There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Hummer, lam, elg, bær, svampe og rodfrugter, der er vokset så langsomt, at de rigtigt har haft tid til at suge smag til sig. Norsk madkultur blomstrer op, når bladene falder.
Hver sæson har sine smage og dufte.
Hvor foråret og sommeren er perfekt til lette, forfriskende anretninger, er det norske køkken noget tungere om efteråret, der domineres af kraftigere retter, ofte tilberedt over lang tid.
I Stavanger i det vestlige Norge driver chefkokken Svein Erik Renaa restauranten Re-Naa, der er ét af mange norske spisesteder med stjerner i Michelinguiden.
Den prisvindende madkunstner har sine egne efterårstraditioner og yndlingsråvarer.
"Først og fremmest de forskellige slags svampe tidligt på sæsonen, og naturligvis hummer fra oktober og fremefter. Vejrskiftet i september er som regel godt for rodfrugterne. Sæsonens farver er også inspirerende."
Menuen på Re-Naa afspejler altid årstiden. Efteråret er ingen undtagelse, siger Renaa.
"Hjort og andet vildt er vigtige ingredienser for os fra september og fremefter. Og sæsonens saftige æbler, pærer og bær er karakteristiske for vores desserter."
Det norske ord for efterår er 'høst'.
September, oktober og november er de traditionelle efterårsmåneder i Norge. Sommervarmen kan fortsætte et godt stykke ind i september, og ofte begynder sneen at falde allerede i oktober.
I meteorologisk forstand er efteråret den årstid, hvor de gennemsnitlige dagtemperaturer falder til mellem 0 og 10 grader. Med denne definition har Oslo 60 efterårsdage og Tromsø 66, ifølge Det store norske leksikon.
En anden måde at markere efterårets start er med septembers jævndøgn.
I Norge stiger chancerne for at se nordlys i takt med, at nætterne bliver længere.
Nord for polarcirklen er der mørketid fra begyndelsen af november i de nordligste regioner. I denne tid stiger solen ikke over horisonten i månedsvis.
Mange af Norges madtraditioner har dybe rødder i landets historie for jagt, landbrug og fiskeri. Hummersæsonen varer fra oktober og til jul, mens havørred og krabbe fra Nord-Norge er blandt alt det gode fra havet i samme periode.
Jagtsæsonen beriger landets borde med kød fra rensdyr, elg, hjort og rype - alt sammen delikatesser med karakteristisk smag.
En anden vigtig råvare er lam, ikke bare som hovedingrediens i den norske nationalret fårikål, men også som den vigtigste del af de mange forskellige langtidskogte efterårsretter.
Sven Erik på Re-Naa pointerer forskellene på madlavning i de forskellige sæsoner.
"Måden vi tilbereder maden på varierer en anelse om efteråret. Når det begynder at blive koldere udenfor, må vi have noget mere power i maden, der derfor er lidt federe. Det giver alt i alt en rigere smag, kort sagt."
Efteråret er også høsttid, og mange nordmænd bruger deres fritid udendørs ved at plukke frugter, bær, svampe og muslinger, mens de får motion samtidig.
Tørring, bejdsning, gæring og frysning er bare et par måder at konservere udbyttet, mens årstidens æbler typisk er perfekte i marmelade og tærter.
Sven Erik Renaa er selv glad for at høste, særligt svampe. Men mesterkokken indrømmer, at han ikke altid har så meget tid som han kunne ønske.
"Jeg er derude selv så ofte jeg kan, men vi køber naturligvis en del til restauranten. Der er en lokal pensionist der forsyner os med svampe, og vi køber alt han leverer. Det er en del af hans liv, og det vil vi gerne støtte."
Det norske ord for efterår er 'høst'.
September, oktober og november er de traditionelle efterårsmåneder i Norge. Sommervarmen kan fortsætte et godt stykke ind i september, og ofte begynder sneen at falde allerede i oktober.
I meteorologisk forstand er efteråret den årstid, hvor de gennemsnitlige dagtemperaturer falder til mellem 0 og 10 grader. Med denne definition har Oslo 60 efterårsdage og Tromsø 66, ifølge Det store norske leksikon.
En anden måde at markere efterårets start er med septembers jævndøgn.
I Norge stiger chancerne for at se nordlys i takt med, at nætterne bliver længere.
Nord for polarcirklen er der mørketid fra begyndelsen af november i de nordligste regioner. I denne tid stiger solen ikke over horisonten i månedsvis.
“Norsk vildtkød er i verdensklasse. Det har et særpræg og nogle helt andre aromastoffer end andet kød,” udtaler mesterkokken Arne Brimi. Se nærmere på, hvad der gør norsk vildtkød til noget helt specielt.
På de mange frugtplantager i Norge dyrkes nogle af verdens bedste frugter og bær, herunder æbler, pærer og blommer, blåbær, jordbær og kirsebær.
I Norge er der altid en anledning til at spise vafler. Faktisk elsker nordmændene vafler så højt, at de serveres i hjerteform. Prøv dem som en snack eller som en del af et Michelin-stjernet måltid.
Smag skrei (arktisk torsk), norsk laks, kongekrabbe og andre specialiteter fra Norges kulinariske skattekammer under overfladen.
Efteråret er en årstid fuld af kontraster, både indendørs og udendørs. Læg vejen forbi de nye norske kunstperler, oplev en rigtig efterårsstorm ved havet eller prøv vandring uden for højsæsonen. Det er også denne tid på året at nordlyset og spækhuggerne vender tilbage.
Der er hyggelige gårdbutikker, små ciderier og masser af velsmagende most i frugtlandsbyen Gvarv i Telemark. Her bør du tage hen, når smagsløgene skal forkæles.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Hvor skal du gå ud og spise? Find ud af det herunder.
Nordmændene har droppet misundelsen over andre landes køkkener og er i stedet begyndt at glædes over egne specialiteter og madtraditioner.
Fra søde sager som bær, vafler og cider til saltet kød og nogle af verdens bedste oste. Og - naturligvis - friske fisk og skaldyr: kongekrabbe, laks og den arktiske torsk.
Hvorfor spiser nordmændene så meget brød, og hvad bruger de som pålæg? Find svarene her! Bonus: Få opskriften på et sundt og lækkert fuldkornsbrød.
Få et glimt ind i de travle køkkener rundt om i Norge, og tag med chefkokkene ud for at håndplukke områdets bedste råvarer.
“Norsk vildtkød er i verdensklasse. Det har et særpræg og nogle helt andre aromastoffer end andet kød,” udtaler mesterkokken Arne Brimi. Se nærmere på, hvad der gør norsk vildtkød til noget helt specielt.
Kongekrabbe, gedeost, tørfisk og rensdyrkød. Tag på en kulinarisk rejse fra nord til syd og opdag smagen af Norge.
Tilbage til toppen