There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
En lille gruppe dedikerede amatørcykelryttere fra Danmark fandt nye stigninger og udfordringer på de kringlede fjeldveje i Hardangerfjord-regionen i det betagende Fjord Norge.
Når du cykler på vejene i Norge gælder de samme regler for dig som for vejens andre brugere - bilister og motorkøretøjer.
• Lad være med at drikke alkohol før cykelturen.
• Følg de gældende trafikregler og vejskilte.
• Kør i højre side af vejbanen.
Du må gerne cykle på fortovet, men tilpas din hastighed.
Du må ikke cykle på motorveje eller motortrafikveje.
Kun børn under 10 år må medtages som passagerer på cyklen.
Bær cykelhjelm. Det er en god idé at bære refleksvest, særligt på travle veje.
• hvide eller gule forlys
• røde baglys
• rød refleks bagpå
• hvide eller gule reflekser på pedalerne
• to bremser (uafhængige af hinanden)
• en ringeklokke
Som med alle andre sportsgrene søger også cykelrytterne naturligt dét, der er lidt mere ekstremt. Derfor besluttede Kim Sivert Jensen, grafiker og passioneret motionsrytter i mere end 10 år, sammen med fire cykelkammerater fra cykelklubben Rapha Cycling Club i København at søge efter den næste store udfordring på to hjul.
Med Bergen som værtsby for VM i landevejscykling i september 2017 faldt valget naturligt på Norge.
"Det var godt at Norge havde VM. Der fik man et fint indblik i, hvad det er for et land de kører i, hvad det er for nogle stigninger," fortæller Kim begejstret, efter han er hjemvendt fra turen. "Når man for eksempel har været på Mallorca, så ville man kunne snakke med om alle de klassiske stigninger, som man selv har været på. Med Norge kan man pludselig fortælle om nogle nye stigninger, og man kan fortælle om, at man har kørt noget af VM-ruten."
Kim og hans cykelvenner kunne hurtigt mærke, at fjeldene omkring Bergen var noget helt end det, de var vant til sydpå.
"Naturen i Norge var virkelig rå - der er jo klipper på alle sider, og det er ligesom om, at der bare lige er tegnet en sort streg igennem, som så er vejen. Og den blev bare ved. Det der med, at man tænker, at nu er jeg oppe, men så drejer man rundt om en fjeldside og ser, at vejen bare bliver ved," fortæller Kim.
Selvom alle på turen havde en del erfaring fra de traditionelle cykelferiedestinationer mod syd måtte de hurtigt sande, at Norge også kunne byde på større udfordringer, end de havde troet hjemmefra.
"I Norge findes der stigninger, der er ligeså strenge og ligeså krævende som sydpå, og måske også til en vis grad voldsommere. Der var nogle af drengene, der sagde, at de ikke havde kørt noget, der var så vildt," fortæller Kim og konkluderer: "Hvis man vil køre noget, som er lidt tough og lidt anderledes – der er Norge helt klart noget."
"Naturen i Norge var virkelig rå - der er jo klipper på alle sider, og det er ligesom om, at der bare lige er tegnet en sort streg igennem, som så er vejen. Og den blev bare ved."
Især én stigning var speciel for drengene. Omtrent 100 kilometer vest for Bergen ligger Folgefonna - en gletsjer med et skiresort på toppen, 1.651 meter over havets overflade.
"Da vi kører den 18 kilometer lange stigning op ad Folgefonna, der skifter temperaturen fra 16 grader i dalen og til en 2-3 stykker på toppen. Og når man kommer derop, ser man jo folk, der går med deres ski. Det var virkelig underligt. Så hvis det skal være højere og vildere, så tror jeg, at dette er det rigtige sted," fortæller Kim begejstret og forsætter: "På Folgefonna er den nogle steder oppe og ramme 19 procent i stigning – nogle af de andre drenge havde 22 procent på deres computer. Altså, det er jo kortvarigt, men det er sådan noget med, at cyklen står helt stille. Det havde jeg undervurderet. Men hvis man netop godt vil noget lidt mere ekstremt, så er det altså fedt at prøve."
Det er ofte det omskiftelige vejr, der udråbes som Norges akilleshæl, når den danske cykelturist skal vælge rejsedestination. Og selvom vejrudsigten sjældent narrer nogen, så mener Kim Sivert Jensen ikke, at vejret nødvendigvis behøver at være en ulempe.
"Jeg kan da godt følge folks bekymring, men jeg vil sige, at netop det at køre noget andet end Nice og Mallorca, det har altså også sin charme. Og så ligger Norge jo lige der oppe," griner Kim ved tanken om, at Norges fjelde er meget tættere på Danmark end Alperne, inden han forsætter: "Det er også bare mere ekstremt på grund af vejret og alle de vilde stigninger. Vejret er en del af udfordringen. Og det fede er, at man kan køre i sol på det ene fjeld og i regn på det næste."
"Vejret er en del af udfordringen. Og det fede er, at man kan køre i sol på det ene fjeld og i regn på det næste."
Hvis du lige er hoppet på den verserende cykel-trend, men allerede søger nye og mere kuperede udfordringer, skal du ikke lade sig afskrække af Norges barske natur og ubarmhjertige stigninger. Man finder nemlig cykelvenligt terræn til alle niveauer.
Skulle man imidlertid allerede være fristet af Norges mere ekstreme cykelterræn, så påpeger Kim Sivert Jensen, at udstyret skal være i orden - for det kræver forberedelse at besejre fjeldenes voldsomme stigninger.
"Sydpå kører man jo med en lidt anden gearing end herhjemme. Men jeg havde tænkt, at jeg ikke behøvede at skifte, da vi skulle til Norge. Men altså, jeg sad i det, man kalder 'panik-gearet' det meste af tiden op. Der kørte jeg 39/28, og det betyder altså, at hele din rytme forsvinder. Så i Norge er det rigtig vigtigt, at man også har styr på sin gearing," pointerer Kim.
Et andet aspekt, hvor Norge især skiller sig ud fra Sydeuropas populære cykelferiedestinationer, er, at man kan sejle derop. Og netop sejlturen beskriver Kim som en stor del af helhedsoplevelsen af Norge.
"Det var ret vildt, at sejle ind igennem fjorden. Da vi vågnede om morgen og lige fik kigget ud igennem koøjet, så tænkte man bare 'wow, er vi på vej ind i Ringenes Herre?' For det var sådan lidt eventyragtigt," fortæller Kim fascineret og tilføjer: "Jeg synes, at naturen er smukkere i Norge end sydpå. Det er så dejlig råt i Norge.”
Også indkvarteringen husker Kim Sivert Jensen som noget ganske særligt – især i kontrast til hans ture sydpå.
"Når vi har været i Nice, så har vores lejligheder været 'jo billigere, desto bedre'," griner Kim og sammenligner med Norge. "Det var en helt særlig oplevelse. Det var nogle vanvittigt gode og utroligt autentiske hoteller. Det var virkelig en oplevelse, som gik ud over det, vi havde forventet hjemmefra."
Hjemvendt fra fjeldene sidder Kim Sivert Jensen tilbage med en oplevelse, som overgik alle hans forventninger. Hans kærlighed til cykelsporten, sammenholdet og omklædningsrums-stemning gør, at han vil blive i sadlen mange år endnu. Og det var næppe hans sidste cykeleventyr nordpå.
"Det var ikke min sidste tur til Norge", konstaterer Kim. "Den næste tur kunne netop være for at vise mine bedste cykelkammerater, at Norge er fedt – det skal vi prøve en dag."
Få vores tips til det bedste landevejscykling i fjeldene og bo på bæredygtige hoteller undervejs.
Når du cykler på vejene i Norge gælder de samme regler for dig som for vejens andre brugere - bilister og motorkøretøjer.
• Lad være med at drikke alkohol før cykelturen.
• Følg de gældende trafikregler og vejskilte.
• Kør i højre side af vejbanen.
Du må gerne cykle på fortovet, men tilpas din hastighed.
Du må ikke cykle på motorveje eller motortrafikveje.
Kun børn under 10 år må medtages som passagerer på cyklen.
Bær cykelhjelm. Det er en god idé at bære refleksvest, særligt på travle veje.
• hvide eller gule forlys
• røde baglys
• rød refleks bagpå
• hvide eller gule reflekser på pedalerne
• to bremser (uafhængige af hinanden)
• en ringeklokke