SMAGEN AV
NORSK LAKS
Du kender sikkert allerede smagen - salt og lækker.
Det er ikke overraskende, at laksen i løbet af få årtier er blevet en af de mest populære fisk i verden.
Der findes masser af måder at tilberede den. Bliv inspireret af ægte laksekendere, og se hvordan du kan imponere dine middagsgæster.
Sørg for at svinge ind forbi et af de norske besøgscentre for laks, for eksempel The Salmon Eye ved Hardangerfjorden.
Rå laks, røget laks, gravad laks, bagt laks eller grillet laks - kun fantasien sætter grænser for, hvordan den populære fisk kan tilberedes. Den norske laks er en af de mest alsidige fisk i verden.
Lær mere om laks på topmoderne besøgscentre, smag den på lækre fiskerestauranter, og få tips fra de bedste kokke om, hvordan du selv kan tilberede nogle dejlige lakseretter!
Laksen har svømmet i de norske vande i tusindvis af år og har dybe rødder i de norske madtraditioner. Den ’røde fisk’ var faktisk en fast bestanddel i vikingernes kost.
Nogle vil endda mene, at laksen var Norges første turistattraktion. Fra midten af 1800-tallet og fremefter rejste velhavende lystfiskere fra hele verden til Norge for at fiske efter laks. Disse aristokrater var kendt for deres ekstravagante livsstil og dyre smag, og deres besøg i Norge bidrog til udviklingen af landets spirende turistindustri. Dette er for eksempel også grunden til, at der er så mange smukke træhoteller og -hytter i Fjord Norge og andre steder i landet, hvor du fortsat kan tjekke ind den dag i dag og fiske eller bare slappe af i den vidunderlige natur.
I dag er Norge en af verdens førende eksportører af laks og helt i front når det gælder bæredygtig opdræt af laks. Der er strenge regler og retningslinjer for at sikre den højeste kvalitet og de mest miljøvenlige praksisser.
Fra traditionel til moderne
Som sagt har den lyserøde fisk været en naturlig del af det norske køkken i generationer. Hvis du ønsker at tilberede laks på den mest traditionelle norske måde, kan du koge den og servere den med kogte kartofler og agurkesalat.
De gamle konserveringsmetoder med rygning, saltning og fermentering er blevet opretholdt gennem årene, og er nu blandt de mest populære lakseretter. Laks er ofte at se på det norske morgenbord ved siden af røræg, og er tit på menuen til mærkedage og andre festlige arrangementer. Fermenteret laks, også kaldet rakfisk, er så populær en ret, at den har sin egen festival, Rakfiskfestivalen, der afholdes hver november i Valdres.
For en moderne twist kan du også bruge laks i sushi, poke bowls og taco, eller nyde den grillet, stegt, rullet eller i en wok, krydret med utallige smage fra alle verdenshjørner. Den store alsidighed, gode smag og høje næringsindhold er nogle af grundene til, at den norske laks er så populær i kølediske over hele verden.
Tilbered laks som en prof
Køkkenchefen på The Salmon i Oslo, Harry Kristoffer Hermosa, deler her sine bedste laksetips.
”En af de mest populære retter på vores restaurant er grillet laks. Vi marinerer laksen i en blanding af sukker og salt, i forholdet 50/50, en time før den lægges på grillen. Lige inden grilningen starter, skyller vi marinaden af og tørrer laksen med køkkenrulle. Der er ingen grund til at tilføje flere krydderier, for den smager perfekt,” siger han.
Se opskriften og lær hvordan du kan tilberede hans anden signaturret, laksetatar, i Den Norske Kogebog!
Laks i sushi - en norsk opfindelse
Bare rolig, nordmændene prøver ikke at tage æren for at have opfundet den over 500 år gamle sushi-tradition. Det er helt og holdent japanernes værk. Men vidste du, at laks som en del af sushi faktisk har norsk oprindelse?
Norsk laks blev først introduceret på det japanske marked i 1980’erne og 1990’erne. Siden er laks blevet en af de mest populære toppings i sushi, ifølge forskning fra Norges Sjømatråd.
Sushi er ikke det eneste, der smager lækkert sammen med rå laks.
Hvis du ikke har prøvet laksetatar, har du helt sikkert noget at se frem til!
Et andet godt tip er røget laks i tapas.
Prøv det au naturel med røræg, eller lav dine egne norske lakseruller (opskrift på norsk). Mmmh, så godt!
Du finder norsk laks i ethvert velassorteret supermarked, men du kan også købe laks hos fiskehandleren.
Spørg din lokale fiskehandler, om laksen er norsk - ellers kan han sikkert skaffe det.
”Mere end 70 procent af verden er dækket af vand, men kun cirka 2-4 procent af maden vi spiser kommer fra havet.”
Camilla Bredesen, Daglig leder, The Salmon
Laks til verden
Med en voksende befolkning har verden brug for flere alternative proteinkilder end før.
”Mere end 70 procent af verden er dækket af vand, men kun cirka 2-4 procent af maden vi spiser kommer fra havet. Vi må dyrke mere, og fisk er blandt de mest bærekraftige og næringsrige proteinkilder, vi kan spise. Fisk og skaldyr er Norges næst største eksportvare, men kundskaben om norsk akvakultur og havbrug er meget lille. Vi vil gerne øge denne kendskab, både blandt nordmænd og besøgende,” siger Camilla Bredesen.
Hun er daglig leder for The Salmon på Tjuvholmen i Oslo, et kundskabscenter (med gratis adgang) midt i hovedstaden, hvor de besøgende kan lære mere om norsk akvakultur og norsk lakseopdræt, samt nyde en smagsprøve på den fantastiske fisk i restauranten på stedet.
Laks i fremtiden
Et andet oplevelsescenter for fisk og skaldyr åbnede i 2022, med en vision om at oplyse om muligheder såvel som udfordringer i akvakulturindustrien. The Salmon Eye ligger på den smukke Hardangerfjord og er naturligvis formet som et lakseøje. Faktisk er det også en af verdens største flydende kunstinstallationer, som det er muligt at gå ind i.
Hertil kommer en række andre oplevelsescentre med fokus på akvakultur og innovation andre steder i landet.
Der findes også en række steder, hvor du kan lære mere om vildlaksen i Norge, for eksempel Nasjonalt Senter for Villaks i Kvåsfossen i Lyngdal, Sørlandet.
I 2023 udvidede The Salmon Eye med en unik restaurant, Iris, der byder på en eksklusiv Ekspeditionsmiddag. Gæsterne bliver transporteret til den flydende restaurant på en elektrisk båd, og får derefter serveret en 18-retters middag mens de nyder panoramaudsigten over fjorde, gletsjere og fjelde.
Det er den anden restaurant i Norge, som du kan besøge ude midt i vandet. Verdens største undervandsrestaurant, Under, der åbnede i Lindesnes i 2019, fik en Michelinstjerne efter bare ét år.
Norske specialiteter
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.