Skip to main content

Prisvindende oste og kød, traditionelle teknikker brugt på nye måder og råvarer fra både fjord og mark. Stavanger er et oplagt rejsemål for foodies. Smag så meget som muligt med disse tips til hvor du kan rejse hen og hvad du kan spise på turen.

En skattekiste af kulinariske fristelser

I det vestlige Norge er Stavanger-regionen en sand skattekiste af lokale råvarer. Et mildt kystklima, høje fjelde og dybe fjorde samt noget af landets bedste landbrugsjord gør det muligt at dyrke og høste en bred vifte af forskellige råvarer.

”I regionen finder du fantastiske, små landbrug med lokalt fokus, samt større madproducenter der leverer varer til hele landet. Der bliver taget kærlig hånd om kvaliteten, uanset om du er stor eller lille,” fortæller Jon Berg.

Jon voksede op i Stavanger-området og er en rigtig foodie. Han er journalist og sommelier, og han har skrevet en bog om madoplevelser med tilhørende opskrifter fra regionen. Bogen Nordsjøvegen - fra Stavanger til Hidra er en guide til de bedste kulinariske oplevelser og spisesteder i området. Og dem er der nok af!

”Der er stor fokus på økologi og dyrevelfærd. Efter min mening kan man smage det i råvarerne. I det lille lokalsamfund i Gjesdal er der frilandsgrise hos Tinas Griser, og i Sola lidt udenfor Stavanger græsser anguskvæg på de grønne enge,” siger Jon.

En kulinarisk rejse

Tag på madsafari gennem regionen! Stavanger er omgivet af små øer, der er rige på historie, kultur og natur. Det milde og fugtige klima sørger for, at øerne er grønne det meste af året og et besøg værd.

En halv times kørsel nord for Stavanger ligger det historiske Utstein Kloster på Klosterøy, en af otte beboede øer i økommunen Rennesøy. Køreturen på de små veje langs fjorden er det hele værd i sig selv. Undervejs kommer du over ene idylliske ø efter den anden, forbi græssende kvæg og får i det magiske landskab.

Utstein var engang vikingekongen Harald Hårfagers hovedsæde. I middelalderen var det et kloster og i 1700-tallet en herregård, indtil det blev et museum i 1930’erne.

På øen ligger også Klostergarden, der fokuserer på bæredygtige fødevarer dyrket i et beskyttet kulturhistorisk miljø. Gården drives af Inger Lise og Anders Schanche Rettedal, der er ellevte generation.

Eksklusive restauranter

Med så stort og godt et udvalg af råvarer i regionen er det ikke noget under, at byen har adskillige Michelinrestauranter samt en lang række andre fantastiske spisesteder. Hvis man ser bort fra hovedstaden Oslo var Stavanger faktisk den første by i Norge til at modtage en Michelinstjerne - den blev tildelt RE-NAA i 2016. I dag har restauranten to stjerner og en menu der fokuserer på regionens smage og sæsonens råvarer.

”Den største fordel ved at have en restaurant akkurat her er, at alting er så lokalt. Fisk, skaldyr, grøntsager, vildt, svampe. Alt, vi har brug for, findes indenfor en halv time,” siger køkkenchefen Sven Erik Renaa.

I Stavanger ligger også Sabi Omakase, der blev den første norske sushirestaurant til at få en Michelinstjerne. Restauranten serverer autentisk edomae sushi, tilberedt af Roger Asakil Joya - en af de få sushikokke i Norge, der er certificeret af AJSA (All Japan Sushi Association).

Hvis du ønsker et bord på en af disse Michelinrestauranter anbefales det at booke i god tid!

Traditionelle lækkerier

Men du behøver ikke nødvendigvis besøge en Michelinrestaurant for at spise godt her i området. Ifølge Jon Berg er der adskillige steder uden for byen, der prøves - mange af dem har fokus på det mere traditionelle, norske køkken. En af disse er Lura Turistheim i Sandnes, bare et kvarters kørsel fra centrum af Stavanger. Her er der blevet lavet norsk mad fra bunden siden 1949.

”Deres komle (en slags kartoffeldumpling, som regel serveret med saltet kød) laves præcis som jeg husker den fra min barndom. De laver også gode kjøttkaker og den bedste dessert - karamelpudding. At spise her er næsten som at spise et stykke historie,” siger Jon. Han synes det er vigtigt, at man har respekt for de gode, gamle norske opskrifter og hjælper med at videreføre madtraditionerne.

Kunsten at opbevare mad

Maden i Fjord Norge er meget afhængig af at kunne opbevares på den rigtige måde. Faktisk var konserves en af Stavangers vigtigste industrier i 1900! Det kan du høre meget mere om på byens hermetikkmuseum. Men madtraditionerne i det vestlige Norge er også formet af endnu ældre konserveringsteknikker. Tørring, saltning, røgning og fermentering er gamle teknikker, der er blevet overført fra generation til generation. Disse teknikker benyttes stadig på nogle af byens bedste restauranter.

”På Tango fokuserer vi i høj grad på årstidens råvarer. Men for at forlænge sæsonen, og for at bruge alt vi har høstet i sæsonen, fermenterer vi også meget mad,” siger Jan-Erik Hauge, køkkenchef hos Tango.

Tango er en intim restaurant med bare 30 siddepladser, beliggende i hjertet af Stavanger. I restaurantens køkken finder du ægte madnørder, der ønsker at sætte Stavanger på det kulinariske landkort med deres overraskende smagskombinationer, smukke præsentationer og udsøgte vinparring.

Det er kun nøje udvalgte råvarer, der finder vej til Tango, ifølge stedets daglige leder Tommy Oppedal Raanti. Høj kvalitet og lokal oprindelse er vigtig for spisestedet.

”Vi arbejder en del sammen med en lokal bonde, der hedder Frode Ljosdal. Han leverer fantastiske ingredienser, herunder squash, artiskokker, tomater og kål, fra sin gård på øen Brimse lidt uden for Stavanger. Klimaet derude er anderledes end inde i byen. Man er mere afskærmet fra vejret, hvilket betyder at foråret kommer tidligere,” siger Tommy.

Stavanger-regionen er også kendt for at dyrke søde tomater i stor stil. I Orre på Jæren ligger Wiig Gartneri, en af Norges største producenter af tomater og agurker.

”Wiig Gartneri leverer grøntsager til købmænd i hele landet. Men der dyrkes også tomater på Finnøy og Brimse,” siger Tommy.

Frisk fra Nordsøen

Vi kan naturligvis ikke snakke om Stavanger og mad uden at nævne fisk og skaldyr. Vi er trods alt på vestkysten. Før det norske olieeventyr var Stavanger en relativt lille fiskerby, der var dybt afhængig af sildefiskeri.

I dag er der stadig fisk på menuen hos mange af byens restauranter. Du kan spise frisk fisk hele året rundt, men det bedste fra havet får du om vinteren. Da er fjorden iskold, og fisk og skaldyr ekstra saftige. Fisk og skaldyr fra dette område er af så høj kvalitet, at de serveres på de bedste restauranter rundt om i verden. Besøg en af regionens fiskerestauranter, hvor fiskene kommer direkte fra Nordsøen.

”Hvidfisk, flynder, sej og kuller er meget almindelige i området, og dertil selvfølgelig forskellige skaldyr. Mine favoritter er frisk jomfruhummer eller kammuslinger,” siger Karl Erik Pallesen, køkkenchef og medejer af Fisketorget i Stavanger.

Fisketorget er både fiskehandel og fiskerestaurant, beliggende midt i byen nede på havnen, eller Vågen som de lokale siger. Her er der blevet handlet med fisk og skaldyr i over 150 år.

”Menukortet på restauranten laves efter, hvad vi har i køledisken. Vi har som mål aldrig at have noget, der er ældre end to dage. På den måde kan folk være sikre på, at de altid får serveret frisk fisk her. Det er også en sjov udfordring til vores kokke, der bliver nødt til at være kreative med de fisk vi har, og konstant tænke i nye smagskombinationer. Fisk og skaldyr serveres naturligvis med årstidens lokale råvarer,” siger Karl Erik.

Populær fiskesuppe

En af de mest populære retter på Fisketorget er fiskesuppe. I 2019 solgte Karl Erik og resten af personalet mere end 38.000 portioner! Du kan bestille fiskesuppe hele året rundt, men restauranten serverer også sæsonbaserede specialiteter.

”Personligt er jeg vild med torskesæsonen. Selvom torskene kommer fra Nord-Norge, er der nærmest feststemning i hele landet. Jeg elsker også andre traditionelle fiskeretter såsom lutefisk (tørret fisk udblødt i lud og derefter udvandet), der typisk serveres omkring jul,” siger Karl Erik.

Plantebaseret i Stavanger

Hvis du foretrækker vegansk mad og er på udkig efter en fantastisk madoplevelse, har Stavanger lige det rette sted - Bellies! Ifølge den lokale festivalchef, Katrine Lilleland, er Bellies faktisk hele Norges bedste veganerrestaurant. Den ligger for enden af Pedersgata i centrum.

Tjek flere kulturelle anbefalinger fra festivalchefen:

Osteland

I en gammel emballagefabrik i den østlige del af byen, der engang var præget af konservesindustrien, ligger Stavanger Ysteri. I de seneste år er mange af de gamle fabrikker blevet omdannet til moderne, lokale madproducenter og trendy spisesteder.

Stavanger Ysteri blev grundlagt af Lise Brunborg i 2015 og har rødder i traditionel fremstilling af oste. Lise og de ansatte laver oste af økologisk mælk fra Leikvoll Økologiske Gard, der ligger et stenkast uden for byen. Stavanger Ysteri har et vindue omme i baggården, hvor du kan se hvordan de laver de dejlige oste. 

I 2021 blev rødkitosten Konrad kåret som Norges bedste ost ved de nationale ostemesterskaber. Og selvfølgelig har mesterkokke over hele landet også bemærket den høje kvalitet: Den trestjernede Michelinrestaurant Maaemo i Oslo har endda baseret en hel ret på blåosten Fønix! 

En anden osteproducent, der får mundvandet til at løbe, er Voll Ysteri i Jæren. Jærosten fra Voll blev tildelt førstepladsen i Det Norske Gårdsostmesterskapet hele tre år i træk. På Jæren ligger også gårdbutikken Ystepikene i Varhaug, der absolut er et besøg værd. 

Vil du vide mere om de norske smage? I den norske kogebog finder du masser af gode opskrifter fra hele landet.

Flere smagfulde rejsemål

Find vej til Stavangers bedste restauranter og spisesteder.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider