Skip to main content

KITESURFING

Hvor bølgerne går højt

”Kitesurfing giver mig en utrolig følelse af frihed. Hvis jeg har en dårlig dag, er det næsten som om vandet vasker det hele væk.”

Mona Mai, formand for Stavanger Kiteklubb

”At kitesurfe på vand er overordnet lidt vanskeligere end snowkiting, men når du først har lært det…”

”…giver det en utrolig følelse.”

”Hvis du falder, er det bare op igen. At mestre brættet og bare kitesurfe derudaf er det hele værd.

Har du også lyst til at prøve kitesurfing og mærke vinden i dit hår?

Langs den norske kyst finder du en lang række cool steder at kitesurfe og et stort udbud af kurser for både begyndere og øvede.

Vandet er noget koldere end andre steder i verden - det er trods alt Norge!

Men med det rigtige udstyr og den rette indstilling er du næsten garanteret en uforglemmelig oplevelse.

Herunder giver Mona Mai dig sine bedste tips til kitesurfing samt de bedste steder at kitesurfe i Norge.

Kitesurfing med Mona Mai

Kitesurfing i Norge er blevet meget populært de seneste par år. Om vinteren kan du snowkite over de snedækkede fjeldvidder, mens foråret og sommeren byder på gode betingelser for kiting langs store dele af den norske kyst.

Et særligt velegnet sted for kitesurfing er Jæren syd for Stavanger i det vestlige Norge, hvor kilometer efter kilometer med hvid sandstrand og masser af vind giver optimale betingelser for de fleste former for vandsport.

Mona Mai er formand for den lokale kiteklub, og voksede selv op herude. Hun startede med at kitesurfe i 2007, efter hun deltog på et kitekursus med en veninde.

”Jeg blev fanget lige med det samme,” siger Mona.

Hun brugte de næste par år på at kitesurfe rundt om i verden, herunder Australien, Spanien, Portugal og Mexico. I Spanien begyndte Mona at arbejde som kiteinstruktør, og i Portugal stod hun bag en kitecamp. Senere arbejdede hun også som instruktør i Mexico.

”Efter at have rejst rundt i to år flyttede jeg hjem. Nu kiter jeg kun i fritiden, men jeg er også formand for Stavanger Kiteklubb. Jeg er sikkert ikke helt neutral, men jeg synes at Stavanger-området er et af de bedste steder at kitesurfe,” siger Mona.

Et rigtigt kiteparadis

”En af de bedste ting ved strandene på Jæren er, at de er tilgængelige for alle. Der er masser af parkeringspladser mange steder, ofte med stier helt ned til vandet. På enkelte parkeringspladser er der endda bruser og muligheder for at hænge udstyret til tørre,” forklarer Mona.

Jæren er således oplagt for kitesurfing - bare husk på, at Jærstrendene også er et beskyttet landskabsområde. Dele af strandene er også plante- og fuglefredningsområde, hvilket betyder, at kitesurfing og andet vandsport er forbudt mellem den 1. oktober og den 31. marts.

I området er kiting kun tilladt på strandene Sola, Hellestø, Byberg, Bore og Brusand.

”Solastranden er en af de mest populære strande i Stavanger-området og særdeles velegnet til vind- og vandsport. Beliggenheden lige ved lufthavnen er fantastisk. Du kan flyve hertil og nærmest gå lige ned til vandet. Der er næsten altid andre kitere på Sola, og hvis du er nybegynder er det et godt sted at få nogle gode råd,” siger Mona.

I dette område varer kiting-sæsonen fra maj til september. Senere på efteråret blæser det mere, og bølgerne er større.

Kig lidt nærmere på disse fantastiske strande på Jæren:

Giv ikke op!

Mona anbefaler alle, der gerne vil lære kitesurfing, at give det en chance i mindst én uge.

”Når du kitesurfer skal du tænke på både strøm, bølger og vind. Det er ikke noget, man bare kan lære på én dag eller én weekend. Mit bedste råd er at tilmelde sig et kursus, og derefter øve sig hele tiden. Kitere er generelt meget imødekommende mennesker. Vær ikke bange for at spørge om hjælp eller om råd til området hvis du er begynder, både for din egen og andres sikkerheds skyld,” foreslår Mona.

Udover Jæren er der også andre glimrende steder for kitesurfing i Norge.

Tjek disse alternativer:

Karmøy

Strandene på Karmøy nord for Jæren er et andet fint sted for kitesurfere, windsurfere og bodysurfere. Her er en god kombination af stærke vinde og åbent hav.

Få vind i sejlene på Sandvesanden, Åkrasanden, Sandhåland og Mjølhus. Der er parkeringspladser langs strandene.

Kiting mod syd

På Lista-halvøen i Sørlandet ligger der kilometervis af smukke, hvide sandstrande. Listastrandene er et af de bedste steder i det sydlige Norge at prøve kitesurfing, med Lomsesanden som den mest populære.

Bemærk: Nogle dele af strandene ligger i fredede områder, hvilket betyder at kiting og windsurfing ikke er tilladt.

I nærheden af Kristiansand ligger Hamresanden, en 3 kilometer lang og vindblæst strand, perfekt til alle former for vandsport.

Kitesurfing på søerne

Hvis bølger og blæst ikke lige er din ting, kan du prøve kitesurfing på fladere vand. I Namsskogan i Trøndelag tilbyder Tundra Tours kitesurfingkurser på rolige søer inde i landet - perfekt for begyndere.

Tundra Tours har også snowkiting-kurser tre forskellige steder i Trøndelag-regionen.

Lær at kite på Lofoten

Nybegynder? Tag et begynderkursus på øen Gimsøya.

Gimsøya er en mindre besøgt del af Lofoten, men naturen er stadig flot, der er midnatssol om sommeren og ikke mindst lavvandede strande - perfekt til kitesurfing.

Et godt råd:

Du kan finde kitesurfingkurser, også for begyndere, over hele Norge. Snup et kursus og lær at kite! Måske får du nogle nye venner på samme tid.

Vil du stå på kite om vinteren?

Prøv snowkiting (på norsk)

Kitesurfing i Norge

De bedste steder for snowkiting og kitesurfing.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider