Skip to main content

Den søde smag af Norge

Her er grundene til, at frugt og bær fra Norge er blandt verdens bedste.

Forestil dig dette: Synet af tusindvis af blomstrende frugttræer…

…smagen af et knasende sprødt, rødt æble…

…og duften af et friskplukket hindbær.

De mange frugtplantager og -gårde gør Norge til en stor frugtskål fyldt med æbler, pærer, blommer, solbær, jordbær og kirsebær.

Og smagen er i en liga for sig selv.

Norges lange og lyse dage, relativt lave temperaturer og uforurenede miljø sikrer, at landets frugt og bær får optimale betingelser at gro i.

”På grund af den længere modningstid har de norske frugter og bær som regel mere syre, smag og koncentration”, siger den prisvindende norske konditor Sverre Sætre.

Frugt i verdensklasse

Og hvis der er én, der ved noget om norske frugter og bær, så er det netop Sætre. Han er bager og konditor, har vundet adskillige priser sammen med det norske kokkelandshold, han driver et konditori i Oslo og har skrevet adskillige bøger om emnet.

I sin 20 år lange karriere har Sætre arbejdet med nogle af verdens bedste konditorer, herunder franske Ladurée, der er bagerverdenens svar på Gucci.

Hans mission har altid været at dele de gode norske råvarer med resten af den kulinariske verden.

”Nogle af vores ingredienser er simpelthen i verdensklasse, og norsk frugt og bær, for eksempel æbler og blommer, er gode eksempler.”

Gode smagsoplevelser

Nordmændene har haft frugtplantager siden vikingerne dyrkede æbler, men det var først da munkene kom til Norge i det 13. århundrede, at traditionen for alvor slog rod.

I dag er der frugtplantager over alt i Norge.

Fra den prisvindende cider i Hardanger …

…til Norges æblehovedstad, Gvarv i Telemark

…og Valldal, kendt for at frembringe Norges bedste (nogle siger verdens bedste) jordbær.

På gårde over hele landet kan du høre mere om frugtproduktionen og se, hvordan frugterne dyrkes.

Tag med på en guidet rundvisning, deltag i en cider- eller ølsmagning, gå en tur i plantagerne eller køb et glas marmelade med hjem.

Mange steder er der ’selvplukk’. Mums!

Og på din tur rundt i Norge kommer du helt sikkert forbi de karakteristiske boder i vejsiden, hvor du kan købe frugter og bær fra marken lige ved siden af.

En stolt madnation

”Der sker en masse spændende ting i det norske køkken lige i øjeblikket”, siger Sætre.

”Flere og flere mennesker er begyndt at interessere sig for, hvordan råvarerne dyrkes. Vi vil have økologiske varer, der er dyrket lokalt. Og det er blevet en trend at bruge mere af det, vi allerede har.”

Der kommer stadig flere Michelin-restauranter til i de norske byer, og Norge er tit blandt de bedste i internationale kokke-konkurrencer, så landet har i den grad sat sig selv på det globale madkort.

”Mesterkokke fra veletablerede, kulinariske rejsemål som Spanien, Italien og Frankrig kigger mod nord og spørger sig selv: Hvad er hemmeligheden bag de smagfulde æbler? Hvorfor er de så saftige? De spørger om råd og inspiration, og nu eksperimenterer de selv med vores teknikker og ingredienser”, siger Sætre.

”Det har de gjort med norsk fisk i hundredvis af år, men nu er det også begyndt at ske indenfor frugt og bær.”

Små frugtproducenter dukker op over hele landet, og de er seriøse og professionelle omkring deres håndværk. Og det er netop en af grundene til, at de er så succesfulde, ifølge Sætre:

”Uden dygtige frugtavlere, der ved præcis hvordan man dyrker frugt og hvornår man høster den, ville kokke som mig ikke have en chance”.

Sæsonsmag

Ligesom de øvrige nordiske lande er Norge velsignet med fire vidt forskellige årstider, der alle byder på forskellige smage og ingredienser.

Sommer og efterår er høsttid. Jo mere tid der går, jo flere farver er der på træerne. Mellem maj og oktober vrimler skovene med friske, vilde bær, og det er populært blandt nordmændene at tage på skovtur for at plukke bær.

Sent forår og sommer er højsæson for rabarbersuppe, kirsebærtærte og jordbær med fløde og sukker, mens efteråret byder på æblekage, multebærcreme og vildt med tyttebær.

Tørring, syltning og frysning er bare nogle af måderne, hvorpå frugt og bær kan vare længere og dermed nydes hele året.

Udforsk nogle af Norges førende frugtområder

De bedste steder at plukke frugt og bær i Norge.

1. Hardangerfjord-området

Hardangerfjord-området i Fjord Norge står for omkring 40 procent af den norske frugtproduktion, herunder æbler, søde kirsebær, pærer og blommer. Området er også kendt som Norges centrum for hjemmelavet cider, og ’cider fra Hardanger’ er en geografisk beskyttet betegnelse. Der er over 50 medlemmer af Hardangers cider-laug. Sejl på Sørfjorden med ciderbåden eller smag dig vej langs frugt- og ciderruten i Ulvik. Synet af Hardanger i maj måned, hvor de 600.000 frugttræer blomstrer, kan ikke beskrives med ord, men skal opleves.

2. Frugtlandsbyen Gvarv i Telemark

Den lille by Gvarv i Telemark er omgivet af tusindvis af frugttræer og betegnes som Norges æblehovedstad. Der høstes årligt over 3.000 tons æbler og 1.000 tons blommer og kirsebær. Landsbyen består af adskillige frugtgårde, der alle byder på forskellige oplevelser - for eksempel bryggeriet Lindheim Ølkompani, der er kendt for sine sure øl (sour beer), og Lerkekåsa Vingård, hvor du kan overnatte i en vintønde.

Adskillige af frugtgårdene i Gvarv er prisbelønnede for deres æblejuice, og ’Telemarksæbler’ er en geografisk beskyttet betegnelse. Hvert år i september afholder landsbyen festivalen Norsk Eplefest, der er en fejring af høstsæsonen med lokal mad, kunst, sang og dans.

3. Jordbærlandsbyen Valldal

Mørkerøde og ufatteligt søde: Prøv norske jordbær, og du vil ikke fortryde! Landsbyen Valldal i Fjord Norge har dyrket jordbær i over hundrede år, og langs elven Valdøla ligger jordbærmarkerne som perler på en snor. Det kan godt være, at Valldal ligger forholdsvis langt mod nord, men her er et mildt klima, som sikrer gode betingelser for både jordbær, kirsebær, hindbær og æbler.

På restaurant Jordbærstua, der er et naturligt stop på vejen mellem Geiranger og Åndalsnes, kan du sætte tænderne i adskillige retter, hvor jordbær er hovedingrediensen. Deres berømte jordbærkage har endda fået sin egen side i Lonely Planet’s bog om Norge!

4. Sognefjord-området

Sogn midt i Fjord Norge er et af de ældste frugtområder i Norge. Det er kendt for sine ciderier, heriblandt prisvindende Balholm, samt for de mange frugtgårde, der frembringer alt fra jordbær og hindbær til blommer og kirsebær. På ’Sogn Frugtrute’ finder du en række lokale frugtavlere, der alle byder på forskellige frugtoplevelser. Overnat i midten af en frugtplantage, besøg en vingård, pluk jordbær eller drik et glas frugtbrændevin, mens du nyder udsigten over fjorden. Frugttraditionerne i Sogn kommer klarest til udtryk i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster og Lærdal.

5. Oslofjord-området

Hele 34 procent af Norges totale frugt- og bærproduktion finder sted i Oslofjord-området. Her er masser af frugtgårde, ofte midt i idylliske kulturlandskaber. Der dyrkes alt fra æbler, pærer og blommer til kirsebær, jordbær og hindbær. Mange gårde tilbyder guidede rundvisninger og mulighed for at købe marmelade, juice og andre smagfulde souvenirs til at tage med hjem.

Bliv inspireret

Der er mange andre smage, der sætter gang i dit mundvand.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Find de frugtholdige oplevelser

Filtrer din søgning og start planlægningen af din ferie i dag.

Smagen af Norge

Senest besøgte sider