Skip to main content

Nationale cykelruter

Er du en erfaren cykelrytter med et stort ønske om at se Norges mange fjorde og fjelde fra cykelsadlen? Så er de nationale cykelruter noget for dig.

Tværs over Norge på cykel

Mange lande - og også Norge - har nationale cykelruter: et stort netværk af langdistance-cykelruter til dem, der gerne vil have udfordringer. Og når vi siger langdistance, så mener vi det - nogle af disse ruter er i sandhed for eventyrlystne og erfarne cykelryttere.

Men fortvivl ikke - hvis du ikke er i dit livs cykelform kan du stadig give dig i kast med dele af ruterne. Det er ikke alle ruterne, der er superlange og avancerede. Nogle ruter kan gennemføres af alle der har lært at cykle.

De nationale cykelruter i Norge fører dig mellem byer og på tværs af regioner på veje med bare lidt trafik. Du kan trampe i pedalerne langs fjordene, gennem skoven og dalen, og over fjeldene.

Undervejs kan du stoppe op ved spændende kulturarv og historiske steder, i små byer og bygder, ved flotte udsigter og interessante seværdigheder. Tag din fiskestang med eller spis dig vej gennem den lokale madkultur.

Planlæg turen

Hvis én eller flere af ruterne frister, anbefaler vi at kontakte den lokale turistinformation. Her kan du høre mere om det område, den valgte rute fører dig igennem. Nogle af ruterne er også del af det europæiske cykelrutenetværk EuroVelo.

Der er stadig nogle af de nationale cykelruter, der ikke er afmærkede endnu, så tag et kort med. Du kan også se masser af relevant ruteinformation på bikemap.net.

Du kan leje cykler og elcykler over hele landet. Det er også muligt at hyre en guide, få transporteret bagagen, finde cykelvenlige overnatningssteder og spisesteder, samt at købe skræddersyede cykelpakker. Se alle tilbud nederst på siden.

Før du begynder turen bør du være opmærksom på, at det er forbudt at cykle i nogle af Norges mange tunneller. På cycletourer.co.uk kan du se et kort over de tunneller, du må cykle gennem.

Herunder finder du alle ni nationale cykelruter. Sæt i gang - men husk cykelhjelm!

Kystruten

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkap – Kirkenes

Kystruten er suverænt den længste af de nationale cykelruter (cirka 4.500 kilometer), og absolut ikke for uerfarne ryttere. Ruten er dog ikke særlig stejl, idet den følger den lange norske kyst fra grænsen ved Sverige mod øst til Norges sydspids, via fjordene i det vestlige Norge og hele vejen op til Nordkap for at ende ved Kirkenes, tæt på grænsen til Rusland. Ruten er også en del af det europæiske cykelrutenetværk EuroVelo.

Bemærk, at de mange fjorde også betyder mange færgeoverfarter, tunneller og broer undervejs. På denne måde undgås lange omveje rundt om fjordene.

Kanalruten

Porsgrunn –  Telemarkskanalen – Dalen – Stavanger

Kanalruten tager dig tværs over Sørlandet, fra Porsgrunn via Skien og Telemarkskanalen, der blev opført for mere end 100 år siden og som omtaltes som 'verdens ottende vidunder' da den stod færdig, til Dalen og videre hele vejen til kystbyen Stavanger. Selvom den krydser en stor del af landet er ruten faktisk blandt de korteste af de nationale cykelruter (466 kilometer).

Fjorde og fjelde

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Med start i Kristiansand i det sydlige Norge fører denne rute dig over både Hardangerfjorden og Sognefjorden, før slutstregen passeres i Kristiansund i det nordvestlige Fjord Norge. De stejle fjelde og de dybe fjorde langt inde i de sydlige og vestlige dele af Norge er i fokus på denne rute, der i hele sin længde er omkring 1.000 kilometer lang.

Rallarvegen

Bergen – Finse – Oslo

Rallarvegen var oprindeligt transportvej ved opførelsen af Bergensbanen, og nu er dele af den en af de mest populære cykelruter i Norge, med masser af historie og natur undervejs. Den nationale cykelrute er dog længere end bare Rallarvegen. Fra Bergen går turen via Voss til Finse, det højeste punkt på Bergensbanen, og derfra er det stort set bare nedkørsel hele vejen til Oslo (614 kilometer).

De fleste vælger dog at cykle ruten i modsat retning. Den 82 kilometer lange rute fra Haugastøl og ned til Flåm ved Aurlandsfjorden er den mest populære cykelrute i Norge.

Numedalruten

Larvik – Kongsberg – Geilo

Startskuddet på denne rute går i havnebyen Larvik, før fjeldene op mod Kongsberg og Geilo skal forceres. Fra Larvik og til rutens højeste punkt på Dagalifjellet er der en højdeforskel på 1.000 meter. Numedalruten er 950 kilometer lang.

Sognefjeldsruten

Røros – Hardanger

Røros er en UNESCO-beskyttet mineby kendt for sine gamle træbygninger og lange lokale madtraditioner – og herfra cykles der ad Sognefjeldsruten forbi Trøndelags fjelde og hele vejen ned til fjordene mod vest, med slutning i Hardanger. Hele ruten er 294 kilometer lang.

Pilgrimsruten

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Halden nær den svenske grænse i det sydøstlige Norge er udgangspunktet for den 600 kilometer lange pilgrimsrute. Turen fører dig igennem den norske hovedstad Oslo og videre langs de gamle pilgrimsveje, rundt om søen Mjøsa, forbi ruinerne af katedralen i Hamar og hele vejen op til Trondheim og Norges nationale fristed, Nidarosdomen.

Pilgrimsruten er også den sidste af tre EuroVelo-ruter gennem Norge. Hvis du kunne tænke dig at cykle hele denne rute fra start til slut, er det nødvendigt at være i god form - den starter nemlig i Santiago De Compostela i Spanien!

Vildmarksruten

Halden – Trondheim

Begyndelsen af vildmarksruten er meget lig pilgrimsruten, men den drejer mod øst for at føre dig igennem de vilde skove i Østlandet. Via byerne Elverum og Trysil i Hedmark samt Røros og Selbu i Trøndelag ankommer du til Trondheim. Denne rute er 825 kilometer lang.

Norge fra nord til syd

Nordkap – Lindesnes

Denne rute er blandt de længste nationale cykelruter. Se frem til at tilbagelægge hele denne spektakulære tur fra det nordligste punkt på det norske fastland, Nordkap, og til det sydligste punkt på Lindesnes på cyklen. Bemærk, at noget af turen skal tilbagelægges med offentlig transport, da nogle tunneller ikke er åbne for cykling

Bestil en færdigpakket cykelferie fra Discover Norway! Eller find cykelruter og overnatningssteder på egen hånd.

Se Norges højdepunkter

Gå ikke glip af disse byer og seværdigheder på turen gennem Norge.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Planlæg dit cykeleventyr

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig.

Senest besøgte sider