Skip to main content

Tips fra de lokale:

Her er det, vi elsker at lave i Nord-Norge

Fisketure. Nordlysjagt. Friluftsliv under midnatssolen. Her fortæller 13 lokale nordboere, hvad de bedst kan lide at lave i Nord-Norge.

LOFOTEN

“En sejltur ud for kysten ved Lofoten sammen med de lokale. Det mener jeg er noget, alle bør opleve mindst én gang i livet. Stemningen, de majestætiske fjelde til alle sider og vrimlen af torsk under overfladen. Og der er intet, der smager så godt som sprælfrisk fisk.”

“Når du er her om sommeren, er dagen ikke forbi, før du siger godnat. Tag en tur i kajak, en vandretur på fjeldet eller en dukkert i havet under midnatssolen! På Lofoten kan alting lade sig gøre – men man skal ingenting. Ofte slapper jeg bare af, mens jeg ser ud over kystlandskabet. Og det gør mig glad.”

Elin Aamodt, naturelsker fra Skrova på Lofoten

HELGELAND

“Når du rejser langs med Helgelandskysten, skal du allerførst nyde et måltid i verdensklasse hos SVANG i Brønnøysund.”

“Bagefter cykler du 15 kilometer til klippeformationen Torghatten og går det sidste stykke op til det store hul, der går lige gennem fjeldet. Herfra har du en fantastisk udsigt over kysten – og lyset, der skifter konstant, er helt magisk.”

Inger-Gunn Sande, daglig leder i Nordnorsk Kommunikasjon

BODØ OG SALTEN

“Gildeskål udenfor Bodø i Salten er rigtig smuk om sommeren.”

“Alle, der rejser langs Kystriksveien, bør sætte tid af til at se midnatssolen ved rastepladsen Ureddplassen. Toiletbygningen her er blevet kaldt et af verdens flotteste toiletter, så du kan opleve prisbelønnet arkitektur i lige så storslåede omgivelser.”

Gøril Pedersen, grundlægger af tøjmærket FOGG Gildeskål

VESTERÅLEN

“Jeg er 9 år, og da jeg var lille, ville jeg være en hammerhaj. Men det kan man jo ikke, når man er menneske. Så i stedet for er jeg blevet hvalambassadør på Vesterålen.”

“Mit bedste tip, hvis du skal på hvalsafari, er at blive gode venner med ham, der styrer båden. Han har sådan noget udstyr, som du kan høre hvalernes ‘kliklyde’ med, og så kan du være den første, der får øje på dem.”

“Jeg håber, du kommer til at se kaskelothvalen Curly, for han kan godt finde på at lave ballade. Han stjæler helleflyndere fra fiskerne, og han elsker at drille.”

“PS: Jeg har mødt kronprins Haakon og fortalt ham, hvor vigtig hval-lort er for havet. Vi elsker begge to havet – og det burde du også gøre.”

Elliot Meier, hvalambassadør

HARSTAD

“Jeg er født i Tyskland og har rejst meget til Middelhavet og Atlanterhavet. Men da jeg oplevede havet og øerne omkring Harstad besluttede jeg mig for at flytte til Norge.”

“At tage ud at sejle på det blikstille hav om aftenen, med kurs mod den synkende sol og med den varme brise i ansigtet, er vidunderligt. Jeg elsker at sidde her og nyde stilheden, solen og havet. Du kan fange din egen fisk, stege den og spise den på stedet med et glas vin til. Det er en oplevelse, du vil huske resten af livet.”

Hannes Lerke, rejseentusiast

NARVIK

“En af de bedste oplevelser i Narvik er en tur med toget på den spektakulære Ofotbanen. Jeg vil anbefale, at du kombinerer det med en vandretur langs Rallarvegen (Banearbejdernes Vej).”

“Fra stationerne ved Bjørnfjell og Katterat går vejen ned til Rombaksfjorden. Det er en vandretur fra fjeldene til fjorden i skøn natur, og undervejs kommer du forbi industrielle kulturminder fra den tid, da jernbanen blev anlagt.”

“Rombaksbotn-området inderst i fjorden er også en spændende destination med kulturminder fra 1800-tallet og frem til den dag, jernbanen var færdig.”

Steingrim Sneve, lokalhistoriker

SENJA

“På Senja bør du tage en tur i båd på Bergsfjorden ved Skaland. Oplevelsen begynder, så snart du har kastet los.

“Tag ud til små og store øer, hvide sandstrande og turkisblåt vand, omgivet af fjelde med sne på toppen. Det er smukt og vildt på samme tid! Find et sted, hvor du kan gå i land og bare ‘være til’. Lej en kano eller kajak, eller tag på en fjordsafari med guide.”

Runar Richardsen, patriotisk Senjabo

LYNGENFJORD

“Jeg kan absolut anbefale en vandretur om aftenen til Dalberghytta i Djupvik. Især om vinteren, i måneskin eller måske endda, når nordlyset danser hen over fjeldområdet Lyngsalpene. Det er en magisk tur, der vil give dig masser af energi, også om sommeren.”

“Parker bilen ved kirkegården i Djupvik. Derfra er stien til hytten tydeligt afmærket. Du ender med at være 400 meter over havet, og udsigten over Lyngenfjord er fantastisk.”

Svein Oddvar Leiros, leder af Senter for nordlige folk

TROMSØ

“En af mine yndlingsaktiviteter i Tromsø er at tage på fjeldvandring under midnatssolen. Det er en uforglemmelig oplevelse i et magisk lys. Et godt tip er at gå i en retning, hvor du har udsigt mod nord.”

“Jeg kan også anbefale at spise aftensmad under nordlyset om vinteren. Men det kan være lidt koldt at sidde stille og vente på, at Frøken Aurora danser, så tag varmt tøj og et siddeunderlag med.”

Claire Kvalheim Kieffer, civilingeniør

SVALBARD

“Jeg vil mene, at en gletsjervandring på Svalbard-øerne er en unik oplevelse, du ikke kan få ret mange andre steder i verden.”

“Naturen på Svalbard tilfører virkelig noget helt specielt, og der er gletsjere nok at vælge imellem. Nogle af dem ligger tæt på Longyearbyen, mens andre er ude i vildmarken, for eksempel Esmarkbræen.”

Ronny Strømnes, daglig leder af Svalbardbutikken

ALTA

“Den samiske levevis har hentet kraft fra naturen i tusindvis af år, både inden for kunst, kultur og mad. Samerne har altid levet af – og for – naturen.”

“Hvis du vil opleve vores spændende historie og samiske madtraditioner, er Sami Siida i Alta det bedste sted at tage hen. Du bør også tage på en rensdyrslædetur på jagt efter nordlyset. Det er magisk!”

Marit Hætta Øverli, samisk kunstner og kulturformidler

KIRKENES

“Den russiske grænse er et spændende sted at besøge – men sørg for at holde dig på den rigtige side! Du kan for eksempel tage op til udsigtspunktet Høyde 96 i Pasvik. Det ligger cirka 45 minutter i bil fra Kirkenes, og herfra kan du se over til vores russiske naboer. Bagefter kan du hygge dig med en kop kaffe og verdens bedste vafler på NIBIO Svanhovd.”

“På besøgscentret er der en udstilling om Øvre Pasvik Nationalpark, og du kan lære alt om den brune bjørn. Du kan også tage en tur ud i dalen, som omgiver den lille bygd Grense Jakobselv tæt på den russiske grænse.

“Det bedste her i Kirkenes er trods alt vinteren. Du kan stole på, at den altid er god! Den er kold og tør hvert eneste år. En tur på langrendsski i Pasvik er en rigtig god idé. Der er flere hytter i Øvre Pasvik-området, hvor du finder brænde og kan få varmen. Og du kan løbe på ski i dagevis uden at møde andre mennesker.”

Ronald Hansen, trykker

NORDKAP

“Hvis du vil have en unik oplevelse tæt på Nordkap, vil jeg anbefale en tur til klippeformationen Kirkeporten. Den er bueformet og byder på en imponerende udsigt over Nordkapklippen. Ifølge gamle sagn var stedet i sin tid en samisk offerplads.”

“Du kan også tilbringe et par dage i Honningsvåg, som er en yndet destination for folk, der elsker friluftslivet. Når du er på Magerøya, bør du tage vestpå mod Gjesvær og fuglefjeldet Stappan. En vandretur til Lilletuva kan også anbefales – og hvis du ikke ser mindst 10 havørne på den tur, giver jeg en øl på værtshuset Nøden!”

Ole Håvard Olsen, lokal original og spøgefugl

Rejs rundt i Nord-Norge

Bliv inspireret

Find overnatningsmuligheder og aktiviteter

Filtrer din søgning og se tilbuddene fra Nord-Norge herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider