Skip to main content

Naturlige højdepunkter på ferien i Norge

Midnatssol, verdensberømte fjorde og nogle af verdens smukkeste vejstrækninger er blandt Norges store trækplastre. Heldigvis er der ikke langt til de store oplevelser. Her er ti tips til ferien.

1. Kør langs de nationale turistveje

Nogle gange er vejen selve målet. På de nationale turistveje kombineres nogle af Norges smukkeste veje med natur-, design-, kunst- og arkitekturoplevelser. I alt strækker de 18 ruter sig over 2.151 kilometer; over fjelde, gennem frodige dale, langs kysten, forbi vandfald, gennem små fiskerlejer og interessante kulturlandskaber. Vejene ligger over hele landet, fra Jæren i syd til Varanger i nord. De er særligt kendte for de spektakulære rastepladser og udsigtspunkter, som på imponerende vis bliver en del af omgivelserne.

2. Oplev midnatssolen

Midnatssolens magi kan ikke rigtigt indfanges med ord. Det gyldne skin, de dybe farver og alle de følelser, der kommer med. Én ting er dog sikkert og vist - de lange, lyse sommeraftener gør noget ved dig! Gå en tur på fjeldet eller på stranden, svøm i søen, tag på fisketur eller hvalsafari, i dagslys midt om natten. På Svalbard er der midnatssol helt frem til den 22. august. Se hvad du foretage dig under midnatssolen.

3. Tag på vandretur

Det er ikke for ingenting, at Norge er kendt for at være et sandt paradis for vandring - underskøn natur, sherpa-byggede stentrapper samt masser af lettilgængelige og afmærkede vandrestier er årsagen. Og det gælder uanset om du vil vandre i nærheden af byen eller på flerdagsture i de enorme fjeldområder. På kortet på vores vandreside kan du finde tips til hundredvis af korte og lange vandreture i hele landet. Husk kamera - og læs op på fjeldreglerne, før du tager af sted.

4. Tag gondolen til toppen

Hvorfor er det, at vi mennesker finder udsigter så fascinerende? Er det følelsen af at være på toppen? At have overblikket? Eller er det måske den indsigt, en udsigt kan give? Flere steder i Norge kan du tage en lille pause fra civilisationen i en gondol eller kabelbane på vej op til toppen af et fjeld eller til et udsigtspunkt. Heroppe er der plads, fred og ro - og ikke mindst en storslået udsigt. Nogle steder kan du også købe forfriskninger.

Krossobanen i Rjukan, Fjellheisen i Tromsø, Ulriksbanen i Bergen og Loen Skylift er blot nogle eksempler. Sidstnævnte er en af verdens stejleste gondolbaner, hvor du kommer fra fjorden til toppen af fjeldet Hoven (1.011 meter over havet) på bare fem minutter.

5. Gletsjervandring

At gå på en gletsjer er en anderledes oplevelse og en spændende måde at møde naturen. I Norge er der omkring 1.600 gletsjere, og om sommeren tilbyder Den Norske Turistforening (DNT) og mange lokale operatører guidede ture på flere af dem. Du kan prøve at klatre på isvægge og at vandre på de store bræer. På nogle af gletsjerne kan du stå på sommerski.

Jostedalsbræen i Fjord Norge er den største gletsjer på det europæiske fastland - den har over 50 arme, herunder de kendte Briksdalsbræen og Nigardsbræen. Sidstnævnte er den mest tilgængelige af slagsen i Norge, men du kan komme på gletsjerture af forskellig varighed og sværhedsgrad mange steder i landet.

6. Oplev Norge på to hjul

Kør op ad den snoede Trollstigen, tag på cykelferie langs Kystriksveien eller se de vestnorske fjorde fra cykelsadlen. Varieret terræn, afmærkede ruter og stadig flere cykelparker er med til at gøre Norge til et oplagt feriemål, hvis du vil have jernhesten med. Flere steder tilbydes der guidede ture og cykelpakker, der inkluderer overnatning, bagagetransport og cykelleje. Øhop med cykel, for eksempel ud for Helgelandskysten eller Trøndelagskysten, er en sjov ferieoplevelse, der er særligt velegnet til eventyrlystne familier.

7. Find sommerens drømmestrand

Hvide og brede, små og afskærmede - der er strande for enhver smag i Norge. Med verdens næst længste kystlinje siger det nærmest sig selv, at mulighederne for at finde en fin strand er mange, uanset om du vil solbade på en bystrand eller finde din helt egen bortgemte perle. Der er Blåt Flag på 16 af de norske strande - et kvalitetsstempel baseret på faciliteter, miljø og rengøring. På mange strande er der optimale forhold for vandbaserede aktiviteter, for eksempel surfing.

8. Find dit eget kano- og kajakparadis

Ro i kano eller kajak på fjorden, indsøen, elven eller langs kysten. I skærgården i Sørlandet er der tusindvis af øer og holme at ro rundt om, mens du i Nord-Norge kan padle fra strand til strand og mellem idylliske fiskerlejer. Du bestemmer selv tempoet, og udsigten er altid fra første række. Over hele landet er der muligheder for kano- og kajakleje, samt at deltage på organiserede kurser og ture afhængig af færdigheder. Vær opmærksom på, at mange udlejere kræver, at du har et såkaldt ’våttkort’. Et sådan kort er dit bevis for, at du kender den rette teknik og sikkerhed, før du letter anker.

9. Tag på dyresafari

At være på safari behøver ikke udelukkende at dreje sig om zebraer og savanne. Mange steder i Norge kan du se nogle af Nordens mest fascinerende skabninger på tæt hold ved at deltage på en guidet safari. Se hvaler og gigantiske kongekrabber i Nord-Norge, enorme moskusokser på Dovrefjell, spækhuggere i havet ud for Fjord Norge og elg og bæver i Østlandet. Norge er også et yndet rejsemål for ornitologer, med verdensberømte havfuglekolonier, arktiske fuglearter og Europas største bestand af havørne.

10. Udforsk fjordene

Ægypten har pyramiderne. USA har Grand Canyon. Peru har Machu Picchu - og Norge har fjordene! Lange, smalle, dybe og klare. Nogle er verdensberømte, andre helt ukendte. Hvis du endnu ikke har oplevet de norske fjorde, har du en gylden mulighed i sommer. Til fods, i en kajak eller på en rib-safari - et fjordeventyr kan være mange ting. Du kan også vælge at overnatte en nat eller to på et af de mange fine, historiske fjordhoteller eller leje din egen hytte eller feriehus.

Flere af de ikoniske fjorde, såsom Hardangerfjorden, Sognefjorden og den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord, ligger i det vestlige Norge, men glem ikke, at den urbane Oslofjord og fjordene i nord også byder på storslåede oplevelser.

Tilbring natten på et hyggeligt hotel - hvis det da ikke er i år, du skal prøve glamping eller at bo i entrætophytte. Skal rejsen krydres med lidt kultur? Så se disse 10 tips til norgesferie for kulturelskere

Bliv inspireret

Naturlige højdepunkter

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider