Skip to main content

Top 5 cykelruter i Norge - ifølge Thor Hushovd

Thor Hushovd anses for at være den bedste norske cykelrytter nogensinde. Blandt meritterne er et UCI verdensmesterskab i landevejscykling og adskillige etaper i Tour de France. Her deler han sine foretrukne cykelture i Norge, der alle har én ting til fælles: uberørt natur.

Hvor meget nyder du naturen på dine cykelture?
"Meget. Cykling giver mulighed for at komme helt nye steder hen. Jeg er en nysgerrig fyr, og jeg er altid spændt på at se, hvilken type landskab vil åbenbare sig efter næste sving. Heldigvis er jeg god til at forblive ekstremt fokuseret på cyklingen, mens jeg nyder landskabet," siger Hushovd, der også understreger vigtigheden af at være godt forberedt.

"I Norge er der nogle gang langt mellem beboelserne. Men det er en del af charmen, og det gør turen mere givende. Kombinationen af planlægning og lokalkendskab er nøglen til at kunne spise godt og sove godt om aftenen."

Hvordan kan de norske landeveje måle sig med Europas mere kendte ruter?
"Cykling i Norge er mere givende fordi naturen er mere rå og barsk, nærmest uberørt," forklarer Hushovd. "Jeg kan bedst lide at cykle i min hjemegn, i det sydlige Norge, med de mange øer, halvøer, klipper, skær og andre naturvidundere. Længere mod vest er fjordene omgivet af mægtige fjelde og naturligvis Atlanterhavsvejen. Helt mod nord anbefaler jeg etapeløbet Arctic Race of Norway, verdens nordligste cykelløb."

Hvor imødekommende er nordmænd?
"På landet kan du ringe på enhver dørklokke hvis du har brug for hjælp, og der bliver straks lavet en kande kaffe," siger Hushovd. Han pointerer, at de fleste nordmænd er venligt stemt overfor cykelryttere.

Nogle gode råd hvis man besøger Norge med cyklen?
"Først og fremmest skal cykling jo være sjovt. I Norge er der gode muligheder for at have en god cykelferie, hvis man planlægger i forvejen. Når det kommer til stykket er vi alle motionsryttere."

Har du tid til at cykle med familien?
"Min ældste har lige lært at cykle uden støttehjul, så der kommer sikkert mange chancer for at cykle rundt i Norge snart."

Thor Hushovds top 5 over cykelruter i Norge

1. Suleskarvegen

Fra Sirdal i det sydvestlige Norge

"Min personlige favorit er denne forfriskende og afvekslende tur gennem Norges sydlige fjelde", siger Hushovd.

Suleskarvegen er den højeste vejstrækning i det sydlige Norge. Den tager dig fra Suleskar i Sirdal til Brokke i Setesdal, videre over fjeldene til Dalen i Telemark, før den ender i landsbyen Høydalsmo.

2. Fjordkysten

Nord for Bergen i Fjord Norge

"Dette er også et foretrukket område. Og verdensberømt tilmed - med både stigninger, nedkørsler og flad vej."

FjordKysten ligger lige nord for Bergenså langt mod vest i Norge som muligt. Her kan du tage din cykel med på øhop på veje med kun lidt trafik, og hele vejen ud til havet. På fastlandet kan du kombinere din cykeltur med kulturoplevelser, for eksempel et besøg til møllestensparken i  Hyllestad og forfatteren Jacob Sandes hus i Dale. I Bremanger kan du bestige Europas højeste havklippe, Hornelen, hvorfra der er en helt fantastisk panoramaudsigt. I juli hvert år kan du svinge vejen forbi Skandinaviens største festival for traditionel folkemusik i Førde.

3. Helgelandskysten

Helgeland i Nord-Norge

"Her er Norge smallest og der er aldrig langt til kysten. Nye åbenbaringer rundt om hvert et hjørne."

Tag cyklen med til Kystriksveien på Helgelandskysten. Du kan tage jernhesten med på færgerne ud til øgrupperne, for eksempel de UNESCO-beskyttede Vega-øer. Hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af nogle af områdets højdepunkter, såsom fjeldet Torghatten, gletsjeren Svartisen eller Petter Dass-museet, kan du købe en skræddersyet cykelpakke.

4. Lofoten

Nordland i Nord-Norge

"Disse eksotiske og varierede øer midt i havet udgør helt sikkert noget af mit foretrukne cykelterræn."

Vil du se det bedste af Lofoten anbefales det at gøre det uden for højsæsonen i juli måned. Den nationale turistvej på Lofoten løber gennem hele øgruppen, med masser af sideveje, hvis du vil lidt væk fra alfarvej. Øgruppen er kendt fir sine mange maleriske fiskerlejer, hvor du kan overnatte i rorbuer (traditionelle fiskerhytter). Du kan også hyre en guide.

5. Atlanterhavsvejen

Den nordvestlige del af Fjord Norge

"Her er du af og til omgivet af havet på begge sider. Et fantastisk stykke vej at cykle på."

Der er en grund til, at Atlanterhavsvejen i Nordvest er blevet kåret som en af de smukkeste cykelture i Norge. Otte broer forbinder de eksotiske småøer mellem Averøy og fastlandet. Stop ved Hustadvika, et af Norges mest hårdføre områder! Du kan starte turen i enten Kristiansund eller Molde.

Bestil en færdigpakket cykelferie fra Discover Norway! Eller find cykelruter og overnatningssteder på egen hånd.

Norge på cykel

En cykelferie er en glimrende måde at opleve den fantastiske norske natur.

13 fantastiske cykelture

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Med cyklen rundt i Norge

På udkig efter noget andet?

Det varierede landskab i Norge sørger for, at du altid kan finde en passende udfordring med jernhesten. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Senest besøgte sider