There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Hostelling International - døren til Norge
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Vy - det skal være let at rejse grønt
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge
Up Norway - skræddersyede rejser
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Secret Atlas - den autentiske måde at udforske Svalbard
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Her er grundene til, at frugt og bær fra Norge er blandt verdens bedste.
Forestil dig dette: Synet af tusindvis af blomstrende frugttræer…
…smagen af et knasende sprødt, rødt æble…
…og duften af et friskplukket hindbær.
De mange frugtplantager og -gårde gør Norge til en stor frugtskål fyldt med æbler, pærer, blommer, solbær, jordbær og kirsebær.
Og smagen er i en liga for sig selv.
Norges lange og lyse dage, relativt lave temperaturer og uforurenede miljø sikrer, at landets frugt og bær får optimale betingelser at gro i.
”På grund af den længere modningstid har de norske frugter og bær som regel mere syre, smag og koncentration”, siger den prisvindende norske konditor Sverre Sætre.
Og hvis der er én, der ved noget om norske frugter og bær, så er det netop Sætre. Han er bager og konditor, har vundet adskillige priser sammen med det norske kokkelandshold, han driver et konditori i Oslo og har skrevet adskillige bøger om emnet.
I sin 20 år lange karriere har Sætre arbejdet med nogle af verdens bedste konditorer, herunder franske Ladurée, der er bagerverdenens svar på Gucci.
Hans mission har altid været at dele de gode norske råvarer med resten af den kulinariske verden.
”Nogle af vores ingredienser er simpelthen i verdensklasse, og norsk frugt og bær, for eksempel æbler og blommer, er gode eksempler.”
Nordmændene har haft frugtplantager siden vikingerne dyrkede æbler, men det var først da munkene kom til Norge i det 13. århundrede, at traditionen for alvor slog rod.
I dag er der frugtplantager over alt i Norge.
I Norge dyrkes der kernefrugter, såsom æbler og pærer, samt stenfrugter, såsom blommer og kirsebær. Frugtdyrkning er en vigtig indtægtskilde i mange dele af landet. Der dyrkes mest frugt i fylkerne Vestland, Telemark, Viken og Rogaland. I 2018 blev der dyrket frugt på over 15.000 tønder hektar land.
For at frugterne kan gro tilfredsstillende er det vigtigt, at jorden er varm og dyb og at der er masser af sol.
Kilde: Store Norske Leksikon
Fra den prisvindende cider i Hardanger …
…til Norges æblehovedstad, Gvarv i Telemark …
…og Valldal, kendt for at frembringe Norges bedste (nogle siger verdens bedste) jordbær.
På gårde over hele landet kan du høre mere om frugtproduktionen og se, hvordan frugterne dyrkes.
Tag med på en guidet rundvisning, deltag i en cider- eller ølsmagning, gå en tur i plantagerne eller køb et glas marmelade med hjem.
Mange steder er der ’selvplukk’. Mums!
Og på din tur rundt i Norge kommer du helt sikkert forbi de karakteristiske boder i vejsiden, hvor du kan købe frugter og bær fra marken lige ved siden af.
”Der sker en masse spændende ting i det norske køkken lige i øjeblikket”, siger Sætre.
”Flere og flere mennesker er begyndt at interessere sig for, hvordan råvarerne dyrkes. Vi vil have økologiske varer, der er dyrket lokalt. Og det er blevet en trend at bruge mere af det, vi allerede har.”
Der kommer stadig flere Michelin-restauranter til i de norske byer, og Norge er tit blandt de bedste i internationale kokke-konkurrencer, så landet har i den grad sat sig selv på det globale madkort.
”Mesterkokke fra veletablerede, kulinariske rejsemål som Spanien, Italien og Frankrig kigger mod nord og spørger sig selv: Hvad er hemmeligheden bag de smagfulde æbler? Hvorfor er de så saftige? De spørger om råd og inspiration, og nu eksperimenterer de selv med vores teknikker og ingredienser”, siger Sætre.
”Det har de gjort med norsk fisk i hundredvis af år, men nu er det også begyndt at ske indenfor frugt og bær.”
