Skip to main content

Tro det eller ej. Sex giver dig held når du fisker. I hvert fald ifølge den lokale nordnorske myte om 'haill'. Og hvem ved, måske giver det også held til mange af de andre ting, du kan opleve i Nord-Norge.

Dr Torunn Christiansen

Dr. Torunn Christiansen

Hvis du snakker med en lokal før fisketuren i Nord-Norge, vil du ofte høre dette finurlige spørgsmål:

”Har du nu sørget for at få lidt godt haill?”, efterfulgt af et smørret grin.

Begrebet haill betyder, at hvis du har sex før fisketuren, så fanger du flere og større fisk!

Haill er gammel overtro, særligt i Nord-Norge. Og selvom det lyder som en sjov vittighed, er der muligvis noget om det.

Dr. Torunn Christiansen, overlæge på Nordlandsykehuset, har længe spekuleret over, hvorfor nord-nordmændene tror - og stadig tror - på dette begreb.

Et ekstra pift

Hun har også fundet en måde at nærme sig begrebet via en teoretisk hypotese, der kan give mening.

”Dopamin er en del af vores krops belønningssystem, og det frigives ved aktive handlinger, for eksempel når vi er på jagt eller har sex. Jeg synes det er interessant, hvordan haill kombinerer levebrød med sex,” siger Christiansen.

”Efter sex virker dit kognitive system bedre - du er lettere at samarbejde med, og det er mere sandsynligt, at du træffer bedre beslutninger. Derfor er det ikke utænkeligt, at sex også fører til, at du fanger flere fisk,” siger Christiansen.

Og det kan naturligvis også forbedre dit parforhold, ikke at forglemme.

Hvis du vil lære folkene i Nord-Norge lidt bedre at kende, kan du prøve at spørge dem om, hvilket haill virker bedst for dem. Frisk haill, gammelt haill, fremmed haill, eller måske en helt anden type haill?

Forsker i folklore Marit Anne Hauan

Hvorfor er haill vigtigt?

Haill plejede at have en mere seriøs mening. Helt frem til 1930’erne blev haill især brugt i forbindelse med fiskeri af helleflynder, en eksklusiv fisk der kan veje mere end 200 kilo. Helleflynderen er også kendt som ”havets dronning”, og dens fangst kunne brødføde hele familier.

Men fiskeri efter helleflynder var farligt, og man var nødt til at tage på havet i al slags vejr.

”Haill afspejler relationen mellem fiskeren og hans kvinde. Ordet blev brugt intimt, ikke offentligt, og det sagdes, at man fik sit haill fra sin elskede. Man blev nødt til at finde den rette partner, én som kunne give nok fiskeheld til at redde husholdningen. For det var kvinden, der ’uddelte’ haill,” forklarer Marit Anne Hauan, der forsker i folklore.

I dag er vi ikke afhængig af at fange helleflyndere for at overleve, og begrebet haill har fået en mere humoristisk betydning. Men i Nord-Norge siger de stadig ”godt haill”, når de ønsker dig held og lykke med fisketuren.

Helleflynder er en forholdsvis sjælden fangst, og der fanges i dag langt flere torsk i Nord-Norge. Hvert år migrerer torsk fra Barentshavet til kysten ud for Nord-Norge for at gyde. Denne fiskedelikatesse kaldes skrei, og er med årene blevet den fisk, der for det meste kædes sammen med haill. Et skrei-eventyr er et must, hvis du på disse kanter!

Og hvem ved, måske kan haill også bringe dig held til andre aktiviteter end bare fiskeri?

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag! Se vores nordlystilbud her.

Senest besøgte sider