, museum og små gallerier.
Hvis du tager hurtigbåden mellem Bodø og Sandnessjøen længere mod syd langs Helgelandskysten kan du besøge flere små fiskevær, herunder Fleinvær, Støtt, Vega, Lovund, Myken og Træna.
Læs mere i denne artikel:
På Senja kan du slå vejen forbi Husøy, et aktivt lokalsamfund på en ganske lille ø omgivet af dramatiske fjelde. Der er også en række andre fiskevær på Senja, for eksempel Mefjordvær og Hamn.
Uden for Tromsø må du ikke gå glip af Sommarøy, hvis sildeeksport er kæmpestor. Havnnes Handelssted er Norges nordligste handelssted der stadig er i drift, beliggende på øen Uløya ved Lyngenfjorden.
For at opleve fiskerlandsbyer på afsidesliggende steder i Troms og Finnmark kan du tage med Hurtigruten, der blandt andet anløber Havøysund, Kjøllefjord, Berlevåg og Honningsvåg.
Skarsvåg i Finnmark er verdens nordligste fiskerleje. Udforsk det bare landskab på snescooter, fang gigantiske kongekrabber fra en RIB-båd, eller tag turen ud til Nordkap og Knivskjellodden, det nordligste punkt i Europa.
Der ligger også en perlerække af fiskevær langs kysten i Trøndelag, herunder Sør-Gjæslingan, der engang var den største af slagsen syd for Lofoten. Du kan tage hurtigbåden om sommeren og overnatte. Du kan også bo i en rorbu i lille Titran på øen Frøya og tage den lokale båd over til Mausundvær og overnatte i Mausund, et af de største nuværende fiskersamfund i det midterste Norge.
Hvis du er på vestkysten i Norge kan du se frem til lokale specialiteter som klipfisk og bacalao. Disse retter har naturligvis stor tilknytning til kystsamfundene, og specielt Møre-regionen i Nordvest oplevede et stort boom på grund af klipfisk i sin tid.
På vejen ud til den lille fiskerby Veiholmen føles det som om, at du kører lige ud i Atlanterhavet. Veiholmen er smuk uanset om det er en solskinsdag eller stormvejr. Kig op - måske får du øje på en havørn.
Du kan komme hertil med båd fra Trondheim og Kristiansund:
I havgabet yderst på Romsdalskysten finder du Norges sydligste levende fiskevær, Ona. På den lille ø ligger en café, pottemager og håndværksbutikker, gode fiskepladser og en hvid sandstrand. Den mest kendte attraktion er Ona Fyr fra 1867.
To andre fiskerlejer i nærheden er også populære om sommeren. Besøg Bud tæt på Molde og øen Grip, en kort bådtur fra Kristiansund.
Længere mod syd summer det af charme og liv helt fra Bergen til Lindesnes og videre om mod Oslo.
Her byder kystbyerne på en anden slags charme, takket være det varmere klima, den flotte skærgård og de mange hvide træhuse langs de smalle gader. Spis rejer på kajen i sommersolen, og prøv friskgrillet makrel. Lækkert!
Læs mere i disse artikler:
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Tilbage til toppen