En stolt madnation
”Der sker en masse spændende ting i det norske køkken lige i øjeblikket”, siger Sætre.
”Flere og flere mennesker er begyndt at interessere sig for, hvordan råvarerne dyrkes. Vi vil have økologiske varer, der er dyrket lokalt. Og det er blevet en trend at bruge mere af det, vi allerede har.”
Der kommer stadig flere Michelin-restauranter til i de norske byer, og Norge er tit blandt de bedste i internationale kokke-konkurrencer, så landet har i den grad sat sig selv på det globale madkort.
”Mesterkokke fra veletablerede, kulinariske rejsemål som Spanien, Italien og Frankrig kigger mod nord og spørger sig selv: Hvad er hemmeligheden bag de smagfulde æbler? Hvorfor er de så saftige? De spørger om råd og inspiration, og nu eksperimenterer de selv med vores teknikker og ingredienser”, siger Sætre.
”Det har de gjort med norsk fisk i hundredvis af år, men nu er det også begyndt at ske indenfor frugt og bær.”
Små frugtproducenter dukker op over hele landet, og de er seriøse og professionelle omkring deres håndværk. Og det er netop en af grundene til, at de er så succesfulde, ifølge Sætre:
”Uden dygtige frugtavlere, der ved præcis hvordan man dyrker frugt og hvornår man høster den, ville kokke som mig ikke have en chance”.