Små frugtproducenter dukker op over hele landet, og de er seriøse og professionelle omkring deres håndværk. Og det er netop en af grundene til, at de er så succesfulde, ifølge Sætre:
”Uden dygtige frugtavlere, der ved præcis hvordan man dyrker frugt og hvornår man høster den, ville kokke som mig ikke have en chance”.
Mærkningsordninger, der viser geografisk oprindelse af en vare, er som regel et kvalitetsstempel i sig selv.
Mattilsynet (de norske fødevaremyndigheder) står bag et sådant mærke; ’Matmerk’. Det giver mulighed for at beskytte produktnavne for denne type varer, hvis de har en specifik geografisk oprindelse, tradition eller særpræg.
’Cider fra Hardanger’, ’Hardangeræbler’, ’Telemarksæbler’ og ’Telemarksblommer’ er eksempler på geografisk beskyttede betegnelser. Se den fulde liste over beskyttede geografiske betegnelser på matmerk.no.
Kilde: patentstyret.no
Ligesom de øvrige nordiske lande er Norge velsignet med fire vidt forskellige årstider, der alle byder på forskellige smage og ingredienser.
Sommer og efterår er høsttid. Jo mere tid der går, jo flere farver er der på træerne. Mellem maj og oktober vrimler skovene med friske, vilde bær, og det er populært blandt nordmændene at tage på skovtur for at plukke bær.
Sent forår og sommer er højsæson for rabarbersuppe, kirsebærtærte og jordbær med fløde og sukker, mens efteråret byder på æblekage, multebærcreme og vildt med tyttebær.
Tørring, syltning og frysning er bare nogle af måderne, hvorpå frugt og bær kan vare længere og dermed nydes hele året.
De bedste steder at plukke frugt og bær i Norge.
Hardangerfjord-området i Fjord Norge står for omkring 40 procent af den norske frugtproduktion, herunder æbler, søde kirsebær, pærer og blommer. Området er også kendt som Norges centrum for hjemmelavet cider, og ’cider fra Hardanger’ er en geografisk beskyttet betegnelse. Der er over 50 medlemmer af Hardangers cider-laug. Sejl på Sørfjorden med ciderbåden eller smag dig vej langs frugt- og ciderruten i Ulvik. Synet af Hardanger i maj måned, hvor de 600.000 frugttræer blomstrer, kan ikke beskrives med ord, men skal opleves.
Syse Gard er ein familiedriven vestlandsgard med livskraft og tradisjon i eit nyskapande gardsmiljø.…
Go to: Syse GardSyse Gard er ein familiedriven vestlandsgard med livskraft og tradisjon i eit nyskapande gardsmiljø.…
Legg turen innom gardsmatbutikkane i Hardanger og prøv lokale spesialitetar. Butikkane har eit spennande…
Go to: Gardsmatbutikkar i HardangerLegg turen innom gardsmatbutikkane i Hardanger og prøv lokale spesialitetar. Butikkane har eit spennande…
Ulvik Frukt & Cideri er ei famileverksemd på fruktgarden Hakestad. Dei dyrkar eple og produserer ulike…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri er ei famileverksemd på fruktgarden Hakestad. Dei dyrkar eple og produserer ulike…
"Verdas beste eplekake", seier nokon. Kafé og sal av frukt frå garden og delikatesser frå heile Hardanger.…
Go to: Steinstø Frukt- og Kakebu"Verdas beste eplekake", seier nokon. Kafé og sal av frukt frå garden og delikatesser frå heile Hardanger.…
Sider frå Hardanger har eksplodert i popularitet dei siste åra. Stadig fleire har fått augo…
Go to: Sidersafari i SørfjordenSider frå Hardanger har eksplodert i popularitet dei siste åra. Stadig fleire har fått augo…
På ein gard mellom dei høge fjella i vakre Sørfjorden, ligg Aga Sideri idyllisk til. I eit…
Go to: Aga SideriPå ein gard mellom dei høge fjella i vakre Sørfjorden, ligg Aga Sideri idyllisk til. I eit…
Omkransa av bratte fjell, Hardangerfjorden og Folgefonna, ligg Alde Sider idyllisk til på Bleie Gard i…
Go to: Alde SiderOmkransa av bratte fjell, Hardangerfjorden og Folgefonna, ligg Alde Sider idyllisk til på Bleie Gard i…
Agatunet er eit av få bevarte norske klyngetun og den største freda bondelandsbyen i Noreg. Her…
Go to: AgatunetAgatunet er eit av få bevarte norske klyngetun og den største freda bondelandsbyen i Noreg. Her…
I fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese.…
Go to: SpildegardenI fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese.…
Stopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Go to: Steinstø Frukt og KakebuStopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Hardanger Cideri AS held til på Aga, ved riksveg 550, 17 km sør for Utne. Cideriet overtok…
Go to: Hardanger CideriHardanger Cideri AS held til på Aga, ved riksveg 550, 17 km sør for Utne. Cideriet overtok…
Produksjon av økologisk frukt og eplemost. Produkta kan m.a. kjøpast på garden, i lokalmatbutikken på Oma og…
Go to: OmaepleProduksjon av økologisk frukt og eplemost. Produkta kan m.a. kjøpast på garden, i lokalmatbutikken på Oma og…
Den lille by Gvarv i Telemark er omgivet af tusindvis af frugttræer og betegnes som Norges æblehovedstad. Der høstes årligt over 3.000 tons æbler og 1.000 tons blommer og kirsebær. Landsbyen består af adskillige frugtgårde, der alle byder på forskellige oplevelser - for eksempel bryggeriet Lindheim Ølkompani, der er kendt for sine sure øl (sour beer), og Lerkekåsa Vingård, hvor du kan overnatte i en vintønde.
Adskillige af frugtgårdene i Gvarv er prisbelønnede for deres æblejuice, og ’Telemarksæbler’ er en geografisk beskyttet betegnelse. Hvert år i september afholder landsbyen festivalen Norsk Eplefest, der er en fejring af høstsæsonen med lokal mad, kunst, sang og dans.
Norges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnet mikrobryggeri og verdens nordligste vingård.
Go to: FruktbygdaNorges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnet mikrobryggeri og verdens nordligste vingård.
Vi holder til på fruktgarden Nyhuus, med utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Galleriet disponerer…
Go to: Galleri NyhuusVi holder til på fruktgarden Nyhuus, med utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Galleriet disponerer…
Mørkerøde og ufatteligt søde: Prøv norske jordbær, og du vil ikke fortryde! Landsbyen Valldal i Fjord Norge har dyrket jordbær i over hundrede år, og langs elven Valdøla ligger jordbærmarkerne som perler på en snor. Det kan godt være, at Valldal ligger forholdsvis langt mod nord, men her er et mildt klima, som sikrer gode betingelser for både jordbær, kirsebær, hindbær og æbler.
På restaurant Jordbærstua, der er et naturligt stop på vejen mellem Geiranger og Åndalsnes, kan du sætte tænderne i adskillige retter, hvor jordbær er hovedingrediensen. Deres berømte jordbærkage har endda fået sin egen side i Lonely Planet’s bog om Norge!
Sogn midt i Fjord Norge er et af de ældste frugtområder i Norge. Det er kendt for sine ciderier, heriblandt prisvindende Balholm, samt for de mange frugtgårde, der frembringer alt fra jordbær og hindbær til blommer og kirsebær. På ’Sogn Frugtrute’ finder du en række lokale frugtavlere, der alle byder på forskellige frugtoplevelser. Overnat i midten af en frugtplantage, besøg en vingård, pluk jordbær eller drik et glas frugtbrændevin, mens du nyder udsigten over fjorden. Frugttraditionerne i Sogn kommer klarest til udtryk i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster og Lærdal.
Ciderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Go to: CiderhusetCiderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet.…
Go to: Gardsbesøk HenjatunetVelkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet.…
Inga og Marit ynskjer velkomen til Henjatunet. Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er…
Go to: Henjatunet Eggjagarden ASInga og Marit ynskjer velkomen til Henjatunet. Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er…
Kombiner Vinterfjordsafari eller Trugetur til Stegastein Utsiktspunkt med ein heilaften på Ægir…
Go to: Vinter Fjordsafari & Heilaften på Ægir Bryggeri & PubKombiner Vinterfjordsafari eller Trugetur til Stegastein Utsiktspunkt med ein heilaften på Ægir…
Hele 34 procent af Norges totale frugt- og bærproduktion finder sted i Oslofjord-området. Her er masser af frugtgårde, ofte midt i idylliske kulturlandskaber. Der dyrkes alt fra æbler, pærer og blommer til kirsebær, jordbær og hindbær. Mange gårde tilbyder guidede rundvisninger og mulighed for at købe marmelade, juice og andre smagfulde souvenirs til at tage med hjem.
Opplev en hagevandring i Hovelsruds historiske hage Den historiske hagen på Hovelsrud…
Go to: Historisk hagevandring på Hovelsrud gårdOpplev en hagevandring i Hovelsruds historiske hage Den historiske hagen på Hovelsrud…
Hemlaga på Næs – Eplehage i Hadelands vakre kulturlandskap med butikkutsalg, selskapslokale og…
Go to: Hemlaga på NæsHemlaga på Næs – Eplehage i Hadelands vakre kulturlandskap med butikkutsalg, selskapslokale og…
Eplegården er arena for små og mellomstore møter, event og arrangementer hele året - her finner du gårdsutsalg…
Go to: EplegårdenEplegården er arena for små og mellomstore møter, event og arrangementer hele året - her finner du gårdsutsalg…
Knatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker. I over tre…
Go to: Knatten FruktgårdKnatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker. I over tre…
I Norge dyrkes der kernefrugter, såsom æbler og pærer, samt stenfrugter, såsom blommer og kirsebær. Frugtdyrkning er en vigtig indtægtskilde i mange dele af landet. Der dyrkes mest frugt i fylkerne Vestland, Telemark, Viken og Rogaland. I 2018 blev der dyrket frugt på over 15.000 tønder hektar land.
For at frugterne kan gro tilfredsstillende er det vigtigt, at jorden er varm og dyb og at der er masser af sol.
Kilde: Store Norske Leksikon
Mærkningsordninger, der viser geografisk oprindelse af en vare, er som regel et kvalitetsstempel i sig selv.
Mattilsynet (de norske fødevaremyndigheder) står bag et sådant mærke; ’Matmerk’. Det giver mulighed for at beskytte produktnavne for denne type varer, hvis de har en specifik geografisk oprindelse, tradition eller særpræg.
’Cider fra Hardanger’, ’Hardangeræbler’, ’Telemarksæbler’ og ’Telemarksblommer’ er eksempler på geografisk beskyttede betegnelser. Se den fulde liste over beskyttede geografiske betegnelser på matmerk.no.
Kilde: patentstyret.no
Æbler: August-oktober
Blommer: August-september
Pærer: September-oktober
Kirsebær: Juli-august
Solbær: August-september
Blåbær: Midten af juli-august
Hindbær: Midten af juli-august
Jordbær: Sent maj/juni-juli
Multebær: August-september
Tyttebær: August-oktober
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
Æbler: August-oktober
Blommer: August-september
Pærer: September-oktober
Kirsebær: Juli-august
Solbær: August-september
Blåbær: Midten af juli-august
Hindbær: Midten af juli-august
Jordbær: Sent maj/juni-juli
Multebær: August-september
Tyttebær: August-oktober
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
Der er mange andre smage, der sætter gang i dit mundvand.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Filtrer din søgning og start planlægningen af din ferie i dag.
Nordmændene har droppet misundelsen over andre landes køkkener og er i stedet begyndt at glædes over egne specialiteter og madtraditioner.
Fra søde sager som bær, vafler og cider til saltet kød og nogle af verdens bedste oste. Og - naturligvis - friske fisk og skaldyr: kongekrabbe, laks og den arktiske torsk. Sæt tænderne i både nye og traditionelle smage af Norge.
Norske boller er helt og aldeles uimodståelige. Den gode nyhed er, at du møder bollekulturen, uanset hvor i Norge du befinder dig. Vi har selvfølgelig indsat en bolleopskrift, så du selv kan lave de lækre boller!
Hvorfor spiser nordmændene så meget brød, og hvad bruger de som pålæg? Find svarene her! Bonus: Få opskriften på et sundt og lækkert fuldkornsbrød.
Få et glimt ind i de travle køkkener rundt om i Norge, og tag med chefkokkene ud for at håndplukke områdets bedste råvarer.
“Norsk vildtkød er i verdensklasse. Det har et særpræg og nogle helt andre aromastoffer end andet kød,” udtaler mesterkokken Arne Brimi. Se nærmere på, hvad der gør norsk vildtkød til noget helt specielt.