Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Førsteklasses fisk og skaldyr

Delikatesser fra havet
Millioner af mennesker over hele verden spiser fisk, som er fanget langs Norges kyster. Men intet slår smagen og konsistensen af en fisk, der netop er trukket op af det kolde og klare vand.
Senja Senja
Credits
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Ad

Forestil dig, hvad de første norske fiskeeksportører i det 12. århundrede ville sige, hvis de anede, hvor stor fiskeindustrien ville blive den dag i dag. Fortidens fiskere begyndte i det små ved at sælge lidt tørret torsk og sild til englænderne, og de havde ikke den fjerneste anelse om, at de lige havde taget hul på et forretningseventyr, som ville forandre hele landet.

En fiskerination på alle måder

I dag er Norge verdens næststørste fiskeeksportør, og dagligt indtages der på verdensbasis omkring 37 millioner måltider, der stammer fra havet omkring Norge. Så selv om du måske ikke har været i Norge endnu, har du sikkert allerede smagt norsk fisk.

Men de lækreste og friskeste norske fisk og skaldyr finder du på et norsk fiskemarked eller på en fiskerestaurant i en af kystbyerne. Eller endnu bedre –fang dit eget måltid. Skrei (arktisk torsk) er smagsmæssigt helt på toppen om vinteren, hvor mange turister tager nordpå for at opleve nordlyset.

Hvis du tager til Lofoten i marts, kan du opleve verdensmesterskabet i torskefiskeri. Navnet lyder formelt, men faktisk kan alle deltage.

Halvfems procent af alle nordmænd bor langs kysten, som faktisk er så lang, at den kan nå hele vejen rundt om Jorden og mere til, hvis man strakte den ud. Det klare og kolde vand får fisk og skaldyr til at vokse langsommere, og den kolde luft holder dem friske, efter de er fanget.

Noget for enhver smag

Blandt de traditionelle retter finder du kendte favoritter som røget laks, røget ørred og gravad laks. Tørfisk var i sin tid Norges største eksportvare, og i de nordlige områder, ikke mindst Lofoten, er man stadig stolt af denne tradition. I Nordnorge kan de modigste fiskefans også prøve kræfter med andre specialiteter, for eksempel rakfisk (fermenteret ørred) og mølje, som er torsk serveret med lever og rogn. Skaldyr som rejer, krabber og blåmuslinger forbinder man i højere grad med den sydlige del af landet.

De bedste fiske- og skaldyrsrestauranter

Hilde Gulbrandsen, chefredaktør for det anerkendte madmagasin “Appetitt”, serverer her en række tips til nogle af de bedste restauranter med fisk og skaldyr på menuen.

Skrei er vinterens kongespise

Skrei (arktisk torsk) er en særlig torskeart, som kun kan fiskes om vinteren i Norge. Den vandrer fra Barentshavet til sine gydepladser ud for Norges nordkyst.

Kun de allerbedste eksemplarer får lov at kalde sig skrei. De skal være fuldvoksne (omkring fem år) og fanget med line fra små fiskerbåde.

Skrei kan kun fanges mellem januar og april, hvor havet er voldsomt og vejret er frysende, så fangsten er forbundet med spænding både for fiskere og fiskeelskere. Kødet er kridhvidt, magert, flaget og mørt, og som alle norske torsk er skrei underlagt regler om bæredygtighed. De norske fiskerimyndigheder er meget optaget af at beskytte arten, og fangsten er derfor særlig strengt reguleret.

Et hav af salgssteder for fisk

I Norge er der mange forskellige måder at købe frisk fisk på. Over hele landet finder du fiskehandlere og fiskeforretninger, der tilbyder personlig service og et stort udvalg af delikatesser fra havet.

Derudover har mange supermarkeder og butikker et fremragende udvalg af fisk og skaldyr. I de senere år har nordmændene faktisk haft et større forbrug af frisk fisk end af frosne eller bearbejdede fiskeprodukter.

De absolut bedste og mest friske fisk købes dog på fiskemarkedet. På Ravnkloa Fiskemarked i Trondheim kan du købe friskmarineret eller friskrøget fisk og spise en solid frokost på Kroa. I Bergen har man handlet med fisk siden 1276. I dag fås skaldyr og lokale landbrugsprodukter i rigelige mængder på Bergens Fiskemarked. På fiskemarkedet i Stavanger består din morgen- eller middagsmad af friske, lokale ingredienser baseret på dagens fangst. Markedet er opdelt i Torjå (kølediske) og Vågen (restaurant).

Skattekammeret, der altid er fyldt

Fiskeindustrien er selve rygraden i økonomien langs kysten, og altafgørende for masser af lokalsamfund.

Gennem mange årtier har Norge stræbt efter at være på forkant med udviklingen af fiskeri og havbrug. Man arbejder konstant på at opretholde en bæredygtig fiskebestand, gennem regulering og forskningsinitiativer.

I firserne svandt fiskebestandene i Barentshavet hastigt, og Norge var nødt til at tage affære for at sikre, at de næste generationer også kunne nyde fisk fanget i Norges kolde, klare have. De norske myndigheder besluttede at gøre det ulovligt for fiskere at smide fisk tilbage i havet, og det resulterede i, at bestandene kom på fode igen.

Barentshavet, hvor Norge fanger omkring 93 procent af al sin torsk, har nu den største voksende bestand i verden.

Uhm... friskfanget

Miniordbog - fisk og skaldyr

Arktisk torsk – skrei
Blæksprutte – blekksprut
Brosme – brosme
Helleflynder – kveite
Hummer – hummer
Kammuslinger – kamskjell
Krebs – sjøkreps
Kuller – hyse
Havaborre – havabbor
Havkat – steinbit
Havørred – sjøørret
Laks – laks
Makrel – makrell
Musling – blåskjell
Rejer – reker
Rødfisk – uer
Rødspætte – rødspette
Sej – sei
Sild – sild
Skaldyr – skalldyr
Skrubbe – flyndre
Torsk – torsk
Tunfisk – tunfisk
Østers – østers

Her kan du spise fisk og skaldyr

Havnen
Mød tidligt op på havnen, når fiskekutterne ankommer med dagens, eller rettere nattens fangst. Nogle fiskere sælger kogte rejer direkte fra kutteren.

Hotellet
Mange hoteller har opdateret deres koncept med et trendy restaurantområde, hvor der serveres frisk fisk og skaldyr.

Det kreative spisested
På mange af de nye, uformelle spisesteder får kreativiteten frit spil, så du kan prøve anderledes fiskeretter til fornuftige priser.

Restauranten
Norge har adskillige internationalt anerkendte restauranter, som vil give fiskeelskere en oplevelse for livet.

Elven
Med et lokalt fisketegn i lommen er der intet i vejen for, at du fanger dine egne ferskvandsfisk og tilbereder dem over et bål ved elven.

Søen
De mange søer i Norge står klar til at tage imod dig og dit fiskegrej.

Den moderne fiskehandler
Fiske- og skaldyrsmarkeder dukker nu op i helt nye, indendørs rammer dedikeret til salg af friske råvarer, mens de traditionelle salgssteder renoveres af unge iværksættere med masser af gåpåmod.

Bæredygtige fisk og skaldyr a la Norge

I Norge er efterspørgslen på ren og bæredygtig mad en naturlig del af udviklingen. Strenge regler indført af de norske myndigheder samt løbende debat om balancen mellem miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn har resulteret i en bæredygtig fiskeindustri.

Nordmændenes lange og stærke traditioner for fiskeri giver en bredere forståelse for de nye udfordringer, der opstår som følge af øget produktion og forbrug, og i resten af verden nævnes Norge ofte som et foregangsland for, hvordan fiskefarme og andre former for udnyttelse af havet kan gøres bæredygtige.

Lystfiskeri er stadig vældig populært blandt lokale såvel som turister, uanset om man dyrker avanceret sportsfiskeri eller bare vil have en god fangst med hjem til middagsbordet. I Norge lægger man altså fortsat stor vægt på at styrke respekten for miljøet i enhver henseende, da det er en forudsætning for at få glæde af landets naturressourcer – både på den korte og den lange bane.

Nye måder at tænke fisk på

Over hele landet, lige fra spisesteder til madblogs, støder man på nye idéer til at tilberede og servere fisk og skaldyr.

Fish & chips
En meget britisk tradition, som nordmændene har taget til sig: friskfanget og perfekt tilberedt torsk serveret på det helt rigtige tidspunkt – naturligvis med pommes frites.

Salater
Her taler vi ikke kun om den traditionelle tunsalat. Dyk ned i et hav af grønne varianter, for eksempel en velsmagende, energigivende blanding af avocado, æbler, honning, olivenolie, citronsaft – og tyndskåret laks.

Sushi
Fordi de vokser langsomt i kolde farvande, er der international efterspørgsel på norske fisk og skaldyr til brug i sushi og sashimi, og asiatisk inspirerede spisesteder dukker op over hele Norge.

Wraps
Laks og andre slags fisk bliver til nemme, lækre måltider, når de fyldes i wraps med årstidens grøntsager og saucer.

Tacos
Fisk er sundere og faktisk også et mere trendy alternativ til de lidt tungere ingredienser, vi ofte forbinder med tacos.

Pasta
Prøv noget nyt: hvid fisk toppet med basilikumspesto og ærtemos som tilbehør.

Torsk, kartofler og smørsauce
En klassisk ret, som mange nordmænd er vokset op med.

 

Har du appetit på at vide mere?

Allerede hjemmefra kan du få gode idéer til, hvad du vil have at spise. Filtrér din søgning og se nærmere på mulighederne nedenfor.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad