Skip to main content

Oplev de norske fjorde med bus, tog og ekspresbåd! Gør dig klar til fantastiske udsigtspunkter, storslåede vandreture og lækre cidersafarier. Gå ikke glip af en tur på Flåmsbanen, der ofte er blevet kåret til en af verdens mest spektakulære togrejser!

Nogle af de bedste ture, du kan tage på med komfortable busser, tog og ekspresbåde i Vestlandet, den vestlige del af Norge, ofte omtalt som Fjord Norge, er beskrevet nedenfor.

En af de vigtigste indgange til denne del af landet er Norges fjordhovedstad, Bergen. Besøg den berømte middelalderkaj Bryggen, smag lokale specialiteter på det pulserende fiskemarked, oplev fantastisk kunst på KODE-museerne, og nyd panoramaudsigten over byen fra svævebanen til Ulriken eller kabelbanen til Fløyen.

Den smukke Art Nouveau-by Ålesund er et andet vigtigt transportknudepunkt for rejser i den nordvestlige del af regionen. 

En praktisk rejseplanlægger

Da ruter og tidsplaner kan ændres, og nogle ruter kun er tilgængelige om sommeren eller i løbet af skoleåret, anbefaler vi, at du altid bruger den norske app og rejseplanlægger Entur til at hjælpe med at planlægge din rejse. Husk at indtaste de nøjagtige datoer!

Sådan kommer du dertil

Bergen Lufthavn Flesland fungerer som regional lufthavn for det meste af Fjord Norge. Der er direkte fly til Bergen fra mange internationale byer og fra alle de største byer i Norge. Stavanger, Ålesund, Molde og Kristiansund har også lufthavne, og der er flere mindre lokale lufthavne, der betjenes af Widerøe.

Foreslag til rejseruter: 

1. Bergen og Sognefjorden

2. Bergen og Hardangerfjorden

3. Bergen - Ålesund

4. Ålesund - Nordvest - Trondheim

5. Bergen - Stord - Haugesund - Stavanger

Bemærk: Tidsoverslag for nedenstående ture er baseret på de kortest mulige forbindelser. Nogle ture kan tage længere tid.

1. Bergen og Sognefjorden

Denne rute løber fra Bergen til hjertet af det norske fjordlandskab, Sognefjorden, den næstlængste fjord i verden. Oplev nogle af landets mest populære vandreområder, dyk ned i velsmagende kulinariske traditioner, og oplev betagende landskaber, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Bergen - Voss - Myrdal - Flåm

Kør på Bergensbanen (1 time og 20 minutter) fra Bergen til bjergbyen Voss, Norges adrenalinhovedstad, hvor du kan prøve rafting, faldskærmsudspring og cykling. Kør med gondolen til toppen af Hanguren — direkte fra togstationen!

Fortsæt med tog til Myrdal station (50 min), hvor Bergensbanen og Flåmsbanen mødes. Den historiske Flåmsbana, som er 20 kilometer lang, fører dig ned til fjordlandsbyen Flåm. Flåmsbanen er ofte blevet kåret som en af verdens smukkeste togrejser. Et af højdepunkterne på turen er det majestætiske Kjosfossen-vandfald, hvor toget gør et kort stop, så passagererne kan beundre dets skønhed og endda træde udenfor for at tage billeder.

Når du ankommer til Flåm Station, kan du stige af og bruge lidt tid på at opdage alt, hvad Flåm har at byde på! Prøv Flåm Zipline, Skandinaviens længste svævebane, eller tag på et afslappende fjordkrydstogt om bord på den elegante og prisbelønnede elektriske katamaran Legacy of The Fjords på den UNESCO-listede Nærøyfjord.

Før du forlader Flåm, bør du også besøge vikingelandsbyen Njardarheimr i Gudvangen for at møde nutidens vikinger! Der er en shuttlebus mellem Flåm og Gudvangen (20 minutter).

Tip 1: Mange vælger at kombinere cykling og tog på denne rejse. Rallarvegen, The Navvy Road, er blevet kåret til Norges smukkeste cykelrute. Du kan starte i enten Haugastøl eller Finse, og passere Hallingskeid og Myrdal, før du fortsætter langs Flåmsbanen til Flåm.

Tip 2: Bestil altid dine togbilletter på forhånd – især i højsæsonen. Du kan også begynde din rejse fra Oslo. Bestil billetter med Vy, eller køb den berømte Norway in a Nutshell tur/retur fra Bergen, Voss eller Oslo.. 

Tip 3: Oplev en magisk vinterrejse fra Bergen til Flåm på Norway in a Nutshell Winter Tour.

Flåm - Aurland - Lærdal

Fra Flåm kan du fortsætte med bus til landsbyen Aurland ved Aurlandsfjorden, kun 10 minutters bustur fra Flåm. Besøg et økologisk bageri og flere hyggelige lokale virksomheder. Vil du have mere luft under fødderne? Besøg Stegastein udsigtspunkt, 650 meter over Aurlandsfjorden.

Sognefjordekspressen-bussen tager dig fra Flåm eller Aurland tilLærdal, fjordlandsbyen i hjertet af Sognefjorden (1 time). Oplev Borgund stavkirke, Norges bedst bevarede stavkirke, og udforsk de charmerende træhuse i den hyggelige frugtby Lærdalsøyri. 

Tip: Du kan også tage bussen til Oslo fra Lærdal. 

Lærdal - Sogndal - Bergen

Fra Flåm kan du fortsætte med bus til landsbyen Aurland ved Aurlandsfjorden, kun 10 minutters bustur fra Flåm. Besøg et økologisk bageri og flere hyggelige lokale virksomheder. Vil du have mere luft under fødderne? Besøg Stegastein udsigtspunkt, 650 meter over Aurlandsfjorden.

Sognefjordekspressen tager dig fra Flåm eller Aurland til Lærdal, fjordlandsbyen i hjertet af Sognefjorden (1 time). Oplev Borgund Stavkirke, Norges bedst bevarede stavkirke, og udforsk de charmerende træhuse i den hyggelige frugtby Lærdalsøyri.

Tip: Du kan også tage bussen til Oslo fra Lærdal.

Lærdal - Sogndal - Bergen

Fra Lærdal kan du rejse med bus til regionscentret i Sogn, Sogndal (1 time). Nyd lækker lokal mad på en af caféerne, eller tag en spadseretur med smuk udsigt over Sogndalsfjorden.

Fra Sogndal er der flere spændende attraktioner, som let kan nås med lokalbus, herunder Jostedalsbreen Nationalpark, hvor du kan deltage i gletsjervandringer og besøge gletsjermuseer. Gletsjerbussen har daglige afgange fra Sogndal til Nigardsbreen i Jostedal.

Bliv længere: Der er masser af andre idylliske landsbyer omkring Sognefjorden. Tilbring et par nætter i den kunstneriske landsby Balestrand (rejs med hurtigfærge eller lokalbus – 50 minutter til 1 time og 20 minutter), og nyd hjemmelavet frugtsaft og cider i verdensklasse. Herfra kan du nyde en meget naturskøn sejltur til den maleriske bogby Fjærland.

Tilbage til Bergen

Sognefjordekspressen er navnet på ekspresbåden, der tager dig hele vejen tilbage til Bergen fra Sogndal (4 timer og 45 minutter) eller fra Balestrand (4 timer).

Tip 1: Du kan også rejse mellem Bergen, Flåm, Aurland, Lærdal og Sogndal og tilbage til Bergen med ekspresbåden Bergen-Sogn-Flåm-Bergen (Nordled RUTE 23501).

Tip 2: Gør det nemt! Book en Sognefjord in a Nutshell Tour for at opleve alle højdepunkterne!

2. Bergen og Hardangerfjorden

Fra Bergen kan du rejse mod sydøst for at opleve den smukke Hardangerfjord-region med sit idylliske fjordlandskab, frodige frugtplantager, prisbelønnede æblecider, verdensberømte vandreture, dramatiske vandfald og mægtige gletsjere.

Bergen - Rosendal - Odda

Begynd din rejse i Bergen med et smukt to-timers fjordcruise om bord på Hardangerfjordekspressen til Rosendal i Sunnhordland gennem vild og fantastisk natur. En oplevelse i sig selv!

Tilbring et par dage i dejlige Rosendal, og udforsk de vidunderlige rosenhaver og slottet Baroniet Rosendal. Besøg også verdens største flydende kunstinstallation, Salmon Eye, som er et bæredygtigt udstillingscenter om lakseopdræt. Se Folgefonna-gletsjeren tæt på, og glid forbi isbjerge på en unik kajaktur. Nede ved havnen kan du lære om livet i Hardangerfjorden og emner som natur og klima gennem interaktive udstillinger på Folgefonncentret.

Fortsæt fra Rosendal med lokalbus til Odda (1 time) i Hardangerregionen. Odda er et mødested for eventyrere og er kendt for sin nærhed til Trolltunga-vandreturen, som går til en af de mest spektakulære klippeformationer i Norge. Shuttlebusser fra Odda kører dig til starten af stien.

Alternativ rute: Du kan også tage bussen fra Bergen til Norheimsund (1 time og 30 minutter), hvorfra du kan tage forskellige lokale busser og bådture ind i Hardangerfjordregionen og besøge hyggelige landsbyer undervejs, eller du kan tage toget fra Bergen til Voss og derfra bus til Hardanger.

Tip: Odda er også et godt udgangspunkt, hvis du vil fortsætte mod vest til Stavanger, mod øst til Oslo eller mod syd til Kristiansand. Læs om 3 idylliske ture i det sydlige Norge med bus, tog og båd, herunder en tur gennem den smukke Setesdalen, en vugge for norske folketraditioner.

Odda - Lofthus - Eidfjord

Kun 40 minutters bustur fra Odda ligger vandreparadiset Lofthus, der ofte omtales som 'Hardanger Frugtplantage' på grund af sine mange æbletræer og utrolige forårsblomstring. Cider fra Hardanger har vundet adskillige internationale priser, så sørg for at besøge en af dens frugtgårde! Hvis du vil have en mindeværdig overnatning i Lofthus, kan du tjekke ind på hæderkronede Hotel Ullensvang.

Fortsæt med bus til Kinsarvik og Eidfjord (1 time), en fjordlandsby med flere hoteller og masser af ting at lave. Et af højdepunkterne i området er det imponerende vandfald Vøringsfossen, som kun er en kort bustur væk. Eidfjord er den inderste landsby i Hardangerfjorden, og den ligger tæt på mange flotte vandreture og Hardangervidda Nationalpark.

Når du skal rejse fra Eidfjord og tilbage til Bergen, er det bedst at tage en bus fra Eidfjord til Voss (et eller to busskift) og derefter tage Bergensbanen for at nå Bergen (3 timer i alt).

Tip 1: Book Hardangerfjorden in a Nutshell Tour for at opleve alle højdepunkterne – herunder Vøringsfossen!

Tip 2: Det er også meget nemt at rejse langs kysten fra Bergen til Stavanger med bus (4 timer og 25 minutter). Om sommeren kan du også rejse mellem Trolltunga og Preikestolen med direkte bus.

3. Bergen - Ålesund

Fra Bergen kan du rejse med bus til Art Nouveau-byen Ålesund, et fremragende udgangspunkt for at udforske den nordvestlige del af regionen. Hvis du vælger at rejse direkte til Ålesund, er Vy-ekspresbussens rute meget naturskøn og varer 9 timer og 45 minutter. Men du bør absolut også stige af og besøge nogle spændende steder undervejs! Her er nogle forslag:

Oplev Sunnfjord, Nordfjord og Stryn

Besøg Skei (cirka 4 timer og 50 minutter fra Bergen) for at opleve Jølster og Sunnfjord.

Hop på bussen igen, og tag til Nordfjordeid (1 time og 30 minutter) – hjemsted for den norske fjordhest og den perfekte base for eventyr i Nordfjord-området med fantastiske vandreture og det moderne Sagastad Viking Center.

Mere spektakulære attraktioner venter, hvis du skifter bus mod landsbyen Stryn, længere inde i landet (40 minutter med bus). Tag en taxi eller en lokal bus for at prøve sommerskiløb på det legendariske Stryn Sommerski, eller sejl i kajak på det smaragdgrønne Lovatnet eller på fjorden. Hvis du er klar til et luftigt eventyr, er bestigning af Via Ferrata Loen en sjov oplevelse for hele familien, eller tag Loen Skylift til toppen af fjeldet og få et fugleperspektiv over fjorden!

Fra Stryn kan du tage bussen til Ålesund (cirka 3 timer 30 minutter).

Alternativ rute: Fra Stryn kan du fortsætte mod øst med Vy-ekspresbus til Lom-fjeldets aktivitetsparadis i Jotunheimen og det østlige Norge. Fra Lom kan du tage bussen til Otta station (cirka 1 time), hvorfra du kan køre på Dovrebanen i retning af Trondheim eller Oslo.

Rejs ad søvejen til Måløy og Selje

En mere eventyrlig måde at rejse nordpå fra Bergen er at tage ekspresbåden op langs kysten til Måløy og Selje. Båden sejler til og fra Bergen to gange om dagen i hverdagene. Lørdag og søndag sejler båden én tur om dagen.

På vej fra Bergen kan du stoppe i Askvoll, hvor du kan hoppe fra ø til ø med den lokale postbåd til Bulandet og Værlandet – eller gøre holdt i Florø, Norges vestligste by, hvor du kan nyde landsbystemningen og det pulserende liv i øhavet.

Efter 4 timer og 40 minutter med båd fra Bergen kommer du til Måløy, hvor du kan opleve idylliske steder i den slående kystnatur. Måløy er fremragende til cykling, og du kan medbringe din cykel på båden hele vejen fra Bergen (du skal dog muligvis booke på forhånd). Gå ikke glip af topattraktioner som den hvide sandstrand Refviksanden og den naturlige klippeformation Kannesteinen. Måløy er også et godt udgangspunkt for ture i Bremangerregionen.

Fra Måløy kan du tage bussen til Nordfjordeid (1 time og 15 minutter) og rejse videre med bus til Stryn, tage til Ålesund eller tilbage til Bergen. Du kan alternativt tage en båd til den skjulte skat Selje (30 minutter) og overnatte der. Udforsk det unikke middelalderkloster Selja Kloster, eller slap af på stranden Seljesanden.

Tip: Florø og Måløy er også anløbshavne for Hurtigruten på ruten mellem Bergen og Kirkenes i Nordnorge.

4. Ålesund - Nordvest - Trondheim

Ålesund er et godt udgangspunkt for flere uforglemmelige ture i smukke Sunnmøre, herunder et krydstogt til den berømte UNESCO-listede Geirangerfjord. Du kan også tage på fjordcruise fra Ålesund til Hjørundfjorden i Sunnmørsalpene, hvis tinder når helt op til 1.600 meter over fjorden. Eller hvad med at tage på en dagstur med bus og ekspresbåd til søpapegøjekolonierne på fugleøen Runde?

Ålesund - Geirangerfjorden

Fra maj til slutningen af september sejler fjordkrydstogter fra Ålesund ind i Geirangerfjorden, og du kan også rejse med lokalbus fra Ålesund gennem Sykkylven, Stranda og Hellesylt, hvor et fjordkrydstogt til Geiranger sejler fra.

Stedet, som er på UNESCOs verdensarvsliste, er eventyrligt med brølende vandfald, majestætiske bjergtoppe og et spahotel. Når du ankommer til Geiranger, har du et par timer til at udforske landsbyen på egen hånd, hvis du vender tilbage samme dag, men vi anbefaler at blive et par dage på dette fantastiske sted!

Tip 1: Book en Geirangerfjorden in a Nutshell Tour, hvor du kan opleve både Ålesund, Geirangerfjorden og bjergbestigningshovedstaden Åndalsnes med én billet!

Tip 2: Fjordene er også smukke dækket i hvidt! Tag på en vintertur fra Ålesund til Geiranger.

Ålesund/Geiranger til Åndalsnes (og Østlandet)

Fra Ålesund kan du også rejse til Åndalsnes i Romsdalsdalen med bus (1 time og 30 minutter). Denne bjergbestigningshovedstad er centrum for udendørs og indendørs aktiviteter. Start med at tage Romsdalen Gondol til toppen af Nesaksla-fjeldet, og tag en vandretur til den berømte udsigtsplatform Rampestreken.

Om sommeren kan du også tage den gyldne rute til Åndalsnes fra Geiranger og opleve berømte attraktioner undervejs, som for eksempel Ørnesvingen og den verdensberømte Trollstigen (Troldens vej) med sine 11 hårnålesving.

Fra Åndalsnes kan du hoppe på Raumabanen, som er blevet kåret til Europas smukkeste jernbanelinje, til Dombås (1 time og 25 minutter), hvor du kan udforske Dovrefjell-bjergområdet, før du fortsætter med Dovrebanen til Trondheim eller Oslo.

Ålesund/Åndalsnes - Trondheim:

Der er også flere ruter i Nordvest, som du ikke må gå glip af. De fører dig blandt andet til gourmetbyen Trondheim. Besøg byerne Molde og Kristiansund (berømt for sine klipfisk) med bus fra Ålesund eller Åndalsnes.

Hvis du vil køre langs den smukke Atlanterhavsvej, er der også en bustur mellem Molde og Kristiansund.

Klik nedenfor for at få mere at vide om søvejen (og bussen) mellem Kristiansund og Trondheim.

5. Bergen - Stord - Haugesund - Stavanger

Med Kystbussen kan du rejse på en naturskøn rute langs vestkysten mellem Bergen, vikingebyen Haugesund og Stavanger. Den samlede rejsetid er 4 timer og 20 minutter. På vejen kan du nyde udsigten over glitrende fjorde og idylliske gårde og besøge Stord.

Tip 1: Denne rute omfatter to færgeture. Færgen er inkluderet i dine busbilletter, og den samlede rejsetid omfatter både busturen og færgeoverfarterne.

Tip 2: Kystbussen har flere daglige afgange mellem Bergen og Stavanger. Book din rejse med NOR-WAY Bussekspress. Vy Express kører også på denne rute, og turen går hele vejen til Oslo.

De bedste tilbud fra vores partnere

Oplev vores spektakulære fjorde, vandfald og charmerende landsbyer. Book din feriepakke.

Senest besøgte sider