De bedste madoplevelser i Stavanger-regionen
Gør dig klar til en smagfuld oplevelse i den sydvestlige del af Fjord Norge!
Her løber køerne frit omkring på Jærens marker. Her smager tomaterne ekstra godt og fiskene serveres friskfangede direkte fra Nordsøen.
”Dette er virkeligt et madparadis. Du kan følge ingredienserne fra jord til bord. Du har hele fødekæden lige her.”
Jon Berg, kogebogsforfatter og sommelier
Hyggelige caféer, fornemme Michelinrestauranter, lokale spisesteder og unikke gårdbutikker. Find Stavanger og omegns kulinariske perler med lidt hjælp fra madeksperten Jon Berg.
”Vores lam, frilandsgrise og kvæg har store landområder at boltre sig på lige ved søen. Det ser ud til, at de nyder naturen her på øen.”
Inger Lise
Inger Lise og hendes familie har fået velfortjent opmærksomhed for den måde, de driver deres landbrug.
De har været i finalen i den norske kokkekonkurrence Det Norske Måltid adskillige gange, og deres Klosterlam har opnået Spesialitetsmerket fra organisationen Norsk Mat.
Hele sommersæsonen græsser lammene udelukkende på marker tæt på havet.
Sikke et sted at være lam!
Vil du prøve nogle af Klostergardens specialiteter?
I et tidligere bådhus, lige ved Utstein Kloster, ligger en gårdbutik hvor du kan købe lammekød, saltet kød, skind og læder samt lokale mad- og drikkevarer.
En anden anbefaling fra Jon er Hå gamle prestegard, der ligger smukt langs Jærenstrandene syd for Stavanger.
Selvom Hå først og fremmest er et kunstgalleri og kulturcenter er her også en lille café, der er et besøg værd.
”Historie, kunst og mad går hånd i hånd i Hå. De laver dejligt smørrebrød, lapper (en slags tykke pandekager) og kager. Hvis du er heldig er der også livemusik.”
Jon Berg
Har du lyst til selv at lave lapper derhjemme? Prøv opskriften fra Jons kogebog! Det er både let og lækkert.
Mens du er i nærheden af Hå, kan du også besøge Obrestad Fyr, hvor du kan overnatte.
Dejlig mad og anderledes overnatning? Ja tak!
Får du vand i munden?
Smag Tangos dejlige ret med østers, agurk, spiselige blomster og mandelcreme.
Og til dessert: Norsk rabarber med pâte à choux og frisk sorbet.
Sikke en afslutning på måltidet!
Vil du lære at stege fisk? Det er let, ifølge Karl Erik.
Sådan gør du:
”For at få sprødt skind bruger vi høj varme og en neutral olie. Smørret tilsætter vi senere, for at det ikke skal blive brændt.”
Karl Erik
”Tryk fisken med skindsiden ned i panden, og steg indtil den får en fin farve over det hele. Skru ned for varmen når fisken begynder at blive brun.”
”Så tilsættes en masse dejligt smør. Temperaturen skal stadig være lav. Steg altid fisken længere på skindsiden, for det er her der er mest fedt.”
”Steg den anden side af fisken indtil smørret er brunt og giver en nøddeagtig lugt fra sig. Så er du færdig! Tilføj salt efter stegning, så får du den friskeste smag.”
Er du klar til at finde din egen favoritsmag i Stavanger?