Skip to main content

Rallarvegen - et stykke norsk historie

Unknown Component
civid: 6596aba9b1a1817d35745a0e
name: plugins_common_social_share (widget)

På Rallarvegen kan du cykle i eget tempo. Denne 82 kilometer lange rute fører dig gennem fjeldfyldte landskaber og er ikke overraskende Norges mest populære cykelrute.

På ydersiden af Hardangervidda leder Rallarvegen dig langs Bergensbanen fra Haugastøl via Finse, Hallingskeid og Myrdal hele vejen ned til Flåm ved Sognefjorden eller til Voss midt mellem Sognefjorden og Hardangerfjorden. Ruten åbnede for cykling første gang i 1974, og i de senere år har over 25.000 glade cykelejere hvert år tilbagelagt de 82 kilometer. 

Du kan cykle hele distancen på én dag, eller du kan bruge et par dage og kigge lidt nærmere på de mange seværdigheder langs ruten. Du kan også vælge at cykle dele af ruten, i henhold til dine ønsker og formåen.

Rallarvegen blev oprindeligt anlagt som transportvej for materialer i forbindelse med bygningen af den mest fjeldrige del af jernbanen mellem Oslo og Bergen (Bergensbanen)I dag er vejen et kulturhistorisk mindesmærke, hvor du kan opleve særdeles detaljerede sten- og jordarbejder, inspektørhuse af høj arkitektonisk standard, samt landskaber der spænder fra høje fjelde og gletsjere over vandfald og brusende elve til frodige dale og fjordudsigter.

Den bedste tid at cykle på Rallarvegen er fra midten af juli og til slutningen af september. I højsæsonen og i weekenderne kan det anbefales at reservere lejecykler, togbilletter og overnatning på forhånd. Der kan lejes cykler i Haugastøl, Finse og Myrdal, og du kan aflevere cyklen i Flåm. Hvorfor ikke investere i en all inclusive cykelpakke?

Hvis du rejser med børn - eller har højdeskræk - bør det bemærkes, at Rallarvegen er ret stejl nogle steder, og at vejen stort set er usikret og ikke altid i optimal stand. Der kan også være enkelte snefyldte strækninger. Medbring ekstra bremseklodser og lappegrej i tilfælde af punktering, samt tøj for alle typer vejr.

Den lille fjeldby Geilo er et godt sted at starte turen, og det er let at komme til Rallarvegen fra både Oslo og Bergen med tog. Der er en række private hoteller og fjeldhytter langs ruten, samt masser af muligheder for at slå teltet op i det fri.

Etaper langs Rallarvegen

Haugastøl til Finse

27 kilometer
1000–1222 m.o.h.

Denne strækning anbefales børnefamilier, idet vejen her er i god stand. Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistcenter, nær togstationen. Her kan du leje cykler eller købe en cykelleje-pakke.

Ruten fra Haugastøl til Finse stiger 222 meter gennem scenisk natur, med masser af kulturgenstande fra dengang Bergensbanen blev opført. I Finse kan du deltage på en guidet tur på gletsjeren Hardangerjøkulen, og et besøg på Rallarmuseet bør være obligatorisk.

Finse til Hallingskeid

21 kilometer
1222–1110 m.o.h.

I Finse, det højeste punkt langs Bergensbanen, kan du se Hardangerjøkulens gletsjerkappe og isfald. Bliv ikke overrasket, hvis vejen er dækket af sne selv om det er efterår, og vær opmærksom på, at nogle dele af vejen er i dårlig stand. Ruten fører dig ind i Hardangervidda Nationalpark og op til Fagervatnet (1.343 m.o.h.), Rallarvegens højeste punkt. Herfra er det mere eller mindre ned ad bakke hele vejen til Flåm. Ved Fagernut kan du stoppe og se den aktuelle udstilling, samt smage "Rallarvafler" og "Sluskesuppe".

Hallingskeid til Vatnahalsen

17 kilometer
1110–812 m.o.h.

Langs denne del af ruten skifter fjeldlandskabet gradvist til det barskere og stejlere landskab karakteristisk for den vestlige del af landet. Mellem Hallingskeid og Myrdal går jernbanen på en hylde på fjeldsiden, en strækning der om vinteren oplever sneskred og laviner. Vejen følger en smal hylde, så vær forsigtig - stig af cyklen og træk. Du skal også vælge, om du vil fortsætte til Myrdal og Flåm, eller hellere vil følge ruten til Voss.

Vatnahalsen til Flåm

17 kilometer
812–2 m.o.h.

Fra Vatnahalsen fører 21 hårnålesving dig ned til Flåmsdalen. Vi anbefaler kraftigt at stige af cyklen ved de stejleste dele, idet vejen er stenet og i dårlig stand visse steder.  Fra den øvre del af Flåmsdalen er vejen ned til Flåm behagelig. Flåmsdalen åbner op og fremviser stejle fjelde, lodrette vandfald, brusende elve og grønt dalterræn. Nyd turen, stop op og kig tilbage, lyt til naturens lyde, og nyd vandløbenes klare vand og den friske luft.

Alternativ rute: Myrdal til Voss

43 kilometer
867–57 m.o.h.

Fra Myrdal kan du vælge at følge ruten til Voss, i stedet for ruten til Flåm. Tag det lokale tog fra Myrdal til Uppsete, hvor du kan fortsætte langs Rallarvegen til Mjølfjell. Herfra følges den normale vej til Voss.

Mere end cykling

Bliv et par dage og udforsk Aurlandsdalen til fods, eller prøv kræfter med Den Kongelig Postveg langs den UNESCO-beskyttede Nærøyfjord. Fra Bakka i Gudvangen kan du vandre op ad Rimstigen til Rimstigfjellet (1.296 m.o.h.), hvorfra der er en flot udsigt over Nærøyfjorden. Deltag på et fjordcruise, lej en kajak eller svøm i fjorden. Du kan også tage en tur med Flåmsbanen, en af verdens smukkeste togture.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

På udkig efter noget andet?

Det varierede landskab i Norge sørger for at du altid kan finde en passende udfordring med jernhesten. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider