Skip to main content

Byvandringer:
Oplev Bergen på en dag

”Jeg kunne gøre dette hele dagen lang.”

Naina

”Åh wow, vinylplader og øl. Det er da legendarisk!”

Norske byer er kompakte og lette at komme rundt i til fods.

Oplev byernes seværdigheder på bare 10.000 skridt.

Kom med på en gåtur rundt i byen mellem de syv fjelde!

Fra marts 2022 kan du flyve direkte fra Billund til Bergen og derfra videre til andre byer, der kan opleves på 10.000 skridt - Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Book flybillet til Bergen med Widerøe

Rute 1: NAINA I BERGEN

Distance: 10.000 skridt

Gå i Nainas fodspor. Hun har boet i syv forskellige lande og elsker at dykke ned i de forskellige steders historie, arkitektur, mad og kultur. Hun har særligt interesse (og tørst) for lokalbryggede mikro-øl. 

Én af de ting, Naina især kan lide ved Norge, er den måde hvorpå byliv og natur så let kan kombineres, og fjordbyen Bergen er ingen undtagelse. De mest tilgængelige fjeldtoppe til fods er Fløyen og Ulriken. Begge steder kan du snyde lidt og tage henholdsvis Fløibanen (kabelbane) eller Ulriksbanen (gondolbane) til tops for at nyde panoramaudsigten over byen. 

Du kan let få de mest charmerende dele af Bergen at se til fods. Gå på opdagelse mellem de gamle, historiske træhuse i de smalle gyder og brostensbelagte gader.

Gør et kort stop på en af de mange enestående caféer, der ligger spredt over hele byen, eller lad dig fascinere af mesterstykkerne på kunstmuseet KODE. I Bergen kan du også besøge de berømte komponister Grieg og Sæveruds barndomshjem.

Sørg for at lægge vejen forbi Bryggen, den kendte havnekaj fra byens hanseatiske periode. Bryggen er med på UNESCOs verdensarv og var engang et travlt centrum for handel mellem Norge og resten af Europa.

På en slentretur langs Bryggen kan du stadig fornemme lugten af de tørfisk, der i hundredvis af år var den vigtigste handelsvare på disse kanter. Ikke langt derfra ligger vore dages fiskemarked, hvor du kan købe friskfangede godter fra havet.

Rute 2: PÅ SØNDAGSTUR I BYEN

Distance: 7 kilometer

I Norge er der lange traditioner for de såkaldte ”søndagsture”. Disse ture drejer sig normalt om vandring i naturen, men hvorfor ikke gå ugens søndagstur inde i byen denne gang? Spis en solid morgenmad på hotellet, før du snører skoene og tager af sted.

Dammen Lille Lungegårdsvann midt i centrum er et godt sted at starte gåturen. Besøg et af KODE-kunstmuseerne for lidt kulturelle input fra både norske og internationale kunstnere, herunder Edvard Munch, Nikolai Astrup og Picasso, for blot at nævne et par stykker. 

Når sulten begynder at melde sig igen, er det på tide at gå videre. På Hotel Opus XVI kan du spise frokost, drikke eftermiddagste og høre live jazz hver søndag. Når du er færdig med at slå mave, kan du fortsætte din søndagstur op ad hårnålesvingene på Vetrlidsallmenningen. Ved den gamle brandstation på Skansen får du en fin udsigt over byen. 

På vej ned igen bør du prøve at fare lidt vild blandt de smukke, gamle træhuse i de smalle gader. Gå forbi fisketorvet og fortsæt ad Gågaten til Nordnes-kvarteret. For enden af gågaden kan du dreje til venstre op ad det stejle Cort Piil-smauet - endnu et af byens charmerende, smalle stræder.

Oppe ved Klosteret er det igen tid til en velfortjent pause og en vaffel eller to på Klosterhagen Hotel. På den anden side af vejen står en statue af Amalie Skram, en af Norges mest prominente naturalistiske forfattere. Følg alléen hele vejen til Nordnesparken, en bypark med fjordudsigt. I parken står en totempæl, en gave fra Bergens amerikanske venskabsby Seattle i anledning af Bergens 900-års jubilæum.

Gå en anden vej tilbage til centrum fra Nordnes, og fortsæt over til Bryggen, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Her kan du spadsere i de smalle stræder eller på kajen og mærke historiens vingesus. Slut dagen af med et ægte norsk måltid mad på Bryggeloftet.

Rute 3: MARITIME GÅTURE

Distance: 6.5 kilometer

Start dagen ved Turistinformationen. Her kan du finde mere inspiration til, hvad du kan lave i og omkring Bergen. Du kan også købe Bergenskortet, der giver dig rabat (eller gratis adgang) til en lang række af stederne langs denne rute. 

Gå forbi Bryggen og fortsæt langs vandet hele vejen til Storeblå, et besøgscenter for vandkultur med levende udstillinger.

Gå tilbage til centrum. Bergenskortet giver dig mulighed for at køre gratis med de lokale bybusser, hvis benene er lidt ømme eller du vil vinde lidt tid.

Bergen Sjøfartsmuseum kan du se nærmere på Norges maritime historie og blive fascineret over, hvor meget søfart har udviklet sig gennem tiderne. Udstillingerne viser genstande fra søfart og livet på havet, herunder komplicerede skibsmodeller, malerier og marine-arkæologiske fund. Gør et stop ved Fisketorget og spis en hurtig frokost. Bestil nogle fiskekager to go og fortsæt turen til sejlbåden First Player - læg fra land og oplev noget af byen fra søsiden. Sejlturen tager et par timer og undervejs fortæller kaptajnen om Bergen som en handels- og søfartsby, mens han viser dig de historiske fæstningsanlæg, Gamle Bergen Museum og skibsværftet.

Slut dagen af med en udendørs svømmetur på Nordnes Sjøbad, enten i fjorden eller i den opvarmede pool med havvand. Her er også en sauna.

Rute 4: FRA DET HISTORISKE TIL DET MODERNE BERGEN

Distance: 3,6 kilometer

Denne tur starter på Bergenhus, et af de ældste og bedst bevarede fæstningsanlæg i Norge. Føl dig som en del af historien på dette sted, der var hovedsæde da Bergen var hovedstad i Norges storhedstid. Både Håkonshallen og Rosenkrantztårnet er åbne for offentligheden.

Efter du har besteget tårnet og kigget ind i fængselscellerne, fortsætter dagens gåtur til Mariakirken. Denne kirke blev formentligt bygget mellem 1130 og 1170 og er dermed den ældste bygning i Bergen. Gå ned til Bryggen. De enestående træbygninger her udgør en af de bedste bevarede og bedst kendte beboelser fra middelalderens Norge. Her ligger små specialforretninger, kunstgallerier og spisesteder side om side.

Gå videre mod Bergen Domkirke. På vej gennem Lille Øvregate kan du se noget af den gadekunst, som Bergen er kendt for i hele verden. Domkirken rejser sig for enden af gaden.

Hvis du kigger godt efter, kan du se en kanonkugle, der sidder fast i en af kirkens mure. Der har den siddet siden Slaget på Vågen mellem den engelske og hollandske flåde i 1665.

Nu er det blevet tid til noget kunst. Vælg en (eller flere) af KODE-kunstmuseerne langs Lille Lungegårdsvannet. Her udstilles både norsk og international kunst, med værker af blandt andre Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso. Gå videre op ad Sydneshaugen eller gennem den idylliske Nygårdsparken.

Kryds gangbroen, som de lokale kalder Småpudden, til den anden side af vandet. Dette område var engang præget af industri, men er i dag blevet forvandlet til nye moderne kontorbygninger, lejligheder og spisesteder. Slut dagen af med en drink og se solnedgangen (hvis vejret tillader det) på Colonialen Kranen.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider