Skip to main content

Vintereventyr

i Ålesund og Geirangerfjorden

Så stille, og dog så majestætisk…

Hvad gemmer sig bag næste sving?

Den betagende og UNESCO-beskyttede Geirangerfjord, klædt i hvidt…

…snefyldte eventyr på Stranda Skisenter…

…og urbane vintereventyr i jugendbyen Ålesund.

Udforsk fjordene, øerne og fjeldene i Sunnmøre og ved Geirangerfjorden om vinteren. Uanset om du ønsker at rejse med offentlig transport eller egen bil er her nogle tips til en uforglemmelig tur.

Den charmerende jugendstil-by Ålesund er omgivet af majestætiske fjorde og fjelde på den norske vestkyst. Det er en glimrende base for udendørs aktiviteter og sightseeing på den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord i den rolige vintersæson.

Sørg for at have nok tid til at opleve det meste i området, fra skiløb og anden vintersport til krydstogter, vandreture, spa og gode middage.

Du kan flyve direkte til Ålesund fra København med SAS. En anden populær rejsemåde er om bord Hurtigruten eller Havila Kystruten. Du kan også tage en smuk togtur til Åndalsnes og med bus derfra til Ålesund. Hvis du foretrække at køre selv, er det naturligvis også en mulighed - og en seværdig én af slagsen.

Turen starter i den enestående og ikoniske kystby Ålesund.

Tårn, spir og smukke arkitektoniske detaljer er overalt på din gåtur i de historiske gader og stræder ved Brosundet, der deler byen i to.

Byen har noget af det fineste arkitektur i verden, ikke mindst på grund af et enormt genopbygningsprojekt efter en altødelæggende brand i 1904. Bygningernes design blev inspireret af Art Nouveau-bevægelsen, der var populær i Europa på den tid. På den tid var Norge for nyligt blevet en selvstændig nation (1905), og der var mange der ønskede at opbygge en national identitet. Derfor kan du på flere af bygningerne se detaljer, som ligner dem der også findes på stavkirker og med inspiration fra vikingetiden.

Byen er omgivet af de majestætiske Sunnmørsalper og ligger ved porten til flere af landets mest kendte fjorde, herunder Hjørundfjorden og Geirangerfjorden.

Bestig de 418 trin til toppen af Aksla udsigtspunkt og nyd denne fantastiske udsigt over byen og fjordene!

På toppen ligger Fjellstua Restaurant, hvor du kan nyde et dejligt måltid mad.

Køb en kop kaffe i en af de hyggelige kaffebarer, og kig på byens liv gennem vinduerne.

Apotekergata No.5 er en charmerende lille perle, der sælger delikatesser fra producenter i området, samt kaffe og kage til at nyde på stedet.

Eller til at tage med på en gåtur rundt i byen.

Molja Fyr er et skønt sted at holde en pause. Nyd udsigten ud over havet - eller tilbring natten!

Er du eventyrlysten?  Udforsk kysten og byen fra en kajak!

Tag med på en guidet tur med en erfaren guide, og tag badetøjet med, fordi…

…den varme SVAI-sauna i Brosundet venter!

Bare husk på, at vandtemperaturen kun er for ægte vikinger! Hvor længe kan du holde ud?

Den berømte fiskeindustri, der byggede byen

Denne fjord er et meget specielt sted, og ikke bare til at bade i. Borgundfjord-fiskeriet har en lang historie der går helt tilbage til vikingetiden, og det er fortsat en vigtig del af den lokale økonomi og kultur i Sunnmøre-regionen den dag i dag. I farvandene ud for Ålesund gyder torsk fra Borgundfjorden fra midten af januar til slutningen af marts, og det har de gjort i utallige år. Torsken er kendt for at være stor og smagfuld, akkurat som sin ’bror’ fra Nord-Norge, skrei.

Fjorden er også kendt for sine store bestande af arter som kuller og sej, samt de rige kulinariske traditioner, der er opstået som følge af overfloden af fisk og skaldyr.

Selvom klipfisk er en af hovedingredienserne i Bacalao - en ret, der er populær over hele verden - bruges den også i mange andre af de lokale delikatesser.

Måske vil du selv på fisketur? Kontakt visitalesund.com for information om de gruppeture, der blandt andet arrangeres under den årlige torskefestival ’ByTorsken’. Her kan du også tage med på fisketure på fjorden og deltage i konkurrencer med flotte præmier.

Gastronomi langs kysten

Ålesund har en bred vifte af restauranter, fra små spisesteder til luksuriøse restauranter, der alle serverer lokale specialiteter. Madentusiasten Helen Siverstøl hos Destinasjon Ålesund og Sunnmøre deler her sine favoritsteder:

”Den friske sømad i Ålesund er helt unik, og kommer ofte direkte fra fjorden til bordet,” siger Helen og fortsætter:

”Kystgastronomien hos Bro og Apotekergata No. 5 er både nyskabende og spændende! Bacalaoen hos XL Diner er en velkendt klassiker. Hos Anno kan du spise sprøde pizzaer med lokal ost og kød. Torsketungetaco på T2 er et smagfuldt valg om vinteren, og Zuuma er stedet, hvis du vil have sushi. Tapas med en lokal twist fås hos Bryt, der også er et dejligt sted at mødes med vennerne. En anden favorit er svele og kakao med udsigt over byen oppe på Fjellstua.”

Hun anbefaler også Orient og Tajmahal.

I højsæsonen for fiskeri i Borgundfjorden er det ikke til at komme udenom Borgundfjord-torsken og skrei, specielt ikke den der serveres på Bro.  


”To eller tre gange om ugen før servering går vi i skoven sammen for at finde ingredienser, der kan blandes ind i eddike, sukker og salt for at smagsætte menuen i løbet af året.”

Skyler Milner, køkkenchef hos Bro

Den nordiske restaurant ligger lige ved Brosundet, hvor fiskerbådene kommer direkte fra havet. Bro har fokus på alt fra kysten, og menuen skifter i henhold til årstiden. Kokkene gør en ekstra indsats for at skaffe unikke ingredienser i løbet af året, fortæller den canadiske køkkenchef, Skyler Milner:

– To eller tre gange om ugen før servering går vi i skoven sammen for at finde ingredienser, der kan blandes ind i eddike, sukker og salt for at smagsætte menuen i løbet af året. Så det er en meget travl tid for os om foråret og sommeren, hvor vi kan finde smage, der er helt vilde og helt lokale, såsom ramsløg, granknopper, birkeskud, kantareller, svampe, rønnebær, enebær og meget andet.

Vintercruise

Næste stop er en virkelig magisk oplevelse - den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord.

En af de bedste måder at opleve området om vinteren er med et krydstogt på fjorden. Geiranger Fjordservice tilbyder bådture arrangeret af Fjord Rangers, der formidler interessante historier relateret til det unikke fjordlandskab. Vintermånederne er typisk roligere, hvilket betyder at du kan opleve den fantastiske udsigt uden de store folkemængder.

Båden sejler normalt 2-3 gange om ugen, og tilbage til Ålesund samme dag. Men hvis du virkelig vil opleve Geiranger, bør du helt sikkert tilføje nogle flere dage til dit besøg.

Få et glimt af fortiden, når de erfarne Fjord Rangers fortæller historier om livet i de små og nu forladte gårde, der klamrer sig til de stejle fjeldsider

Kan du få øje på dem?

”Knivsflågården ligger på kanten af klippen, tæt på vandfaldet De Syv Søstre. Terrænet heroppe er så stejlt, at de måtte binde deres børn fast for at sikre at de var trygge, mens de voksne arbejdede.”

Ioannis Hoel Zervas,
Fjord Ranger hos Norsk Fjordsenter

Husk den varme jakke, så du kan nyde panoramaudsigten fra dækket. Vinden kan være ganske stærk derude!

”Vi er bedste venner fra New York, og det er første gang vi er i Norge. Den oprindelige plan var at se nordlyset i Tromsø. Men så begyndte jeg at lede efter andre ting at gøre, og så tænkte jeg at jeg kunne tage Laura med hertil. Vi glæder os til at se De Syv Søstre og måske gå en tur bagefter.”

Victor Joel fra Puerto Rico og Laura Elizabeth Miller fra Greenwich, Connecticut.

”Jeg har taget min søn med fra Frankrig. Vi er i Norge i en uge og har været i Oslo og Bergen allerede. Vi ønskede virkeligt at komme her for at se fjordene og naturen, nyde landskabet og tage billeder!”

Aurelie Simon og hendes søn, fra Frankrig

”Vi er to venner fra Letland og Spanien. Jeg elsker at sejle, vand og fjelde, og jeg har villet se denne fjord i lang tid. Vi er meget spændte på at se vandfaldene!”

Katerina Begunovich fra Letland og Aliia Muratova fra Spanien

Når du ankommer til Geiranger kan du tjekke ind på dit hotel og derefter tage ud for at opleve…

…imponerende udsigter, som denne fra Flydalsjuvet!

Hvis du ankom med sightseeingsbåden, kan du tage herop på en guidet bustur.

Der er mange vandreruter i området, men Fosseråsa er den mest populære. Stien starter på havnen i Geiranger og fører forbi adskillige smukke vandfald hele vejen op til Storsæterfossen.

Stien består af tre dele og er i alt cirka 4 kilometer lang. Efter de første 900 meter kan du holde pause og spise frokost på Norsk Fjordsenter, før turen går videre.

Vil du se noget fedt?

Deltag på Geiranger Lyskunstfestival i slutningen af februar. Det er en enestående oplevelse at se de mange lysinstallationer langs elven og på havnen. Der er en unik atmosfære med koncerter og forestillinger, som bare må opleves!

Hvad er bedre end at synke ned i et varmt svømmebassin med fantastisk udsigt efter en lang dag?

På det historiske Hotel Union kan du nyde dejlige spabehandlinger, og spise et god måltid mad i en af de to restauranter

Vinteroplevelser i Geiranger

Fordi de fleste turister besøger Geiranger om sommeren, er nogle af caféerne og spisestederne kun åbne i højsæsonen. Det er derfor en god idé at dobbelttjekke åbningstiderne, hvis du har udset dig et specifikt sted. Det er også værd at bemærke, at nogle af naturattraktionerne ser helt anderledes ud om vinteren end om sommeren. Et eksempel er vandfaldet De Syv Søstre, der nogle gange fryser til is midt på vinteren, mens andre vandfald stadig løber.

Heldigvis er der også en lang række aktiviteter på hotellerne. På Hotel Union kan du besøge restauranterne, svømmebassinet, spaområdet, baren og natklubben, og der arrangeres aktiviteter for børn hele året rundt.

Det historiske hotel, der ligger midt i Geiranger med en fantastisk udsigt over dalen, blev opført i 1891 i den ikoniske schweizerstil. Det oprindelig hotel blev pillet fra hinanden i 1979, før det blev genopført og udvidet til hvad det er i dag. Gå ikke glip af hotellets udstilling af veteranbiler samt andre udstillinger, der fortæller hotellets og byens historie.

Rejsen til Geiranger om vinteren

Sightseeingsbåden fra Ålesund er bare en af de måder, du kan komme til Geiranger om vinteren. Du kan også tage bussen med forbindelse til større byer som Ålesund og Oslo.

At køre til Geiranger i bil om vinteren kan være en spændende oplevelse i det sneklædte landskab. Husk på, at køreforholdene kan være meget udfordrende, så sørg for at du i det mindste har vinterdæk på. Tjek også vejrudsigten før du tager af sted.

Der er en bilfærge mellem Geiranger og Hellesylt, hvor du kan tage videre til skiparadiset Strandafjellet, Ålesund og andre byer i Fjord Norge. Færgeturen er en oplevelse i sig selv, idet den bugter sig gennem den smukke Geirangerfjord. Køb en kop kaffe og en svele (en tynd pandekage og typisk norsk ’færgemad’) og nyd overfarten og udsigten fra cafévinduet på færgen.

Strandafjellet ligger en halv times kørsel fra Hellesylt. Bliv et par dage ekstra for at opleve flere af aktiviteterne i området, for eksempel…

…en gondoltur til toppen af Stranda Skisenter og derefter suse ned ad fjeldet på ski!

Du kan også tage gondolen til toppen, spise frokosten på Fjordrestauranten og tage samme tur ned igen.

Kunne du tænke dig at prøve at gå på snesko?

Tag på en guidet tur, eller kør på ski i et af Norges bedste områder for offpiste!

Sunnmørsalpene

Stranda Skisenter er et af de mest populære skicentre i Sunnmørsalpene. Centret ligger ved Storfjorden og tilbyder en unik kombination af godt skiløb og herlig natur.

Udover skiløb og snowboarding arrangerer Strandafjellet og det lokale guideselskab, Uteguiden, også en række andre vinteraktiviteter, såsom snesko, skøjteløb og langrend. Der er mange restauranter, caféer og barer med udsigt over fjeld og fjord - de perfekter kulisser for et afslappende måltid mad eller en afterskiing-drink.

Du kan også naturligvis tage gondolen både op og ned og bare nyde udsigten fra restauranten Fjord Panorama.

Guidede ture i området

Hvis du vil være sikker på at finde de bedste steder at udforske det flotte landskab og de mange aktiviteter, kan du tage med på en guidet tur. Udover Uteguiden arrangerer en række andre lokale turoperatører, herunder Fjord Nature, Ræin og Offbeat Adventures, også guidede ture og aktiviteter for alle aldre og evner i området.

Erlend fra Uteguiden er et sikkert valg, hvis du vil prøve at gå med snesko og stå på ski på Strandafjellet.

”Vi ønsker at tilbyde mest muligt kvalitet gennem at have de bedste guider og de sikreste ture. Vi vil give folk gode oplevelser,” siger Erlend.

Uteguiden er kendt for sine erfarne guider og skræddersyede ture, der imødekommer de enkelte gruppers behov og præferencer. Med Uteguiden kan du også prøve ski touring, snowboarding, vandring, klatring, rafting, coasteering og ro i kajak, fra Ålesund til Geirangerfjorden og mange steder i Sunnmørsalpene.

Selvom der er nogle perioder, der er lidt roligere end andre, tilbydes der ture og aktiviteter hele året rundt - som Erling siger: ”Der er altid noget at gøre, hvis du gerne vil være aktiv.”

”Den travleste tid om vinteren er i marts og april, mens højsæsonen om sommeren er fra juni til august, Men vi har kontakter over alt, så vi prøver altid at finde de bedste forhold, hvis en gæst ønsker en tur. Vores base er i Sunnmøre, men vi arbejder i hele Møre og Romsdal-regionen samt Hemsedal, Bergen og Sogn. Mit eget favoritsted er Valldal, mellem Geiranger, Trollstigen og Åndalsnes.

Skal man have sit eget udstyr med?

”Nej, vi står for alt når det handler om udstyr, herunder ski, lavineudstyr, kajakker, snesko, soveposer og telte. Vi har ikke et stort lager af tøj, men vi hjælper gerne med beklædning, hvis det ønskes.”

Mange norske kulinariske favoritter

Stranda er ikke bare kendt for at være et godt sted at stå på ski. Det er også hjem for den mest populære frysepizza i Norge: Grandiosa. Hvert år spiser de 5,5 millioner nordmænd over 25 millioner af slagsen! Denne pizza er endda blevet kåret som nationalspise i flere undersøgelser.

Andre lokale favoritter, der formentligt er mere egnet til gourmetganer, er Stranda Skinke fra Stranda og Fenalår lavet af Tind Spekevarer samt cider fra Skarbø Gård, der også er kendt for sine prisvindende oste. Disse norske specialiteter findes ofte på de norske tallerkner til mange forskellige lejligheder.

Efter halvanden times kørsel fra Stranda er du tilbage i Ålesund.

Glem ikke at købe nogle gaver med hjem til din familie (og dig selv)!

Bare 10 minutters sejlads fra byen ligger et af Norges største outlets, Devoldfabrikken, med masser af norske og internationale brands som Devold, Bergans, Swims, Swix og meget mere. 

Området har mere end bare modebutikker og specialforretninger. Den gamle fabriksbygning huser også keramikværksteder for lokale kunstnere…

…samt et museum, en indendørs aktivitetspark for børn og en café med et stort udvalg af mad og drikke, når du har brug for en pause.

... et museum, en innendørs aktivitetspark for barn og en kafé med et rikt utvalg av mat og drikke for når du og bankkontoen trenger en pause.

Er du klar til et uforglemmeligt vintereventyr i Norge?
Fjord Norge venter på dig!

Fjord Norge

Find flere aktiviteter og overnatningssteder i Fjord Norge.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.