Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Mountainbiking

Eventyr på singletrack
Tramp i pedalerne over en fjeldtop, kør på frihjul forbi træer og over rødder på skovstier, eller tag det mere roligt på de åbne vidder, hvor du får en enorm følelse af frihed.
Two people mountain biking at the shore of Tennesvatnet lake in Lofoten
Mountain biking in Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com / visitnorway.com

Gør det dig lykkelig at forcere klipper, undvige grene og hoppe over trærødder på mountainbiken? En tur ned ad fjeldet i fuld fart ad snævre og snoede stier giver dig et adrenalinrus, der ikke er let at finde andre steder.

I Norge har de nedskrevet en lov, der gør det muligt for alle at færdes frit i den storslåede natur. Det betyder også, at du kan tage cyklen med stort set overalt i åbent land (spørg dog de lokale om der er undtagelser og hold udkig efter skilte). Norge er tyndt befolket og der er ofte langt mellem byerne – til gengæld er der masser af store skove, fjeldområder og varieret landskab så langt øjet rækker.

Nordmændene selv cykler mere og mere. Både fatbiking på sneen, mountainbiking over fjeldplateauerne, downhill cykling i lukkede områder med ordnede singletracks, landevejscykling ved fjorden og ture ind i det ukendte.

Men nordmændene tager godt vare på deres ret til friluftsliv og fri adgang til naturen. Du må derfor ikke lave nye spor eller cykle for hurtigt, men altid vise hensyn til naturen og andre friluftsentusiaster, du møder på din vej. På denne måde kan alle have samme smørrede grin på læberne, når den obligatoriske selfie på toppen af fjeldet skal snappes.

Husk cykelhjelmen for din egen skyld – så kan det være smilet varer lidt længere.

Biking in Romsdalen

Singletrack mountainbiking

Et singletrack er et spor, der (som navnet antyder) er omtrent lige så bredt som mountainbiken selv. Det bør ikke forveksles med en typisk markvej eller en brandvej, da sådanne kan bære et firhjulstrukket køretøj – på et singletrack er der kun plads til cykler. Ofte fungerer sporene også som vandrestier, gennem skove eller over fjelde og vidder. Og ofte er de meget forskellige fra hinanden: nogle er velholdte og jævne, andre er mere rå og fyldt med rødder og sten.

Nogle af sporene, særligt i de dedikerede MTB-områder, er så jævne og velholdte, at alle, der har lært at cykle, kan give sig i kast med dem. Samtidig giver de stadig udfordringer til mere erfarne ryttere, der vil have fuld fart på. Andre spor er naturligvis udfordrende på helt andre måder.

Stiens regler

God opførsel og sund fornuft på og uden for cykelstierne
At have gode stier og spor at cykle på er ikke en rettighed, men et privilegie. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) opfordrer alle til at vise hensyn på stierne og bakkerne. Her er nogle af de vigtigste retningslinjer for god opførsel på stierne.

#1 Vær hensynsfuld over for fodgængere, andre cykelryttere og langrendsløbere

#2 Du har vigepligt over for fodgængere – hav styr på farten og vær ikke til fare for andre

#3 Undgå at lave nye spor

#4 Undgå at krydse langrendsspor mere end højst nødvendigt

#5 Undgå at cykle i bløde langrendsspor

#6 Undgå om muligt at cykle i langrendsspor i ”myldretiden” – dvs. weekender, ferier og helligdage

#7 Lav ikke sporet bredere

#8 Bær cyklen over moser, så du ikke laver dybe riller

#9 Lås ikke baghjulet på stejle nedkørsler

#10 Den, der cykler ned ad bakke, skal vige for den, der cykler op ad bakke

#11 Undgå de mest populære stier i skiområderne i weekender og på helligdage

Møre & Romsdal
Møre & Romsdal.
Photo: Sverre Hjørnevik

  Top 5 MTB-steder

  Henrik Alpers er Norges førende når det kommer til alt (stort set) med hensyn til to hjul drevet af hårdt pumpende ben. Blandt mange andre ting er han også chefredaktør på MTB-magasinet 'Landevei'. Her deler Alpers sine fem favorit MTB-steder i Norge med os.

 1. 1. Hafjell Bike Park

 2. Hafjell Bike Park er hurtigt blevet et epicenter for cykelryttere på alle niveauer. Den noget undervurderede MTB-del af parken er mindst lige så fuld af oplevelser som den mere kendte downhill-del, og er helt sikkert et besøg værd. Sjusjøen Mountain Bike Park i nærheden har også fremragende muligheder.

 3. 2. Trysil Bike Arena

 4. Trysil er Norges største skisportssted, og om sommeren forvandles fjeldet til enhver MTB-rytters paradis. Her er mere end 100 kilometer familieegnede singletracks og afmærkede ruter, både på fjeldet og i skoven. Singletrack-området Gullia er fuld af sjove udfordringer for hele familien. Fjellekspressen bringer både dig og din cykel op på fjeldet hele sommeren igennem.

 5. 3. Arendal singletrack: Tungvekteren

 6. Et sjovt, 8 kilometer langt singletrack med mange tilstødende stier. Stien har mange forskellige underlag undervejs, samt en række charmerende træbroer bygget af lokale tømrere. Tungvekteren er et relativt nyt singletrack, men allerede en favorit for både familier og MTB-entusiaster, hvoraf mange kommer langvejs fra for at prøve kræfter med det. Der er masser af andre stier i området omkring Arendal. 

 7. 4. Nordmarka

 8. Der er vist ikke mange hovedstæder i verden, der kan fremvise et så enormt og velbevaret skovområde så tæt på centrum som Oslo. Startstederne i Holmenkollen, Frognerseteren, Sørkedalen og Sognsvann er lette at komme til med offentlige transportmidler. Der er også adskillige andre muligheder for eventyr på mountainbiken, hvis du ankommer til Nordmarka fra vest eller nord. I Nordmarka finder du mange hytter og traditionelle spisesteder, der serverer hjemmelavet mad – for eksempel Ullevålseter.

 9. 5. Finnemarka

 10. Drammensmarka og Finnemarkas varierede udfordringer passer til både cykeltossede familier og andre, der foretrækker lange og krævende ture. Der er mange gode startsteder for udflugter her i Drammensregionen, for eksempel UIevann Krokstad Skauen, Engersetra og Drammen Skisenter.

Allemandsretten

I Norge har alle ubegrænset ret til at opholde sig i naturen, også i nationalparkerne. Men træd varsomt og følg reglerne.

Allemandsretten har været en formel nedskrevet lov siden 1957. Den sørger for, at at alle kan opleve naturen, også selvom jorden er privatejet.

Læs mere om allemandsretten

Bæredygtighed i Norge

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes foretrukne tidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Nordmændene prøver altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover.

Læs mere om bæredygtighed i Norge.

Find dine favoritspor

Henrik Alpers' top 5 mountainbiking-steder
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Trysil Bike Arena har 100 kilometer naturlige single tracks samt kilometer efter kilometer af konstruerede stier. Read more
Cykling i Trysil
Tungvekteren er et nettverk av terrengsykkelstier nordøst for Arendal sentrum. Read more
Sykkelløype - Tungvekteren
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Kristoffer Kippernes' top 5 bikepark-tips
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Drammen
Drammen Skisenter
Drammen Skisenter har fremragende muligheder for downhill-cykling. Med hele 9 nedkørsler er centret det andenstørste downhill-område i Norge, velegnet…
Drammen Skisenter
Narvikfjellet og de omgivende områder beskrives som et paradis for MTB-entusiaster. Read more
Narvikfjellet mountainbiking
Heisbasert sykling for både nybegynnere og eksperter, rett utenfor Kristiansand. Read more
Kristiansand Sykkelpark
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen