Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

De norske fjorde

Et billedskønt glimt af fortiden
De UNESCO-beskyttede fjorde er selve symbolerne på det traditionelle Norges naturlige skønhed. Her har tiden sin egen rytme.
A person paddling in the Nærøyfjord
Kayaking in the Nærøyfjord.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com

Norge har mere end tusind fjorde, men de mest berømte – Nærøyfjorden, Sognefjorden, Lysefjorden og Geirangerfjorden – ligger alle på vestkysten, i det område, der naturligvis kaldes Fjord Norge.

Fjordene minder om stille blå søer, men de består af saltvand. De er havets forlængede arme og skærer sig ofte dybt ind i landet, omgivet af majestætiske klippesider på begge sider. Smukke, brusende vandfald nærmest danser ned ad de næsten lodrette fjeldsider fra gletsjerne højt over dig.

Selvom fjordene tit er forbundet med hinanden, og du kan sejle fra én fjord til den næste eller tilbage til havet, føler man let, at man befinder sig i et isoleret univers, når man besøger en fjord.

Men når fjordene velsagtens er det vigtigste symbol på Norge og samtidig en af landets største attraktioner, hænger det sammen med det, de repræsenterer.

Frem for alt minder fjordene og deres omgivelser om det Norge, som var engang. Dengang folk levede som bønder på næsten utilgængeligt stejle fjeldsider (det gør de stadig nogle steder). Dengang man høstede frugt fra egne træer, og et fårehoved blev anset for en delikatesse (det gør det stadig).

Selvom landskabet kan forekomme utæmmet og vildt, er det alligevel let at udforske omgivelserne både på egen hånd og på guidede ture. Der ligger mange små landsbyer i områderne, og man finder også masser af stier til vandring i fjeldene og på gletsjerne.

Aktiviteter ved fjordene

Fjordlandskabet er et oplagt sted at kombinere forskellige aktiviteter der kan give et adrenalinsus, men her er også plads til at fordybe sig og bare slappe af.

Læg blødt ud med en let vandretur, et besøg i en fjeldlandsby eller en guidet tur til et udsigtspunkt hvor du kan se fjorde, fjelde og vandfald.

De mere krævende vandreture inkluderer stigninger og klatringer, men altid med storslåede udsigter på toppen. Du kan også padle i kajak, prøve SUP (stand up paddling), rafting, gletsjervandring, bjergbestigning og via ferrata-ruter. Der er guidede fisketure på havet og fjordene samt i søer og elve.

Skisæsonen er lang og nogen steder uden ende - nogle steder med fjordudsigt, for eksempel i Sunnmørsalpene. Sommerskiløb er en populær aktivitet, der kan kombineres med en svømmetur i fjorden senere på eftermiddagen.

Der er rigeligt med historiske steder hvis du er til den slags - ruiner, gamle bygninger, kunst- og folkemuseer, friluftsmuseer, vikinghistorie. Bryggen i Bergen, Urnes Stavkirke samt fjordlandskabet ved Nærøyfjorden og Geirangerfjorden er på UNESCOs liste over verdensarv.

De mange nationalparker har som regel afmærkede stier, betjente og selvbetjente hytter, vilde dyr, søer, elve, gletsjere og besøgscentre.

En del af verdensarven

To af fjordene i det vestlige Norge, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, fik status af verdensarv af UNESCO i 2005.

"Deres exceptionelle, naturlige skønhed skyldes deres snævre og stejle, krystallinske klippevægge, som rejser sig op til 1.400 meter fra Norskehavet og fortsætter 500 meter under havets overflade. Selve fjordvæggene har mange vandfald, og frit-flydende elve går gennem løv- og nåleskov til gletsjersøer, gletsjere og forrevne fjelde," skrev UNESCO.

I 2006 nedsatte tidsskriftet National Geographic et ekspertpanel, som skulle rangliste og belønne de mest populære steder på verdensarvslisten. De norske fjorde vandt foran konkurrenter som Galapagos-øerne, pyramiderne i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu.

"Dette bekræfter, at nordmændene er gode til at tage vare på deres verdensarv i sammenligning med resten af verden. Det er en evne, som ledere i andre lande burde studere og overføre til deres egen situation," sagde Jonathan B. Tourtellot, direktør ved Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Hvilken fjord vil du se?

Med over 1.000 fjorde i landet kan det være svært at finde ud af hvilke af Norges fjorde, man gerne vil se, når turen planlægges. Lær mere om forskellene på de mest kendte fjorde og beslut dig efter at have læst vores turforslag.

Fem fakta om fjordene

1. UNESCO har optaget de norske fjorde, illustreret ved Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, som del af den prestigefulde verdensarv.

2. Fjordene bliver ofte beskrevet som 'naturens egne kunstværker', og de blev formet da de enorme ismasser trak sig tilbage og havvand oversvømmede de U-formede dale.

3. Gudvangen og Geiranger, de to inderste byer i helholdsvis Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blandt de mest besøgte havne for krydstogtsskibe i Skandinavien.

4. Takket være varmen fra Golfstrømmen og luftstrømme, har de norske fjorde et relativt mildt klima som gør, at de forbliver stort set isfri.

5. Fjordene er ofte meget dybe, og den dybeste er Sognefjorden, der dropper hele 1.308 meter under havets overflade. 

Rejsendes egne billeder

Find flere fjordaktiviteter

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen