Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Overnatning

    Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd

    Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde

    Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet

    Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge

    Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed

    Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året

    DanCenter - din feriehusekspert i Norge

    Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge

    Campcation –  Book camping over hele Norge med Campcation

  • Rejs hertil og rundt

    Vy - det skal være let at rejse grønt

    SJ NORD - eventyret starter i toget

    Vy express - gør det let at rejse grønt med bus

    NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser

    DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo

    AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse

    Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg

    Arctic Campers - lej en autocamper i Norge

    Cabin Campers - din hytte på fire hjul

    Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab

  • Ture og rundture

    Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'

    Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet

    Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge

    Up Norway - skræddersyede rejser

    Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie

    Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran

    Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture

    Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge

    50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper

    Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge

    Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil

    Booknordics.com aktiviteter, safari, udflugter, ekspeditioner, hytter og eventyrophold

    Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.

  • Offers

Search
or search all of Norway

De bedste madoplevelser i Stavanger-regionen

Gør dig klar til en smagfuld oplevelse i den sydvestlige del af Fjord Norge!

Her løber køerne frit omkring på Jærens marker. Her smager tomaterne ekstra godt og fiskene serveres friskfangede direkte fra Nordsøen. 

Food experiences in the Stavanger region .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com / Trigger
Food experiences in the Stavanger region .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com / Trigger

”Dette er virkeligt et madparadis. Du kan følge ingredienserne fra jord til bord. Du har hele fødekæden lige her.”

Jon Berg, kogebogsforfatter og sommelier

Cookbook author Jon Berg .
Photo: Jon Berg
Cookbook author Jon Berg .
Photo: Jon Berg

Hyggelige caféer, fornemme Michelinrestauranter, lokale spisesteder og unikke gårdbutikker. Find Stavanger og omegns kulinariske perler med lidt hjælp fra madeksperten Jon Berg.

Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Prisvindende oste og kød, traditionelle teknikker brugt på nye måder og råvarer fra både fjord og mark. Stavanger er et oplagt rejsemål for foodies. Smag så meget som muligt med disse tips til hvor du kan rejse hen og hvad du kan spise på turen.

En skattekiste af kulinariske fristelser

I det vestlige Norge er Stavanger-regionen en sand skattekiste af lokale råvarer. Et mildt kystklima, høje fjelde og dybe fjorde samt noget af landets bedste landbrugsjord gør det muligt at dyrke og høste en bred vifte af forskellige råvarer.

”I regionen finder du fantastiske, små landbrug med lokalt fokus, samt større madproducenter der leverer varer til hele landet. Der bliver taget kærlig hånd om kvaliteten, uanset om du er stor eller lille,” fortæller Jon Berg.

Jon voksede op i Stavanger-området og er en rigtig foodie. Han er journalist og sommelier, og han har skrevet en bog om madoplevelser med tilhørende opskrifter fra regionen. Bogen Nordsjøvegen - fra Stavanger til Hidra er en guide til de bedste kulinariske oplevelser og spisesteder i området. Og dem er der nok af!

”Der er stor fokus på økologi og dyrevelfærd. Efter min mening kan man smage det i råvarerne. I det lille lokalsamfund i Gjesdal er der frilandsgrise hos Tinas Griser, og i Sola lidt udenfor Stavanger græsser anguskvæg på de grønne enge,” siger Jon.

Cows from Klostergarden farm at Mosterøy, Fjord Norway.
Cows from Klostergarden farm at Mosterøy.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

En kulinarisk rejse

Tag på madsafari gennem regionen! Stavanger er omgivet af små øer, der er rige på historie, kultur og natur. Det milde og fugtige klima sørger for, at øerne er grønne det meste af året og et besøg værd.

En halv times kørsel nord for Stavanger ligger det historiske Utstein Kloster på Klosterøy, en af otte beboede øer i økommunen Rennesøy. Køreturen på de små veje langs fjorden er det hele værd i sig selv. Undervejs kommer du over ene idylliske ø efter den anden, forbi græssende kvæg og får i det magiske landskab.

Utstein var engang vikingekongen Harald Hårfagers hovedsæde. I middelalderen var det et kloster og i 1700-tallet en herregård, indtil det blev et museum i 1930’erne.

På øen ligger også Klostergarden, der fokuserer på bæredygtige fødevarer dyrket i et beskyttet kulturhistorisk miljø. Gården drives af Inger Lise og Anders Schanche Rettedal, der er ellevte generation.

Jon Berg

”Jeg synes det er vigtigt, at vi holder fast på de norske madtraditioner. Heldigvis er der masser af restauranter og caféer i Stavanger-regionen, der gør netop dét.”

Jon Berg, kogebogsforfatter

”Vores lam, frilandsgrise og kvæg har store landområder at boltre sig på lige ved søen. Det ser ud til, at de nyder naturen her på øen.”

Inger Lise

Inger Lise at Klostergarden .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Cows at Klostergarden .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Inger Lise og hendes familie har fået velfortjent opmærksomhed for den måde, de driver deres landbrug.

De har været i finalen i den norske kokkekonkurrence Det Norske Måltid adskillige gange, og deres Klosterlam har opnået Spesialitetsmerket fra organisationen Norsk Mat.

A sheep at Klostergarden farm at Mosterøy .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lambs at Klostergarden farm at Mosterøy .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Hele sommersæsonen græsser lammene udelukkende på marker tæt på havet.

Sikke et sted at være lam!

Lamb from Klostergarden farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lamb from Klostergarden farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Vil du prøve nogle af Klostergardens specialiteter?

I et tidligere bådhus, lige ved Utstein Kloster, ligger en gårdbutik hvor du kan købe lammekød, saltet kød, skind og læder samt lokale mad- og drikkevarer.

Farm shop at Utstein farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Farm shop at Utstein farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Eksklusive restauranter

Med så stort og godt et udvalg af råvarer i regionen er det ikke noget under, at byen har adskillige Michelinrestauranter samt en lang række andre fantastiske spisesteder. Hvis man ser bort fra hovedstaden Oslo var Stavanger faktisk den første by i Norge til at modtage en Michelinstjerne - den blev tildelt RE-NAA i 2016. I dag har restauranten to stjerner og en menu der fokuserer på regionens smage og sæsonens råvarer.

”Den største fordel ved at have en restaurant akkurat her er, at alting er så lokalt. Fisk, skaldyr, grøntsager, vildt, svampe. Alt, vi har brug for, findes indenfor en halv time,” siger køkkenchefen Sven Erik Renaa.

I Stavanger ligger også Sabi Omakase, der blev den første norske sushirestaurant til at få en Michelinstjerne. Restauranten serverer autentisk edomae sushi, tilberedt af Roger Asakil Joya - en af de få sushikokke i Norge, der er certificeret af AJSA (All Japan Sushi Association).

Hvis du ønsker et bord på en af disse Michelinrestauranter anbefales det at booke i god tid!

The Michelin-starred restaurant RE-NAA's dish with quail from Ryfylke, Norway.
Food from Michelin-starred RE-NAA.
Photo: Anders Husa

Traditionelle lækkerier

Men du behøver ikke nødvendigvis besøge en Michelinrestaurant for at spise godt her i området. Ifølge Jon Berg er der adskillige steder uden for byen, der prøves - mange af dem har fokus på det mere traditionelle, norske køkken. En af disse er Lura Turistheim i Sandnes, bare et kvarters kørsel fra centrum af Stavanger. Her er der blevet lavet norsk mad fra bunden siden 1949.

”Deres komle (en slags kartoffeldumpling, som regel serveret med saltet kød) laves præcis som jeg husker den fra min barndom. De laver også gode kjøttkaker og den bedste dessert - karamelpudding. At spise her er næsten som at spise et stykke historie,” siger Jon. Han synes det er vigtigt, at man har respekt for de gode, gamle norske opskrifter og hjælper med at videreføre madtraditionerne.

En anden anbefaling fra Jon er Hå gamle prestegard, der ligger smukt langs Jærenstrandene syd for Stavanger.

