Skip to main content

Der er mere end tusind fjorde i Norge, alle langs kysten. Men de mest berømte – Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden – ligger alle på vestkysten, i det område, der naturligvis kaldes Fjord Norge,

Der er også dramatiske fjordlandskaber i Nord-Norge, samt mindre og roligere fjorde mod syd.

Fjordene minder om stille blå søer, men de består mest af saltvand (ofte blandet med ferskvand fra de mange elve og gletsjere). De er havets forlængede arme og skærer sig ofte dybt ind i landet, omgivet af majestætiske klippesider på begge sider.

Selvom fjordene tit er forbundet med hinanden, og du kan sejle fra én fjord til den næste eller tilbage til havet, føler man let, at man befinder sig i et isoleret univers, når man besøger en fjord - især om vinteren.

Masser af historie

Men når fjordene velsagtens er det vigtigste symbol på Norge og samtidig en af landets største attraktioner, hænger det sammen med dét, de repræsenterer.

Frem for alt minder fjordene og deres omgivelser om det Norge, som var engang. Dengang folk levede som bønder på næsten utilgængeligt stejle fjeldsider (det gør de stadig nogle steder). Dengang man høstede frugt fra egne træer, og et fårehoved blev anset for en delikatesse (det gør det stadig).

Selvom landskabet kan forekomme utæmmet og vildt, er det alligevel let at udforske omgivelserne både på egen hånd og på guidede ture. Der ligger mange små landsbyer i områderne, og man finder også masser af stier til vandring i fjeldene og på gletsjerne.

Bestil skræddersyede Norge i en nøddeskal-ture til fjordene med Fjord Tours.

Aktiviteter ved fjordene

Fjordlandskabet er et oplagt sted at kombinere forskellige aktiviteter der kan give et adrenalinsus, men her er også plads til at fordybe sig og bare slappe af.

Læg blødt ud med et fjordcruise, en let vandretur eller gåtur ved fjorden, eller deltag på en guidet tur til et udsigtspunkt, hvor du kan se fjorde, fjelde og vandfald.

De mere krævende vandreture inkluderer stigninger og klatringer, men altid med storslåede udsigter på toppen. Du kan også padle i kajak, prøve SUP (stand up paddling), rafting, gletsjervandring, bjergbestigning, klatring og via ferrata-ruter. Der er guidede fisketure på havet og fjordene samt i søer og elve.

Skisæsonen er lang og nogen steder uden ende, for eksempel ved Hardangerfjorden. Sommerskiløb er en populær aktivitet, der let kan kombineres med en svømmetur i fjorden senere på eftermiddagen.

Der er rigeligt med historiske steder, hvis du er til den slags - ruiner, gamle bygninger, kunst- og folkemuseer, frilandsmuseer, vikingehistorie. Bryggen i Bergen, Urnes Stavkirke samt fjordlandskabet ved Nærøyfjorden og Geirangerfjorden er på UNESCOs liste over verdensarv.

De mange nationalparker har som regel afmærkede stier, betjente og selvbetjente hytter, vilde dyr, søer, elve, gletsjere og besøgscentre.

En del af verdensarven

To af fjordene i det vestlige Norge, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, fik status af verdensarv af UNESCO i 2005.

"Deres exceptionelle, naturlige skønhed skyldes deres snævre og stejle, krystallinske klippevægge, som rejser sig op til 1.400 meter fra Norskehavet og fortsætter 500 meter under havets overflade. Selve fjordvæggene har mange vandfald, og frit-flydende elve går gennem løv- og nåleskov til gletsjersøer, gletsjere og forrevne fjelde," skrev UNESCO.

I 2006 nedsatte tidsskriftet National Geographic et ekspertpanel, som skulle rangliste og belønne de mest populære steder på verdensarvslisten. De norske fjorde vandt foran konkurrenter som Galapagos-øerne, pyramiderne i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu.

"Dette bekræfter, at nordmændene er gode til at tage vare på deres verdensarv i sammenligning med resten af verden. Det er en evne, som ledere i andre lande burde studere og overføre til deres egen situation," sagde Jonathan B. Tourtellot, direktør ved Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Hvilken fjord vil du se?

Med over 1.000 fjorde i landet kan det være svært at finde ud af hvilke af Norges fjorde, man gerne vil se, når turen planlægges. Lær mere om forskellene på de mest kendte fjorde og beslut dig efter at have læst vores turforslag.

Udforsk fjordene

Se Norges længste, dybeste og mest kendte fjorde.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Find flere fjordaktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider