Skip to main content

Is- og snehoteller er blevet en populær rejsetrend på de nordlige breddegrader. Der er flere at vælge imellem i Norge, og nogle af dem ligger på de bedste steder, hvor man kan se nordlyset!

Forestil dig dette: Du ligger i et rum lavet af is og sne. Din ånde bliver til damp i den kolde, tørre luft, men under din bunke af rensdyrskind har du det dejlig hyggeligt.

Udenfor de blå vægge danser nordlyset over den arktiske himmel. Det er eksotiske elementer som disse, der forklarer, hvorfor norske ishoteller er så fantastiske.

Sov på isen

Spekulerer du på, om det ville være en meget kold oplevelse at sove i en isseng, eller om du skal medbringe noget særligt tøj til dit ophold?

Dette kan variere, så sørg for at dobbelttjekke med dit hotel. De fleste hoteller giver dig dog alt, hvad du har brug for til dit ophold. Det er typisk en sovepose, der er beregnet til ekstremt kolde temperaturer, et soveposefor og noget til at dække hoved og hals med. Derudover anbefales det ofte, at man ikke sover i andet end termo- eller uldundertøj. Hvis du glemmer at medbringe dit eget, kan du ofte købe det på hotellet.

Ishoteller består ofte af to dele, der er forbundet, en varm bygning og en kold afdeling. I den varme bygning finder du faciliteter som toiletter, brusere, omklædningsrum og skabe til dine ejendele. Temperaturen inde i den kolde del af hotellet er normalt omkring minus 4 eller 5 grader Celsius.

Er du på udkig efter det perfekte sted at blive gift? Der er også flere ishoteller, der er vært for bryllupper!

1.  Snowhotel Kirkenes

Beliggende i Kirkenes, Finnmark, Nordnorge​

Eventyrlige vinteroplevelse får du på mange ishoteller, og snehotellet i Kirkenes er ingen undtagelse.

I Kirkenes, en lille by i Finnmark i Nord-Norge, finder du 180 huskies, som tager rejsende med på hundeslædeeventyr i høj hastighed gennem det arktiske landskab. Derudover kan du, hvis du er heldig, opleve det utrolige nordlys på klare aftener. Tag på en kongekrabbe-ekspedition i Norskehavet og nyd velsmagende krabber på din hotelrestaurant om aftenen.

Det er disse rå, nærmeste jomfruelig rene oplevelser, der har slået benene væk under både lokale og internationale rejsende.

Kåre Tandvik, ejer og grundlægger af Snowhotel Kirkenes, har travlt med at forberede årets byggeri. Han siger, at navnet blev valgt for at afspejle de faktiske byggematerialer. Et hotel lavet udelukkende af is ville ifølge ham hurtigt blive ubehageligt.

"Det ville være som at bo i et glashus. Du skal bruge isolerende sne i konstruktionen for at kunne holde varmen inde. På den måde bliver det, uanset hvor koldt det bliver udenfor, behagelige minus fire grader celsius indenfor" siger han.

På Snowhotel Kirkenes kan du også vælge at tage en drink i isbaren og sove i den varme del af hotellet. Du kan også tilbringe en enkelt nat i den kolde del og blive længere i et varmt rum. Der er så mange muligheder at vælge imellem!

2. Tromsø Ice Domes

Beliggende i Tamokdalen i Troms, Nordnorge​

Halvanden time i bil fra byen Tromsø i Nordnorge er de høje bjerge, der omgiver Tamokdalen, med til at holde temperaturen lav i den to måneder lange polarnat. Dette er perfekt, når du har bygget et ishotel der.

"Vi vil gerne lære vores gæster om Arktis. Her i Tromsø Ice Domes kan du lære om det lokale dyreliv, samisk kultur og norske polarforskere," siger administrerende direktør Eirik Tannvik.

Overalt på hotellet er den lokale samiske kultur, nordlyset samt meget mere repræsenteret gennem farverig belysning og smukke isskulpturer.

Du kan tilbringe en nat på varme rensdyrskind eller udforske nogle af de mange forskellige dagaktiviteter, Tromsø Ice Domes har at byde på – for eksempel en tur med hundeslæde, på snescooter, i snesko eller på jagt efter nordlyset.

3. Sorrisniva Igloo Hotel

Beliggende i Alta, i Finnmark amt, Nordnorge​

Verdens nordligste ishotelligger i Alta i Nord-Norge. Det første Sorrisniva Igloo Hotel blev bygget i 1999, hvilket gør det til det andet af sin slags i verden.

Hver vinter går en række lokale kunstnere i gang med at hugge i de store mængder is og sne, og knap en måned senere er hotellet færdigt og klar til at tage imod gæster.

"De første otte eller ti år var hårde, men så begyndte det at blive populært," fortæller Jan Roger Eriksen, ansvarlig for salg og marketing i Sorrisniva.

Sorrisniva er blandt verdens mest berømte ishoteller, på linje med Jukkasjärvi Ice Hotel i Sverige, som startede konceptet allerede i 1990. Som navnet antyder, er alt på hotellet bygget af is og sne, lige fra sengen, du sover i, til glassene, du drikker af.

Når foråret kommer, bliver hotellet reduceret til dampende vandpytter. Denne cyklus giver Sorrisniva og dets kunstnere en gylden mulighed for at forny sig hvert år.

"Det særlige ved Sorrisniva er, at alle vores kunstnere er lokale", siger Eriksen. "Når de ikke laver skulpturer og udsmykker hotellet, har de helt almindelige, daglige jobs her i Alta. Den ene er frisør, den anden kører postbil, den tredje arbejder som kok."

Ishoteller rundt om i verden findes i forskellige størrelser og former, men én ting har de til fælles. De er – selvfølgelig – alle sammen meget, meget kolde. Derfor er mange nok tilbøjelige til at tro, at gæsterne sjældent tager mere end en enkelt overnatning, men den antagelse kan Jan Roger Erikson afvise.

"Vi ser flere og flere mennesker blive i en weekend," siger han. "På den måde kan de slappe af på hotellet og opleve en bred vifte af aktiviteter i dagtimerne."

4. Hunderfossen Snehotel

Beliggende nær Lillehammer, Østnorge​

Ikke alle ishoteller i Norge ligger langt mod nord. Lidt over to timers kørsel fra Oslo, i retning af Lillehammer, bygges verdens sydligste ishotel hver vinter.

Hotellet er en del af Hunderfossen Vinterpark, en populær forlystelsespark baseret på norske eventyr.

"Der er en magisk stemning i vinterparken hvert år, især om aftenen," fortæller marketingschef Thor Willy Christiansen.

På grund af dets beliggenhed i syd – flere hundrede kilometer fra dets søsterhoteller i Finnmark – påbegyndes opførelsen af Hunderfossen ishotel markant senere. På Østlandet er ishoteller undertiden afhængige af moderne teknologi for at opretholde stabile lave temperaturer.

"Hotellet er opført i vores årlige vinterpark og består af 15 ton is og 1.500 kubikmeter sne," siger Christiansen. "Vi har et kølesystem, der holder temperaturen lav, når vejret bliver varmt. Hotellet er bygget af vores medarbejdere sammen med iskunstner Elisabeth Kristensen og er inspireret af traditionelle norske eventyr."

Ud over dets utrolige arkitektur og indretning byder ishotellet på masser af levende underholdning.

"Fra eventyrudstillinger i troldeskoven og slotshaven til snowrafting, snescootere og et fantastisk fyrværkeri, der afrunder vinteraftenerne, er hver dag en magisk og unik oplevelse for hele familien,” siger Christiansen.

Åbent i 2023: 10.-11. februar, 17.-18., 21.-25. og 2.-4. marts.

Norge har et væld af overnatningsmuligheder, der ligger helt ud over det sædvanlige. Tilbring natten i en hytte i trætoppen, tag på et glamping-eventyr, eller sejl med Hurtigruten – verdens smukkeste sejltur.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Find dit drømmehotel

Filtrer din søgning, og se tilbuddene nedenfor.