Selvom Hå først og fremmest er et kunstgalleri og kulturcenter er her også en lille café, der er et besøg værd.

Hå Gamle Prestegard and Obrestad lighthouse .
Photo: Asle Haukland
Hå Gamle Prestegard and Obrestad lighthouse .
Photo: Asle Haukland

”Historie, kunst og mad går hånd i hånd i Hå. De laver dejligt smørrebrød, lapper (en slags tykke pandekager) og kager. Hvis du er heldig er der også livemusik.”

Jon Berg

Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Har du lyst til selv at lave lapper derhjemme? Prøv opskriften fra Jons kogebog! Det er både let og lækkert.

Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Marte Pettersen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Marte Pettersen, Maverix / Visitnorway.com

Mens du er i nærheden af Hå, kan du også besøge Obrestad Fyr, hvor du kan overnatte.

Dejlig mad og anderledes overnatning? Ja tak!

Obrestad lighthouse at the Jæren coast .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Obrestad lighthouse at the Jæren coast .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

Kunsten at opbevare mad

Maden i Fjord Norge er meget afhængig af at kunne opbevares på den rigtige måde. Faktisk var konserves en af Stavangers vigtigste industrier i 1900! Det kan du høre meget mere om på byens hermetikkmuseum. Men madtraditionerne i det vestlige Norge er også formet af endnu ældre konserveringsteknikker. Tørring, saltning, røgning og fermentering er gamle teknikker, der er blevet overført fra generation til generation. Disse teknikker benyttes stadig på nogle af byens bedste restauranter.

”På Tango fokuserer vi i høj grad på årstidens råvarer. Men for at forlænge sæsonen, og for at bruge alt vi har høstet i sæsonen, fermenterer vi også meget mad,” siger Jan-Erik Hauge, køkkenchef hos Tango.

Head chef Jan-Erik Hauge prepping food at restaurant Tango in Stavanger, Fjord Norway.
Head chef Jan-Erik Hauge at Tango.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Tango er en intim restaurant med bare 30 siddepladser, beliggende i hjertet af Stavanger. I restaurantens køkken finder du ægte madnørder, der ønsker at sætte Stavanger på det kulinariske landkort med deres overraskende smagskombinationer, smukke præsentationer og udsøgte vinparring.

Det er kun nøje udvalgte råvarer, der finder vej til Tango, ifølge stedets daglige leder Tommy Oppedal Raanti. Høj kvalitet og lokal oprindelse er vigtig for spisestedet.

”Vi arbejder en del sammen med en lokal bonde, der hedder Frode Ljosdal. Han leverer fantastiske ingredienser, herunder squash, artiskokker, tomater og kål, fra sin gård på øen Brimse lidt uden for Stavanger. Klimaet derude er anderledes end inde i byen. Man er mere afskærmet fra vejret, hvilket betyder at foråret kommer tidligere,” siger Tommy.

Stavanger-regionen er også kendt for at dyrke søde tomater i stor stil. I Orre på Jæren ligger Wiig Gartneri, en af Norges største producenter af tomater og agurker.

”Wiig Gartneri leverer grøntsager til købmænd i hele landet. Men der dyrkes også tomater på Finnøy og Brimse,” siger Tommy.

Får du vand i munden?

Smag Tangos dejlige ret med østers, agurk, spiselige blomster og mandelcreme.

Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Og til dessert: Norsk rabarber med pâte à choux og frisk sorbet.

Sikke en afslutning på måltidet!

Dessert from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Dessert from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Frisk fra Nordsøen

Vi kan naturligvis ikke snakke om Stavanger og mad uden at nævne fisk og skaldyr. Vi er trods alt på vestkysten. Før det norske olieeventyr var Stavanger en relativt lille fiskerby, der var dybt afhængig af sildefiskeri.

I dag er der stadig fisk på menuen hos mange af byens restauranter. Du kan spise frisk fisk hele året rundt, men det bedste fra havet får du om vinteren. Da er fjorden iskold, og fisk og skaldyr ekstra saftige. Fisk og skaldyr fra dette område er af så høj kvalitet, at de serveres på de bedste restauranter rundt om i verden. Besøg en af regionens fiskerestauranter, hvor fiskene kommer direkte fra Nordsøen.

”Hvidfisk, flynder, sej og kuller er meget almindelige i området, og dertil selvfølgelig forskellige skaldyr. Mine favoritter er frisk jomfruhummer eller kammuslinger,” siger Karl Erik Pallesen, køkkenchef og medejer af Fisketorget i Stavanger.

Karl Erik fileting fish at Fisketorget restaurant in Stavanger, Fjord Norway.
Karl Erik at Fisketorget in Stavanger.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Fisketorget er både fiskehandel og fiskerestaurant, beliggende midt i byen nede på havnen, eller Vågen som de lokale siger. Her er der blevet handlet med fisk og skaldyr i over 150 år.

”Menukortet på restauranten laves efter, hvad vi har i køledisken. Vi har som mål aldrig at have noget, der er ældre end to dage. På den måde kan folk være sikre på, at de altid får serveret frisk fisk her. Det er også en sjov udfordring til vores kokke, der bliver nødt til at være kreative med de fisk vi har, og konstant tænke i nye smagskombinationer. Fisk og skaldyr serveres naturligvis med årstidens lokale råvarer,” siger Karl Erik.

Vil du lære at stege fisk? Det er let,  ifølge Karl Erik.

Sådan gør du:

Karl Erik frying at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Karl Erik frying at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

”For at få sprødt skind bruger vi høj varme og en neutral olie. Smørret tilsætter vi senere, for at det ikke skal blive brændt.”

Karl Erik

”Tryk fisken med skindsiden ned i panden, og steg indtil den får en fin farve over det hele. Skru ned for varmen når fisken begynder at blive brun.”

Fish from Fisketorget .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Fisk from Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

”Så tilsættes en masse dejligt smør. Temperaturen skal stadig være lav. Steg altid fisken længere på skindsiden, for det er her der er mest fedt.”

”Steg den anden side af fisken indtil smørret er brunt og giver en nøddeagtig lugt fra sig. Så er du færdig! Tilføj salt efter stegning, så får du den friskeste smag.”

Karl Erik frying fish at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Karl Erik frying fish at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Populær fiskesuppe

En af de mest populære retter på Fisketorget er fiskesuppe. I 2019 solgte Karl Erik og resten af personalet mere end 38.000 portioner! Du kan bestille fiskesuppe hele året rundt, men restauranten serverer også sæsonbaserede specialiteter.

”Personligt er jeg vild med torskesæsonen. Selvom torskene kommer fra Nord-Norge, er der nærmest feststemning i hele landet. Jeg elsker også andre traditionelle fiskeretter såsom lutefisk (tørret fisk udblødt i lud og derefter udvandet), der typisk serveres omkring jul,” siger Karl Erik.

Plantebaseret i Stavanger

Hvis du foretrækker vegansk mad og er på udkig efter en fantastisk madoplevelse, har Stavanger lige det rette sted - Bellies! Ifølge den lokale festivalchef, Katrine Lilleland, er Bellies faktisk hele Norges bedste veganerrestaurant. Den ligger for enden af Pedersgata i centrum.

Tjek flere kulturelle anbefalinger fra festivalchefen:

Osteland

I en gammel emballagefabrik i den østlige del af byen, der engang var præget af konservesindustrien, ligger Stavanger Ysteri. I de seneste år er mange af de gamle fabrikker blevet omdannet til moderne, lokale madproducenter og trendy spisesteder.

Stavanger Ysteri blev grundlagt af Lise Brunborg i 2015 og har rødder i traditionel fremstilling af oste. Lise og de ansatte laver oste af økologisk mælk fra Leikvoll Økologiske Gard, der ligger et stenkast uden for byen. Stavanger Ysteri har et vindue omme i baggården, hvor du kan se hvordan de laver de dejlige oste. 

I 2021 blev rødkitosten Konrad kåret som Norges bedste ost ved de nationale ostemesterskaber. Og selvfølgelig har mesterkokke over hele landet også bemærket den høje kvalitet: Den trestjernede Michelinrestaurant Maaemo i Oslo har endda baseret en hel ret på blåosten Fønix! 

En anden osteproducent, der får mundvandet til at løbe, er Voll Ysteri i Jæren. Jærosten fra Voll blev tildelt førstepladsen i Det Norske Gårdsostmesterskapet hele tre år i træk. På Jæren ligger også gårdbutikken Ystepikene i Varhaug, der absolut er et besøg værd. 

Vil du vide mere om de norske smage? I den norske kogebog finder du masser af gode opskrifter fra hele landet.

Er du klar til at finde din egen favoritsmag i Stavanger?

Fargegaten, The Colorful Street, in Stavanger .
Photo: Per Christian Lind / Visit Norway
The Colorful Street, in Stavanger .
Photo: Per Christian Lind / Visit Norway

Jon Berg anbefaler

Udforsk nogle af den norske kogebogforfatters favoritspisesteder.

Flere smagfulde rejsemål

Find vej til Stavangers bedste restauranter og spisesteder.

Gode restauranter og spisesteder
Sven Erik Renaa med team tilbyr sitt beste i en satt smaksmeny. I det lekre lokalet er skillet gjester, kokker og servitører fjernet, og alle bord er… Read more
RE-NAA
In 2016 RE-NAA is the first restaurant outside of Oslo to achieve a Michelin star in the Scandinavian Michelin Guide. The star was maintained in 2017,… Read more
Template restaurant listing - RE-NAA
Sabi Omakase var den første sushi-restauranten til å få Michelin-status i Norge! Sushimaster Roger Asakil Joya lager kunstverk av norske råvarer som… Read more
Sabi Omakase
En intim restaurant med 30 sitteplasser i hjerter av Stavanger sentrum med en meny av høy kvalitet med fokus på lokale råvarer i sesong – i en… Read more
Tango Restaurant
Fira hjemmerestaurant er en unik restaurant i hjerte av Sandnes sentrum, hvor du blir invitert hjem i stua til Ingeborg. Her blir du servert… Read more
Fira hjemmerestaurant
Spiseriet er en restaurant i toppklasse i den vakre foajeen i Stavanger konserthus, med utsikt til fjorden. Kokkene er blant landets mestvinnende med… Read more
Spiseriet
Deilige plantebaserte råvarer og uendelige muligheter. Read more
Bellies
Et spisested med fisk og sjømat, der menyen baserer seg på dagens fangst. Fisketorgets entusiastiske kokker tilbyr enkle velsmakende retter til lunsj… Read more
Fisketorget Stavanger - restauranten
Siden 1949 har Lura turistheim laget skikkelig norsk tradisjonsmat, helt fra bunnen av. Komle med salt kjøtt, pølse og smeltet smør, kjøttkaker med… Read more
Lura Turistheim
Gå ikke glipp av Sabi ENSO, enda en restaurant i Stavanger som gjør reisen verdt det alene. Stjernekokken Roger Asakil Joya og teamet hans har gjort… Read more
Sabi ENSO
Heldigvis restaurant & bar er et kjøkken med ekte kjærlighet til faget sitt – og til ganen din. Read more
Heldigvis restaurant & bar
Restauranten på GamlaVærket er definitivt en av Sandnes edelstener. De tilbyr en koselig setting med sjarmerende service. Read more
GamlaVærket - Restaurant
Sirkus Renaa er en av landets beste konditorier og bakerier, med surdeigsbrød, laminert søtbakst, terter og makroner. På kveldstid forvandles Sirkus… Read more
Sirkus Renaa
Velkommen til Eigra kjøkken & bar! I hjertet av Egersund by finner du Grand Hotell Egersunds nye restaurant. Her kan du sitte lenge å nyte et godt… Read more
Eigra kjøkken & bar
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Opdag mere

    Benyt dig af disse gode tilbud

    Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbage til toppen