Skip to main content

Hvilke søgeresultater får du, når du googler 'norsk mad'? Ikke hele historien, det er helt sikkert! Du kender måske allerede de meget specifikke retter med underlige navne såsom smalahove (fårehoved), brunost og fårikål, men Norge byder på mange andre madoplevelser, især hvis du er til friske, kortrejste delikatesser.

Hvis du er et rigtigt madøre, er Norge den rette destination. Derfor inviterede Visit Norway den amerikanske blogger Tinger Hseih, den britiske bager Benjamina Ebuehi og den indiske kok Maunika Gowardhan til Norge for at smage på noget af landets mest bæredygtige mad. De fik også mulighed for at sætte deres eget præg på de lækre retter ved at benytte flere af de lokale råvarer.

"Jeg har ikke særligt meget erfaring med at dyrke eller høste mine egne råvarer. Men at se dem på deres vej fra marken eller havet til det dækkede bord var en stor oplevelse", sagde Tinger i begyndelsen af turen.

Og hvad er bedre end at dykke efter søpindsvin og bagefter sætte tænderne i dem med det samme?

Friskfangede godter

De tre madbloggere blev introduceret til norsk fisk og skaldyr af lokale fiskere, der til hverdag fanger muslinger, søpindsvin og jomfruhummer. Mange af disse delikatesser finder vej til de norske Michelin-restauranter.

"Jeg satte mit liv på spil for jer", griner Tinger og serverer et søpindsvin, hun selv har været med til at hive op fra havets bund.

Stadig i våddragt åbner hun søpindsvinet og alle tager en bid. Ansigtsudtrykkene siger det hele - se selv!

Se hele historien lidt længere nede.

Den vilde smag af fjeld

Et af de første steder i Norge til at omfavne den lokale madkultur var Røros, hvor der nu findes omkring 30 lokale madproducenter. Her specialiserer de sig i alt fra mælk, yoghurt og saltet kød til prisvindende oste.

Benjamina, Maunika og Tinger besøgte rensdyrhyrderne hos Rørosrein for at høre mere om renernes betydning for samekulturen. De fik også oplevet hvorfor så mange mennesker, fra børnefamilier til madanmeldere, sætter pris på smagen af vildt.

Kokken Maunika tilføjede nogle eksotiske krydderier til stegepanden og tilberedte en rensdyr-karry. Og mundvandet viste sig så småt, da hun fortalte historien bag rettens tilbehør: Multebær-chutney.

"Det siges, at disse bær kunne starte krige", forklarer Maunika.

Forventningerne er derfor høje - se om de blev indfriet hos de andre bloggere i videoen herunder.

Se hele historien lidt længere nede.

Fra gården til ganen

Økologiske æg, frisk mælk, smør og ost - der er ikke noget at sige til, at nordmændene elsker deres høns, geder og køer. Derfor får gårdenes dyr altid en lang og velfortjent sommerferie. Og det er ikke engang løgn - dyrene har tvungen ferie, for glade og sunde dyr er nøglen til de gode produkter.

I Norge kan du købe de friske råvarer hos de lokale købmænd og smage dem på restauranterne. Ved mange gårde er der også boder ude ved vejen, hvor du kan stoppe op og købe friske æg, mælk og smør.

Benjamina er bager og benytter sig naturligvis ofte af denne type ingredienser, også når hun finder på nye opskrifter. Men under et besøg på Fannremsgården fik hun pludselig en ny udfordring: Hun skulle selv skaffe mælk og æg, direkte ved kilden – eller rettere, hos de søde høns og en venlig ko ved navn Dotty.

"Hvordan malker man en ko uden at få den til føle sig ubehagelig til mode og sparke mig i ansigtet?" spurgte pigerne bondemanden Jon Fredrik.

Han har drevet Fannremsgården i årevis og producerer selv det meste af mælken til Michelin-restauranten Credo i Oslo. Han viste bloggerne, hvordan man malker en ko.

Benjamina prøvede også - men det er vist ikke så let som man skulle tro. Se selv i videoen herunder…

Se hele historien lidt længere nede.

Bliv inspireret

Norge har masser af andre smage, som også får gang i mundvandet.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Smagen af Norge

Senest besøgte sider