Skip to main content

Er I klar til at give hinanden jeres ”ja”?

Bliv gift i helt særlige omgivelser…

…for eksempel på Trolltunga i smukke Hardanger.

Bryllup i Norge

Få inspiration til drømmebrylluppet og find information om at blive gift i Norge. Den spektakulære norske natur sørger for de perfekte kulisser til denne helt særlige dag.

Uanset om I gerne vil have en helt privat bryllupsceremoni, et lille bryllup med få gæster, eller et brag af en bryllupsfest med masser af venner og familie - Norge har vidunderlige steder at holde netop jeres drømmebryllup. Scroll ned for mere inspiration. 

Der er en række formaliteter at tænke over:

Sådan kan I blive gift i Norge

Ægteskab er en menneskeret for alle uanset race, nationalitet eller religion. I skal begge være over 18 år og ønske at blive gift af egen fri vilje.

Den norske ægteskabslovgivning er kønsneutral. Det betyder, at par af samme køn kan blive gift med hinanden i Norge.

Både norske og udenlandske statsborgere skal udfylde en prøvelsesattest til de norske skattemyndigheder for at sikre, at betingelserne for at indgå ægteskab er opfyldt. Denne attest hedder på norsk en ’prøvingsattest’.

Nordiske statsborgere og udlændinge med opholdstilladelse i Norge skal følge den samme fremgangsmåde som norske statsborgere. For andre udlændinge er det nødvendig med yderligere dokumentation. Læs mere om at blive gift i Norge.

Bryllupsceremonien skal foretages af en autoriseret person, der skal bookes i forvejen. Hver kommune har en liste over lokale giftefogeder. Ved et kirkebryllup foretages vielsen som regel af en præst, mens ceremonien i de mindre kommuner ofte varetages af borgmesteren selv. Husk at undersøge, om der skal betales for ceremonien (varierer fra sted til sted).

Denne information er blot en kort opsummering af reglerne på Skatteetatens hjemmeside, hvor du kan læse meget mere om vejen til ægteskabet - trin for trin.

Steder at blive gift

I kan blive gift stort set hvor I vil, så længe bruden, gommen, to vidner og en autoriseret person til at foretage vielsen er fysisk til stede. Her er en række forslag til spektakulære steder at blive gift – uanset om det er kirkebryllupper, borgerlige vielser eller ceremonier ude i naturen.

Husk! De nævnte steder kan have begrænset mulighed eller kapacitet, så reserver dato og ophold i god tid.

1. Naturbryllup

Det er helt oplagt at blive gift under åben himmel i den smukke norske natur - for eksempel på stranden, ved et fyrtårn eller i skoven. Hvis I begge er i god form, kan I holde ceremonien på toppen af et fjeld. Den flotte udsigt giver luft under vingerne!

En af Norge mest spektakulære attraktioner, klippeformationen Trolltunga i Ullensvang ved Hardangerfjorden, er et populært sted at blive viet. Hvert år arrangerer Ullensvang Kommune en ’bryllupsdag’ på toppen af Trolltunga, med adskillige bryllupsceremonier forrettet af borgmesteren og akkompagneret af en violinist.

I 2023 sker det fredag den 4. august.

Både brudepar, vidner og eventuelle gæster skal dog være i mere end almindelig god form, for vandreturen derop er 20 kilometer lang (tur/retur), den stiger 320 meter og tager cirka 8-12 timer at gennemføre.

Tip: Både Trolltunga Active og Trolltunga Adventures tilbyder overnatning i en komfortabel fjeldhytte ikke langt fra Trolltunga. Læs mere om at blive gift på Trolltunga.

2. Historisk bryllup

Er I ikke klar til så lang en vandretur?

Find inspiration i et af de mest berømte norske malerier; Brudefærd i Hardanger af Adolph Tidemand og Hans Gude.

Kirken i maleriet er inspireret af Ullensvang Kirke. Det romantiske Hotel Ullensvang kan hjælpe med at arrangere brylluppet. En hestetrukken karet bringer jer fra kirken langs fjorden til hotellet.

Ceremonien kan også holdes i hotellets have ved fjorden - eller på en af de idylliske øer ude i fjorden, hvis I kunne tænke jer samme omgivelser som i det berømte maleri.

Længere mod nord i Fjord Norge ligger det karakteristiske Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden. Her har fjeldfolk, kongelige og forelskede par søgt husly siden 1891 og nydt godt af den udsøgte mad, gode service og flotte fjordudsigt. Sig ja til hinanden ved denne smukke perle midt mellem Sunnmørsalpene og den glitrende fjord. Bestil værelser for én nat eller hele weekenden.

Se flere eksklusive og historiske hoteller, såsom Bårdshaug Herregård, herunder:

3. Bryllup i hvidt

Drømmer I om et hvidt bryllup? Så tag til en magisk verden bygget af sne og is - perfekt til et vinterbryllup!

Sorrisniva Igloo Hotel i Alta i Nord-Norge afholdes både kristne og civile bryllupsceremonier i et særligt is-kapel. Både hotel og kapel opføres på ny hvert eneste år af sne og is, og det designes og dekoreres i et nyt tema hvert år.

Forestil jer, at I siger ja til hinanden under nordlyset!

Længere mod nord ligger Snowhotel Kirkenes. Det er ikke et traditionelt bryllupshotel, men det er muligt at booke hele ishotellet til bryllupper. Hotellet har plads til 40 overnattende gæster samt yderligere 40 gæster i en række nærliggende hytter.

Det sydligste snehotel i Norge er Hunderfossen Snøhotell lidt uden for Lillehammer. Mange brudepar er blevet smedet sammen i den imponerende is-katedral! Hotellet og isbaren er udskåret i is og ligner trolde og andre eventyrvæsener fra den norske folketro.

Rundt om hotellet ligger vinterparken med heste og kaner samt sjove aktiviteter for både unge og gamle - et rigtigt vintereventyr. Hotellet er åben om vinteren mellem januar og begyndelsen af marts.

Læs mere om sne- og ishoteller i Norge.

4. Kirkebryllup

Stavkirker er som regel at finde i små, charmerende landsbyer, og mange af dem slår med glæde dørene op for bryllupper.

I Norge findes der stadig mange velbevarede stavkirker, overdådigt udsmykkede og bygget helt tilbage i vikingetiden. Brudepar er blevet viet i disse kirker i hundredvis af år.

I kan blive gift i den 800 år gamle Eidsborg Stavkirke, midt i de frodige omgivelser på Vest-Telemark Museum Eidsborg (på billedet). Det er muligt at leje en traditionel norsk brudebunad på museet. Der er blot fem kilometer fra Eidsborg til Dalen Hotel, hvor receptionen kan afholdes. Dalen Hotel blev udnævnt som et af bedste historiske luksushoteller i verden ved World Luxury Hotel Awards 2022.

Bare fire kilometer uden for hovedstaden Oslo ligger en anden stavkirke på Norsk Folkemuseum. Hvis I booker Gjestestuene, kan ceremonien finde sted i stavkirken fra 1200-tallet lige ved siden af.

I kan også blive viet i Gol Stavkirke eller Heddal Stavkirke. Hvis I ikke bor i området, skal der betales et gebyr for ceremoni og præst/giftefoged.

Læs mere om de flotte stavkirker.

5. Landligt bryllup

Gå op ad ”kirkegulvet” på en velplejet græsplæne i en herregårdspark. Hvis I ønsker at have mange gæster med til jeres bryllup, er et landligt bryllup lige sagen!

En herregård har masser af udenomsplads og er et ideelt sted at blive gift. Boen Gård i Kristiansand ligger smukt ned til en elv og serverer gourmetmad.

Brylluppet kan også holdes på Hoel Gård ved Mjøsa-søen, enten i den historiske have (på billedet) eller i den ærværdige balsal.

I Nord-Norge kan gården Til Elise nær Mo i Rana danne rammen om en bryllupsfest for mellem 45 og 90 gæster.

Godt at vide: Herregårdene har brudesuiter til rådighed for de nygifte.

Dette er blot nogle eksempler - find flere skønne steder at blive gift i landlig luksus.

6. Borgerlig vielse

En borgerlig vielse er en ikke-religiøs, men lovlig ægteskabsceremoni. På Oslo Rådhus kan I blive viet foran Edvard Munchs maleri Livet.

Hvis I vil giftes her, kan I bestille tid helt op til et år i forvejen, eller mindst to uger før.

Vielsen foretages i Munch-værelset, hvor der er plads til maksimalt 30 gæster. Rådhuset sørger for, at rummet er dekoreret.

Læs mere på Oslo Kommunes hjemmeside.

Det er naturligvis også muligt at blive gift på rådhuset i andre byer, såsom Kristiansand, Trondheim og Tromsø, for blot at nævne et par stykker.

Få hjælp til detaljerne

Det kan virke uoverskueligt at planlægge et bryllup i et andet land, men de mange norske hoteller og andre bryllupssteder hjælper gerne med til at gøre dagen uforglemmelig.

I kan få hjælp til alt fra menu, blomsterdekorationer og musikere til hestevogn, transport, fotograf og meget mere.

Husk - det er umuligt at forudsige vejret. Det siges, at regnvejr på bryllupsdagen bringer held. Hvis I ønsker en udendørs ceremoni, kan det være smart at medbringe paraply og regnjakke.

Skål for, at I får jeres drømmes bryllup i Norge! I Norge kan du gifte dig med lige den, du vil!

…og de levede lykkeligt til deres dages ende.

Glem ikke at planlægge bryllupsrejsen!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider