Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord
Credits
The Nærøyfjord.
Photo: Tomasz Furmanek
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Et billedskønt glimt af fortiden

De UNESCO-beskyttede fjorde er selve symbolerne på det traditionelle Norges naturlige skønhed. Her har tiden sin egen rytme.

Norge har flere end tusind fjorde, men de mest berømte – Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden – ligger alle på vestkysten.

Fjordene minder om stille blå søer, men de består af saltvand. De er havets forlængede arme og skærer sig ofte dybt ind i landet, omgivet af majestætiske klippesider på begge sider. Smukke, brusende vandfald nærmest danser ned ad de næsten lodrette fjeldsider fra gletsjerne højt over dig.

Selvom fjordene tit er forbundet med hinanden, og du kan sejle fra én fjord til den næste eller tilbage til havet, føler man let, at man befinder sig i et isoleret univers, når man besøger en fjord.

Men når fjordene velsagtens er det vigtigste symbol på Norge og samtidig en af landets største attraktioner, hænger det sammen med det, de repræsenterer.

Frem for alt minder fjordene og deres omgivelser om det Norge, som var engang. Dengang folk levede som bønder på næsten utilgængeligt stejle fjeldsider (det gør de stadig nogle steder). Dengang man høstede frugt fra egne træer, og et fårehoved blev anset for en delikatesse (det gør det stadig).

Selvom landskabet kan forekomme utæmmet og vildt, er det alligevel let at udforske fjordomgivelserne både på egen hånd og på guidede ture. Der ligger mange små landsbyer i områderne, og man finder også masser af stier til vandring i fjeldene og på gletsjerne.

Skageflå and The Geiranger Fjord
Skageflå
Per Eide/Visitnorway.com
Guided gacier hike with Folgefonni Glacier Team
Folgefonni
Reisemål Hardanger Fjord/Désiré Weststrate
Break by an old farm, Åndalsnes
Åndalsnes
Mattias Fredriksson Photography AB - Visitnorway.com
Blossom in the Hardangerfjord
Hardangerfjorden
CH - Visitnorway.com
Ad

Fem fakta om fjordene

1. UNESCO har inkluderet Norges fjorde på deres verdensarvsliste, med fremhævelse af Geirangerfjorden og Nærøyfjorden som eksempler.

2. Fjordene bliver ofte beskrevet som naturens egne kunstværker. De blev dannet, da gletsjerne trak sig tilbage og havvandet oversvømmede de U-formede dale.

3. Gudvangen og Geiranger, de to inderste landsbyer i Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blandt de mest besøgte krydstogtshavne i hele Skandinavien.

4. Norges fjorde har et mildt klima, ikke mindst på grund af Golfstrømmen og varme luftstrømme, og det betyder, at fjordene praktisk taget er isfri om vinteren. Sæler, marsvin og fisk boltrer sig i fjordene, mens ørne og andre fugle svæver på himmelen.

5. Fjordene er ofte meget dybe. Sognefjorden er med sine 1.308 meter under havets overflade den dybeste. På grund af dybden kan fjordene besejles af store skibe, og det betyder, at du kan opleve deres skønhed på tæt hold.

Se Norges mest berømte fjorde

Click to activate

En del af verdensarven

Fjordene i det vestlige Norge, eksemplificeret af Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, fik status af verdensarv af UNESCO i 2005.

”Deres exceptionelle, naturlige skønhed skyldes deres snævre og stejle, krystallinske klippevægge, som rejser sig op til 1.400 meter fra Norskehavet og fortsætter 500 meter under havets overflade. Selve fjordvæggene har mange vandfald, og frit-flydende elve går gennem løv- og nåleskov til gletsjersøer, gletsjere og forrevne fjelde”, skriver UNESCO.

I 2006 nedsatte National Geographic et ekspertpanel, som skulle rangliste og belønne de mest populære steder på verdensarvslisten. De norske fjorde vandt foran konkurrenter som Galapagos-øerne, pyramiderne i Ægypten, Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu.

- Dette bekræfter, at nordmændene er gode til at tage vare på deres verdensarv i sammenligning med resten af verden. Det er en evne, som ledere i andre lande burde studere og overføre til deres egen situation, sagde Jonathan B. Tourtellot, direktør ved Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Kajakpadling og krydstogt: To meget forskellige måder at opleve fjordene på

Find flere fjordaktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad