Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Senja Senja
Credits
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Sæt tænderne i havets smagfulde gaver

Millioner af mennesker over hele verden spiser fisk, som er fanget langs Norges kyster. Men intet slår smagen og konsistensen af en fisk, der netop er trukket op af det kolde og klare vand.

Forestil dig, hvad de første norske fiskeeksportører i det 12. århundrede ville sige, hvis de anede, hvor stor fiskeindustrien ville blive den dag i dag. Fortidens fiskere begyndte i det små ved at sælge lidt tørret torsk og sild til englænderne, og de havde ikke den fjerneste anelse om, at de lige havde taget hul på et forretningseventyr, som ville forandre hele landet.

I dag er Norge verdens næststørste fiskeeksportør, og dagligt indtages der på verdensbasis omkring 37 millioner måltider, der stammer fra havet omkring Norge. Så selv om du måske ikke har været i Norge endnu, har du sikkert allerede smagt norsk fisk.

Men de lækreste og friskeste norske fisk og skaldyr finder du på et norsk fiskemarked eller på en fiskerestaurant i en af kystbyerne. Eller endnu bedre –fang dit eget måltid. Skrei (arktisk torsk) er smagsmæssigt helt på toppen om vinteren, hvor mange turister tager nordpå for at opleve nordlyset.

Hvis du tager til Lofoten i marts, kan du opleve verdensmesterskabet i torskefiskeri. Navnet lyder formelt, men faktisk kan alle deltage.

Halvfems procent af alle nordmænd bor langs kysten, som faktisk er så lang, at den kan nå hele vejen rundt om Jorden og mere til, hvis man strakte den ud. Det klare og kolde vand får fisk og skaldyr til at vokse langsommere, og den kolde luft holder dem friske, efter de er fanget.

På de større fiskemarkeder kan du ud over forskellige slags fisk også købe blåmuslinger, kammuslinger, krebs og krabber. Oppe nordpå kan du sætte tænderne i de lokale specialiteter såsom kongekrabbe eller røget arktisk fjeldørred.

Fine fiskerestauranter


Skrei er vinterens kongespise

Skrei (arktisk torsk) er en særlig torskeart, som kun kan fiskes om vinteren i Norge. Den vandrer fra Barentshavet til sine gydepladser ud for Norges nordkyst.

Kun de allerbedste eksemplarer får lov at kalde sig skrei. De skal være fuldvoksne (omkring fem år) og fanget med line fra små fiskerbåde.

Skrei kan kun fanges mellem januar og april, hvor havet er voldsomt og vejret er frysende, så fangsten er forbundet med spænding både for fiskere og fiskeelskere. Kødet er kridhvidt, magert, flaget og mørt, og som alle norske torsk er skrei underlagt regler om bæredygtighed. De norske fiskerimyndigheder er meget optaget af at beskytte arten, og fangsten er derfor særlig strengt reguleret.


Forbered festen på et fiskemarked

Desværre er der ikke en overflod af gode fiskeforretninger i Norge. Men mange supermarkeder har et udmærket udvalg af fisk og skaldyr, og nordmændene er faktisk også begyndt at spise mere frisk fisk end frosne og halvfærdige fiskeprodukter.

De absolut bedste og mest friske fisk købes dog på fiskemarkedet.

På Ravnkloa Fiskemarked i Trondheim kan du købe friskmarineret eller friskrøget fisk og spise en solid frokost på Kroa. I Bergen har man handlet med fisk siden 1276. I dag fås skaldyr og lokale landbrugsprodukter i rigelige mængder på Bergens Fiskemarked.

På fiskemarkedet i Stavanger består din morgen- eller middagsmad af friske, lokale ingredienser baseret på dagens fangst. Markedet er opdelt i Torjå (kølediske) og Vågen (restaurant).

Skattekammeret, der altid er fyldt

Fiskeindustrien er selve rygraden i økonomien langs kysten, og altafgørende for masser af lokalsamfund.

Gennem mange årtier har Norge stræbt efter at være på forkant med udviklingen af fiskeri og havbrug. Man arbejder konstant på at opretholde en bæredygtig fiskebestand, gennem regulering og forskningsinitiativer.

I firserne svandt fiskebestandene i Barentshavet hastigt, og Norge var nødt til at tage affære for at sikre, at de næste generationer også kunne nyde fisk fanget i Norges kolde, klare have. De norske myndigheder besluttede at gøre det ulovligt for fiskere at smide fisk tilbage i havet, og det resulterede i, at bestandene kom på fode igen.

Barentshavet, hvor Norge fanger omkring 93 procent af al sin torsk, har nu den største voksende bestand i verden.

Lokal mad på norsk

Øget brug af organiske madvarer har længe været på den politiske dagsorden i Norge, og i de seneste par år har det bæredygtige madforbrug fået sit endelige gennembrud.

Herudover har ordet ”kortrejst” fundet vej til de norske kulinariske ordbøger. Som ordet antyder, er der tale om et koncept om råvarer, der konsumeres i nærheden af, hvor de produceres, uden at skulle ud på en lang og fordærvende (og emissionsudledende) transport. Mange af de lokale producenter kombinerer de gamle norske madtraditioner med nye og videnskabelige metoder, i et sundt og sikkert miljø.

Produkterne kan købes direkte hos producenterne, eller i de store supermarkedskæder, der fokuserer mere og mere på varer af høj kvalitet fra lokalområdet.

Mange nordmænd er også stolte over selv at høste deres mad, inden de spiser den. Om sommeren og efteråret er skovene fyldt med friske, vilde bær og svampe, og at gå på jagt efter disse gratis goder er nærmest en nationalsport.

Miniordbog - fisk og skaldyr

Arktisk torsk – skrei
Blæksprutte – blekksprut
Brosme – brosme
Helleflynder – kveite
Hummer – hummer
Kammuslinger – kamskjell
Krebs – sjøkreps
Kuller – hyse
Havaborre – havabbor
Havkat – steinbit
Havørred – sjøørret
Laks – laks
 

Makrel – makrell
Musling – blåskjell
Rejer – reker
Rødfisk – uer
Rødspætte – rødspette
Sej – sei
Sild – sild
Skaldyr – skalldyr
Skrubbe – flyndre
Torsk – torsk
Tunfisk – tunfisk
Østers – østers


Uhm... friskfanget


Find fiskerestauranter

Du er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kunne tænke dig at spise.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad