Skip to main content

Drømmer du om en overnatning helt ude ved havet, hvor du kan falde i søvn til bølgeskvulp? Så bør du booke et af de cirka 60 fyrtårne, der er til udlejning i Norge.

Trygt til land

I 1665 blev Lindesnes Fyr på Norges sydligste spids det første af mange norske fyrtårne. Siden har over 200 af slagsen guidet skibe og fartøjer sikkert gennem de norske farvande.

Mange er blevet lukket ned eller automatiseret, og det sidste bemandede fyrtårn lukkede i 2006. Men det betyder ikke, at der ikke stadig er liv i de gamle, historiske bygninger. På grund af deres idylliske og ofte dramatiske placeringer lige ved det åbne hav er disse fyrtårne blevet populære rejsemål.

En uforglemmelig overnatning

Den norske regering ejer stadig de fleste af fyrtårnene, og de samarbejder med lokale foreninger, der arrangerer rundvisninger og overnatninger. Andre er i privat eje.

I alt kan du overnatte i omkring 60 fyrtårne over hele Norge, og det er let kombinere dit ophold med sjove udendørs aktiviteter i nærheden. Det er faktisk én af de bedste ting ved at overnatte i et fyrtårn - du er så tæt på naturens kræfter som muligt. På Kråkenes Fyr, der ligger på det vestligste og mest vindblæste punkt i Norge, kan du endda sove i en stormsuite!

Som regel finder opholdet sted i fyrmesterens bolig og ikke i selve fyrtårnet. Nogle fyr er dog forvandlet til barer og restauranter, som du kan besøge. Standarden varierer fra rustikt og hyggeligt til storslået og luksuriøst. I den luksuriøse ende af skalaen finder du Lofoten Fyr på Værøy, eller det ærværdige Høyevarde Fyr på Karmøy, lige uden for Haugesund. Molja Fyr midt i Ålesund er blevet forvandlet til et komfortabelt hotelværelse.

Du kan også booke overnatninger i visse fyrtårn om vinteren, hvor du virkeligt kan komme til at opleve naturens mægtige kræfter.

Et godt råd er at booke fyrtårnsferien i god tid. Flere og flere har fået øjnene op for denne usædvanlige ferieform.

Let tilgængelige

Nogle af Norges fyrtårne er lettere tilgængelige end andre, herunder Lindesnes Fyr, der er Norges ældste af slagsen. Dette fyr ligger 45 minutters kørsel fra Mandal i det sydlige Norge, og du kan parkere bilen lige ved siden af. Her er også et besøgscenter, og du kan overnatte i fyrvogterboligen lige ved siden af fyrtårnet.

Området kan let udforskes til fods. Du kan også overnatte i  en række andre fyrtårn i nærheden.

Hvis du besøger Lindesnes Fyrtårn kan du planlægge turen således, at du også oplever tågehornet! Det lyder hver søndag klokken 12.00 fra begyndelsen af marts til slutningen af september - med mindre det rent faktisk er tåget.

Middag med udsigt

Du kan naturligvis også besøge et fyrtårn uden at tilbringe natten i det. Tag på en dagstur og nyd en god kop kaffe, frokost eller en middag i stedet for. Nogle af Norges fyrtårn huser nemlig også spisesteder og caféer, hvor du kan spise og drikke med havudsigt. Nogle fyr er blevet bygget om til kunstgallerier, for eksempel Alnes Fyr uden for Ålesund, Obrestad Fyr på Jæren nær Stavanger og Ryvarden Fyr i Fjord Norge.

Ved Tranøy Fyr på Hamarøy i Nord-Norge kan du spise på restauranten Naustet Mat & Drikke, der har til huse i et gammelt bådhus. Her serveres lokale specialiteter såsom hjemmelavede fiskekager, fiskesuppe og grillet tørfisk.

Få lidt godt i glasset på Stangholmen Fyr uden for Risør. Dette fyrtårn ligger på øen Stangholmen, så du bliver nødt til at tage færgen om sommeren.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Nogle af Norges fyrtårn ligger på små, øde øer. Disse fyr er glimrende valg, hvis du ønsker lidt mere privatliv - bare vær opmærksom på, at dit besøg kræver lidt mere planlægning. Men det er absolut det hele værd!

Litløy Fyr på Vesterålen i Nord-Norge får du følelsen af at være alene i verden. Din vært kan arrangere transporten til og fra øen.

De fleste fyrtårn har hjemmesider med al den information, du har brug for. Mange fyr er også tilgængelige med færge eller båd.

Find det perfekte fyr

Tilbring natten på den norske kyst.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider