Den søde smag af Norge
Her er grundene til, at frugt og bær fra Norge er blandt verdens bedste.
Forestil dig dette: Synet af tusindvis af blomstrende frugttræer…
…smagen af et knasende sprødt, rødt æble…
…og duften af et friskplukket hindbær.
De mange frugtplantager og -gårde gør Norge til en stor frugtskål fyldt med æbler, pærer, blommer, solbær, jordbær og kirsebær.
Og smagen er i en liga for sig selv.
Norges lange og lyse dage, relativt lave temperaturer og uforurenede miljø sikrer, at landets frugt og bær får optimale betingelser at gro i.
”På grund af den længere modningstid har de norske frugter og bær som regel mere syre, smag og koncentration”, siger den prisvindende norske konditor Sverre Sætre.
Fra den prisvindende cider i Hardanger …
…til Norges æblehovedstad, Gvarv i Telemark …
…og Valldal, kendt for at frembringe Norges bedste (nogle siger verdens bedste) jordbær.
På gårde over hele landet kan du høre mere om frugtproduktionen og se, hvordan frugterne dyrkes.
Tag med på en guidet rundvisning, deltag i en cider- eller ølsmagning, gå en tur i plantagerne eller køb et glas marmelade med hjem.
Mange steder er der ’selvplukk’. Mums!
Og på din tur rundt i Norge kommer du helt sikkert forbi de karakteristiske boder i vejsiden, hvor du kan købe frugter og bær fra marken lige ved siden af.
Sæsonsmag
Ligesom de øvrige nordiske lande er Norge velsignet med fire vidt forskellige årstider, der alle byder på forskellige smage og ingredienser.
Sommer og efterår er høsttid. Jo mere tid der går, jo flere farver er der på træerne. Mellem maj og oktober vrimler skovene med friske, vilde bær, og det er populært blandt nordmændene at tage på skovtur for at plukke bær.
Sent forår og sommer er højsæson for rabarbersuppe, kirsebærtærte og jordbær med fløde og sukker, mens efteråret byder på æblekage, multebærcreme og vildt med tyttebær.
Tørring, syltning og frysning er bare nogle af måderne, hvorpå frugt og bær kan vare længere og dermed nydes hele året.