Skip to main content

Sikkerhed på cyklen

Cykling er en fin måde at udforske nye steder, møde de lokale mennesker og få lidt motion samtidig. Find ud af, hvordan du er sikker på cyklen.

I Norge deles landevejene ofte af både biler og cykler, der skal følge de samme færdselsregler. Du skal cykle til højre på vejen, du har højre vigepligt, og du må ikke cykle med alkohol i blodet. Alle trafikskilte gælder også for dig på jernhest.

Som cykelrytter har du dog nogle flere muligheder.  Du kan cykle på fortovet hvis der ikke er cykelsti, så længe du tilpasser din hastighed til eventuelle fodgængere. Du må krydse gaden via fodgængerovergangen, men biler er kun berettiget til at stoppe såfremt du stiger af cyklen og krydser gaden til fods.

Men selv om du har de samme rettigheder som dem med motor, er det dig det går ud over, hvis det går galt. Så husk altid cykelhjelmen! At cykle med refleksvest er ikke et lovkrav, men en rigtigt god idé.

Du må ikke cykle på motorveje og motortrafikveje, samt i nogle tunneller (det vil være tydeligt afmærket på vejskilte). På cycletourer.co.uk kan du se hvilke tunneller i Norge du må cykle gennem.

Før du svinger, bør du give tegn med hånden. Du må ikke køre imod færdselsretningen på ensrettede gader, medmindre andet udtrykkeligt er anvist.

Cykling med børn

Kun børn under 10 år må medtages som passagerer på cyklen.

Hvis børnene cykler selv, skal de være mindst 10 år, før det anbefales dem at cykle på landevejene. Du skal lære dem trafikreglerne, og de skal være modne nok til at forstå dem og overholde dem.

Elcykler

En elektrisk cykel har minimal indvirkning på miljøet og gør det lidt lettere at komme rundt.

I princippet kan elcykler bruges offroad på samme måde som almindelige cykler, men brugen er ikke dækket af den særlige norske allemandsret. Det betyder, at der kan gælde andre regler på fjeldstier, private veje og lignende. Sørg for at sætte dig ind i reglerne der, hvor du skal hen. Forhør dig hos den nærmeste turistinformation eller der, hvor du lejer cyklen.

Hvis du skal på en længere tur er det naturligvis en særdeles god idé at sørge for, at batteriet er ladt helt op. I fjeldene kan der være langt mellem steder du kan lade batteriet op. Undersøg også batteriet for eventuelle skader, før du tager af sted.

Lej en cykel

Vil du cykle en tur i Norge, men ikke mulighed for at tage din egen cykel med? Fortvivl ikke. Der er steder, hvor du kan leje cykler, over hele landet. Book en guidet tur eller feriepakke på forhånd, så behøver du ikke tænke på mere!

Find dit næste cykeleventyr

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider