Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten Moskenes
Credits
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Eventyr på singletrack

Tramp i pedalerne over en fjeldtop, kør på frihjul forbi træer og over rødder på skovstier, eller tag det mere roligt på de åbne vidder, hvor du får en enorm følelse af frihed.

Gør det dig lykkelig at forcere klipper, undvige grene og hoppe over trærødder på mountainbiken? En tur ned ad fjeldet i fuld fart ad snævre og snoede stier giver dig et adrenalinrus, der ikke er let at finde andre steder.

I Norge har de nedskrevet en lov, der gør det muligt for alle at færdes frit i den storslåede natur. Det betyder også, at du kan tage cyklen med stort set overalt i åbent land (spørg dog de lokale om der er undtagelser og hold udkig efter skilte). Norge er tyndt befolket og der er ofte langt mellem byerne – til gengæld er der masser af store skove, fjeldområder og varieret landskab så langt øjet rækker.

Nordmændene selv cykler mere og mere – både fatbiking på sneen, mountainbiking over højlandsplateauerne, downhill cykling i lukkede områder med ordnede singletracks, landevejscykling ved fjorden og ture ind i det ukendte.

Men nordmændene tager godt vare på deres ret til friluftsliv og fri adgang til naturen. Du må derfor ikke lave nye spor eller cykle for hurtigt, men altid vise hensyn til naturen og andre friluftsentusiaster, du møder på din vej. På denne måde kan alle have samme smørrede grin på læberne, når den obligatoriske selfie på toppen af fjeldet skal snappes. Husk cykelhjelmen for din egen skyld – så kan det være smilet varer lidt længere.

Planlæg mountainbike-ferien til Norge med disse tilbud i baghovedet:


Hallingdal
Credits
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie, Ål Hallingdal

Singletrack mountainbiking
Credits
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie, Ål Hallingdal

MTB på singletracks

Et singletrack er et spor, der (som navnet antyder) er omtrent lige så bredt som mountainbiken selv. Det bør ikke forveksles med en typisk markvej eller en brandvej, da sådanne kan bære et firhjulstrukket køretøj – på et singletrack er der kun plads til cykler. Ofte fungerer sporene også som vandrestier, gennem skove eller over fjelde og vidder. Og ofte er de meget forskellige fra hinanden: nogle er velholdte og jævne, andre er mere rå og fyldt med rødder og sten.

Nogle af sporene, særligt i de dedikerede MTB-områder, er så jævne og velholdte, at alle, der har lært at cykle, kan give sig i kast med dem – men samtidig giver de stadig udfordringer til mere erfarne ryttere, der vil have fuld fart på. Andre spor er naturligvis udfordrende på helt andre måder.

 


Top 5 MTB-steder

Henrik Alpers er Norges førende når det kommer til alt (stort set) med hensyn til to hjul drevet af hårdt pumpende ben. Blandt mange andre ting er han også chefredaktør på MTB-magasinet ’Landevei’. Her deler Alpers sine fem favorit MTB-steder i Norge med os.

1. Hafjell Bike Park

Hafjell Bike Park er hurtigt blevet et epicenter for cykelryttere på alle niveauer. Den noget undervurderede MTB-del af parken er mindst lige så fuld af oplevelser som den mere kendte downhill-del, og er helt sikkert et besøg værd. Sjusjøen Mountain Bike Park i nærheden har også fremragende muligheder.

2. Trysil Bike Arena

Trysil er Norges største skisportssted, og om sommeren forvandles fjeldet til enhver MTB-rytters paradis. Her er mere end 100 kilometer familieegnede singletracks og afmærkede ruter, både på fjeldet og i skoven. Singletrack-området Gullia er fuld af sjove udfordringer for hele familien. Fjellekspressen bringer både dig og din cykel op på fjeldet hele sommeren igennem.

3. Tungvekteren i Arendal

Tungvekteren, Arendal
Credits
Tungvekteren, Arendal.
Photo: Thomas Brynjulf Svendsen/Froland Kommune

Tungvekteren i Arendal

Credits
Tungvekteren, Arendal.
Photo: Thomas Brynjulf Svendsen/Froland Kommune

Et sjovt, 8 kilometer langt singletrack med mange tilstødende stier. Stien har mange forskellige underlag undervejs, samt en række charmerende træbroer bygget af lokale tømrere. Tungvekteren er et relativt nyt singletrack, men allerede en favorit for både familier og MTB-entusiaster, hvoraf mange kommer langvejs fra for at prøve kræfter med det. Der er masser af andre stier i området omkring Arendal. Kontakt Arendal Singletrack for mere information om Tungvekteren.

4. Nordmarka

Der er vist ikke mange hovedstæder i verden, der kan fremvise et så enormt og velbevaret skovområde så tæt på centrum som Oslo. Startstederne i Holmenkollen, Frognerseteren, Sørkedalen og Sognsvann er lette at komme til med offentlige transportmidler, men der er adskillige andre muligheder for eventyr på mountainbiken hvis du ankommer til Nordmarka fra vest eller nord. I Nordmarka finder du mange hytter og traditionelle spisesteder, der serverer hjemmelavet mad – for eksempel Ullevålseter. (Foto: Visit Oslo/Tord Baklund)

5. Finnemarka

Drammensmarka og Finnemarkas varierede udfordringer passer til både cykeltossede familier og andre, der foretrækker lange og krævende ture. Der er mange gode startsteder for udflugter her i Drammensregionen, for eksempel UIevann Krokstad Skauen, Engersetra og Drammen Skisenter.


Andre MTB-muligheder

Stiens regler

God opførsel og sund fornuft på og uden for cykelstierne

At have gode stier og spor at cykle på er ikke en rettighed, men et privilegie. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) opfordrer alle til at vise hensyn på stierne og bakkerne. Her er nogle af de vigtigste retningslinjer for god opførsel på stierne.

  • Vær hensynsfuld over for fodgængere, andre cykelryttere og langrendsløbere
  • Du har vigepligt over for fodgængere – hav styr på farten og vær ikke til fare for andre
  • Undgå at lave nye spor
  • Undgå at krydse langrendsspor mere end højst nødvendigt
  • Undgå at cykle i bløde langrendsspor
  • Undgå om muligt at cykle i langrendsspor i ”myldretiden” – dvs. weekender, ferier og helligdage
  • Lav ikke sporet bredere
  • Bær cyklen over moser, så du ikke laver dybe riller
  • Lås ikke baghjulet på stejle nedkørsler
  • Den, der cykler ned ad bakke, skal vige for den, der cykler op ad bakke

Allemandsretten

Slå dit telt op hvor du vil - men følg reglerne

Så længe du forstår og efterlever et sæt enkle regler, kan du opholde dig næsten hvor som helst i den norske natur. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af nordmændenes identitetsfølelse, og alle har ved lov ret til at nyde naturen, så længe de udviser respekt for den.

Den såkaldte Allemandsret bestod oprindeligt af en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering – og alle kunne nu retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod.

Reglerne er lette at huske: Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker at andre skal finde den.

Allemandsretten gælder for åben land, også kaldet ikke-indhegnet land, der ikke er opdyrket. I Norge dækker dette over mose, kyst, skov og fjeld. Små uopdyrkede arealer omgivet af opdyrket land betragtes ikke som åben land. Hvis du vil overnatte mere end to nætter samme sted skal du spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i meget øde områder.


Se alle vores toplister

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad