Skip to main content

Norges hårdeste stigninger på cykel

Leder du efter en cykelrute, der kræver udholdenhed, viljestyrke og gode ben? Se disse tips fra cykeleksperten Geir Stian Ulstein, bjergrytter og forfatter til adskillige bøger om cykling på de norske fjeldveje. Her deler han sine 5 favorit-stigninger i Norge.

Stejle opkørsler, veje der snor sig gennem endeløse dale, og uimodståelige udsigter - selv den mest hårdkogte bjergrytter kan ikke sige nej til sådan en blanding. I de norske fjelde kan du kombinere motionscykling med et eventyr i den fantastiske natur. Men hvor er de bedste steder?

Geir Stian Ulstein, forfatter til adskillige bøger om cykling, giver her sine tips til udfordrende, men mindeværdige cykelruter i Norge.

Bemærk, at de valgte ruter involverer fragt af cyklen med bil - medmindre du vil have en virkelig lang tur, selvfølgelig! De lokale turistkontorer kan hjælpe med at finde de bedste startsteder for hver tur.

5 udfordrende stigninger

1. Skykula

Stavanger, Fjord Norge​

Det karakteristiske landskab i Fjord Norge er grund nok til at tage cyklen med til vestkysten. Området syd for Stavanger er ingen undtagelse.

”Skykula er en enestående tur i Stavanger-området. Start ved Ørsdalsvatnet for at få hele den udfordrende stigning med. Der er masser af gode muligheder for at spise undervejs på turen tilbage til kystbyen Egersund.”

2. Stalheimskleiva

Voss, Fjord Norge

Norges ekstremsportshovedstad er det perfekte sted, hvis du mangler lidt adrenalin i dagligdagen. I Voss i Fjord Norge kan du prøve rafting og faldskærmsudspring, smage traditionel vestnorsk mad, og - ikke mindst - opleve Stalheimskleiva fra cykelsadlen.

Nordeuropas stejleste kilometer på asfalterede veje, gennem hårnålesving og forbi brusende vandfald. Stalheim Hotel og Restaurant er din belønning på toppen. Vejen blev bygget mellem 1842 og 1846 for at forbedre forbindelsen mellem Oslo og Bergen.”

3. Galdhøpiggvegen

Jotunheimen, Østlandet

Jotunheimen Nationalpark ligger Norges højeste fjelde, der hvert år bestiges af tusindvis af folk - til fods. Men det er en helt anden kunst at overvinde Galdhøpiggen med cykel.

”En af Europas hårdeste stigninger ligger i Jotunheimen. Det er ikke let at finde en højere beliggende asfaltvej end denne. Galdhøpiggvegen er så stejl, at den kan føles endeløs, men udsigten til gletsjeren, der fører til Norges højeste fjeld Galdhøpiggen (2.469 meter), er det hele værd.”

4. Vestkapp

FjordKysten, Fjord Norge

Vestkapp ligger på FjordKysten i Fjord Norge, relativt ubeskyttet fra havets kræfter. Farvandet ud for Stad kan være udfordrende for både at passere. Vejret er ofte ganske velegnet til surfing i Hoddevik, så du kan kombinere cykelturen med en tur på bølgerne, hvis du har lyst.

”FjordKysten har nogle af Norges bedste korte stigninger, og Vestkapp er en af de flotteste. Fra den runde vejrstation på toppen er der en formidabel panoramaudsigt over det åbne hav.”

5. Kaperskaret

Senja, Nord-Norge

Øen Senja ligger nord for polarcirklen i Nord-Norge og byder velkommen med blåt vand og stejle fjelde. Her kan du cykle midt om natten under midnatssolen!

”Vejen på den yderste del af Senja, Norges andenstørste ø, er et stykke ingeniørkunst ud over det sædvanlige. Uanset om du vælger den korte vej op ad fjeldet eller den længere rute hele vejen rundt om øen, vil du elske de snoede veje, brusende vandfald og havudsigten. Fortsæt turen til Finnsnes eller Hamn og spis frokost der.”

Få den verdenskendte cykelrytter Thor Hushovds top 5 tips for cykelture på norske landeveje, og overnat på bæredygtige hoteller undervejs.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider