Skip to main content

Mjølkevegen

Unknown Component
civid: 6597d61ea47dde4f5d0715e6
name: plugins_common_social_share (widget)

Den norske ”Mælkevejen” fra Vinstra til Gol i hjertet af det norske fjeld-højland byder på cykelruter i flere sværhedsgrader – og masser af bjergtagende naturoplevelser mellem de fritgående køer.

Jotunheimens fjeldkæmper tårner sig op i baggrunden, når du står ved den store, blanke smeltevandssø Vinstre og spænder cykelhjelmen. Udsigten er en af dem, du ikke lige glemmer. Sådan forholder det sig også med den cykeltur, du er ved at tage hul på.

Dalstrøget Valdres ligger midt i fjeld-højlandet lige syd for Jotunheim og byder på sammenlagt 250 kilometer cykelrute fra Vinstre godt 1000 meter over havet til Gol i 200 meters højde.

Et cykel-univers i særklasse

Mjølkevegen kaldes ruten, som har sine højeste punkter omkring 1300 meter over havoverfladen. Mælkevejen-navnet har ingen relation til himmellegemerne men oprinder af, at mejerier benytter ruten til at indsamle mælk fra de mange fritgående malkekøer i det frodige højland.

Og så er ruten anerkendt som en af Norges allersmukkeste cykelruter.

Mjølkevegen i Valdres

Cykelruter i alle sværhedsgrader

De sindige køer, som ofte også har brug for at krydse vejen, er en hyggelig del af cykelferien – men naturligvis også noget, man skal holde øje med, når cyklen kommer op i fart på nedkørslen. Geder er der også mange af, men de holder sig oftest i den kuperede del af terrænet.

Selvom Valdres ligger højt og nordligt, er klimaet mildt og solrigt hen over sommeren, så husk solcremen.

På landkortet går det nedad hele vejen, men ude i pedal-virkeligheden er det ganske anderledes. Mjølkevegen har både hårde opkørsler med høj stigningsprocent og svimlende nedkørsler – i forlængelse af lange stræk over åbent terræn langs glimtende søer eller endda små nåleskove på de laveste stræk. Ruten byder på af og til på udfordringer, som vil glæde den inkarnerede cykel-freak – men ikke noget, som er for stor en mundfuld for vi andre, almindelige hygge-motionister.

Det skal også nævnes, at der er lige så gode muligheder for at starte i syd, for eksempel i Gol, og køre imod nord i stedet for omvendt. Det går hverken mere eller mindre opad på den måde.

Hvis det er solen, som skal få svedperlerne frem på panden, snarere end opkørslerne, kan man kigge nærmere på de pakkeløsninger, som turistselskaberne har sat sammen.

Der er ture i forskellig længde, som er delt op i passende etaper med planlagte overnatninger og mulighed for bagagetransport, så I kan bruge al jeres energi på at nyde omgivelserne.

Hoteller serverer naturligvis morgenmad, og de tilbyder oftest også en madpakke til jeres videre færd på Mjølkevegens fascinerende cykel-univers.

Den nordligste færgerute

På fjeldsøen Bygdin kan du kombinere cykelturen med en færgerejse, som har eksisteret i mere end 100 år.

Færgen M/S Bitihorn sejler den samme rute tværs over søen, der blev indviet i 1912, og som hver dag giver turisterne en helt unik udsigt til Jotunheimens knejsende fjeldtoppe, der spejler sig i søens klare vand.

Sov godt, spis godt

Ferie i Norge kan være ganske primitivt, hvis man går efter den slags. Men det er der ingen grund til langs den smukke cykelrute i Valdres. Selvom nogle af de smukt beliggende fjeldstuer har mange år på bagen, står de traditionelle overnatningssteder klar til at modtage deres cyklende gæster med alle bekvemmeligheder, I har fortjent efter dagens trampen i pedalerne.

Andre steder på ruten kan I vælge moderne luksushoteller, så støvet fra cykelstierne kan blive skyllet af i spa eller swimmingpool. Find et sted at sove.

I spisesalen kan det anbefales at tage imod tilbuddet om rakfisk – en delikatesse, der tilberedes lidt som gravad laks i en slags saltlage. Rakfisk er oftest ørred, og det er en forret, som de fleste fiskeelskere vil forstå at sætte pris på.

Valdres er mest kendt for sin rakfisk, men området har faktisk en række specielle produkter, som cyklister med kulinarisk interesse kan prøve af. Det gælder i særlig grad røgvarer – ikke mindst spegepølsen kurv, der ligesom rakfisk har Beskyttet geografisk betegnelse. Andre skattede specialiteter er forskellige tilberedninger af rensdyrkød eller både hvide og brune oste samt gedeost.

Nordmændene elsker deres brune ost, som oftest laves på en blanding af ko- og gedemælk – og de deler gerne myseosten med os andre. Læs mere om de norske madtraditioner.

Og ellers indeholder menukortet jo mange af de retter, vi kender fra restauranter på vores breddegrader.

Hvis du ikke vælger at smage på den mælk, som har givet cykelruten i Valdres sit navn, bør du tage imod denne anbefaling: Nordmændene har i de senere år kastet deres interesse på mikrobryggeri, så det er værd at skylle måltidet ned med en god, kølig øl.

Opdag flere cykelmuligheder i Mjølkevegen

Sikkerhed på to hjul

Tips til at holde dig på sporet

Når du cykler på vejene i Norge gælder de samme regler for dig som for vejens andre brugere - bilister og motorkøretøjer. Lad være med at drikke alkohol før cykelturen.

Følg de gældende trafikregler og vejskilte. Kør i højre side af vejbanen. Du må gerne cykle på fortovet, men tilpas din hastighed. Du må ikke cykle på motorveje eller motortrafikveje. Giv tegn med hånden, før du svinger. Du har højre vigepligt. Bær cykelhjelm. Det er en god idé at bære refleksvest, særligt på travle veje. Kun børn under 10 år må medtages som passagerer på cyklen.

Din cykel skal have:

En rød refleks bagpå, hvide eller gule reflekser på pedalerne, to bremser, der virker uafhængigt af hinanden, en ringeklokke, hvide eller gule forlys samt røde baglys (i mørke og ved nedsat sigtbarhed).

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Valdres tilbyder også ...

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig.

Senest besøgte sider