There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Hostelling International - døren til Norge
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Vy - det skal være let at rejse grønt
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge
Up Norway - skræddersyede rejser
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Secret Atlas - den autentiske måde at udforske Svalbard
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Bryggen har været en handelsplads i næsten tusind år. Kun varerne har ændret sig.
Original engelsk tekst: Mikael Lunde
Vikinger af keramik står på hylder og borde, omgivet af vaser, kunst og værktøjer dækket af ler. Et eller andet sted spiller en radio klassisk musik, overraskende højt. ”Jeg arbejder bedre med musik”, siger Elin Brudvik, inden hun alligevel skruer lidt ned. Hun var i gang med at forme en skål af vådt ler på en drejeskive. Atmosfæren i pottemagerværkstedet er intim, selvom det er et åbent værksted.
Lokalet, som Brudvik deler med en anden kunstner, ligger i en af de få bygninger af mursten på Bryggen i Bergen – engang det vigtigste centrum for handel mellem Norge og kontinentet.
For verden uden for Bergen er Bryggen først og fremmest en køn facade. En ikonisk facade, der er selve symbolet på Norges næststørste by. De høje, smalle byhuse af træ, der ligger gavl ved gavl langs kajen, ser ud som om de læner sig op ad hinanden. Hvad man ikke kan se udefra er dog, at der i dag findes pottemagere, juvelerer, kunstnere, tekstil- og lædervarebutikker på hver side af de små gyder mellem rækkerne af historiske bygninger.
”Vi har åbent hele året rundt. Der er masser af små og spændende begivenheder, som også de lokale indbyggere burde være mere opmærksomme på”, siger Bruvik og understreger, at hun ikke tilpasser sin stil til turisterne om sommeren. ”Jeg laver ikke souvenirs. Jeg laver min egne ting”. Bruvik er blot én af mange. Men for 50 år siden var historien en anden.
”Bryggen er et særdeles originalt samfund med dets eget karakteristiske særpræg. Men det er næsten et mirakel, at det er blevet sådan”, siger Eric Saudan, indehaver af Bryggen Tracteursted – en restaurant, der spillede en hovedrolle i genoplivningen af området tilbage i 70’erne.
Gennem næsten et årtusind med handel vrimlede området af liv og vigør. Men i midten af 1900-tallet var de gamle købmandsgårde og lagerrum forladte og i dårlig stand, tæret af tidens tand. Da den seneste af en række storbrande hærgede i 1955, var der egentligt mest stemning for at lade det hele brænde ned til grunden.
”Nu er det blevet centrum for kreativitet og fuld af mennesker, der lægger liv og sjæl i det de gør”, siger Saudan. ”Bryggen gik fra at være på randen af ødelæggelse til at være kulturleder og verdensarv under UNESCO”.
Bryggens historie går tilbage til omkring år 1070, kort efter vikingetidens ophør. Beliggenheden var let at forsvare mod angreb, men samtidig let at komme til med skibe fra det højere nord, Island og kontinentet. Det blev hurtigt et af de vigtigste handelscentre i Norden. 300 år senere etablerede Hanseforbundet et kontor i den voksende by, og fik stor indflydelse på udviklingen de næste mange hundrede år.
I de år ville den søde duft af tjære langs træbygningerne have været fortrængt af den stærkere lugt af tørret fisk. Tonsvis af tørret fisk. De tyske hansemænd havde sikret sig monopol på handel med tørret og saltet torsk fra de rige norske fiskefarvande mod nord.
Til gengæld bragte de korn, salt og luksusvarer fra det kontinentale Europa, til distribution op langs kysten og ind i landet.
Selvom Bergen aldrig officielt var en hansestad, gjorde tyskerne alligevel krav på hele området, så den gamle bymidte og rådhus måtte flytte. Tyskerne byggede også den smukke Mariakirke, med gudstjenester på tysk langt ind i det 19. århundrede. I de næste mange hundrede år voksede den tyske 'koloni' sig større, og talte på et tidspunkt 2.000 tyskere. Hanseforbundets kontor var aktiv indtil 1754, hvor nordmændene endelig tog over.
UNESCOs verdensarvsliste er en liste over natur- og kultursteder, som har en speciel betydning for menneskehedens historie. For at blive inkluderet på listen, må stedet være et betydningsfuldt historisk sted eller geografisk område.
Fra midten af 1300-tallet og frem til midten af 1700-tallet var Bryggen i Bergen hovedkvarter for det hanseatiske handelsforbundet mellem Tyskland og Norge.
Området har vært præget af mange store brande – senest i 1955 – men Bryggen har vært fredet siden 1927. I dag er der 62 bygninger tilbage.
Kilde: UNESCO
Nu om dage har de norske handelsmænd endelig fundet sig til rette. En kunstner, der har haft sit lokale på Bryggen siden begyndelsen, er Marianne Lien. ”Der er bare omkring 11 grader om vinteren, og nogle gange regner det ind. Men jeg er vant til det. Det har sin egen charme”, siger Lien.
Malerresterne, avisudklippene, kludene og krukkerne, dukkerne og de brugte kaffekopper er alle vidne om de 31 år der er gået, siden hun startede med at arbejde her. ”Jeg elsker dette lokale”, siger hun. ”Jeg vil gerne være her hver eneste dag. Jeg har været kunstner siden jeg var en lille pige, og jeg kan ikke forestille mig at være noget som helst andet”.
I en af gyderne deler dameskrædderen Vibeke Øvstedal og den visuelle kunstner Katrine Lund et lille værksted og outlet. Udenfor kan de tusindvis af turister og andre rejsendes fodtrin høres. Der er kommet liv igen. ”Hvis bare man kunne have været en flue på væggen”, siger Lund, ” – hver dag, når jeg går gennem gyden for at komme hertil, tænker jeg på, hvordan livet i den hanseatiske periode må have været. Det er lidt sjovt”.
UNESCOs verdensarvsliste er en liste over natur- og kultursteder, som har en speciel betydning for menneskehedens historie. For at blive inkluderet på listen, må stedet være et betydningsfuldt historisk sted eller geografisk område.
Fra midten af 1300-tallet og frem til midten af 1700-tallet var Bryggen i Bergen hovedkvarter for det hanseatiske handelsforbundet mellem Tyskland og Norge.
Området har vært præget af mange store brande – senest i 1955 – men Bryggen har vært fredet siden 1927. I dag er der 62 bygninger tilbage.
Kilde: UNESCO
Her mødes fornem arkitektur med fjordlandskabet – Ålesund har vikingeblod i sig, masser af godt fra havet og imponerende udsigter.
Kan man udfordre en historisk vejstrækning i et historisk køretøj? Sagtens. Se en gruppe venner teste deres klassiske biler på Norges snoede fjeldveje.
En lille gruppe dedikerede amatørcykelryttere fra Danmark fandt nye stigninger og udfordringer på de kringlede fjeldveje i Fjord Norge.
Atlanterhavsvejen er smuk og dramatisk. Men hvis du stopper op undervejs vil du finde ud af, at den gemmer på mere end bare flot natur.
I løbet af de seneste 30 år har Nærøyfjorden og Undredal fået veje og mange turister. Ellers er alt ved det gamle – stort set.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.
Det nye Munch-Museum åbner snart i Oslo. Det er bare én af mange nye attraktioner, der åbner i løbet af de næste par år. Herunder er noget af det, du kan glæde dig til!
Hippe byer og glitrende fjorde, nordlys og fjerne bygder nord for polarcirklen - Norge er et meget langt land, spækket med ting at lave fra syd til nord. Så hvor skal man begynde? For at få mest ud af din ferie anbefales det at fokusere på én eller to områder ad gangen. Herunder er nogle forslag.
Flow, fuld fart og finurlige moves! Lad de små eksperter lære dig at stå på ski. Kom med på mini-masterclass og bliv klar til vinterens skitur til Norge.
Historien om nordlyset handler både om videnskab og om myter – men hvordan skabes dette ekstraordinære naturfænomen, der optræder som lysshow på himlen?
Friluftsliv beskriver nordmændenes mentalitet om, at det bedste liv er det, man lever udenfor. Læs, hvordan friluftslivet kan gøre dig til et gladere menneske.
Norsk ost er blandt de bedste i verden. Hvorfor? Det er en hemmelighed – men vi skal nok dele den med dig lige om lidt! Læs om vores ostegårde, og find ud af, hvor du kan få en smagsprøve på de lækre mejeriprodukter.
Tilbage til toppen