DE NORSKE FJORDE

Denne oplevelse…

…bør være på din bucket list!

Imponerende vandfald. Græssende geder. Steder, hvor tiden har sin egen rytme.

Gigantiske gletsjere skabte disse lange, oversvømmede dale, hvor havet skærer sig dybt ind i landet langs de stejle fjelde.

Ordet ”fjord” stammer fra det norrøne ord fjorðr, der betyder at gå, passere eller krydse.

Det har samme oprindelse som udsagnsordet at fare.

Netop det, som vikingerne i sin tid var rigtigt gode til.

Og så kan du jo gætte dig til, hvor ordet farvel kommer fra!

I dag krydser de moderne vikinger fjordene på mange forskellige måder.

Woohoo!

Eller aaaah…

Tag på et lydløst, elektrisk krydstogt på en af de UNESCO-beskyttede fjorde.

Norge har tusindvis af fjorde, og de mest berømte ligger langs vestkysten, der derfor - naturligvis - kaldes Fjord Norge.

Fjord Norge er også et paradis for vandring. Det er tilladt at snyde lidt - du kan tage en kabelbane eller en gondol til toppen af nogle af fjeldene.

De bedste vandreruter i Fjord Norge

Bliv lidt længere, og nyd stilheden i en af de mange hyggelige landsbyer langs fjorden.

Der er også smukke og dramatiske fjorde længere mod nord, som for eksempel Trollfjorden i Nord-Norge.

Sejl en tur langs kysten med Hurtigruten eller Havila, så får du alle de berømte fjorde at se på én tur!

Norge har også mere urbane fjorde, som for eksempel Oslofjorden, der er fuld af krigshistorie fra Anden Verdenskrig…

…og fjorde fulde af smag, som æble- og ciderparadiset omkring Hardangerfjorden.

BÆREDYGTIGHED OG ANSVARLIG REJSE I NORGE

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes foretrukne tidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte naturen rigtigt.

Nordmændene prøver altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover.

Læs mere om ansvarlig rejse i Norge.

Der er mere end tusind fjorde i Norge, alle langs kysten. Men de mest berømte – Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden – ligger alle på vestkysten, i det område, der naturligvis kaldes Fjord Norge,

Der er også dramatiske fjordlandskaber i Nord-Norge, samt mindre og roligere fjorde mod syd.

Fjordene minder om stille blå søer, men de består mest af saltvand (ofte blandet med ferskvand fra de mange elve og gletsjere). De er havets forlængede arme og skærer sig ofte dybt ind i landet, omgivet af majestætiske klippesider på begge sider.

Selvom fjordene tit er forbundet med hinanden, og du kan sejle fra én fjord til den næste eller tilbage til havet, føler man let, at man befinder sig i et isoleret univers, når man besøger en fjord - især om vinteren.

Masser af historie

Men når fjordene velsagtens er det vigtigste symbol på Norge og samtidig en af landets største attraktioner, hænger det sammen med dét, de repræsenterer.

Frem for alt minder fjordene og deres omgivelser om det Norge, som var engang. Dengang folk levede som bønder på næsten utilgængeligt stejle fjeldsider (det gør de stadig nogle steder). Dengang man høstede frugt fra egne træer, og et fårehoved blev anset for en delikatesse (det gør det stadig).

Selvom landskabet kan forekomme utæmmet og vildt, er det alligevel let at udforske omgivelserne både på egen hånd og på guidede ture. Der ligger mange små landsbyer i områderne, og man finder også masser af stier til vandring i fjeldene og på gletsjerne.

Bestil skræddersyede Norge i en nøddeskal-ture til fjordene med Fjord Tours.

Hvis du vil have fjordene for dig selv, må du rejse uden for sommerens højsæson. Fjordene kan give dig enestående og magiske oplevelser uanset årstid.

Sådan kommer du til fjordene

At ankomme til Fjord Norge med tog er en storslået oplevelse, og ofte den letteste måde at få adgang til fjordene på (bortset fra Nord-Norge).

Hurtigrutens klassiske skibe anløber mange havne i hele Fjord Norge på dens sejlads langs kysten.

Både korte og mere omfattende guidede fjordture og rundture tilbydes i de fleste byer, og er ofte en effektiv og givende måde at opleve landskabet og kulturen ved fjorden.

Elektriske færger og andre færgetjenester er operative hele året rundt.

Et stadigt større netværk af tunneller og broer binder Fjord Norge sammen og gør rejsen med bus, campingvogn og bil let.

Enkelte større byer har lufthavne med både indenrigs- og udenrigsforbindelser.

Fjord Tours har også skræddersyede Norge i en nøddeskal-rundture til mange af fjordene.

Læs mere om hvordan du kommer rundt i Norge.

Fem fakta om fjordene

1. UNESCO har optaget de norske fjorde, illustreret ved Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, som del af den prestigefulde verdensarv.

2. Fjordene bliver ofte beskrevet som 'naturens egne kunstværker', og de blev formet da de enorme ismasser trak sig tilbage og havvand oversvømmede de U-formede dale.

3. Gudvangen og Geiranger, de to inderste byer i helholdsvis Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blandt de mest besøgte havne for krydstogtsskibe i Skandinavien.

4. Takket være varmen fra Golfstrømmen og luftstrømme, har de norske fjorde et relativt mildt klima som gør, at de forbliver stort set isfri.

5. Fjordene er ofte meget dybe, og den dybeste er Sognefjorden, der dropper hele 1.308 meter under havets overflade. 

Aktiviteter ved fjordene

Fjordlandskabet er et oplagt sted at kombinere forskellige aktiviteter der kan give et adrenalinsus, men her er også plads til at fordybe sig og bare slappe af.

Læg blødt ud med et fjordcruise, en let vandretur eller gåtur ved fjorden, eller deltag på en guidet tur til et udsigtspunkt, hvor du kan se fjorde, fjelde og vandfald.

De mere krævende vandreture inkluderer stigninger og klatringer, men altid med storslåede udsigter på toppen. Du kan også padle i kajak, prøve SUP (stand up paddling), rafting, gletsjervandring, bjergbestigning, klatring og via ferrata-ruter. Der er guidede fisketure på havet og fjordene samt i søer og elve.

Skisæsonen er lang og nogen steder uden ende, for eksempel ved Hardangerfjorden. Sommerskiløb er en populær aktivitet, der let kan kombineres med en svømmetur i fjorden senere på eftermiddagen.

Der er rigeligt med historiske steder, hvis du er til den slags - ruiner, gamle bygninger, kunst- og folkemuseer, frilandsmuseer, vikingehistorie. Bryggen i Bergen, Urnes Stavkirke samt fjordlandskabet ved Nærøyfjorden og Geirangerfjorden er på UNESCOs liste over verdensarv.

De mange nationalparker har som regel afmærkede stier, betjente og selvbetjente hytter, vilde dyr, søer, elve, gletsjere og besøgscentre.

En del af verdensarven

To af fjordene i det vestlige Norge, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, fik status af verdensarv af UNESCO i 2005.

"Deres exceptionelle, naturlige skønhed skyldes deres snævre og stejle, krystallinske klippevægge, som rejser sig op til 1.400 meter fra Norskehavet og fortsætter 500 meter under havets overflade. Selve fjordvæggene har mange vandfald, og frit-flydende elve går gennem løv- og nåleskov til gletsjersøer, gletsjere og forrevne fjelde," skrev UNESCO.

I 2006 nedsatte tidsskriftet National Geographic et ekspertpanel, som skulle rangliste og belønne de mest populære steder på verdensarvslisten. De norske fjorde vandt foran konkurrenter som Galapagos-øerne, pyramiderne i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu.

"Dette bekræfter, at nordmændene er gode til at tage vare på deres verdensarv i sammenligning med resten af verden. Det er en evne, som ledere i andre lande burde studere og overføre til deres egen situation," sagde Jonathan B. Tourtellot, direktør ved Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Hvilken fjord vil du se?

Med over 1.000 fjorde i landet kan det være svært at finde ud af hvilke af Norges fjorde, man gerne vil se, når turen planlægges. Lær mere om forskellene på de mest kendte fjorde og beslut dig efter at have læst vores turforslag.

Udforsk fjordene

Se Norges længste, dybeste og mest kendte fjorde.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Find flere fjordaktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider